גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השכר זה לא הכול: למה הישראלים חולמים לעבוד במגזר הציבורי?

האטרקטיביות של השירות הציבורי מזנקת - יעיד על כך הביקוש לכל מכרז שנפתח על משרה פנויה ■ הסבר אחד לכך טמון בשיפור הניכר בשכר ובתנאים הנלווים שמציעה היום משרה בשירות הציבורי לעומת הסקטור הפרטי

קובי אמסלם / צילום: תמר מצפי
קובי אמסלם / צילום: תמר מצפי

לשירות הציבורי בישראל אין כידוע תדמית זוהרת. בעולם, שבו הציפייה מ"מצליחנים" היא לעשות כסף גדול בשוק הפרטי, נתפסת קריירה במשרד ממשלתי כסוג של ברירת מחדל. אבל הנתונים מעידים שבשנים האחרונות השתנה משהו: הביקוש למשרות בשירות המדינה גואה משנה לשנה. ב-2014 התמודדו מעל 137 אלף איש על משרות במסגרת המכרזים שפרסמה נציבות שירות המדינה - עלייה דרמטית של 67% לעומת מספר המועמדים ב-2013 (כ-83 אלף), וגידול של 265% לעומת מספרם ב-2012 (כ-37 אלף איש). על כל משרה בשירות המדינה המוצעת במכרז פומבי, התמודדו ב-2014 לא פחות מ-56 מועמדים.

ההסבר הראשון לזינוק במספר המתמודדים, הוא גידול במספר המשרות המוצע במכרזים - אך זהו הסבר חלקי, כיון שמספר המשרות גדל בשנים האחרונות ב-34% בלבד. הסבר אחר, שמעלה נציבות שירות המדינה, נעוץ במעבר למערכת מקוונת להתמודדות במכרזים, שהקלה מאוד על הגשת מועמדויות. אבל גם לאחר שני ההסברים האלה קשה לחלוק על המסקנה שמדובר במהפך של ממש בהעדפות הקריירה של הציבור, או לכל הפחות בעלייה דרמטית באטרקטיביות של חלק גדול מהמשרות בשירות הציבורי.

אחד ההסברים לזינוק באטרקטיביות של השירות הציבורי, יכול להיות השיפור הניכר בשכר ובתנאים הנלווים שמציעה היום משרה בשירות הציבורי לעומת הסקטור הפרטי. השינוי הבולט ביותר של השנים האחרונות הוא בגובה השכר. בציבור רווחת עדיין התפיסה, אשר לפיה מי שיבחר בקריירה במגזר הממשלתי ייאלץ להסתפק בשכר נמוך יותר מזה שיקבל כשכיר בשוק הפרטי - כחלק מחבילה שכוללת הטבות אחרות, שאינן אפשריות בשוק הפרטי, ובראשן כמובן הביטחון התעסוקתי והקביעות.

אבל הנתונים מפריכים את המיתוס כמעט לחלוטין. נכון, השכר הממוצע בבנקים ובסקטור הפיננסי עדיין גבוה יותר משכרם של עובדי המדינה, אם כי לא בהפרש ניכר. נכון, השכר בהיי-טק גבוה יותר, אם כי שם בעיית הביטחון התעסוקתי חריפה במיוחד לבני 40 ומעלה. ונכון, ברמות השכר הגבוהות ביותר, הסקטור הציבורי אינו יכול להתחרות במשכורות העתק שמציע המגזר הפרטי למנכ"לים ולחברי הנהלה בכירה. אבל - וזה "אבל" גדול מאוד - הרוב המוחלט של השכירים בסקטור הפרטי מרוויחים הרבה פחות מעמיתיהם במגזר הציבורי.

על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שכרו הממוצע ברוטו של שכיר בחברה לא-פיננסית (כולל חברות ממשלתיות) מגיע כיום לכמעט 10,000 שקל לחודש, בעוד שכרו של שכיר במגזר הממשלתי עומד על 12,714 שקל - כלומר פער של כמעט 30%. למעשה הפער גדול אף יותר. כשמוציאים מהמשוואה את עובדי החברות הממשלתיות (מצד החברות) ואת עובדי הרשויות המקומיות (מצד הסקטור הציבורי), מתברר ששכרו הממוצע של שכיר בחברה פרטית לא-פיננסית עומד על 9,219 שקל (נכון לסוף 2014) בעוד שכיר במשרדי הממשלה או במוסדות הלאומיים השתכר בממוצע 13,121 שקל לחודש - פער של 42% (!). בבנקים ובחברות הפיננסיות השכר הממוצע עומד על כ-16 אלף שקל, כך שהפער בין עובדי המגזר הזה לבין פקידי הממשלה עומד על אלפי שקלים בודדים.

טסים על אוטומט

כיצד הגיעו השכירים במגזר הממשלתי לרמות שכר כה גבוהות? על-פי נתוני הממונה על השכר באוצר, צמח השכר במגזר הציבורי ב-26% משנת 2009 - קצב מהיר כמעט כפליים מעליית השכר בסקטור העסקי שעלה לאורך אותה תקופה ב-14%. מדד המחירים לצרכן עלה בשש השנים האחרונות ב-10%.

הסיבה הראשונה והמוכרת יחסית לכך, היא הסכמי השכר החדשים, שהביאו לעלייה ניכרת בשכרם של המורים, הרופאים וקבוצות נוספות בסקטור הציבורי (ראו מסגרת). סיבה נוספת - מוכרת הרבה פחות - קשורה לאינפלציה האפסית בשנים האחרונות. הרקע לכך הוא מציאות שבה במגזר הציבורי השכר מתעדכן באופן פחות גמיש מאשר בשוק הפרטי, וכל שינוי בשכר מחייב מו"מ ארוך בין הממשלה וארגוני העובדים. לכן, בהסכמי שכר היסטוריים נקבעו מנגנוני העלאה אוטומטיים, שנועדו לצמצם את השחיקה השוטפת של השכר (כתוצאה מהאינפלציה) בין הסכם שכר אחד לשני.

מדובר, למשל, בעליית שכר שנתית קבועה של 1% המוענקת לכלל עובדי המגזר הציבורי (1.5% לבעלי תואר שני ומעלה) ובעלייה אוטומטית בדרגות, המגדילה אף היא את המשכורת. בדיקה שערך הממונה על השכר באוצר, קובי אמסלם, הראתה, כי התוספות האוטומטיות האלה העלו את שכרם של עובדי המגזר הציבורי בכ-1.77% לשנה בשנים האחרונות; וזאת, כאמור, בנוסף לתוספות השכר האחרות. "בשנים האחרונות אנחנו נמצאים בסביבת אינפלציה נמוכה מאוד, והמנגנונים האוטומטיים מביאים לכך שהעלייה בשכר בשירות המדינה היא בשיעורים הרבה יותר גבוהים מאשר במגזר הפרטי", אומר אמסלם, "משום כך, יש לדעתנו חשיבות רבה בהתאמת התפתחות השכר לסביבת האינפלציה הנמוכה".

לקביעות אין מחיר

השכר ברוטו הוא הרכיב הבולט בהשוואה בין משרה בסקטור הציבורי למשרה הסקטור הפרטי, אך תהיה זו טעות גדולה להתייחס אליו כאל רכיב יחיד. לשורת ההטבות והזכויות המתלווים לשכר ברוטו יש שווי כלכלי שאינו מגולם בשכר ברוטו, גם אם לעתים קשה לכמת אותו.

חלק מההטבות יכולות להיות בעלות משמעות כלכלית רבה. קחו למשל הטבה כמו קרן השתלמות, המוענקת באופן אוטומטי לעובדי מדינה בעוד שבסקטור הפרטי היא ניתנת בסלקטיביות רבה. חישוב פשוט יראה, שעובד בשירות המדינה המשתכר שכר ממוצע יצליח לצבור בקרן ההשתלמות שלו במשך 30 שנה סכום של מעל 1.75 מיליון שקל (בהנחת ריבית שנתית נמוכת סיכון של 3%). להמחשה, אפשר לומר, שקרן ההשתלמות "שווה" דירת מגורים נוספת לשכיר שבחר בקריירה ממשלתית.

ההצטרפות לפנסיה תקציבית נסגרה לפני עשור עבור המצטרפים למגזר הציבורי. יחד עם זאת בפנסיה הצוברת נהנים שכירי המגזר הציבורי משיעור גבוה יחסית של הפרשת מעביד (החל מ-13.5%, לעומת 12% כמקובל בסקטור הפרטי). בנוסף נוהגת המדינה גמישות בהכרה בתוספות שכר לפנסיה. תוספות שכר אחרות (ראו טבלה) כוללות תוספת ביגוד, תשלום דמי הבראה המחושב לפי שווי גבוה יותר ליום הבראה ומספר גבוה יותר ממה שמכתיב החוק, כמות גדולה בהרבה של ימי חופשה ממה שמתחייב בחוק, לצד אפשרות לצבור עד 55 ימי חופשה שאותם ניתן לפדות בכסף.

גם עבור ימי המחלה ניתן לקבל בשירות המדינה תשלום החל מגיל 50, לפי נוסחה מורכבת שמגדילה את שיעור הפיצוי עם הגיל ועשויה להגיע לפיצוי השווה למקסימום של 240 ימי עבודה. העובדה שעובדי המגזר הציבורי מקבלים שכר עבור ימי מחלה, היא אחת הסיבות לכך שניצול ימי המחלה במגזר הציבורי גבוה בהרבה מאשר במגזר הפרטי. סיבה אפשרית נוספת לכך היא שבמגזר הפרטי העובדים חוששים שניצול מוגזם יפגע בתדמיתם בעיני הממונים עליהם.

החשש הזה מוביל אל ההטבה העיקרית הגלומה בתעסוקה בשירות הציבורי: הקביעות, המוענקת עדיין באופן אוטומטי, בדרך-כלל לאחר חמש שנים בשירות המדינה. המדינה מנסה בשנים האחרונות להגדיל את היקף השכירים המועסקים בחוזים אישיים, אך גם עובדים אלה, מודים באוצר, נהנים מקביעות דה-פקטו, במקומות שבהם הם מוגנים על-ידי ועד עובדים חזק. הקושי לסיים את העסקתם של עובדים בא לידי ביטוי במספר הפורשים משירות המדינה בשל "אי-התאמה" - הנאמד בכמה מאות בשנה, שברירי אחוז מתוך כ-71 אלף השכירים המועסקים במשרדי הממשלה.

הקביעות מגינה לא רק מפני סיום העסקה, אלא גם שומרת על תנאי העבודה הבסיסיים - מה שמחייב את המדינה להשיג את הסכמת העובדים לכל שינוי ארגוני. "הדנ"א הנוכחי מייצר מצב שבו אנחנו מתבקשים לשלם לעובדים בשיפור שכר ותנאי עבודה, כדי לקבל את הסכמתם לכל שינוי - אפילו אם מדובר בשינויים שמטרתם להקל על העובדים", אומר אמסלם, "זה מצב לא בריא, כי התפקיד של הממשלה הוא לשפר ולייעל - ואם שני הפרמטרים האלה לא פועלים חלק, אז משהו לא בסדר בשיטה. זה מייצר רתיעה מכניסה לתהליך".

את שוויה הכספי של הקביעות כמעט בלתי אפשרי לאמוד, בעיקר משום שהוא משתנה עם הגיל. "הנושא של קביעות כמעט לא רלוונטי בעיני עובדים צעירים, אבל הופך להיות שיקול קריטי עבור עובדים לקראת גיל 50", אומר אמסלם.

הוויכוח על זחילת השכר מפלג את הכלכלנים

השכר החודשי הממוצע לשכיר בישראל חצה בחודש יוני האחרון לראשונה את קו ה-10,000 שקל ועמד על 10,078 שקל ברוטו (במחירים קבועים). השכר בישראל זוחל לאט למעלה: לאחר שעלה ב-2% ב-2014, רשם השכר עלייה בקצב שנתי של 3% ברבעון הראשון של השנה, שנחלשה ברבעון השני לקצב של 1.7%. אך עדיין, רמות השכר הנוכחיות במשק גבוהות רק במעט מאלו שנרשמו בשנת 2000, כלומר לפני 15 שנה.

מדוע השכר "תקוע"? השאלה הזו הפכה לאחד ממוקדי המחלוקת העיקריים בין הכלכלנים בארץ. גישת הזרם המרכזי היא, שהשכר בישראל עולה בהתאמה מלאה לפריון העבודה, או התפוקה לעובד. לפי גישה זו, עליית השכר האיטית משקפת את בעיית הפריון הנמוך של העובד הישראלי. מחקר, שנערך באחרונה בבנק ישראל, הראה, כי התפתחות השכר במשק תאמה את התפתחות הפריון, אך רק כשאלה נמדדו לאורך טווחים ארוכים של 20 שנה ומעלה.

על ממצאי המחקר הזה נמתחה ביקורת על-ידי פרופ' יוסי זעירא מהאוניברסיטה העברית, שטען שבחירת שנת תחילת המדידה על-ידי עורכי המחקר בבנק ישראל הייתה מניפולטיבית. לטענת זעירא, המגמות ארוכות-הטווח מראות שהגידול בשכר בישראל אינו מדביק את קצב הגידול בפריון.

לאן נעלם אם כן ההפרש? זעירא סבור, כי הפער שנוצר היתרגם לעלייה ניכרת בשיעורי הרווחיות של הפירמות במשק. במילים אחרות, כוח המיקוח של העובדים בישראל מול המעסיקים הלך ונחלש בשנים האחרונות - והמעסיקים ניצלו זאת כדי להגדיל את חלקם בעוגה.

"זעירא צודק לגבי העולם המערבי בכלל, וארה"ב בפרט", אומר ד"ר מיכאל שראל, לשעבר הכלכלן הראשי באוצר וכיום ראש פורום קהלת לכלכלה. "בשני העשורים האחרונים נתח ההון בעוגת ההכנסה הלאומית גדל על חשבון ההכנסות מעבודה. בארה"ב רואים בבירור ירידה משמעותית בחלקם של העובדים בעוגת ההכנסה הלאומית, על-רקע העברת תהליכי ייצור למדינות כמו סין, קוריאה-הדרומית וטאיוואן. בישראל, לעומת זאת, המגמה הרבה יותר מתונה".

- אז מהו ההסבר לקיפאון בשכר?

"מבחינה סטטיסטית, הנתון של שכר ממוצע במשק אולי לא עלה, אבל מבחינה כלכלית - התמונה שונה לחלוטין. קודם כל, מפני שנתוני השכר הממוצע מתייחסים לשכר ברוטו, בזמן שהשכר נטו דווקא כן עלה, בגלל הירידה במסים ישירים (כגון מס הכנסה, ע' ב'), שהקלה במיוחד על מעמד הביניים.

"הטעות השנייה נובעת מכך ששיעור התעסוקה בישראל גדל בשנים האחרונות יותר מבכל מדינת OECD, כשקבוצות חלשות יחסית נכנסו בשכר הרבה יותר נמוך משכר הוותיקים. הרוב הגדול נכנסו ברמות שכר נמוכות - וזה היה אמור להוריד את השכר הממוצע בזמן שההכנסה למשק בית דווקא גדלה, כתוצאה מהצטרפות מפרנס נוסף למשפחה. לכן, אם השכר הממוצע לא ירד כתוצאה מהצטרפות העובדים החדשים - זה רק מפני שהשכר של מי שכבר היה בתוך שוק העבודה עלה, והעלייה הזו קיזזה את הירידה".

הקשר בין גובה השכר לשיעור ההתאגדות

בנקודה אחת שוררת הסכמה בין פרופ' זעירא לד"ר שראל - קיים קשר בין גובה שכרם של עובדים בסקטור מסוים לבין שיעור ההתאגדות שלהם באיגודי עובדים. כך למשל, רמת ההתאגדות בסקטור השירותים העסקיים עומדת על 11%, והשכר על 9,401 שקל (2012); בתעשייה שיעור ההתאגדות עומד על 21%, והשכר 11,020 שקל; ובבנקאות על 32%, והשכר 13,341 שקל. השכר הגבוה ביותר במשק הוא בסקטור החשמל והמים, ששיעור ההתאגדות בו עומד על 88% והשכר הממוצע - על 18,594 שקל. לשכר הגבוה בסקטור החשמל והמים, יש כמובן הסבר נוסף.

"אפשר לחלק את כוח המיקוח של התאגדויות עובדים לשלוש רמות", אומר שראל, "במגזר העסקי לוועד העובדים יש בבסיס אינטרס משותף עם המעסיק, והוא לשמור על רווחיות החברה, כדי שזו לא תגיע לפשיטת רגל. בסקטור הציבורי אין זהות אינטרסים כזאת, והוועד לא מודאג מכך שהמעסיק יפשוט רגל. המקרה הקיצוני ביותר הוא של ועדי עובדים בחברות ממשלתיות, שמהוות מונופול טבעי - שם עוצמת הוועד מוכפלת, כיוון שהשבתת החברה יכולה לגרום נזק שהפוליטיקאים לא יוכלו לעמוד בו".

ברוטו זה לא הכל

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?