גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלה בתרדמת

בתנאים של הממשלה הנוכחית, מה שאפשר להתנחם בו זה שהמדינה לא קורסת

תמונה קבוצתית של שרי הממשלה/ צילום:חיים צח לע"מ
תמונה קבוצתית של שרי הממשלה/ צילום:חיים צח לע"מ

כמה מאזרחי ישראל יודעים מי הוא שר התשתיות? ואם נשאל - מי מהם יידע מי הוא שר הרווחה, או השר לאיכות הסביבה. כמה מהם יידעו אם יש או אין שר דתות, או מי יושב בלשכת שר הפנים.

לכל התפקידים יש, כמובן, בעלי תפקידים. השרים יובל שטייניץ, חיים כץ, דוד אזולאי וסילבן שלום קיימים, קמים בבוקר לעבודה, יושבים בלשכה, מקיימים פגישות. לכל אחד מהם יש היסטוריה. הם פעלו, דחפו, נאמו, הצטלמו, ומדי פעם כנראה עיגלו פינות. הם באים ביום א' לישיבת ממשלה, שומעים דיווחים, מתווכחים, מתדיינים, מסתודדים וגם מצביעים; ולעתים הם אפילו יודעים על מה.

יש שיאמרו שבעייתם היא שהאזרחים לא תמיד יודעים מי הם ומה פועלם של שרי הממשלה. אלא שגם אם הישראלים היו יודעים כולם, מי הם האנשים שמשמשים שרים בממשלה הנוכחית, ספק אם הם היו יודעים לשם מה אותם אנשים עושים מה שעושים.

האמת היא, שהממשלה הנוכחית ואזרחי המדינה פועלים בשני עולמות מקבילים, אשר נוגעים זה בזה לזמן קצר, ואחר-כך נפרדים עד למפגש הבא. למעשה, אפשר לטעון בלי מאמץ רב כי מה שצמח מהבחירות האחרונות הוא מעין "לא-ממשלה" אשר לא ממש יודעת מה היא רוצה, לא לגמרי בטוחה שהיא תהיה פה עוד חצי שנה, ולא מבינה מה רוצה להשיג מי שעומד בראשה. בעצם, הממשלה נמצאת בסוג של דיכאון קליני; השרים קמים בבוקר ולא ממש יודעים בשביל מה.

בתנאים אלה, הדבר הטוב שניתן לציין הוא שמדינת ישראל מתנהלת לה כסדרה. ילדים הלכו לבית-ספר ב-1 בספטמבר, הרכבות יוצאות לדרך באיחור נסבל, אנשים הולכים לעבוד, ומדי פעם משוגר טיל ליישובים ישראליים, וראש-הממשלה בנימין נתניהו מצהיר שזה צריך להיות הטיל האחרון.

אלא שכאשר לא מדובר בשגרה, אלא בעניינים הדורשים החלטות, מה שהשרים בממשלה הנוכחית עושים הוא להתכתב עם היועמ"ש או לפרסם הודעות לעיתונות. מי יהיה מפכ"ל המשטרה, מה מתווה הגז, מה יהיה תקציב הביטחון, ומי יקבע את המדיניות לגבי הפליטים, מה היא מדיניות החוץ של ישראל, ומי מנהל אותה.

לאחר שפורסמו נתוני הצמיחה הנוראיים לרבעון השני של השנה, בעצם היה אפשר לשאול - מי אחראי בכלל לקביעת המדיניות הכלכלית כאשר שר האוצר משה כחלון עוסק בענייני שיכון. מי שעוקב אחרי דרך ההתנהלות של משרד האוצר מגלה כי במקום מהלכי מדיניות, מה שהציבור קיבל הם הסברים בדיעבד לנתוני הצמיחה, ורמיזה גדולה מאוד שגם אם המשק רשמית צומח בשיעור שנתי של 0.3% בעצם הכול בסדר, ואין מה לדאוג, כי יש הסבר הגיוני למה שקרה.

כך נראית, אם כן, מדינת ישראל לעת הזו. בהמתנה מתמדת להחלטה שלא מתקבלת, להכרעה שלא קיימת, לראש-ממשלה אשר נמצא בסוג של הלם קרב לאחר התבוסה שהוא נחל בענייני איראן. עם מלחמת ירושה בפתח, ושרים אשר רואים את עצמם כמי שעלולים להיכנס בכל רגע נתון לקלחת של בחירות מקדימות.

בראש כל השרים יושב לו בנימין נתניהו, האיש אשר בעזרת אוטובוסים מלאים במצביעים ערבים, הושיב אותם על כיסאות השר. זה עתה סיים נתניהו את מה שהוא ראה כקרב חייו, ויצא ממנו חבול ומובס. לפניו אישור תקציב המדינה, קרבות דיפלומטיים מול יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, וניסיון למזער את הנזק שהוא גרם ליחסים עם ארה"ב.

מהצדדים מציץ לו השר לשעבר גדעון סער, ומאחורי גבו מופיע עוד שר לשעבר, אביגדור ליברמן. אז ייתכן שיהיה עוד קרב אחד שאליו ייצא נתניהו, אך לא יהיה זה קרב על התקציב, או קרב על הצמיחה, ואפילו לא קרב על ההוצאה הביטחונית. כל אלה יאלצו להמתין עד אשר המלחמה הפוליטית תסתיים.

בינתיים, השרים יוכלו לדברר את עצמם, הכלכלה תמשיך לצלוע, ומערכת אכיפת החוק תמשיך להידרדר. ממשלת ישראל בתרדמת. האזרחים מתבקשים להמתין.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3%, אנרג'יאן מטפסת ב-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.7% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר