גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטרה של המפקחת חדוה בר: לחזק את הבנקים הבינוניים

מדוע הפיוס בין האוצר לבנק ישראל עדיין רחוק ולמה הבנקים סקפטיים לגבי כניסה אפשרית שלהם להפצת מוצרי ביטוח

חדווה בר / צילום: תמר מצפי
חדווה בר / צילום: תמר מצפי

בר עוקפת את ועדת שטרום

לפני יומיים הפתיעה המפקחת על הבנקים החדשה ד"ר חדוה בר את המערכת הפיננסית כשהכריזה, פחות משבוע מכניסתה לתפקיד, על תוכניותיה מרחיקות הלכת (במונחי בנק ישראל) לקדנציה הקרובה. גולת הכותרת הייתה הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים, וזאת בניגוד לעמדה המסורתית של בנק ישראל לאורך השנים בנושא זה.

ניתן לראות בהכרזה זו התקרבות והתחממות ביחסים בין בנק ישראל לשר האוצר משה כחלון, שעוד בקמפיין הבחירות שלו אמר שיפעל לבצע צעד זה. היחסים בין כחלון לנגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, היו מתוחים למדי בשבועות האחרונים, על רקע יוזמות שמקדם כחלון בתחום הפיננסי בניגוד לעמדת פלוג. השיא היה כפי שנחשף ב"גלובס" בישיבה בה הטיח כחלון לפלוג, שבנק ישראל רק מחפש לחזור כל יום הביתה בשלום.

ואילו כעת נראה כי לכאורה השניים בדרך לפיוס - בנק ישראל מסכים לאחד הצעדים המרכזיים שכחלון רוצה לקדם, וכחלון פרסם תגובה מפרגנת ומברכת לדבריה של בר. אלא שכמו תמיד המציאות מורכבת יותר, והיחסים עדיין רחוקים מלהיות אידיליים.

בר עקפה למעשה את ועדת שטרום שמינה כחלון להגברת התחרות במערכת הפיננסית - היא לא המתינה בסבלנות לפרסום מסקנות הוועדה והודיעה כי תתמוך בהפרדת כרטיסי האשראי - מה שהפך את הנושא הזה למוגמר.

בין הצדדים נותרו עדיין מחלוקות לא מבוטלות, ונראה כי הם צועדים שני צעדים קדימה ואחד לאחור. כך לדוגמה, בר הודיעה בנאומה כי בנק ישראל ימשיך לפקח על חברות כרטיסי האשראי גם לאחר שיופרדו מהבנקים: "הפיקוח על החברות המופרדות צריך להישאר בבנק ישראל, שכן הן מהוות סולקים משמעותיים בעלי חשיבות משקית", היא אמרה בנאומה.

אלא שרק כמה ימים לפני כן פרסם האוצר תזכיר חוק של צוות בריס בנושא הקמת רגולטור לפעילות הפיננסית החוץ מוסדית, הכולל גם התייחסות לפעילות הסליקה וההנפקה בכרטיסי אשראי, שאמורה להיות מפוקחת על ידי הרגולטור החדש שיקום באוצר. אמנם בשלב זה תזכיר החוק אינו מקדם את הנושא הזה, אך נאמר בו כי צוות בריס ידון ויסדיר בעתיד גם את הטיפול בענף כרטיסי אשראי. אלא שנראה כי בנק ישראל יילך עד הסוף כדי שצעד זה לא יקרה.

מזרחי לוטש עיניים

הכרזה מפתיעה נוספת של בר הייתה כי בנק דיסקונט והבינלאומי יהיו פטורים ממכירת חברת כרטיסי האשראי כאל שבבעלותם. מדובר בבשורה חשובה לדיסקונט, שמחזיק ב-72% מהחברה, שכן כאל מהווה חלק חשוב מרווחי הקבוצה, שכן הבנק עצמו סובל מרווחיות נמוכה בשל מבנה ההוצאות המנופח שלו.

אולם לפטור של דיסקונט יש משמעות רחבה יותר. נראה כי הגישה של בר גורסת שיש לחזק את הבנקים הבינוניים על חשבון הגדולים, כדי לקדם את התחרות במערכת הבנקאית. "המהלך האמור יתמוך בתחרות בתוך המערכת, בכך שיחזק באופן יחסי את הבנקים הבינוניים שמחזיקים בחברת כרטיסי אשראי ולא יידרשו למכור אותה", אמרה בר.

בר הודיעה כי בנקים עם נתח שוק של מתחת ל-20% באשראי למשקי בית יוכלו להחזיק בחברת כרטיסי אשראי. המשמעות היא שגם מזרחי טפחות, הבנק השלישי בגודלו במערכת יוכל להיכנס לפעילות בתחום כרטיסי האשראי ולרכוש את ישראכרט או לאומי קארד, ובכך לחזק את כוחו אל מול שני הבנקים הגדולים.

ל"גלובס" נודע כי גורמים במזרחי טפחות לא פוסלים על הסף תרחיש שכזה, פעילות חברות כרטיסי האשראי מתאפיינת בשיעורי תשואה על ההון גבוהים מהפעילות הבנקאית הרגילה, ויוכלו לסייע לבנק להגיע ביתר קלות ליעדי הרווחיות השאפתניים שהוא מציב לעצמו. מנגד, הבנק יצטרך להשקיע ברכישה שכזו סכום לא טריוויאלי של כ-3 מיליארד שקל. כמו כן, לא ברור אם הבנקים הגדולים ירצו למכור את חברות כרטיסי האשראי למתחרה המרכזי שלהם, ובכך לחזקו.

רבות דובר על הכנסת שחקנים חדשים למערכת הפיננסית - החל מבנק אינטרנטי, אגודות אשראי ומיזמי ההלוואות הדיגיטליים מסוג P2P. אלא שעד כה לא ראינו כניסה משמעותית של גוף שכזה, ונתחי השוק של הגופים החוץ בנקאיים זניחים למדי. גם אם יוסרו חסמים שונים, והם יצמחו בצורה פנטסטית, הערכות הן שהם יגיעו לנתח של מיליארדי שקלים בשוק ההלוואות, ולא נראה שינוי מהותי במפת נתחי השוק.

נראה כי בר מבינה זאת, ולכן רוצה לחזק גם את הבנקים הקטנים יותר: לבנקים הקטנים בינוניים קיים כבר היום נתח שוק לא מבוטל, ועם תמיכה של הרגולטור, הם יכולים להוות איום מהותי יותר על פועלים ולאומי השולטים בכ-60% מהשוק.

סוכני הביטוח שוב ינצחו?

לצד הודעתה של בר על הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, היא גם נתנה להם סוכריה, והודיעה להם כי תקדם ביחד עם הפיקוח על הביטוח באוצר מהלך שיאפשר להם להפיץ מוצרי ביטוח.

נזכיר כי, מאז רפורמת בכר לבנקים ניתנה גישה לתחום הייעוץ הפנסיוני. מאז נראה כי הבנקים מתמקדים בייעוץ לקרנות השתלמות וקופ"ג, והרבה פחות לקרנות פנסיה (מוצר מורכב יותר עם היבטים ביטוחיים). כמו כן, לאורך השנים, הבנקים שנכנסו עם תוכניות גרנדיוזיות לתחום הייעוץ הפנסיוני, צמצמו את פעילותם באופן מהותי.

הבנקים אמנם מבקשים מזה זמן רב שתינתן להם האופציה להתרחב בתחום הפצת מוצרי הביטוח, אך למרות הצהרתה של בר הם סקפטיים לגבי מימוש העניין: "מה שבטוח זה שקודם ייקחו לבנקים הגדולים את חברות כרטיסי האשראי. האם אח"כ ייתנו לנו להפיץ מוצרי ביטוח? לא היינו בונים על זה", אומר גורם בנקאי בכיר.

בבנקים מזכירים כי לסוכני הביטוח יש לובי חזק בכנסת בכלל ובמרכז הליכוד בפרט, וכי כמעט כל יוזמות הרגולטור בשנים האחרונות הקשורות לפעילות הסוכנים סוכלו, בינהן בחירת סוכן ביטוח במקום העבודה, והפרדה בין התפעול והשיווק של סוכנות הביטוח - יוזמה שנדחית כבר כמה שנים, ועכשיו מנסים להכניסה שוב בחוק ההסדרים.

גורמים במערכת הפיננסית מעריכים כי גם אם הבנקים ייכנסו לפעילות בתחום הפצת מוצרי הביטוח האלמנטריים, כגון רכב ודירות, לא תהיה בכך בשורה דרמטית לצרכן, שכן מדובר בתחומים תחרותיים יחסית.

הבשורה עשויה להיות בתחום ביטוחי החיים, שם כיום הבנקים גובים עמלות הנמוכות בשליש עד חצי לעומת סוכני הביטוח, בשל מגבלות שיש עליהם. אלא שישנם חסמים המוטלים על הבנקים כגון חוסר האפשרות שלהם להגיע למקומות עבודה, המונעים מהם לצמוח בפעילות זו.

"אם יוסרו החסמים השונים, אז ניתן יהיה לשפר את התחרות בתחום, אך עם הכוח החזק של הלובי של הסוכנים, ספק אם זה יקרה", אומרים בבנקים.

התוכניות של חדוה בר:

הפרדת חברות כרטיסי האשראי מבנק הפועלים ולאומי

מתן אפשרות לבנקים להפיץ מוצרי ביטוח

הובלת הקמת מאגר נתוני אשראי

החלת ביטוח פיקדונות

עידוד כניסת מוסדיים וגופי אשראי חוץ בנקאיים לתחום משקי הבית ועסקים קטנים

תמיכה בשינויים ושיפורים טכנולוגיים בגופים הפיננסים

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק