גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודד טירה, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר, מוציא ספר אוטוביוגרפי

עודד טירה, שקרא לספרו "ללכת עם האנשים", מדבר בראיון ל"גלובס" על התכונה החשובה ביותר של מנהל עסק: "אם הוא לא יודע ללכת עם האנשים, במשבר הראשון המנהיגות שלו תתמוטט"

עודד טירה / צילום: תמר מצפי
עודד טירה / צילום: תמר מצפי

נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר, עודד טירה, מעיד על עצמו כמי שגדל כחניך "הנוער העובד והלומד" ותמך לאורך השנים במפא"י, רפ"י ומפלגת "העבודה", ועל כן בטעות החשיבו אותו בעבר לאיש ימין. ובכל זאת, ביותר מדבר אחד הוא מחזיק בהשקפה שממקמת אותו כנראה בצד האחר של המפה הפוליטית.

כך למשל, כשהוא מתאר ב"ללכת עם האנשים", ספר אוטוביוגרפי שלו שיצא באחרונה בהוצאת מטר, פרק נשכח מעט מחייו - פינוי חבל ימית, עליו הופקד לאחר חתימת הסכם השלום עם מצרים.

"יצאנו מחוץ לקופסה כדי לעשות דבר שמעולם לא עשינו. הרי קודם לכן לא פינו ישובים יהודיים", הוא אומר בראיון ל"גלובס". "זו הייתה עבודת צוות, יחד עם חיים ארז כאלוף הפיקוד ויעקב לפידות, כראש מטה הפיקוד.

"עבורי זה היה מהפך לא פשוט בהשקפות, ובדרך-כלל אידיאולוגיה מגובה באמוציות, ואלה לא עוברות ברגע. גדלתי ב'נוער העובד והלומד'. תמיד שמעתי שצריך להתיישב בכל ארץ ישראל ולהרחיב את הגבולות ופתאום אמרו שלמען מטרה של שלום, צריך לעקור יישובים".

טירה מתאר כיצד גישת הנחישות והרגישות, שזכורה מביצוע תוכנית ההתנתקות, הייתה בשימוש כבר אז, בשם אחר: "השיטה הייתה לחבק אותם החוצה. כשאתה מחבק מישהו, אתה לא מכה בו, אבל עדיין דוחף אותו. זה עבד טוב, ולראיה נשארו לי חברויות טובות עם מי מהמפונים, כמו חנן פורת ז"ל, צחי הנגבי ודניאלה וייס".

טירה, שבהמשך דרכו הצבאית שימש כקצין תותחנים ראשי, גם התנדב לסייע מניסיונו כשבוצעה תוכנית ההתנתקות לפני 9 שנים. אבל כשהוא נדרש לאפשרות שמהלך מהסוג שהוא היה מכוננו ברמת הביצוע, יתרחש בעתיד גם ביהודה ושומרון במסגרת הסדר מדיני, הוא מפתיע בהתנגדות נחרצת, תוך הסתמכות על ההתפתחויות האחרונות בעולם: "מבחינתי הפינויים בארץ נגמרו. אסור שיהיו יותר. אסור לסדוק את החברה הישראלית לכל גווניה. זאת בוודאי לנוכח מה שקורה מסביב - העולם מתלכד נגדנו ועושה הסכם מטומטם עם איראן, מצייד מדינות אחרות בנשק אדיר ויוצר מרוץ גרעיני באזור, שמייתר את היתרון שהיה לישראל - הנשק הגרעיני, הכול לפי מקורות זרים כמובן. הרי היתרון הזה הוא שעזר לנו להרתיע את מדינות ערב. בלעדיו, יש להן יתרון מספרי גדול עלינו".

ללכת עם האנשים

תפיסה מיושנת

באחד מקטעי הספר מתאר טירה בהערכה רבה את איל ההון היהודי-אמריקאי, שלדון אדלסון, מקורבו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו ובעלי העיתון "ישראל היום". בחלק אחר של הספר, מספר טירה על הצעה מצד נתניהו, לקראת בחירות 2009, להצטרף לליכוד. לפי הדימיון בהשקפת העולם הכלכלית, כפי שעולה בשיחה עם טירה, אפשר להבין מהיכן הגיעה הפנייה הזו. למשל בדברו על הביקורת בנוגע ליוקר המחיה: "אנחנו רוצים רמת חיים כמו בארה"ב. אבל לא לוקחים בחשבון שהפריון לעובד בארץ הוא 65% מזה של העובד האמריקאי. אם העובד איננו פורה, על בסיס מה יקבל רמת חיים יותר גבוהה?".

- הפיריון הנמוך הוא אשמת העובדים?

"לא רק העובדים, אלא גם העובדה שאין מספיק משאבים להשקיע בהון ופיתוח. צריך להביא אותו ממקום כלשהו. המדינה עוזרת אבל זה לא מספיק. צריך להקפיא עלויות ושכר, להשקיע בהון ומו"פ, ואז יהיה אפשר לתת יותר לעובדים.

"נניח שיורידו מיסים למעמד הבינוני, מה יקרה? יהיה פחות כסף לחלק לעניים. ככה יגדלו הפערים. הרי תקציב המדינה מגיע ממיסים לפירמות ולאזרחים. יש משחק סכום אפס בין לתת לעניים או למעמד הביניים".

- אפשר אולי גם להביא יותר כסף מכך שלא יהיה מס נמוך כל-כך לתאגידים, כמו שקורה בהשראת החוק לעידוד השקעות הון.

"החוק הזה נקבע בתקופתנו (ובתמיכת טירה - י.מ). זה מסלול נכון כי צריך לבחון אותו מול האלטרנטיבה - מה היה קורה אם לא הייתה ניתנת ההשקעה מצד אותה חברה. אם לא היינו מטילים מס נמוך, בכלל לא הייתה השקעה. זה חיזק חברות והפך אותן לרב-לאומיות. זה עשה רק טוב למדינה".

בשונה משרגא ברוש למשל, טירה לא היה ידוע ביחסיו הטובים עם ההסתדרות ושלוחותיה, כשעמיר פרץ עמד בראשה והוביל לשביתות גדולות. במהלך כהונתו תקף טירה את השביתות הללו ובין היתר קרא לראש הממשלה שרון "להיערך להכנסת צבא לנמלים אם תפרוץ עוד שביתה".

היום הוא מנסה לצמצם את תפקיד ההסתדרות, כשהוא סומך על המעסיקים: "היא לא צריכה להגן על עובדי התעשייה. זו תפיסה מיושנת. עליה להגן על עובדים שאינם מונהגים על-ידי מנהיגים, למשל עובדי קבלן, מסעדות, שירותים כאלה ואחרים, וגם במגזר הציבורי, כי שם המנכ"לים מתחלפים חדשות לבקרים ולא יוצרים קשר עם העובדים שלהם.

"התפיסה שלי היא שהאחריות על העובדים לא יכולה להתחלק בין ההנהלה למועצת הפועלים. המנהל הוא המנהיג. הוא יודע מחד מה מצב העובד, מכיר את משפחתו, בריאותו, צרותיו ושמחותיו. הוא יודע לאזן בין אלה למה שחיוני להצלחת העסק.

"כמו במלחמה, שבה החייל הכי חשוב, כך גם בקרב הכלכלי, העובד הכי חשוב לעסק ולתחרות. לכן המעסיק יהיה מעוניין להניע אותו להצלחה ולתת לו כמה שאפשר. לא צריך בשביל זה את נציג ההסתדרות".

דווקא על שכר מנהלי הבנקים משמיע טירה ביקורת. הוא רואה בה את ההיפך מאותה מנהיגות שהוא מצפה לה ממנהלי עסקים: "השכר שם הוא שערורייה וחוסר מנהיגות. אחד הדברים הכי חשובים אצל מנהיגים, זה ללכת עם האנשים. לכן כך קראתי לספרי. כדי ללכת עם העובד, להיות קרוב אצלו ולחוש אותו, המנהל צריך להבין שליצור פער שכר כזה, זה פשוט מהלך אנטי-מנהיגותי. וזה לא יעזור למנהל הבנק אם אחר-כך ייקח קואצ'ר כדי ללמוד מהי מנהיגות. אם הוא לא יודע ללכת עם האנשים, במשבר הראשון המנהיגות שלו תתמוטט".

- מנתניהו אתה מרוצה מבחינת מדיניותו הכלכלית?

"כשר אוצר הוא עשה את הרפורמות הכי חשובות בעשורים האחרונים. ניהלנו מאבק עם עובדי הנמלים לביצוע הרפורמות. הרי לא ייתכן שקבוצה קטנה של עובדי נמלים יחזיקו את המדינה בביצים".

עוד כתבות

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ