גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודד טירה, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר, מוציא ספר אוטוביוגרפי

עודד טירה, שקרא לספרו "ללכת עם האנשים", מדבר בראיון ל"גלובס" על התכונה החשובה ביותר של מנהל עסק: "אם הוא לא יודע ללכת עם האנשים, במשבר הראשון המנהיגות שלו תתמוטט"

עודד טירה / צילום: תמר מצפי
עודד טירה / צילום: תמר מצפי

נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר, עודד טירה, מעיד על עצמו כמי שגדל כחניך "הנוער העובד והלומד" ותמך לאורך השנים במפא"י, רפ"י ומפלגת "העבודה", ועל כן בטעות החשיבו אותו בעבר לאיש ימין. ובכל זאת, ביותר מדבר אחד הוא מחזיק בהשקפה שממקמת אותו כנראה בצד האחר של המפה הפוליטית.

כך למשל, כשהוא מתאר ב"ללכת עם האנשים", ספר אוטוביוגרפי שלו שיצא באחרונה בהוצאת מטר, פרק נשכח מעט מחייו - פינוי חבל ימית, עליו הופקד לאחר חתימת הסכם השלום עם מצרים.

"יצאנו מחוץ לקופסה כדי לעשות דבר שמעולם לא עשינו. הרי קודם לכן לא פינו ישובים יהודיים", הוא אומר בראיון ל"גלובס". "זו הייתה עבודת צוות, יחד עם חיים ארז כאלוף הפיקוד ויעקב לפידות, כראש מטה הפיקוד.

"עבורי זה היה מהפך לא פשוט בהשקפות, ובדרך-כלל אידיאולוגיה מגובה באמוציות, ואלה לא עוברות ברגע. גדלתי ב'נוער העובד והלומד'. תמיד שמעתי שצריך להתיישב בכל ארץ ישראל ולהרחיב את הגבולות ופתאום אמרו שלמען מטרה של שלום, צריך לעקור יישובים".

טירה מתאר כיצד גישת הנחישות והרגישות, שזכורה מביצוע תוכנית ההתנתקות, הייתה בשימוש כבר אז, בשם אחר: "השיטה הייתה לחבק אותם החוצה. כשאתה מחבק מישהו, אתה לא מכה בו, אבל עדיין דוחף אותו. זה עבד טוב, ולראיה נשארו לי חברויות טובות עם מי מהמפונים, כמו חנן פורת ז"ל, צחי הנגבי ודניאלה וייס".

טירה, שבהמשך דרכו הצבאית שימש כקצין תותחנים ראשי, גם התנדב לסייע מניסיונו כשבוצעה תוכנית ההתנתקות לפני 9 שנים. אבל כשהוא נדרש לאפשרות שמהלך מהסוג שהוא היה מכוננו ברמת הביצוע, יתרחש בעתיד גם ביהודה ושומרון במסגרת הסדר מדיני, הוא מפתיע בהתנגדות נחרצת, תוך הסתמכות על ההתפתחויות האחרונות בעולם: "מבחינתי הפינויים בארץ נגמרו. אסור שיהיו יותר. אסור לסדוק את החברה הישראלית לכל גווניה. זאת בוודאי לנוכח מה שקורה מסביב - העולם מתלכד נגדנו ועושה הסכם מטומטם עם איראן, מצייד מדינות אחרות בנשק אדיר ויוצר מרוץ גרעיני באזור, שמייתר את היתרון שהיה לישראל - הנשק הגרעיני, הכול לפי מקורות זרים כמובן. הרי היתרון הזה הוא שעזר לנו להרתיע את מדינות ערב. בלעדיו, יש להן יתרון מספרי גדול עלינו".

ללכת עם האנשים

תפיסה מיושנת

באחד מקטעי הספר מתאר טירה בהערכה רבה את איל ההון היהודי-אמריקאי, שלדון אדלסון, מקורבו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו ובעלי העיתון "ישראל היום". בחלק אחר של הספר, מספר טירה על הצעה מצד נתניהו, לקראת בחירות 2009, להצטרף לליכוד. לפי הדימיון בהשקפת העולם הכלכלית, כפי שעולה בשיחה עם טירה, אפשר להבין מהיכן הגיעה הפנייה הזו. למשל בדברו על הביקורת בנוגע ליוקר המחיה: "אנחנו רוצים רמת חיים כמו בארה"ב. אבל לא לוקחים בחשבון שהפריון לעובד בארץ הוא 65% מזה של העובד האמריקאי. אם העובד איננו פורה, על בסיס מה יקבל רמת חיים יותר גבוהה?".

- הפיריון הנמוך הוא אשמת העובדים?

"לא רק העובדים, אלא גם העובדה שאין מספיק משאבים להשקיע בהון ופיתוח. צריך להביא אותו ממקום כלשהו. המדינה עוזרת אבל זה לא מספיק. צריך להקפיא עלויות ושכר, להשקיע בהון ומו"פ, ואז יהיה אפשר לתת יותר לעובדים.

"נניח שיורידו מיסים למעמד הבינוני, מה יקרה? יהיה פחות כסף לחלק לעניים. ככה יגדלו הפערים. הרי תקציב המדינה מגיע ממיסים לפירמות ולאזרחים. יש משחק סכום אפס בין לתת לעניים או למעמד הביניים".

- אפשר אולי גם להביא יותר כסף מכך שלא יהיה מס נמוך כל-כך לתאגידים, כמו שקורה בהשראת החוק לעידוד השקעות הון.

"החוק הזה נקבע בתקופתנו (ובתמיכת טירה - י.מ). זה מסלול נכון כי צריך לבחון אותו מול האלטרנטיבה - מה היה קורה אם לא הייתה ניתנת ההשקעה מצד אותה חברה. אם לא היינו מטילים מס נמוך, בכלל לא הייתה השקעה. זה חיזק חברות והפך אותן לרב-לאומיות. זה עשה רק טוב למדינה".

בשונה משרגא ברוש למשל, טירה לא היה ידוע ביחסיו הטובים עם ההסתדרות ושלוחותיה, כשעמיר פרץ עמד בראשה והוביל לשביתות גדולות. במהלך כהונתו תקף טירה את השביתות הללו ובין היתר קרא לראש הממשלה שרון "להיערך להכנסת צבא לנמלים אם תפרוץ עוד שביתה".

היום הוא מנסה לצמצם את תפקיד ההסתדרות, כשהוא סומך על המעסיקים: "היא לא צריכה להגן על עובדי התעשייה. זו תפיסה מיושנת. עליה להגן על עובדים שאינם מונהגים על-ידי מנהיגים, למשל עובדי קבלן, מסעדות, שירותים כאלה ואחרים, וגם במגזר הציבורי, כי שם המנכ"לים מתחלפים חדשות לבקרים ולא יוצרים קשר עם העובדים שלהם.

"התפיסה שלי היא שהאחריות על העובדים לא יכולה להתחלק בין ההנהלה למועצת הפועלים. המנהל הוא המנהיג. הוא יודע מחד מה מצב העובד, מכיר את משפחתו, בריאותו, צרותיו ושמחותיו. הוא יודע לאזן בין אלה למה שחיוני להצלחת העסק.

"כמו במלחמה, שבה החייל הכי חשוב, כך גם בקרב הכלכלי, העובד הכי חשוב לעסק ולתחרות. לכן המעסיק יהיה מעוניין להניע אותו להצלחה ולתת לו כמה שאפשר. לא צריך בשביל זה את נציג ההסתדרות".

דווקא על שכר מנהלי הבנקים משמיע טירה ביקורת. הוא רואה בה את ההיפך מאותה מנהיגות שהוא מצפה לה ממנהלי עסקים: "השכר שם הוא שערורייה וחוסר מנהיגות. אחד הדברים הכי חשובים אצל מנהיגים, זה ללכת עם האנשים. לכן כך קראתי לספרי. כדי ללכת עם העובד, להיות קרוב אצלו ולחוש אותו, המנהל צריך להבין שליצור פער שכר כזה, זה פשוט מהלך אנטי-מנהיגותי. וזה לא יעזור למנהל הבנק אם אחר-כך ייקח קואצ'ר כדי ללמוד מהי מנהיגות. אם הוא לא יודע ללכת עם האנשים, במשבר הראשון המנהיגות שלו תתמוטט".

- מנתניהו אתה מרוצה מבחינת מדיניותו הכלכלית?

"כשר אוצר הוא עשה את הרפורמות הכי חשובות בעשורים האחרונים. ניהלנו מאבק עם עובדי הנמלים לביצוע הרפורמות. הרי לא ייתכן שקבוצה קטנה של עובדי נמלים יחזיקו את המדינה בביצים".

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה