גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחושת חמיצות כללית

זהבי לא כבש או בישל בנבחרת 10 חודשים ולא מקבל את הכלים שהופכים אותו למכונה בלתי עצירה במכבי ת"א; אלברמן, הקשר האחורי הטוב בליגה, מעדיף לוותר על כחול-לבן; גוטמן מתברר יותר כאשף תקשורתי מאשר מאמן נבחרת ראוי ■ כך קמפיין שנפתח בסערה עם 9 מ-9 נקודות הפך לעוד נקודה מייאשת בהיסטוריה של הנבחרת

אלי גוטמן מאמן נבחרת ישראל / צלם: רויטרס
אלי גוטמן מאמן נבחרת ישראל / צלם: רויטרס

1. בסרט הזה כבר היינו. הנבחרת פותחת טוב את הקמפיין שלה, ואז מתרסקת בהמשך ולא מגיעה לכלום. זה קרה לה אפילו במוקדמות יורו 2000, כשהפסידה בקפריסין שלושה חודשים לאחר הניצחון הגדול מול אוסטריה.

קחו למשל את מוקדמות יורו 96'. ניצחון על פולין, תיקו מול רומניה וצרפת, ואז הפסדים בפולין, ברומניה, בסלובקיה ובצרפת ומקום חמישי. במוקדמות מונדיאל 98', פותחים עם ניצחון על בולגריה ומאבדים יתרון מול רוסיה חמש דקות לסיום, ואז מתרסקים בקפריסין, מפסידים בסוף הקמפיין ברוסיה ובבולגריה ומסיימים במקום השלישי. ב-2002 פותחים עם תיקו מול ספרד וניצחון על בוסניה, אבל מפסידים באוסטריה ומאבדים מולה יתרון בזמן פציעות בר"ג.

על צה"ל תמיד אומרים שהוא ערוך בעיקר למלחמות בזק, לא למלחמות התשה. קווי האספקה שלו קצרים, החומר האנושי מותש, העורף חסר סבלנות. הנבחרת היא תבנית נוף מולדתה. כל ההצלחות של הנבחרת בעבר באו בקמפיינים קצרים וממוקדים: טורניר גמר גביע אסיה נערך ב-1964 תוך שבוע אחד, את ציילון (סרי לנקה) עברה פעמיים הנבחרת בדרך לאולימפיאדת מקסיקו בתוך מספר ימים, כך גם את ניו זילנד ואוסטרליה, בשתי התמודדויות בתוך מספר ימים. כך היה גם בטורניר הקדם האולימפי מול יפן ודרום קוריאה ב-1976.

במשחק מול וויילס בחיפה נאלץ גוטמן להחליף את משומר שלא שיחק במכבי חיפה ואת ורמוט הפצוע, בדגני ורפאלוב. אחרי שלושה ימים, מול בלגיה, הוא החליף את טיבי המורחק בגרשון, את רפאלוב המאכזב בביטון, את דמארי הפצוע בחמד ואת בן חיים בשהר. בבוסניה הוא ניסה לשמור על ההרכב והחליף רק את חמד בבן חיים. עכשיו חמד חזר, אבל שחקנים כמו דסה, מליקסון ודאבור בתמונה, כשארבעה שחקנים חשובים - גרשון, ייני, דמארי ורפאלוב - פצועים. אי אפשר ככה להתקדם בקמפיין, בוודאי לא כזה שיש פערים גדולים בין משחק למשחק בו, כולל פגרות, החלפת קבוצות. ישראל לא הצליחה עדיין לפצח את הכשל המנטלי הזה, ולדלג מעליו. היא לא בנויה לקמפיין ארוך.

2. מה עוד תורם לתחושת החמיצות? נדמה כי הודעת הפרישה של גל אלברמן הסבירה הכל, גם אם אלברמן, בדרכו הג'נטלמנית, לא באמת אמר את מה שנדמה שכולם יודעים: אין לקשר האחורי הכי טוב בליגה סיכוי לשחק בנבחרת, כל עוד לאלי גוטמן יש את השחקנים שלו. לאלירן עטר וטוטו תמוז נשבר עוד קודם. הם עשו את זה בדרך פחות אלגנטית. גוטמן בחר להטמיע שיטה בנבחרת, למרות שזה כמעט בלתי אפשרי בפרקי הזמן שהוא מקבל את השחקנים, ולכן עושה שימוש מוקפד בסגל השחקנים שלו. בקמפיין הקודם הוא שינה גישה לאחר התבוסה מול רוסיה, ועדיין זה לא הוביל אותו לכלום. בקמפיין הנוכחי הוא עוד לא שינה גישה. ביום ראשון בוויילס - והוא רמז על כך השבוע במסיבת העיתונאים - הוא יעלה הרכב די שונה מזה שיעלה מול אנדורה. יש לכך צידוק, אבל כשההרכב ביום ראשון יציב סימני שאלה לגבי מספר תפקידים, נשאל את עצמנו למה זה יותר דומה לקבוצה ולא לנבחרת.

לא פחות מגרנט בשעתו, גוטמן מתגלה גם הוא כאשף תקשורת. יש תמיד תחושה כי שפת הגוף שלו לא מסונכרנת עם שפת האם שלו. קשה להבין איך אחרי ניצחון משכנע על בוסניה, הנבחרת נמצאת בלחץ אדיר, וחזרה למעמד הלא מעניינת איש. זה נובע בעיקר מכך שהניצחון ההוא לא מינף דבר. הנבחרת התבטלה בפני הוולשים, מחצית שלמה בפני הבלגים ומול בוסניה בחוץ היא שיחקה כמו נבחרת דרג חמישי. והדבר המדהים הוא שבעוד שבועיים ישחקו גם ארון ראמזי, גם גארת בייל, וגם עמרי בן הרוש בליגת האלופות. יותר מזה, בן הרוש ממש יתמודד מול אדן הזארד, ראש בראש.

ברגע שאנדורה, נבחרת שהשיגה את הנקודה האחרונה שלה בדיוק לפני 10 שנים, מושווית ע"י גוטמן לאיי פארו, שלקחה בפרק הזמן הזה 15 נקודות, ועל הניצחון של איי פארו מול יוון בונים קמפיין שלם לקראת המשחק, התחושה היא ששחקני הנבחרת לא יכולים למצות את היכולות שלהם - ויש להם - במסגרת הזו. הנבחרת זקוקה למאמן נבחרת, לא למאמן קבוצה. יותר מדי מאמני ליגה טובים - וגוטמן הוא מאמן ליגה מעולה - הונחתו בנבחרת. ריצ'ארד נילסן המנוח היה מאמן הנבחרת האחרון שאימן את ישראל. כזה אנחנו צריכים.

3. ולמה נזכרתי בנילסן? במארס 2001 התמודדה נבחרת ישראל בפראטר מול אוסטריה. ערב המשחק החליט נילסן להציב בחוד ההתקפה את אבי נמני כחלוץ מדומה. הכתבים עטו על הדני החביב עם עטים שלופים: איך ייתכן שנמני עולה בחוד ההתקפה כחלוץ בודד, כשאלון מזרחי נמצא בסגל? נילסן השתדל שלא להישמע סקנדינבי מתנשא וענה: "מלך השערים בליגה הוא אבי נמני, ובקבוצה שאני מאמן אני בוחר כחלוץ את מי שמתמצא כרגע הכי טוב ברחבה". חמש דקות וחצי לאחר פתיחת המשחק נע נמני לעומק לכדור רוחב, החליק אותו, ומייקל באואר עזר לו להיכנס לרשת האוסטרית.

ולכן, כדאי שגוטמן לא יתבלבל מהמשחק מול אנדורה. עם כל הכבוד לכושר הנפלא של דאבור בגראסהופרס ולצמד האחרון של חמד בברייטון, החלוץ הכי טוב בנבחרת הוא ערן זהבי, ואם הוא ישחק בתפקיד הזה בקארדיף, הסיכוי של ישראל לבטל את היתרון הברור של הוולשים, דומה לסיכוי של מכבי ת"א לחלוף על פני פלזן ובאזל בדרך לליגת האלופות. הדרך היחידה למצות את הפוטנציאל של זהבי - שלא כבש או בישל בנבחרת 10 חודשים - היא לתת לו את הכלים שהופכים אותו למכונה בלתי עצירה בשלוש השנים האחרונות במכבי ת"א.

נבחרת ישראל היא קבוצה לא הומוגנית, חסרים לה שחקנים בעמדות מפתח, חלקם לא מתופקדים בעמדות המתאימות להם, ואין להם את היכולת לשחק פרקטי. הסיכוי היחיד של הנבחרת לעשות יותר ממה שהיא שווה, היא להשתמש הכי נכון בשחקן היחיד שלה, כרגע, ששווה עליה ליורו.

עוד כתבות

חזית המדע / צילום: Shutterstock

מחקר על מאות מיליוני תאי זרע מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה גילו שבניגוד לתפיסה המקובלת כיום במדע, מוטציות גנטיות אינן אקראיות וייתכן שהן מושפעות מתהליך של למידה ● יכולות להיות לזה השלכות על האופן שבו נתגונן מפני מחלות בעתיד

בנקים בישראל

הבנקים רשמו רווח נקי של כ-9 מיליארד שקל ברבעון: 60% ממנו חולק כדיבידנד

חמשת הבנקים הגדולים פרסמו השבוע את התוצאות שלהם לרבעון השלישי, כאשר הרווח שהציגו צמח ב-17% והסתכם ב-8.7 מיליארד שקל ● בגזרת הדיבידנדים, הבנקים חילקו 5.2 מיליארד שקל - במה שמסמן עלייה חדה של 75% ● וכמה עמלות הם גבו?

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך

מי קונה בבלאק פריידי שיניים שחורות? התשובה בפרסומת האהובה ביותר, של ביטוח 9

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק מזרחי טפחות, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, משרד התחבורה השקיע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין צדק תחבורתי

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

לירן ליברמן / צילום: דוד גראב

הרבה מעבר לקוד קופון: כך צמח ענף המשפיענים בישראל ל-5 מיליארד שקל בשנה

הבינה המלאכותית הקפיצה את ביצועי שוק המשפיענים בשנה החולפת, וכיום כמעט כל המותגים הישראלים עובדים איתם ● לירן ליברמן, מנכ"ל יומנז הישראלית שבולטת בתחום, מספר בראיון איך השתמש בצ'אט GPT כדי להחליט איזו חברה לרכוש, מה השיעור שלמד בתחילת דרכו בגוגל, ואיך גורמים לחברה לצמוח ב-250% תוך שנה

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל

וול סטריט / צילום: ap

פתיחה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין ממשיך לצנוח

מדד הדאקס מאבד מערכו כ-0.3% ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ועומד על כ-84 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צלל ב-3.8% והנייקי ירד ב-2.3% ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

מימין: שרונה ודורון בלוגולובסקי, אסף פז, יינות של ויתקין / צילום: בועז לביא ושני צדיקריו

היקב האיכותי שעובר מתחת לרדאר: ויתקין הצליח להוציא יין מצוין אפילו מהכרמים של יין קידוש

שני גיסים שחלקו חיבה עמוקה ליין ולחקלאות החליטו ללכת בעקבות החלום ● יקב ויתקין שהקימו לא נולד כהעתק של מודלים זרים, אלא כיקב מקורי שמעמיק בשאלת הזהות של היין הישראלי

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית הציתה מרוץ אזורי חדש לגרעין אזרחי. האם לישראל יש סיבה לדאגה?

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

מפעל סנו / צילום: שלומי יוסף

רשות התחרות סגרה את התיק נגד סנו בפרשת תיאום המחירים

עוד חוליה בפרשת תיאום המחירים נסגרת: סנו מצטרפת ליפאורה, ויליפוד, רמי לוי ואושר עד שקיבלו הודעה על סגירת תיק החקירה ● בינתיים כתבי אישום הוגשו נגד בכירים ברשתות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת, ובעניינה של שופרסל טרם התקבלה הכרעה

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

זוג חתם על הסכם ממון. האם הם יכולים לקבל שתי הקצאות קרקע בפטור ממכרז?

ביהמ"ש דחה עתירה של אישה שביקשה לקבל נחלה במושב בפטור ממכרז, אף שבן זוגה כבר קיבל מגרש בפטור במושב אחר ● העותרת טענה כי קיים הסכם ממון המפריד רכושית ביניהם, אך ביהמ"ש קבע כי מדובר ב"הטבה שהתא המשפחתי כולו נהנה ממנה"

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ירידה בתוצאות צים ברבעון השלישי; איך מתמודדים בחברה עם טענות בעלי המניות?

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ועל רווח נקי של 123 מיליון דולר ● בימים האחרונים, נרשמו מאבקים בין החברה וחלק מבעלי המניות, באשר להרכב הדירקטוריון שלה ● יו"ר החברה יאיר סרוסי: "כל חברות הספנות נסחרות בדיסקאונט, אך עדיין, אנו ערים לנושאים של ערך החברה ורווחיות שלה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

דוחות התעשייה האווירית: צמיחה בכל היבשות, שיאים חדשים

דוחות הרבעון השלישי של התעשייה האווירית מצביעים על צבר ההזמנות הגדול ביותר אי פעם - 26.5 מיליארד דולר ● סך כל ההכנסות צמחו ב-18%, כאשר שליש מהן הגיעו מישראל ● תזרים המזומנים, לעומת זאת, היה שלילי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות