גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתמטיקה של החיים

בנט מבטיח "שוויון הזדמנויות" בחינוך? עדיין מוקדם לשמוח

תלמידים / צילום: תמר מצפי
תלמידים / צילום: תמר מצפי

"הביטוי 'שוויון הזדמנויות' הופך היום מסיסמה למציאות", הכריז השבוע שר החינוך נפתלי בנט, לרגל השקת תוכניתו להכפלת מספר התלמידים שניגשים ל"חמש יחידות" בגרות במתמטיקה. "נגמרו הימים שילד רצה לגשת לחמש יחידות, אבל בשל מקום מגוריו הוא לא היה יכול", הוסיף. היו אלה מילים כדורבנות, חשבתי, במיוחד כשעוד פועם בי הזיכרון איך גיליתי לראשונה רק כשהייתי בצבא, כי בבתי-ספר אחרים אפשרו הרבה יותר מקצועות בחירה, עם הרבה יותר יחידות-לימוד במצטבר.

"הפך מסיסמה למציאות"? אתמול (ב') הגעתי לפגישה ראשונה בגן החובה של בנותיי התאומות, ונוכחתי מקרוב עד כמה הביטוי "שוויון הזדמנויות" ימשיך להיות סיסמה, דווקא בשלבים הקריטיים ביותר בעיצובו ובחינוכו של הילד.

באחת מפינות הגן המתין לנו שולחן עם שני מחשבים חדישים ועמוסי תוכנות לימודיות, בשם "ניצני מתמטיקה". הצבעים, הקולות, הדמויות מהאגדות - כל אלה עטפו את המספרים בקסם, שבו את עיניהן הסקרניות של הבנות, וריתקו אותן אל עולם החשבון שכל-כך שיעמם פעם את אביהן. אז איפה פה הבעיה, אתם שואלים? שתי מדבקות הוצמדו למחשבי הפלא האלה: האחת, להבהיר שמדובר בציוד השייך למועצה המקומית, והשנייה: "מפעל הפיס למען החינוך בישראל". כמאמר הפרסום: פיס בכפר, פיס בעיר, פיס הופך עני לעשיר.

מילא אם הפיס (שתרומתו החינוכית לפחות שנויה במחלוקת) היה מחלק את המחשבים לכל גני החובה - אבל לא כך הדבר. יש רשויות מקומיות שרוכשות את הציוד בעצמן, יש כאלה שיודעות דבר או שניים בגיוס תרומות ו/או בהקצאות מהפיס ומקרנות שונות; ויש מי שנותרים רק עם סל השירותים של משרד החינוך. שזה גננת, סייעת, כמה פינות משחקים, 35 ילדים, והרבה רצון טוב שלא תמיד מספיק.

בשנים האחרונות עושה המדינה מאמצים, בשיתוף עמותות שונות, לצמצם את הפערים ואת אי-השוויון בין פריפריה למרכז. כך למשל, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, יחד עם "קדימה מדע", השלוחה הישראלית של ארגון World Ort, הקימו יותר מ-200 "כיתות חכמות" בשורה של בתי-ספר על-יסודיים בפריפריה. הכיתות האלה כוללות בין היתר הטמעת לוחות אינטראקטיביים שמאפשרים לתלמידים לפתור שאלות באמצעות המחשב או הטלפון הסלולרי.

הדבר הבא של הפרויקט המשותף, שהושק היום (ג') בבאר-שבע, הוא "מרחב למידה עתידי", שכולל שימוש במחשבי מגע, מדפסת תלת-ממד ומודל מיוחד שמעודד עבודה בקבוצות תוך ליווי אקטיבי מצד המורה, כמו בסדנת עבודה. אלא שגם הפרויקטים המבורכים האלה מוגבלים בסופו של דבר לבתי-ספר מסוימים על-פי חלוקה גיאוגרפית (הנגב והגליל), שלא תמיד משקפת מצב סוציו-אקונומי שקיים במידה רבה גם בבתי-ספר במרכז הארץ. באופן אירוני, מוסדות חינוך המשתייכים למחוז המרכז, אך מצויים ברשויות חלשות ובשכונות חלשות בפרט, מוצאים עצמם נופלים בין הכיסאות: הם לא זוכים לתקציבים מיוחדים מהרשות המקומית או לתשלומי הורים (מילה נרדפת להפרטה הזוחלת של המערכת), וגם לא נהנים מהפרויקטים השונים שמקודמים בפריפריה. ככלל, חלק משמעותי מהתקציב של הפרויקטים האלה מגיע מהמקורות הפנימיים של העמותות, והמשמעות היא תלות רבה מדי בתרומות, שנוטות להשתנות מעת לעת, ולא תמיד לטובה.

כל זה מחזיר אותנו לתוכנית של השר בנט שהציב מטרה נכונה וראויה, אבל כמו כל פוליטיקאי - ביקש לקצר את הדרך, אולי כדי לקצור בעצמו את הפירות. התוכנית החדשה מתרכזת בתלמידי התיכון ונועדה לתמרץ אותם ואת בתי-הספר להעדיף מסלול של 5 יחידות-לימוד במקצועות הריאליים, אבל לא יהיה זה מופרך להעריך שבשלב הזה בחייו של התלמיד, זה מעט מאוחר מדי.

ההצלחה במתמטיקה ובמדעים בכלל עוברת ביצירת סקרנות ואהבה למקצוע, ואת זה עושים בשלב הרבה יותר מוקדם. לא רק באמצעות פרויקטים נקודתיים שנועדו לבצע אפליה מתקנת, תוך הנצחת הפערים ביתר המקומות, אלא באופן אוניברסאלי שמבצע "יישור קו" כבר בנקודת הפתיחה.

במתמטיקה, כמו שבנט ואנשי משרד החינוך יודעים, הדרך חשובה לא פחות מהתוצאה.

עוד כתבות

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"