גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתגרי הבנייה בישראל הופכים למסובכים יותר ויותר

לא מעט פרויקטים שנבנים בשנים האחרונות בישראל כוללים אתגרי ביצוע הנדסיים ותכנוניים הנראים כמעט בלתי אפשריים

אחרי שהיזם מיקסם את זכויות הבנייה, האדריכל צייר על דף (או במחשב) את הבניין עליו חלם, ושניהם ביחד עשו הכל כדי לבדל ולמתג את הפרויקט החדש - נדרש מהנדס הבניין להפוך את אותן התוכניות למציאות של ממש.

אמיר נחום, מנכ"ל אורתם סהר, סיפר בעבר כיצד האדריכל דניאל ליבסקינד נתן לו לבנות את בניין וואהל סנטר באוניברסיטת בר אילן, מבנה שלא כולל כמעט אף קיר ישר. בכניסה לפגישה קימט האדריכל הבינלאומי בידיו דף נייר שהיה מונח על השולחן, ושאל - "את זה אתה מסוגל לבנות? אם כן, תוכל לבנות את הבניין שלי".

דני מריאן, יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, מציין כי בשנים האחרונות ניתן לראות בישראל יותר ויותר פרויקטים המתאפיינים בתכנון אדריכלי והנדסי פורצי דרך, היוצרים אתגרים גדולים מבחינת הביצוע בשטח. מריאן מציין כי האתגרים הגדולים מחייבים את המהנדסים, את מנהלי הפרויקטים ואת הקבלנים המבצעים להציע פתרונות יצירתיים ומקוריים ולאמץ טכנולוגיות חדשות, בניסיון לממש את החזון היצירתי ויוצא הדופן של היזמים והאדריכלים.

עם חמורים ודליים

בית הכנסת החורבה שוחזר לפני שנים אחדות כמעט יש מאין, לאחר שבית הכנסת המפואר נחרב על ידי הליגיון הירדני בשנת 1948.

הבעיה: בית הכנסת נמצא באמצע הרובע היהודי, ובעת בנייתו לא ניתן היה להעביר חומרי בנייה כמקובל, בשל הדרכים הצרות והתקרות הנמוכות המובילות לאתר. "העבודות באתר בוצעו בתנאים פרימיטיביים ביותר, כפי שבנו לפני למעלה ממאה שנה", אומר אברהם קוזניצקי, יו"ר קבוצת מנרב שהקימה את בית הכנסת מחדש. "אפילו בטון היינו צריכים להכין בעבודת ידיים, ואת חומרי הבנייה העברנו בדליים. את הציוד העברנו עם בהמות משא בגלל המעברים הצרים שלא אפשרו כניסת ציוד כבד כגון משאיות, מערבלי בטון וטרקטורים".

מה מחזיק את הקובייה

לאחרונה נחנך בהרצליה בניין אפל, שנבנה על ידי חברת בסט בנייה עבור חברת גב ים נכסים ובניין. האלמנט המרכזי ואחד האתגרים ההנדסיים בבניין הינו קוביית מתכת קונזולית (בולטת מהבניין). זוהי קובייה בגובה חמש קומות ששטח כל אחת מהן 300 מ"ר, אלמנט הנדסי שלא היה קיים עד היום בישראל. המונח ההנדסי לסוג אלמנט זה הוא "מסבך וירנדל", המאפשר לקובייה לבלוט ללא תמיכה בקצה של עמודים תומכים וללא אלכסונים בתוך המסגרות.

9 מנופים במגרש אחד

הסיוט הגדול של פרויקטים מסוג פינוי בינוי או תמ"א 38 מתחיל בשלב ההקמה. בנייה בלב עיר, ולא בגבעה בתולה בעיבוריה, היא מטרד וסכנה לתושבים ולקבלנים הבונים. אחת השכונות הגדולות במסגרת פינוי בינוי מוקמת היום בצפון ת"א. חברות מטרופוליס, אלקטרה השקעות ו-SGS מקימות את שכונת גרין פארק בנווה שרת, פרויקט ענק במסגרתו נהרסו 10 בנייני רכבת ובמקומם בונים שכונה חדשה. באתר עובדים 9 עגורנים (מנופים) הפרוסים על 10 דונם, במטרה לעמוד בקצב הקמה של 120 דירות בחודש. בשל כך, המנופים ממוקמים כל אחד בגובה שונה - על מנת לאפשר את צידודם המלא.

חיפוי קשקשים ידני בגובה 40 מטר

הקמת האצטדיון החדש בחיפה היתה אחד המבצעים המורכבים והייחודיים שנעשו פה בשנים האחרונות. גג הפלדה מורכב מ-32 אגדים, שעליהם הורכב חיפויי קשקשים זהובים באופן ידני - בגובה של 40 מטר באוויר. את הפרויקט ביצעו אלקטרה בניה ובסט שבנו בין השאר שרשרת עמודים מרחביים, כל אחד מהם במשקל 90 טון, שעליהם הורכבו קורות הטריבונה. בניגוד לאצטדיונים אחרים, הטריבונות נבנו בהפרשי גובה כדי לייצר חוויית צפייה משופרת. כדי להניח את כל האלמנטים הטרומיים בתיאום מוחלט, אומר יוסי שריד, המהנדס הראשי באלקטרה, עבדו באתר 10 עגורנים במקביל.

17 קומות על בניין קיים

בניין קריסטל ברמת גן נבנה במקור ללא אפשרות תוספת קומות. בדיעבד, כדי להוסיף לא פחות מ-17 קומות חדשות, דרש המהנדס ישראל דוד מהיזמים להוסיף יסודות חדשים בתוך המרתף התחתון, נוסף להצמדת עמודים חיצוניים שתומכים את המבנה העילי וגרעין מבטון חדש שעובר בחלל מרכזי שהיה במבנה הקיים.

חניון מתחת לקירות תלויים

שימור הוא עניין מסובך בכל מקרה. מאות בניינים משנות ה-20 של המאה הקודמת, רובם בתל אביב, עוברים הליכי שימור מאתגרים. חברות הביצוע מחויבות לשימור מחמיר: לשחזר את הבניין עד המשקופים או חדר המדרגות והידיות בדלתות הכניסה. ואם זה לא מספיק, בשל העובדה שכיום העירייה מחייבת לבנות חניה תת קרקעית, חברות הביצוע חייבות לתלות את הבניין כדי שיוכלו לחפור את קומות המרתף בלי לפגוע במבנה העתיק.

אחת החברות המתמחות בשימור היא צ.פ חברה לבניין. לדברי איתמר כהן, מנהל מחוז תל אביב בחברה ומומחה לשימור, "תליית הבניין נעשית בכמה שלבים. בשלב הראשון אנחנו דואגים לתמוך בבניין באמצעות קונסטרוקציות פלדה. לאחר מכן אנו מבצעים קידוח ראשוני על מנת לבנות יסודות זמנים שיחזיקו את המבנה. לאחר בניית היסודות יש צורך לבצע חביקה של המבנה באמצעות קורות פלדה והשענתו על גבי היסודות הזמניים. החביקה נעשית בחלק התחתון של הבניין (מפלס אפס).בשלב האחרון מתבצע ניתוק מבוקר של המבנה הישן מהיסודות הישנים והשענתו על מערכת היסודות הזמניים. לאחר מכן ניתן בעצם להרוס את היסודות הישנים ולחפור מרתפים על פי התוכנית החדשה". כל התהליך הזה של "תליית בניין", עוד לפני שמתחילים בבנייה עצמה, לוקח בממוצע כשלושה חודשים.

שימור פלוס מגדל

פרויקט אחוזת בית בשד' רוטשילד נראה כמו אחיזת עיניים. מדובר בבניין מגורים בן 17 קומות שמרחף מעל בניין לשימור בן 2 קומות, מהבניינים הראשונים שנבנו בעיר תל אביב. "אגדים מפלדה, בגובה של 3 קומות, רתומים לגרעין המגדל ומחזיקים את שלד המבנה כשהוא מרחף מעל המבנה לשימור. זהו פרויקט מאוד מסובך לביצוע מבחינה הנדסית ולא בוצע בעבר בישראל. זהו הפתרון היחידי שמאפשר למבנה ולמגדל שמעליו להתקיים בכפיפה אחת", אומר גיא גבע, מנכ"ל ושותף בוקסמן גוברין גבע, החברה שניהלה את הפרויקט עבור היזמים, אקרו נדלן וקנדה ישראל. ובכלל, פרויקטים לשימור מציבים אתגר לא פשוט במקומות רבים. פרויקט השימור הראשון ברמת גן הוקם ברחוב שפירא 10. המבנה, שנבנה בשנת 1934 בסגנון אקלקטי-בינלאומי, עבר תהליך מורכב וחדש יחסית שכלל שילוב בין תמ"א 38/2 - הריסה ובנייה מחדש - ושימור.

חברת שלום את נתן שביצעה את הפרויקט שימרה בשלב הראשון את חזית הבניין ו-2 הקומות הראשונות וחיזקה את היסודות. בשלב השני החברה בנתה עוד שש קומות. מעטפת המבנה הקיים היתה צריכה לעמוד תוך כדי חפירת חניות תת קרקעי ובניית מגדל מגורים חדש מעל. במהלך העבודות, המהנדסים, הקונסטורקטורים ומנהלי העבודה נאלצו לבחון מדי יום את התמיכות המיוחדות שהותקנו על מעטפת הבניין הישן, בעיקר בזמן בניית החניון התת קרקעי.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות