גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחושת חמיצות כללית

זהבי לא כבש או בישל בנבחרת 10 חודשים ולא מקבל את הכלים שהופכים אותו למכונה בלתי עצירה במכבי ת"א; אלברמן, הקשר האחורי הטוב בליגה, מעדיף לוותר על כחול-לבן; גוטמן מתברר יותר כאשף תקשורתי מאשר מאמן נבחרת ראוי ■ כך קמפיין שנפתח בסערה עם 9 מ-9 נקודות הפך לעוד נקודה מייאשת בהיסטוריה של הנבחרת

אלי גוטמן מאמן נבחרת ישראל / צלם: רויטרס
אלי גוטמן מאמן נבחרת ישראל / צלם: רויטרס

1. בסרט הזה כבר היינו. הנבחרת פותחת טוב את הקמפיין שלה, ואז מתרסקת בהמשך ולא מגיעה לכלום. זה קרה לה אפילו במוקדמות יורו 2000, כשהפסידה בקפריסין שלושה חודשים לאחר הניצחון הגדול מול אוסטריה.

קחו למשל את מוקדמות יורו 96'. ניצחון על פולין, תיקו מול רומניה וצרפת, ואז הפסדים בפולין, ברומניה, בסלובקיה ובצרפת ומקום חמישי. במוקדמות מונדיאל 98', פותחים עם ניצחון על בולגריה ומאבדים יתרון מול רוסיה חמש דקות לסיום, ואז מתרסקים בקפריסין, מפסידים בסוף הקמפיין ברוסיה ובבולגריה ומסיימים במקום השלישי. ב-2002 פותחים עם תיקו מול ספרד וניצחון על בוסניה, אבל מפסידים באוסטריה ומאבדים מולה יתרון בזמן פציעות בר"ג.

על צה"ל תמיד אומרים שהוא ערוך בעיקר למלחמות בזק, לא למלחמות התשה. קווי האספקה שלו קצרים, החומר האנושי מותש, העורף חסר סבלנות. הנבחרת היא תבנית נוף מולדתה. כל ההצלחות של הנבחרת בעבר באו בקמפיינים קצרים וממוקדים: טורניר גמר גביע אסיה נערך ב-1964 תוך שבוע אחד, את ציילון (סרי לנקה) עברה פעמיים הנבחרת בדרך לאולימפיאדת מקסיקו בתוך מספר ימים, כך גם את ניו זילנד ואוסטרליה, בשתי התמודדויות בתוך מספר ימים. כך היה גם בטורניר הקדם האולימפי מול יפן ודרום קוריאה ב-1976.

במשחק מול וויילס בחיפה נאלץ גוטמן להחליף את משומר שלא שיחק במכבי חיפה ואת ורמוט הפצוע, בדגני ורפאלוב. אחרי שלושה ימים, מול בלגיה, הוא החליף את טיבי המורחק בגרשון, את רפאלוב המאכזב בביטון, את דמארי הפצוע בחמד ואת בן חיים בשהר. בבוסניה הוא ניסה לשמור על ההרכב והחליף רק את חמד בבן חיים. עכשיו חמד חזר, אבל שחקנים כמו דסה, מליקסון ודאבור בתמונה, כשארבעה שחקנים חשובים - גרשון, ייני, דמארי ורפאלוב - פצועים. אי אפשר ככה להתקדם בקמפיין, בוודאי לא כזה שיש פערים גדולים בין משחק למשחק בו, כולל פגרות, החלפת קבוצות. ישראל לא הצליחה עדיין לפצח את הכשל המנטלי הזה, ולדלג מעליו. היא לא בנויה לקמפיין ארוך.

2. מה עוד תורם לתחושת החמיצות? נדמה כי הודעת הפרישה של גל אלברמן הסבירה הכל, גם אם אלברמן, בדרכו הג'נטלמנית, לא באמת אמר את מה שנדמה שכולם יודעים: אין לקשר האחורי הכי טוב בליגה סיכוי לשחק בנבחרת, כל עוד לאלי גוטמן יש את השחקנים שלו. לאלירן עטר וטוטו תמוז נשבר עוד קודם. הם עשו את זה בדרך פחות אלגנטית. גוטמן בחר להטמיע שיטה בנבחרת, למרות שזה כמעט בלתי אפשרי בפרקי הזמן שהוא מקבל את השחקנים, ולכן עושה שימוש מוקפד בסגל השחקנים שלו. בקמפיין הקודם הוא שינה גישה לאחר התבוסה מול רוסיה, ועדיין זה לא הוביל אותו לכלום. בקמפיין הנוכחי הוא עוד לא שינה גישה. ביום ראשון בוויילס - והוא רמז על כך השבוע במסיבת העיתונאים - הוא יעלה הרכב די שונה מזה שיעלה מול אנדורה. יש לכך צידוק, אבל כשההרכב ביום ראשון יציב סימני שאלה לגבי מספר תפקידים, נשאל את עצמנו למה זה יותר דומה לקבוצה ולא לנבחרת.

לא פחות מגרנט בשעתו, גוטמן מתגלה גם הוא כאשף תקשורת. יש תמיד תחושה כי שפת הגוף שלו לא מסונכרנת עם שפת האם שלו. קשה להבין איך אחרי ניצחון משכנע על בוסניה, הנבחרת נמצאת בלחץ אדיר, וחזרה למעמד הלא מעניינת איש. זה נובע בעיקר מכך שהניצחון ההוא לא מינף דבר. הנבחרת התבטלה בפני הוולשים, מחצית שלמה בפני הבלגים ומול בוסניה בחוץ היא שיחקה כמו נבחרת דרג חמישי. והדבר המדהים הוא שבעוד שבועיים ישחקו גם ארון ראמזי, גם גארת בייל, וגם עמרי בן הרוש בליגת האלופות. יותר מזה, בן הרוש ממש יתמודד מול אדן הזארד, ראש בראש.

ברגע שאנדורה, נבחרת שהשיגה את הנקודה האחרונה שלה בדיוק לפני 10 שנים, מושווית ע"י גוטמן לאיי פארו, שלקחה בפרק הזמן הזה 15 נקודות, ועל הניצחון של איי פארו מול יוון בונים קמפיין שלם לקראת המשחק, התחושה היא ששחקני הנבחרת לא יכולים למצות את היכולות שלהם - ויש להם - במסגרת הזו. הנבחרת זקוקה למאמן נבחרת, לא למאמן קבוצה. יותר מדי מאמני ליגה טובים - וגוטמן הוא מאמן ליגה מעולה - הונחתו בנבחרת. ריצ'ארד נילסן המנוח היה מאמן הנבחרת האחרון שאימן את ישראל. כזה אנחנו צריכים.

3. ולמה נזכרתי בנילסן? במארס 2001 התמודדה נבחרת ישראל בפראטר מול אוסטריה. ערב המשחק החליט נילסן להציב בחוד ההתקפה את אבי נמני כחלוץ מדומה. הכתבים עטו על הדני החביב עם עטים שלופים: איך ייתכן שנמני עולה בחוד ההתקפה כחלוץ בודד, כשאלון מזרחי נמצא בסגל? נילסן השתדל שלא להישמע סקנדינבי מתנשא וענה: "מלך השערים בליגה הוא אבי נמני, ובקבוצה שאני מאמן אני בוחר כחלוץ את מי שמתמצא כרגע הכי טוב ברחבה". חמש דקות וחצי לאחר פתיחת המשחק נע נמני לעומק לכדור רוחב, החליק אותו, ומייקל באואר עזר לו להיכנס לרשת האוסטרית.

ולכן, כדאי שגוטמן לא יתבלבל מהמשחק מול אנדורה. עם כל הכבוד לכושר הנפלא של דאבור בגראסהופרס ולצמד האחרון של חמד בברייטון, החלוץ הכי טוב בנבחרת הוא ערן זהבי, ואם הוא ישחק בתפקיד הזה בקארדיף, הסיכוי של ישראל לבטל את היתרון הברור של הוולשים, דומה לסיכוי של מכבי ת"א לחלוף על פני פלזן ובאזל בדרך לליגת האלופות. הדרך היחידה למצות את הפוטנציאל של זהבי - שלא כבש או בישל בנבחרת 10 חודשים - היא לתת לו את הכלים שהופכים אותו למכונה בלתי עצירה בשלוש השנים האחרונות במכבי ת"א.

נבחרת ישראל היא קבוצה לא הומוגנית, חסרים לה שחקנים בעמדות מפתח, חלקם לא מתופקדים בעמדות המתאימות להם, ואין להם את היכולת לשחק פרקטי. הסיכוי היחיד של הנבחרת לעשות יותר ממה שהיא שווה, היא להשתמש הכי נכון בשחקן היחיד שלה, כרגע, ששווה עליה ליורו.

עוד כתבות

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LSI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את האתר באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכל התחיל ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

תל אביב עדיין העיר היקרה בישראל, אך הפער מהערים סביבה הצטמצם משמעותית

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

הראיות שהציגה ישראל לארה"ב על חיזבאללה - והרמז להמשך

העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● השב"כ בהודעה מיוחדת לתושבי בת ים: "האיראנים הגיעו - וזו לא בדיחה" ● מפקד אוגדת עזה העניק תעודות הצטיינות לתצפיתניות שזיהו יותר מ-20 המחבלים במרחב רפיח - והכווינו את הכוחות לחיסול המחבלים ● עדכונים שוטפים

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר־פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר–פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם שכולל כ–9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם, הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל–AI ומכיר את זה", אומרים ברשת