גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבצע המסיבי בסיני שעשוי לסלול את דרכנו חזרה לחושות

בעוד רצועת החוף לים האדום שקטה זה זמן רב, הפינה הצפון-מזרחית של חצי האי בוערת. בעיתוי מעט מאוחר, חל שינוי מגמה, והצבא מתמקד במשולש הערים הקטלני: רפיח, אל-עריש ושייח זווייד

א - סיסי/ צילום: רויטרס
א - סיסי/ צילום: רויטרס

ביום חמישי האחרון טען דובר צבא מצרים מוחמד סמיר כי החיילים המצריים הצליחו להרוג יותר מ-80 פעילי טרור ולעצור כ-200 כחלקמהמבצע האחרון של הצבא בצפון-מזרח סיני. זה כבר הפך ל"נוהל קרב": בכל אחד מארבעת הימים האחרונים דיווח סמיר לכלי התקשורת על הישגי הצבא במבצע. הוא סיפר על מספר כלי הרכב והאופנועים שנהרסו ועל המנהרות שהושמדו, וכן על המחסנים ששימשו את הטרוריסטים - רובם אנשי "אנסאר בית-אלמקדס" כיום שלוחת דאעש בסיני - שנחשפו ופוצצו. הוא הדגיש כי מדובר במבצע הגדול ביותר של הצבא המצרי בערים שבצפון-מזרח סיני - כלומר במשולש הקטלני שקם לו בין רפיח, אל-עריש ושייח' זוויד.

קשה לקבוע בשלב זה עד כמה ההצהרות של דובר צבא מצרים באשר לגודל המבצע אכן מדויקות. לא פעם בשנתיים האחרונות נשמעו טענות דומות על פעולות צבאיות "הגדולות ביותר" בחצי האי סיני. אך אם אכן המבצע, שזכה לכינוי "זכויות השהידים", נועד כפי שטוען הצבא המצרי לטהר את הערים הללו מפעילות טרור, הרי שמדובר בשינוי מגמה מבחינת הצבא. עד כה העדיף המטכ"ל המצרי והנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי, למקד את המאמצים בסיכול פיגועים בתוך מצרים וברצועת החוף של הים האדום בחצי האי סיני. מרכז סיני והפינה הצפון-מזרחית הנידחת הוזנחו במידה רבה אף שהצבא שלח אליה לא פעם תגבורות ואף ניהל שם מבצעים צבאיים.

עם זאת, ניכר היה שרוב תשומת הלב הופנתה לשמירה על השקט והסדר בסיני באזור קו החוף בין טאבה לשארם א-שייח'. במידה מסוימת המשולש של רפיח, אל-עריש ושייח' זוויד, לא מוקם גבוה בסדר העדיפויות של הצבא המצרי. אך ייתכן שכעת, עם הבנת הסכנה שטמונה בטקטיקה שכזו והאפשרות שהטרור יזלוג לעבר תעלת סואץ, מקבלי ההחלטות במצרים ישנו כיוון ויחלו לפעול באגרסיביות רבה יותר בצפון מזרח סיני.

רצועת החוף שבין טאבה לשארם הייתה במשך עשרות שנים יעד מועדף לנופש עבור הישראלים. החושות, אתרי הצלילות, המחירים הזולים ואפילו הסחלב המפורסם משכו עשרות אלפי ישראלים בכל חג, שהעדיפו את השלווה של סיני על פני ההמולה באתרי הנופש בתוך ישראל. הנהירה נמשכה גם לאחר היציאה הישראלית מחצי האי ב-1981 ואפילו לאחר שהחלה האינתיפאדה השנייה ב-2000. גם פיגועי טרור קשים שיצאו לפועל בעשור הקודם לא עצרו את הישראלים מלהגיע לשם, אך מספר התיירים הישראלים בסיני הלך ופחת עם השנים.

הנפילה של משטר חוסני מובארק בינואר 2011, כבר סימנה עצירה כמעט מוחלטת ביציאה של תיירים ישראלים לחצי האי. סיני הפכה כמעט בין-לילה למוקד של פעילות טרור שמשך אליו פעילים איסלאמיסטים מכל רחבי המזרח התיכון וגרר גם תושבים מקומיים רבים לקלחת. האחרונים הצטרפו לארגוני טרור קיצוניים שפעלו נגד המשטר המצרי, אפילו בימיו של מוחמד מורסי, איש האחים המוסלמים.

המהפכה השנייה במצרים ביוני 2013, סימנה את שינוי המגמה מבחינת המשטר בקהיר, שהחליט לצאת למלחמה בפעילי הטרור. שינוי מגמה חל גם בקרב האיסלאמיסטים בסיני, הבדואים והזרים שהחליטו להסלים את מלחמתם בשלטון החדש. יחד עם זאת, בכל התקופה הסוערת בת ארבע השנים האלה הצליח הצבא המצרי לשמור על שקט יחסי בחופי הים האדום. הפיגוע האחרון שנרשם באזור אירע לפני כשנתיים.

המפתח ליציבות או לטרור - השבטים הבדואים

ההצלחה של הצבא על שמירה על השקט בקו החוף הדרומי של חצי האי היא תוצר של כמה גורמים מרכזיים: הגורם הראשון - הרצינות שמפגין הצבא בפעילות באזור זה. יותר כוחות מיוחדים משוגרים לאזור החוף ורק לפני כמה חודשים מונה שם מפקד אזורי בדרגת תת-אלוף. לשם השוואה, בגזרות אחרות ממונים קצינים בדרגה נמוכה יותר. הגורם השני - ההסכם שאליו הגיעו השלטונות המצריים עם מטה השבטים הבדואים, אחיוואת, הממוקם באזור חופי הים האדום. מנגנון שיתוף הפעולה בין הצבא לבין אחיוואת, עובד היטב ומביא לתוצאות שקשה להתווכח איתן - השקט ברצועת החוף נשמר.

אולם בקצה השני של סיני, בעיקר בפינה הצפון-מזרחית, המציאות שונה כמעט ב-180 מעלות. מטות השבטים שם הפכו ממזמן לספקי כוח אדם ואמצעי לחימה לתאי הטרור האיסלאמיסטים: הסווארקה, הרמילאת והתראבין. אזור מחייתם המרכזי של הסווארקה והרמילאת הוא אותו משולש ערים קטלני שמאוכלס בצפיפות רבה בערב רב של פלסטינים, מצרים ובדואים. התראבין יושב מעט דרומה ומזרחה משם בקרבת משולש הגבולות בין ישראל עזה ומצרים.

רבים סבורים כי האזרחים הזרים שהגיעו משלל מדינות מוסלמיות הם הגורמים לרוב פעילות הטרור באזור, אולם האוכלוסייה הבדואית המקומית היא האחראית העיקרית. ארגון "אנסאר בית אל-מקדס" הוקם כבר ב-2008 ובקיץ 2011 היה אחראי לפיגוע באזור נטפים. הקבוצות הסלפיות הג'יהאדיסטיות צברו פופלריות בקרב האוכלוסייה גם במטות שבטים אחרים, כמו הבריקאת והעזאזמה, בין היתר כתוצאה מהתחזקות דתית בכל רחבי סיני. אמנם לא כל מי שהפך דתי נעשה פעיל טרור אך בקרב ה"חוזרים בתשובה", קמו עוד ועוד תומכים לרעיונות הקיצוניים מבית האיסלאם התכפירי.

כך קרה שכמעט בכל שבט בסיני קם לו גרעין ג'יהאדיסטי, שפעמים רבות בידל את עצמו מהאחרים: הם הקימו לעצמם מאהלים נפרדים, מסגדים ומערכות בוררות נפרדות. תופעה זו גרמה לקרע חברתי קשה בחברה הבדואית של סיני ופיצל שבטים ואף חמולות. עדות לכך היא ההימנעות של בני/בנות הגרעין הסלפי בתוך שבט מסוים מנישואים לבן/בת אותו השבט אם אינו חבר "הגרעין".

מעבר להתחזקות הדתית, ההצלחה של האיסלאם התכפירי בצפון-מזרח סיני, קשורה גם במאפייני השטח עצמו. האוכלוסייה באזור סובלת ממצב כלכלי קשה שיוצר אווירה אופטימלית לגיוס מצד אחד וללחימה בצבא סדיר מצד שני. חשוב לציין כי הצבא משקיע משאבים, אנרגיה וכוח לא מבוטלים לטיפול בפעילי הטרור בצפון-מזרח חצי האי. הקמת אזור החיץ שמגיע כבר כעת לרוחב של כ-1.2 ק"מ היא רק אחת ההוכחות לכך. מאות מבתי העיר רפיח המצרית "גולחו" מעל פני האדמה והעיר כבר אינה נראית כפי שנראתה בעבר. ועדיין, למרות המאמץ הזה והמציאות הכלכלית והגיאוגרפית, אם הייתה נכונות מצרית להשקיע כוח צבאי עצום וגדול הרבה יותר - שאינו חסר לו - בטיפול בפינה הזו של סיני, כנראה שהמציאות שם הייתה נראית אחרת.

חודש יולי הקטלני

הפיגוע שהוציא לפועל דאעש בסיני בתחילת יולי נגד כ-15 יעדים של הצבא המצרי במקביל, באזור רפיח, אל-עריש ושייח' זוויד, היה לכאורה הישג משמעותי מבחינתו אולם נשא עמו גם מחיר יקר. מחד, היה זה הפיגוע הגדול ביותר שביצע בחצי האי סיני שבמהלכו נהרגו עשרות חיילים מצרים. דפוס הפעולה העיד על מוטיבציה גבוהה ויותר מכך על יכולת מרשימה במישור הצבאי. מאידך, עבור דאעש נותר ההישג מאכזב - המציאות לא השתנתה לטובה מבחינת הטרוריסטים, אלא להיפך. המאמץ הגדול שמטרתו הייתה לכבוש שטח מצבא מצרים במשולש הערים נכשל כישלון חרוץ. תוך כמה שעות בלבד חזר צבא מצרים והפגין את שליטתו בשטח על אף מספר הנפגעים הגבוה בקרב חייליו. דאעש בסיני לעומת זאת, סבל מאבדות עצומות יחסית לארגון קטן כל כך: בין 200 ל-250 הרוגים.

בנוסף, דעת הקהל במצרים המשיכה לאהוד את א-סיסי. במידה רבה ייתכן שהיה זה גם הפיגוע ששינה את תפיסת הפעולה של הצבא המצרי בסיני. מישהו שם כנראה הבין שאותם מאות פעילי טרור באל-עריש, רפיח ושייח' זוויד, היו מצליחים למצוא את הדרך לחופי הים האדום ולבצע שם פיגוע שהיה פוגע לא רק בישראלים המעטים שעוד מגיעים לשם, אלא גם בכלכלת מצרים. האם המבצע הזה ישנה את המציאות בסיני ובקרוב נוכל לחזור לחושות בביר א-צוויר ובדיונה הקטנה? מוקדם לקבוע. בינתיים ניאלץ להסתפק בקמפינג בגני חוגה.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים