גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ילדים צריכים ללמוד לתכנת כמו שלומדים כתיבה וקריאה"

בגיל 74 מנהלת נלי קרוס את "סטארט-אפ דלתא" - ארגון שפועל לקדם את סצנת ההיי-טק ההולנדית ■ בראיון ל"גלובס" מדברת קרוס על החוצפה הישראלית, על הדמיון בין הולנד לישראל וגם על פער הדורות: "יש כמובן יתרונות גדולים לגיל צעיר, ולא בכדי יזמים וסטארט-אפיסטים הם כאלה"

נלי קרוס / צילום: תמר מצפי
נלי קרוס / צילום: תמר מצפי

"אני מאמינה גדולה בסטארט-אפים הישראליים, ובתרבות ובמנטליות שתומכות בהם", אומרת נלי קרוס, פוליטיקאית הולנדית ותיקה, שפועלת לקידום קהילת היזמות הטכנולוגית בהולנד, באמצעות ארגון "סטארט-אפ דלתא" שבראשו היא עומדת. קרוס הייתה אורחת בכנס ה-DLD - פסטיבל החדשנות של עיריית תל-אביב-יפו שנערך בעיר לפני כשבועיים.

קרוס הגיעה לכנס על מנת להכיר מקרוב את האקו-סיסטם המקומי, להתרשם, וליצור שיתופי פעולה. בראיון ל"גלובס" היא מדברת על התרבות הישראלית שמהווה כר לחדשנות ויזמות וטוענת שלאירופאים דווקא יש מה ללמוד מהחוצפה הישראלית.

קרוס, בת ה-74, היא בעלת קריירה ארוכה ועשירה. היא שימשה בין היתר במספר תפקידים ממשלתיים וציבוריים: בשנות השמונים היא כיהנה במשך שתי קדנציות כשרת התחבורה של הולנד, ובמשך 11 שנים כיהנה כסגנית נשיא הנציבות האירופית ובין השאר הייתה ממונה על המדיניות הדיגיטלית של הארגון. הרקע הזה עורר אצלה, ככל הנראה, מודעות לחשיבות של חברות סטארט-אפ.

"המטרה הראשונה של סטארט-אפ דלתא היא למצב את הולנד כאקו-סיסטם מוביל באירופה לצמיחת סטארט-אפים", מצהירה קרוס ומסבירה שהמקום בו נמצאת הולנד היום, עדיין אינו מספק, וזה למרות שהפוטנציאל היחסי הוא גבוה.

"התחלנו במקום נמוך יחסית למדינות אחרות באירופה. כשהחלטנו להקים את 'סטארט-אפ דלתא' ואחרי שיצאנו לדרך בינואר, ביקשתי שנגדיר לעצמנו זמן פעולה קצוב של שנה וחצי בלבד. שנה וחצי זה זמן נכון - זה הגיוני, כי מצד אחד זה זמן ארוך יחסית, אבל מצד שני יהיה ברור לכולם שעל הדברים להיעשות כבר עכשיו ולא לדחות למחר.

"בטווח זמן כזה, אי אפשר לבזבז זמן על כינוס ועדות ומשימות. והנה, כבר היום, תשעה חודשים אחרי שיצאנו לדרך, הוכחנו שאפשר לשנות ושאפשר לקדם את הולנד ממצב נמוך יחסית, למדינה שנמצאת במקום הרביעי באירופה".

"זה לא מספיק"

כאשר מדברים על כר צמיחה לסטארט-אפים, הולנד ממוקמת היום במקום מכובד אחרי לונדון, ברלין ופריז. כמדינה קטנה יחסית (כ-17 מיליון תושבים), קרוס רואה בהולנד עצמה מרכז המקביל לערי הבירה האירופאיות. אולם היא לא מסתפקת בכך: "להיות במקום רביעי זה עדיין לא מספיק", היא אומרת, "אנחנו רוצים להיות אחד משלושת המרכזים המובילים. זו לא עבודה קלה, אבל אנו דוחפים ומקדמים את הנושא".

המטרה השנייה של הפעילות, היא לייעל את הפעילות של הסטארט-אפים הקיימים וליצור כמה שיותר שיתופי פעולה בין ההאבים השונים. "הולנד דומה לישראל", מזכירה קרוס, "היא מדינה קטנה בשטחה ובכמות התושבים, ועדיין יש לנו מספר רב יחסית של מרכזים שמתמקדים בסטארט-אפים כשחלק מהם נמצאים למשל באוניברסיטאות ומכוני מחקר. כולם עושים עבודה נהדרת, אין ספק, אבל אי אפשר לעבוד בנפרד זה מזה - יש צורך בשיתופי ידע ופעולה ביניהם, ולשם כך אנו, שיושבים באמסטרדם, פועלים.

"אנחנו אלה שדואגים שסטארט-אפים שיושבים בהאבים שונים ישלבו כוחות ומידע כי יש לזה יתרון גדול מאוד". קרוס מדגישה שההאבים הם עצמאיים ולא פועלים תחת כנפי הארגון. האחרון רק מסייע למנף את היתרון של הנטוורקינג. "אני מודעת לחשיבותה הגדולה של תחרות וצריך אותה", אומרת קרוס, "אבל יש גם משולש חשוב שמורכב מהון, כשרון ונטוורקינג".

מישראל, אומרת קרוס, יש מה ללמוד, ומאידך, פוטנציאל שיתוף הפעולה הוא הדדי וישראל יכולה להפיק ממנו יתרונות. "אני מאמינה גדולה בתרבות הישראלית שלא מוכנה לקבל 'לא' כתשובה. פחד מסיכונים לא נמצא בלקסיקון שלכם. המוכשרים לא מפחדים לטעות, ואני אוהבת את הדרך שבה אתם חושבים. אנשים בישראל הם ישירים, ואומרים מה שהם חושבים, זו תכונה שמאפיינת גם את ההולנדים".

קרוס מוסיפה שמה שעוד מייחד את האופי הישראלי ואת יכולתו להצמיח סטארט-אפים, זו המדיניות הממשלתית שמטפחת אותם, כמו גם השירות הצבאי שתורם לאישיות היזמית.

נושא נוסף אותו מבקשת קרוס לקדם הוא החינוך הטכנולוגי. לדבריה יש להתחיל בו מוקדם ככל הניתן. "אני מאמינה שדרך המחשבה המוקדמת מושפעת מאוד מהתרבות ומהחינוך בבית. אם נהוג לצפות מבנות ללמוד ספרות ומבנים מצפים לפנות לטכנולוגיה, זה לא נכון. בנות מתוכנתות לחשוב שהן לא יכולות. ככל שנתחיל ליישם חינוך טכנולוגי מוקדם יותר, כך תתקבל אצל בנים ובנות ההחלטה לגבי המסלול והקריירה שלהם בעתיד".

מבחינתה של קרוס תקופת בית הספר התיכון היא כבר מאוחרת מדי, ואם רוצים לחנך את הצעירים לפנות למסלול טכנולוגי, יש להתחיל בכך כבר בשנים הראשונות. "ילדים צריכים ללמוד לתכנת כמו שלומדים שפה, כתיבה וקריאה", היא אומרת, "ככל שהדבר יתחיל מוקדם, כך הוא יוביל בעתיד לא רק למינוף יזמות, חדשנות וסטארט-אפים, אלא גם יעודד שוויון הזדמנויות".

שער כניסה לאירופה

שיתוף הפעולה בין ישראל להולנד יכול וצריך להיות הדדי, אומרת קרוס ומסבירה שהולנד קרובה פיזית לישראל והיא מהווה שער כניסה חשוב עבור חברות שרוצות להיכנס לשוק האירופי.

קשה שלא להתייחס למעורבותה הרבה של קרוס, ובעיקר להבנה בחשיבות הפן החדשני-טכנולוגי, חרף גילה. היא מצידה, לא רואה בכך כל בעיה. "דווקא מבוגרים צריכים להבין עד כמה הטכנולוגיה יכולה לסייע להם ולשפר את חייהם", היא טוענת.

"אנחנו מודעים לכך שיש פער דורות", היא מסכימה, "אבל המטרה שלנו היא רק לדחוף את התוכניות ולקדם את החשיבות שלהן. מה שחשוב הוא לשמור על ראש פתוח. בנוסף, יש כמובן יתרונות גדולים לגיל צעיר, ולא בכדי יזמים וסטארט-אפיסטים הם כאלה - יש להם הרבה יותר תעוזה, מה גם שהם בגיל בו הם עדיין יכולים להרשות לעצמם לעבוד בשכר נמוך או ללא שכר, מה שבלתי אפשרי בגיל מאוחר יותר".

ההיי-טק ההולנדי צומח

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר