גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל איסתא: "אנו ה'רמי לוי' של סוכנויות הנסיעות"

מזה 20 שנה מנהל את איסתא אחישי גל, שהפך אותה לגוף עסקי עם יותר מ-1,000 עובדים ■ עם פרוס עוד עונת טיסות עסוקה, גל מספר על המהפך בחברה, על הנישות אליהן היא מכוונת ועל תוכניות הרכישה הלא מתנצלות

האסוציאציה הראשונה למשמע המילה "איסתא" היא סטודנט, ובמיוחד אחד כזה שיש לו תרמיל על הגב, אשר מיד לאחר שהשתחרר מהשירות הצבאי הוא עלה על מטוס כדי לחקור יבשת כזו או אחרת.

אבל איסתא של שנת 2015 כבר שונה מהחברה שיצאה לדרכה לפני 26 שנה. מאוד שונה אפילו. החברה שנסחרת כיום בבורסה המקומית לפי שווי 435 מיליון שקל - מכובד למדי - החלה את דרכה כעמותה שחברות בה אגודות הסטודנטים מתוך התאחדות הסטודנטים בישראל, ומטרתה הייתה לסייע לכל סטודנט צעיר לחצות את גבולות הארץ ולחוות תרבויות אחרות. ואז התחלפה הנהלת החברה, ולתפקיד המנכ"ל נכנס אחישי גל, אשר סוגר בחודש זה 20 שנות כהונה כמנכ"ל איסתא.

גל הוביל רה-ארגון נרחב בחברה, ולמעשה שינה אותה, אך מבלי לפגוע ב-DNA שלה. איסתא של 2015 היא חברה שמעסיקה - תחזיקו חזק - מעל 1,000 איש, יש לה פעילות של סוכנויות נסיעות מסורתיות, פעילות של סוכנויות מקוונות ואפילו עסקי נדל"ן. רכישות לא מעטות ואפקטיביות הפכו אותה לחברת התיירות המקוונת המובילה בארץ, הרבה לפני "הדקה ה-90" ו"גוליבר".

למרות זאת, ועל אף השיפור העקבי בתוצאותיה הכספיות, והעובדה כי תשואת הדיבידנד שלה היא בין הגבוהות מקרב מניות שוק ההון המקומי, איסתא לא ממש מוכרת כמניה ציבורית, או נאמר 'מתוקשרת'. אולי זה בגלל ששיעור ההון הצף שלה לא גבוה באופן יחסי, או משום שעיסוקה אינו סקסי כמו של חברת ביומד או אינטרנט.

כך או אחרת, המהפך שהחברה תחת שרביטו של גל מצדיק לדעתנו התייחסות, ותשואת המניה ב-5 השנים האחרונות מחזקת זאת: 153%.

"הפכנו את החברה לגמרי", אומר גל (60) על התהליך שעברה איסתא מאז כניסתו לתפקיד. "שכנענו את הסטודנטים שזו צריכה להיות סוכנות נסיעות לצעירים ולסטודנטים. במקביל, הגדלנו את מספר סניפי הסוכנות מהשלושה שהיו לנו, במטרה להביא את איסתא כמעט לכל אחד".

כיום, לשם השוואה, יש לאיסתא 61 סניפים. "אחר-כך החלטנו לנצל את העובדה שאיסתא זו 'פלסטלינה', כלומר ניתן לעצב אותה לפי ראות עינינו. החיסרון הפך ליתרון", הוא מוסיף. אגב, בעת הנוכחית רק 2% מכלל נוסעי איסתא הם סטודנטים, נתון שדי מרחיק אותה ממקורותיה.

בתיאורו זה מתכוון גל לבחירה של איסתא לצוות לכל לקוח סוכן שיתאים לו. דהיינו, מנכ"ל של חברת היי-טק גדולה יעבוד מול סוכן שמנוסה בנסיעות של מנהל בכיר כמותו, ואילו צעיר אחרי צבא יקבל סוכן שצבר ניסיון בנסיעות של צעירים. "כך יצרנו חברות-בנות (ראו מבנה החזקות) שכל אחת מתמחה בנישה אחרת של נסיעות לחו"ל, אבל הקפדנו לא ליפול בגלל עלויות תפעול של מבנה כזה. לא רצינו 'שומן מיותר', ולכן הנהלת איסתא מורכבת אך ורק מ-3 אנשים: המנכ"ל, סמנכ"ל הכספים ומנהלת הלשכה.

"במקרה הזה, אני דיקטטור. מנהלי החברות הבנות לא יכולים לגייס עובדים כראות עיניהם, ולא יכולים לפטר מישהו שעובד בחברה מעל 10 שנים", אומר גל. "זהו עיקרון המשפחתיות שאני מאוד מקפיד עליו. כשיש כוונה כזו, אני צריך לדעת בפירוט למה".

איסתא, כאמור, החלה את דרכה בתיירות הפנאי (טיולי נופש), ואחרי כניסת גל הוסיפה לעצמה עוד רגל אחת לפחות, וזאת בעיקר על-ידי סדרה של רכישות עקביות וסלקטיביות. הרגל השנייה היא תיירות עסקית, בעיקר דרך רכישת אמריקן אקספרס, שהיא בין 3 המובילות בארץ בתחומה.

"עכשיו מנכ"ל IBM טס איתנו", מתגאה גל. "הבנו שאנחנו רוצים שתהיה לנו נוכחות בכל נישה של השוק, ולהיות לפחות בשלישייה המובילה בכל נישה. לא כל דבר יכולנו לעשות לבד, ולכן החלטנו לרכוש חברות, לפי האפיון הבא: ותיקה; שבעל השליטה בה מבוגר, ואין לו יורש; והוא מאוד אוהב את החברה, כך שיהיה חשוב לו שנשמור על ה-DNA שלה ועל עובדיה".

הרכישות שביצעה איסתא לאורך שני העשורים האחרונים היו מגוונות, וכפי שגל מעיד, סייעו לה להשיג דריסת רגל בכל נישה של שוק הנסיעות, ולמשל נסיעות לאירועי ספורט וסיורי העשרה לבתי-ספר (בעיקר בפולין). "איסתא היא נציגת קבוצת הכדורגל הבריטית צ'לסי והספרדית ברצלונה, וזה אומר שהיא מקבלת הקצאה של כרטיסי משחקים. כך שני המועדונים מעודדים הגעה של אוהדי הקבוצות מחוץ למדינות שלהן".

אסטרטגיית הרכישות הזו הפכה את איסתא לחברה שמגלגלת מחזור הכנסות שנתי (נטו) של מעל חצי מיליארד שקל, מרוויחה תפעולית כמעט 10% על המחזור שלה (לפי תוצאות המחצית הראשונה של השנה) ורושמת EBITDA שנתי של 60 מיליון שקל, נכון לשנה שעברה. זה אומר מכפיל EBITDA של 7.

"החלטנו שלא נהיה רק מתווך"

ואז פרץ האינטרנט לחיינו, ולא דילג על איסתא ועל גל, אשר הבין כי כחלק מאותה פלסטלינה שהוא מנסה לעצב, הוא חייב לחבר את החברה לעידן הדיגיטלי. זה אומר לעידן שבו כל אחד ואחד מאתנו יכול להזמין חבילת נופש באינטרנט, והפלטפורמות לכך הן רבות, דוגמת booking.com, HotelsCombined ואחרות.

"אלה הן פלטפורמות מתווכות, והחלטנו שאנחנו לא נהיה רק מתווך. תיווך זה רק חלק מהעסק שלנו". לכן, איסתא רכשה את "וואלה טורס", אתר התיירות הראשי של פורטל וואלה.

אך הנוכחות של איסתא בעידן הדיגיטלי אינה מסתיימת ב"וואלה טורס". למי ששכח, רשת האינטרנט נשלטת, בין היתר, על-ידי סוכנויות נסיעות מקוונות דוגמת הענקית Expedia - שנסחרת בשוק ההון האמריקאי לפי שווי של 16.3 מיליארד דולר.

"איסתא הפכה לשותף ולא לאויב של חברות כאלה", מבהיר גל. "אנחנו קיבלנו מבתי-המלון עמלה ממוצעת של 10%, ואילו חברות כמו Expedia קיבלו 15%-40%. גובה העמלה קובע את דירוג המלון באתר של אותו מתווך. ואז בתי-מלון הבינו שהאויב הוא לא חברות כמו איסתא אלא חברות כמו Expedia, וכך קרה שאיסתא הפכה לשותף של Expedia, והמשמעות היא שכל מה ש-Expedia מציעה, אני יכול להציע. אני הקטן מפנה לגדול".

גל מסביר כי כך עובדת אסטרטגיית שיתופי-הפעולה של ענקיות כמו Expedia. "כל אחד חזק במקום אחד או שניים, ואין אחד שחזק בכל המקומות. לכן, Expedia בוחרת את המוביל בכל מדינה ומשתפת איתו פעולה".

גל טוען כי שיתוף-פעולה זה כבר יצר לאיסתא אשתקד הכנסות של 2 מיליון דולר, ואלה מצויות במגמת עלייה. "כל עמלה מעסקה שמשותפת לשתי החברות, מתחלקת שווה בשווה ביניהן. איפה שאני יותר טוב, אני אמכור לך אותי; איפה שמישהו אחר יותר טוב, אני אמכור לך אותו. כך הצרכן יודע שההצעות שהוא מקבל הן לא מוטות".

עוד טוען גל כי החבירה ל-Expedia מאפשרת לו למכור חבילות שהן יותר נישתיות, או מושפעות מהרגלי נסיעה, לדוגמה של נופש ספרדי שנוסע לעשות סקי באנדורה. "Expedia ודומותיה מתמקדות בעיקר ב-Mass Market, ולכן הן משתפות פעולה עם חברות כמונו", הוא אומר, "לא בגלל שהם אוהבים אותנו, אלא בגלל שהם אוהבים את עצמם, והם רוצים לעבוד עם השחקן מספר 1 בכל מדינה".

באשר לעתיד, לגל אין בעיה להודות כי ימשיך לרכוש חברות כפי שעשה עד כה, כנראה בעיקר בנישה הדיגיטלית. "רכישה של 'הדקה ה-90' היא לא בלתי מציאותית", הוא מודה. "בשוק ידוע שיש לנו כוח שיווק מטורף. אנחנו דואגים להיות ה'רמי לוי' של סוכנויות הנסיעות".

והאמונה של גל בחברה מתורגמת למעשה: באוגוסט האחרון הוא רכש מניות איסתא תמורת 75.25 אלף שקל, ולאורך השנה האחרונה רכש מניות החברה תמורת 20 מיליון שקל, בעיקר דרך רכישת מניות אבי דותן, לשעבר דירקטור באיסתא וכעת מנכ"ל פי גלילות, במקביל להיותו בעל עניין באיסתא.

כך הגיע גל להחזקה נוכחית של 41.3%, ששווה 180 מיליון שקל (46 מיליון דולר), וזו לא כוללת את חלקו בדיבידנד שחילקה החברה מאז כניסתו לתפקיד.

קבוצת איסתא

המספרים של איסתא

קבוצת איסתא-מבנה החזקות

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר