גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוטובוס של אלי גוטמן חנה בקארדיף

בירת וויילס היא לא יעד אטרקטיבי, אפילו מלוכלך, עיר שהזמן קפא בה מלכת ■ רק תיירת אחת מסוגלת להרגיש בבית במקום כזה: הנבחרת הלא-אטרקטיבית של אלי גוטמן, ששיחקה בונקר מהאגדות ■ למרות התוצאה הטובה, ההמתנה לטורניר גדול כנראה תצטרך לחכות, אבל מומלץ לשמור על סבלנות. תשאלו את הוולשים ■ שרון בורנשטיין, קארדיף

אופיר מרציאנו, וויילס מול ישראל במוקדמות יורו 2016  / צילום: רויטרס
אופיר מרציאנו, וויילס מול ישראל במוקדמות יורו 2016 / צילום: רויטרס

מחוגי הזמן עצרו בקארדיף איפשהו בשנות ה-80, או אם נהיה ג'נטלמניים בריטיים טיפוסיים, אז בשנות ה-90. הם פסחו גם על הפסיפס האנושי קשה היום שמרכיב אותה. הם מנומסים, אבל מחוספסים. והיא? לא בדיוק יעד מסביר פנים: בירת וויילס אפורה, משעממת, נטולת אטרקציות, מלוכלכת, כמעט חסרת כל חן.

יש רק תיירת אחת שמסוגלת להרגיש בבית במקום כזה ולשגשג בו. כי גם היא אפורה, משעממת, נטולת אטרקציות, מלוכלכת, חסרת כל חן: נבחרת ישראל של אלי גוטמן.

***

קשה היה שלא להיזכר אתמול (א') בטקס הצגתו של גוטמן כמאמנה החדש של הנבחרת, ערב פתיחת קמפיין מוקדמות מונדיאל 2014. מסוחרר מהצלחתו הכבירה בהפועל ת"א, עם הילת הגאונות הטקטית שריחפה בסביבתו עוד מימי הקבוצה המאורגנת לעילא בהפועל חיפה עם אוליאנוב ומילנקו והבלם האינטליגנטי רב"ש - הבטיח גוטמן להחדיר עקרונות משחק "מודרניים" וברורים, תחת מערך מוגדר של "4-4-2 בשלושה קווים ישרים".

הרבה מפחי נפש ספג מאז המאמן הלאומי, הרבה מים עכורים בנהר שגרמו לרוח הגדולה הזאת לדעוך, ולהשאיר אחריה רק הריסות של חומר מוצק: אתמול המערך ההתחלתי של הנבחרת דמה יותר ל-5-4-1, אבל בהתחשב בנטייתו של מונאס דאבור "החלוץ" לברוח לקווים או אחורנית יותר - אולי בעצם משהו בסגנון של 5-5-0.  במסירות מדויקות זה נגמר 298-516 לוולשים, ואנחנו הרי לא מדברים על אסופת שחקנים שצמחה על ברכי הטיקי-טאקה הספרדי - אלא יותר חבר'ה מאסכולת הקיק-אנד-ראן של הצ'מפיונשיפ; בניסיונות בעיטה זה היה אפילו קצת יותר מביך: נגמר 2-17 לוולשים.

הפילוסופיה לקראת המשחק הזה הייתה ברורה. וגוטמן צריך להיות היום כן עם עצמו ולהודות שהיא בקלות גם הייתה יכולה להפוך לסתם ספרות זולה. אם ראמזי לא מחטיא נגיחה קלה מול שער ריק מכמה מטרים; אם גארת בייל, השחקן שיש עליו תג מחיר של 94 מיליון אירו, גארת בייל שכבש לוויילס שישה מתשעת הגולים שלה בקמפיין הזה - לא היה סובל מהשריר במשך כל המחצית השנייה ותופס יום באמת מחורבן; אם השופט היה שורק לפנדל על נגיעת היד הכל כך ברורה של איתן טיבי ברחבה; אם על אחת ההדיפות הרעות של אופיר מרציאנו היה מסתער ריבאונד וולשי הולם.

אם ואם ואם ואם. בסוף גוטמן בא להוציא 0-0 מכוער, בבונקר, אין דרך לייפות את זה. וגוטמן הצליח להביא תוצאה מצוינת לנבחרת ישראל.

***

אבי לוזון, יו"ר ההתאחדות הקודם ומי שניהל את הנבחרת בארבעה קמפיינים, שחרר לאחרונה אמירה די מפתיעה בשיחה בינינו. "למונדיאל אנחנו לא נעלה בחיים", אמר, בייאוש. לשמוע את זה דווקא ממך, אחד שכל כך מאמין בכדורגלן הישראלי - אני מופתע, אמרתי לו. "אתה יכול להיות מופתע עד מחר, אבל זה עניין של מתמטיקה פשוטה", חישב בנקאי דיסקונט בדימוס: "הרי יש מקום במונדיאל רק ל-13 נבחרות מאירופה. ואתה רואה שגם עכשיו, ביורו, שיש בו 24 כרטיסים לנבחרות אירופיות - אנחנו בקושי מצליחים לעמוד על מפתן הדלת".

הקדנציה של מחליפו בתפקיד, עופר עיני, מתחילה גם היא עם מתמטיקה פשוטה: מאז נכנסה ישראל למעגל משחקי המוקדמות של אירופה, המיקום הממוצע שלה הוא 3.5 לקמפיין. בשמונת הקמפיינים מאז תחילת המילניום - 3.1 בממוצע. לכן, סיום הבית הזה במקום השלישי, ושלוש נקודות מול קפריסין בטדי באוקטובר אמורות לקרב אותנו מאוד אל היעד הזה - תהיה תוצאה משביעת רצון. לא הצלחה פנומנלית, אבל עמידה ביעדים הברורים, המובנים מאליהם, או במונחי ההסתדרות שמוכרים לעיני - נוכל לומר שדפקנו שעון.

ובכל זאת - אפילו המקום השלישי הנכסף משאיר אותנו רק על המפתן של הטור דה פראנס - לא יותר מכך. נכון לעכשיו, היריבות הפוטנציאליות בפלייאוף הן הולנד, טורקיה, אוקראינה, אירלנד, סקוטלנד, אסטוניה, סלובניה, הונגריה, רוסיה, נורבגיה, אלבניה, קרואטיה. אתה מסתכל על גלריית הנבחרות האלו ולא מוצא אפילו אחת שישראל יכולה לסמן את עצמה כפייבוריטית מולה - במקרה הטוב יש כאן כמה מפגשים שהם פיפטי-פיפטי קלאסי.

מצד שני, בואו נסתכל שוב על היריבה מאתמול, וויילס. היא רחוקה כרגע נקודה אחת מול בוסניה במשחקה הקרוב, וגם אם לא תשיג אותה - מקסימום תביא שלוש נקודות אחר-כך נגד אנדורה, גם אם כל ה-11 שלה יעלו למשחק בלי שרוכים בנעליים. אם היא המתינה 58 שנה לרגע הגדול הזה, להעפלה לטורניר בינלאומי משמעותי - גם לנו מומלץ להיות טיפה יותר סבלניים.

***

קצת קשה להיות סבלני במדינה כמו ישראל, אבל בואו נבין עם מה אנחנו בעצם מתמודדים כאן: לפי דוח חדש של אופ"א, שנתוניו מעודכנים לסוף עונת 2014/15, בוויילס, שבפעם האחרונה בה שיחקה במונדיאל, אלביס עדיין היה כוכב פופ ושארל דה גול כוכב צבאי - ישנם כיום 99,564 שחקני כדורגל גברים בוגרים פעילים, 1,313 מועדוני כדורגל שמצמיחים מתוכם 7,474 קבוצות ו-13,268 מאמנים. אלו לא מספרים מדהימים באף קנה מידה. מצד שני, בוויילס יש פחות תושבים מישראל (3 מיליון), היא בטח לא מעצמת היי-טק והשכר הממוצע בה הוא השני הכי נמוך מבין 12 המחוזות המרכיבים את בריטניה, אחרי זה של צפון אירלנד. אבל כדורגל זה קודם כל תרבות, זה לא עניין של גודל או של כסף, ובישראל אין תרבות כדורגל מספיק מפותחת: 7,736 שחקנים בוגרים (מעל גיל 18), 640 מועדונים, 1,429 קבוצות, רק 2,315 מאמנים. זה לא חדש, וזה כבר נכתב כל כך הרבה פעמים, אבל זו ממשיכה להיות עובדה מוגמרת: כשבסיס הפירמידה כל כך צר - קשה, קשה מאוד להגיע להישגים. מי כמו הוולשים יודעים.

***

תרבות כדורגל היא גם פונקציה של אוהדים. את נבחרת וויילס ליוו לסמי עופר קרוב ל-3,000 שיכורים ששילמו כסף שאין להם כדי לקרוע כאן את הגרון ולעשות בית ספר לקהל הקונצרטים המקומי. ישראלים אתמול בגומלין בקארדיף? למרות המרחק הסביר שלה מיעד חופשות אטרקטיבי כמו לונדון (שעתיים וחצי ברכבת או אוטובוס) - הרי שנוכחותם הייתה בגדר שמועה.

בסביבת המגרש היה כמעט בלתי אפשרי לאתר עברית. אם כבר מישהו לבש כחול-לבן, אז סטטיסטית היה יותר סיכוי שהוא דובר אנגלית רהוטה במבטא קוקני מודגש. היציע של אוהדי ישראל בקארדיף סיטי סטאדיום אוכלס בעיקרו על-ידי יהודים מרחבי בריטניה, שהטעימו בשירים כמו "אנחנו מאמינים בני מאמינים" ו"עם ישראל עם ישראל חי" (מהרפרטואר נשמט לאכזבתנו הלהיט המעודכן "גשר צר מאוד"). סביר להניח שקהל בתי הכנסת הזה מעולם לא שמע על אופיר דוידזאדה ועל אלי דסה. עוד סביר כי האנשים הללו הגיעו במספרים נחמדים יחסית (כ-500), רק על מנת להעניק תגובת נגד הולמת להפגנות הפרו-פלסטיניות המדוברות, שבתכל'ס לא ממש הורגשו ברחבי העיר, והתבררו כמינוריות בהרבה ביחס להפחדות והיערכות כוחות המשטרה המתוגברים.

האמת, אנחנו חותמים על שחזור תסריט שכזה בכל ערב של נבחרת ישראל מעתה ועד עולם: קצת מביך ביציעים, אבל עם תוצאה לא רעה על המגרש.

עוד כתבות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מדד הביטוח מזנק ב-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?