גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": פילבר יצליח לפתור את הבעיות בשוק התקשורת?

מדוע הסיכוי למציאת פתרון נמוך, מדוע דווקא במשרד התקשורת חוששים מהכרעה של בג"ץ בנושא הטלפוניה, האם מנכ"ל משרד התקשורת מצמץ ראשון או שישלוף קלף מנצח, ואיך גולן טלקום קשורה לכל זה

שלמה פילבר / צילום: משרד התקשורת
שלמה פילבר / צילום: משרד התקשורת

בתום החגים בשבוע הבא, מתכנן מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר לפרסם כמה שימועים לציבור, וזאת במסגרת הניסיון שלו לארגן מחדש את הכוחות הפועלים בשוק התקשורת. זו הולכת להיות אחת המשימות הקשות ביותר של פילבר, כיוון שהוא נאבק כנגד כל הסיכויים, להגיע למבנה שוק מאוזן ותחרותי או במלים אחרות לייצר כללי תחרות שכולם יסכימו עליהם ומבלי שבג"ץ יידרש להתערב.

הנוכחות של בג"ץ בדיון היא חלק משמעותי במוטיבציה של פילבר לנסות ולהגיע להבנות עם כולם. הדיון נקבע לאמצע אוקטובר כך שאין זמן בכלל. או שמשיגים פשרה, או שבג"ץ יכריע.

פילבר נמצא בסיטואציה כמעט בלתי אפשרית במצב שנוצר, והסיכוי שלו להגיע להבנות עם בזק מצד אחד, ועם ספקיות האינטרנט מצד שני ועם אנשי משרדו והאוצר מצד שלישי, בלוחות הזמנים שנקבעו הוא לא גבוה כפי שיתואר בהמשך.

השימועים שפילבר היה רוצה לפרסם הם בנושא הטלפוניה של בזק, והמחיר שישלמו ספקיות האינטרנט עבור השירות, אסדרה של נושא הטכנאים של בזק - מתי ובאילו מקרים תחויב בזק לתת שירות של טכנאיה כולל התייחסות למחיר שישולם עבור עבודת הטכנאים, והשימוע השלישי אמור להתייחס לפתרון סוגיית המודמים, קרי הנתבים של בזק שנמצאים בידי הלקוחות ואיך הם ייפדו כאשר הלקוח רוצה לעבור ולקבל את השירות שלו מאחת מהספקיות ולא דרך בזק.

המשוכה הראשונה והמורכבת היא בנושא הטלפוניה. בזק העלתה את הרף ודורשת מחיר עבור שירות הטלפוניה שהוא גבוה משמעותית מהמחיר שקבע המשרד. המחיר שהציגה בזק למשרד הוא מחיר שאינו מאפשר לספקיות האינטרנט לקנות את השירות מבזק ולהרוויח עליו, כלומר למכור אותו ללקוחות הסופיים במחיר תחרותי.

במלים פשוטות אם המחיר לא יהיה תחרותי למה שמישהו ייקח את השירות מהספקיות, אם מדובר באותו מוצר טלפוניה שניתן לקחת מבזק? באינטרנט המחיר לחבילת ספק פלוס תשתית הוא נמוך יותר מהמחיר של בזק ולכן הספקיות יכולות להציע מחיר יותר נמוך ולהתחרות בה (גם כאן בקושי אבל ניחא).

בטלפוניה, אם המשרד יקבל את דרישת בזק ויתפשר איתה, ניתן להעריך בסבירות גבוהה שלא תתפתח תחרות ומכאן שחבל על המאמץ. בכירים במשרד טוענים זאת בצורה מפורשת ובכך ממלכדים את פילבר. הם אומרים לו שהוא מיצמץ ראשון ולכן בזק מעלה את המחיר.

באותו עניין פילבר יצטרך להגיע להבנות מול ספקיות האינטרנט פרטנר וסלקום שלא מוכנות לשמוע על העלאה במחיר. מבחינתן העלאה במחיר הטלפוניה של בזק, סותרת את מדיניות המשרד ומחסלת את התחרות וזה בדיוק מה שהן הולכות להגיד בבג"ץ.

אחת הערכות שנפוצו בשוק היא שפילבר הבין שכדי "להרגיע" את פרטנר וסלקום, הוא מחמיר מול גולן טלקום עבורן. מה זה אומר? ברגע שפילבר לא יסכים להקל עם גולן שדורשת הקלות נוספות ומחילה על חטאי עבר, הן בתמורה יבלעו את הצפרדע ויסכימו למחירי טלפוניה יותר גבוהים. פילבר יקבל מהן התנגדות מרוככת בבג"ץ, הן יקבלו ממנו "מלחציים" על גולן כדי להקשות עליו ולגרום לו לצאת מהשוק, ובזק סוף סוף תסיר את התנגדותה לטלפוניה, תציע אותה למתחרים במחיר סביר, ובא לציון גואל. בסוף מה שמסב נזק אמיתי לפרטנר ולסלקום זה גולן ולא צליעתה של הרפורמה בשוק הקווי.

זו כאמור הערכה בלבד וגם אם היא נשמעת סבירה קשה להאמין שהיא אמיתית שכן איזה רגולטור מסוגל לתכנן תחבולות כאלה? בהמשך בזק תקבל הבטחה שכבר קבלה 100 פעם לביטול ההפרדה המבנית והסוכרייה הזו תעניק לה מוטיבציה לא להערים קשיים.

הארגון מחדש של השוק כפי שתואר, סיכוייו להתממש כאמור מאד נמוכים. ראשית משרד התקשורת מוכן להתפשר עם בזק על ביטול ההפרדה מול בזק בינלאומי בלבד ולא מול yes. בזק טוענת שאין מה לדבר ולא מעניינת אותה ההפרדה מול בזק בינלאומי, היא רוצה ביטול הפרדה מול yes. קשה לטעון מול בזק בעניין הזה שכן הבטחה היא הבטחה והמדינה הפרה כלפיה כל התחייבות אפשרית לאורך שנים רבות. הטלפוניה היא בבת עיניה ולכן פשרה מצידה במחירי הטלפוניה חייבת להיות מומתקת בסוכריה גדולה יותר מאשר הפרדה מול בזק בינלאומי.

איך פילבר יעבור את המשוכה הזו, איש לא יודע אבל נחיה ונראה. יכול להיות שבזק הכניסה את העז שוב כדי ללחוץ על מחירי הטלפוניה, ובסוף כן תתפשר על ביטול הפרדה מול yes שתבוא בשלב מאחר יותר, אבל זה מעלה מנגד את הטיעון של פרטנר וסלקום שאומרות שאם בזק קבלה הבטחה לביטול ההפרדה המבנית, הרי שהמשרד הבטיח לפעול לפירוק בזק אם לא יווצר שוק סיטונאי אפקטיבי ובזק עשתה ועושה הכול כדי לפגוע בתחרות. אז איפה הצדק הן שואלות.

האם יעלה על הדעת שבזק תרוויח מן ההפקר כאשר היא מסכלת את התחרות בשוק הקווי, ובתמורה היא תקבל מהמדינה שי לחג בדמות מחירים גבוהים יותר בטלפוניה, ביטול ההפרדה המבנית מבזק בינלאומי וביטול הפרדה מ-yes? שלא לדבר על כך שהמשרד הבטיח ליישם שוק סיטונאי גם על הוט ולא קיים אז מה שוות ההבטחות?
כאמור לפילבר יש התנגדות פנימית שהוא צריך להתגבר עליה כאשר בתוך המשרד טוענים נגדו שהגישה שלו לנסות ולפתור את הכול בדרך של שיחות והבנות במקום לעמוד איתן מול בזק בבג"ץ ולא למצמץ, היא זו שמכשילה כעת את הסיכוי להגיע לפשרה. באותה נשימה טוענים נגדו כי הסיכוי שבג"ץ יכריע נגד המדינה הוא מאד נמוך ורוב הסיכויים שבג"ץ יכריח את בזק לתת את הטלפוניה שלה במחירים שקבע המשרד. כך לכאורה תושג הכניעה הסופית של בזק. כאשר מראים לבזק שמוכנים לדבר איתה, ומוכנים להתפשר איתה, מה שהיא עושה בתמורה זה רק מעלה את המחיר.

זו הסיבה שיצא קצפו של פילבר על הפרסומים שלפיהם הוא מוכן להתדיין עם בזק על ביטול ההפרדה המבנית. אני לא העליתי זאת, העלו זאת גורמים אחרים במשרד שרצו להכשיל אותי הוא טוען בפני מקורביו וממשיך ואומר שמבחינתו הוא לא מוכן לדבר עם בזק על ביטול ההפרדה עד שלא תיפתר בעיית הטלפוניה. לא ברור מי מעגל פינות בדיוק במלחמה הקשה שמתנהלת כאן בין כל הגורמים, אבל מה שבטוח שהולך להיות לא פשוט בכלל.

הרצון של פילבר להגיע לפשרה מול בזק ומול כולם בעצם, עלול להיות בעייתי משום שבסופו של דבר פילבר לא חושב שניצחון בבג"ץ של המשרד הוא חזות הכול. וגם אם בג"ץ יכריע לטובתנו, אומרים בסביבתו, האם בזק תיתן את הטלפוניה שלה למתחרות באמת? האם במצב כזה נצטרך להטיל קנסות על בזק כל חודש של מיליוני שקלים כשהיא עומדת על כך שלא ניתן טכנולוגית ללכת במתווה ההנדסי שהציע המשרד להקצאת הטלפוניה? האם זו הדרך לפתור את הבעיות בשוק, רק בכוח ורק באגרסיביות?

הבעיה הנוכחית היא חלק מבעיה גדולה יותר שפילבר מנסה להתמודד איתה דרך הסתכלות גם על נושא השידורים וקבוצות התקשורת שזה רעיון בעייתי בפני עצמו אבל על כך בפעם אחרת.

לזכותו של פילבר צריך להגיד ביושר שבמשמרת שלו הוא נדרש להתמודד עם בעיות קשות שירש מקודמיו, ולא רק מהאחרונים שבהם. השוק יצא לחלוטין מאיזון וכל הנחות היסוד התמוססו כלא היו. כל הנחות היסוד על כך שקבוצות תקשורת ייצרו מגרש משחקים מאוזן, על כך שפרטנר וסלקום יוכלו להתחרות בצורה אפקטיבית בבזק במודל השוק הסיטונאי, שעל הוט ייושם שוק סיטונאי כמו על בזק, ועוד הנחות יסוד רבות אחרות - כל אלה מתפרקות לרגליו של פילבר שצריך לנסות ולהציל את המצב, ואין לקנא בו על כך כי זו באמת אחת המשימות הכי מורכבות שעימן התמודד מנכ"ל משרד התקשורת בשנים האחרונות.

עוד כתבות

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?