גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון: הוצאות משפט על צדדים שמשתמשים לרעה בהליך מקדמי

עורכי הדין מפריזים באורך השאלונים ובדרישות גילוי המסמכים המוגשים לצד היריב ■ אחת התוצאות של התארכות ההליכים המקדמיים היא הגדלת העלויות לצדדים ■ שופט העליון יצחק עמית שיגר מסר לשופטי הערכאות כיצד למגר את התופעה הפסולה

השופט יצחק עמית / צילום: ליאור מזרחי
השופט יצחק עמית / צילום: ליאור מזרחי

עורכי-הדין בתחום הליטיגציה ודאי מרגישים שיותר ויותר מן הזמן ומהמשאבים המושקעים בהליכים האזרחיים בשנים האחרונות, מושקעים בשלבי המשפט המקדמיים. כמיטב רוח הלחימה הליטיגטורית, עוה"ד מפריזים באורך השאלונים ובדרישות גילוי המסמכים שמוגשים לצד היריב, תוך שהם מקמצים במענה לדרישות הצד השני. לעיתים נעשה הדבר במטרה להתיש את הצד שכנגד, לעיתים מתוך הרצון לנצח בכל מערכה ומערכה של ההליך.

התוצאה של התמשכות ההליך המקדמי היא הגדלת העלויות לצדדים, לרוב ביחס לא פרופורציונלי לתועלת ללקוח, וכן - הגברת הלחץ על בתי-המשפט העמוסים מאוד ממילא. לאחרונה התייחס לנושא בית-המשפט העליון, ולא בפעם הראשונה. בשבוע שעבר נתן השופט יצחק עמית פסק-דין, שבו שלח מסר לשופטים בערכאות הנמוכות: "עמדו על המשמר, הטילו הוצאות משפט על צדדים שמשתמשים לרעה בהליך המקדמי".

דברי השופט נכתבו במסגרת כמה אמירות-אגב של עמית, שדן בערעור על החלטת בית-המשפט המחוזי בתל-אביב, שהורה לעותרים להשיב על שאלה מסוימת. עמית דווקא דחה את הערעור בעניין זה.

השופט עמית ציין, כי "המשיבים הגישו כנגד המבקשים תביעה כספית בסכום של כ-6 מיליון שקלים, בטענה להפרה של מערכת יחסים עסקית שהתנהלה ביניהם. במסגרת ההליכים המקדמיים שהתנהלו בין הצדדים, עתרו המשיבים לחייב את המבקשים בגילוי מסמכים ובתשובה למאות (!!!) שאלות" (סימני-הקריאה במקור).

בהמשך התייחס השופט לאורך כתבי הטענות של הצדדים, ונזף בעורכי-הדין של המשיבים שהגישו 60 עמודי תשובה לבקשה שכללה שישה עמודים. "טרם אדרש לגופם של דברים, אומר כי בקשת רשות הערעור אוחזת 6 עמודים והשלמת הטיעון אוחזת 3 עמודים. תשובת המשיבים אוחזת 60 עמודים, ותיק מוצגים עב כרס. לא אכחד כי שקלתי להחזיר למשיבים את תשובתם, על מנת שיערכו אותה מחדש בהיקף מצומצם, שלא יעלה על 15 עמודים. אך לבסוף לא מצאתי לעשות כן, באשר סברתי כי הדברים כבר יצאו מכל פרופורציה", ציין.

שימוש לרעה בהליך

ב"הערה לסיום" ציין השופט כי "עיון בנספחים שצורפו לבקשה ובנספחים שצירפו המשיבים לתשובתם, מעלה כי המשיבים הציפו את המבקשים בשאלון הכולל מאות שאלות ומתייחס למסמכים רבים... שאלון מעין זה ודרישה כה מקיפה לגילוי מסמכים, דורשים מהצד שכנגד משאבים ניכרים ומחייבים את בית-המשפט להקדיש משאבי שיפוט על מנת ליישב את המחלוקות בין הצדדים בנושאים אלה".

לפיכך, ציין עוד עמית, כי "על בית-המשפט לעמוד על המשמר, כדי שההליכים המקדמיים לא ישיגו את גבולו של ההליך העיקרי, ולא יעכבו עד בלי די את בירור המשפט".

השופט הביא גם דברים מתוך ספרו של פרופ' יששכר רוזן-צבי, על מחקר שנערך בארצות-הברית, שלפיו העלויות של גילוי המסמכים מגיעות במקרים מסוימים לכדי 25% מעלות ניהול ההליך המשפטי, והוסיף כי "הדבר עלול להתפתח לטקטיקות של שימוש לרעה בגילוי מסמכים".

עמית כתב כי לטעמו אחד מן הפתרונות לבעיה הוא השימוש בהוצאות משפט. "אם וככל שלא עולה בידי הצדדים להגיע להסכמה בהליכי הגילוי המוקדמים ביניהם, עליהם לקחת בחשבון כי אם וכאשר בית-המשפט יפסוק לזכותו של מי מהצדדים לגבי שאלה זו או אחרת בשאלון, או לגבי מסמך זה או אחר בבקשה לגילוי מסמכים, הדבר עלול לבוא לידי ביטוי בהוצאות משפט".

השופט אף הדגים את גישתו נגד ארכניות ומריחת ההליך המשפטי, כשנמנע מפסיקת הוצאות למשיבים, שטענותיהם התקבלו, וזאת בשל 60 עמודי כתב התשובה שהגישו.

לידיעת בעלי הדין: כמה עולים לצדדים שאלונים עם מאות שאלות?

6 מיליון שקלים, סכום התביעה בתיק שבו דן השופט עמית, איננו סכום פעוט. אולם, אפילו ביחס לסכום זה, נראה שרק המענה על שאלונים בהיקף של מאות שאלות, עשוי לעלות לצדדים, מחיר שיעלה כדי אחוזים שלמים מסך סכום התביעה. נדגים כיצד.

נניח לשם ההמחשה שכל צד שואל את הצד שכנגד 300 שאלות, ושעורכי-הדין החרוצים משקיעים רק שלוש דקות בחיבור כל שאלה (כולל בדיקת נתונים ומסמכים והתייעצות עם הלקוח). יוצא שכל צד ישלם על 15 שעות שכ"ט עבור חיבור השאלונים, וביחד - 30 שעות רק על חיבור השאלון.

30 שעות הם עדיין "כסף קטן", לעומת ההוצאות הבאות, משום שבהמשך נדרשים הצדדים גם להשיב על השאלונים - וכאן נדרשת בדיקה מעמיקה יותר וזהירות רבה יותר מצד עורכי-הדין, כדי שלא ליפול למלכודות שטמנו להם באי-כוח הצד שכנגד. בהנחה שלעורכי-הדין החרוצים ייקח רק 10 דקות לענות על כל שאלה - יידרשו לכל צד עוד 50 שעות של שכ"ט עו"ד, וביחד 100 שעות שכ"ט רק כדי לענות על השאלונים ההדדיים. עד כאן הגענו כבר ל-130 שעות שכ"ט.

אך זוהי רק נקודת המוצא, משום שפעמים רבות, בעצם - ברוב המקרים, הצד שכנגד לא יענה כראוי על השאלונים, ואז יידרשו מכתבים הדדיים ובקשות לבית-המשפט, כדי לגרום לצד השני לענות. לכל בקשה תוגש תגובה, ולכל תגובה - תשובה לתגובה. לעתים ייערך דיון בבקשה, ולאחר שתינתן החלטה - פעמים רבות יתבקש עיון מחדש, או בקשת רשות ערעור (במקרים שהדין מתיר זאת), ולכל אחת מהבקשות יחוברו כתבי טענות וכתבי טענות נגדיים וכן הלאה.

מכאן לכאן - שכר-טרחה עבור 200 שעות עבודה לשני הצדדים היא הוצאה אפשרית בהחלט. את הסכום הזה מכפילים ב-150 דולר לשעה, שכ"ט הגיוני של עו"ד, אפילו לא יקר במיוחד, והנה לנו - 30 אלף דולר, קרוב ל-120 אלף שקלים; כ-2% מסכום התביעה בוזבזו על גילוי המסמכים.

כעת, חשבו על הסכום הזה ביחס לתביעה בסך 600 אלף שקל. חשבו גם על הזמן השיפוטי המתבזבז לדון בבקשות, שלעיתים רבות לא מניבות לצדדים תועלת ממשית.

יש מי שמרוויח מהתארכות ההליכים המקדמיים - נכון, עורכי-הדין. שאלתם את עצמכם פעם איך הפכה ישראל למדינה עם שיעור עורכי-הדין הגבוה בעולם לנפש?.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון