גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמי תמ"א 38 מבולבלים מחישוב זכויות במסלול הריסה ובנייה

בעוד עתירה שהוגשה ומתייחסת לפרויקט ספציפי בגבעתיים טרם נסגרה, והשופטת שדנה בתיק שלחה את הצדדים לנסות ולהגיע להסכמות, התבטאות של נציגת המדינה בדיון הובילה שוב את חוסר הוודאות בתחום תמ"א 38 לשיאים חדשים

בניין בשיפוץ של תמ"א 38 / צילום: איל יצהר
בניין בשיפוץ של תמ"א 38 / צילום: איל יצהר

"בשלב זה עמדת ועדת הערר היא העמדה שגובשה אצל היועמ"ש והיא משקפת את העמדה האחרונה והעדכנית של המדינה בסוגיה וניתן להתייחס אליה כאל עמדת היועמ"ש בלא צורך בקבלת חוות דעת נוספת שלו". משפט זה, שנאמר בדיון שנערך בבית המשפט המחוזי בתל אביב ב-21 בספטמבר במסגרת עתירה שהוגשה ועסקה בחישוב זכויות בתמ"א 38, עורר ועדיין מעורר סערה בקרב כל העוסקים בתחום.

בעוד העתירה עצמה שהוגשה ומתייחסת לפרויקט ספציפי בעיר גבעתיים, ברחוב קק"ל, טרם נסגרה, והשופטת שדנה בתיק שלחה את הצדדים לנסות ולהגיע להסכמות, ההתבטאות האמורה של נציגת המדינה בדיון הובילה שוב את חוסר הוודאות בתחום תמ"א 38 לשיאים חדשים. אם עד כה התמודדו הפעילים בתחום זה עם אי וודאות הנוגעת לפרשנות שונה של הרשויות המקומיות לתוכנית המתאר לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, כעת נראה שעמדת המדינה (על פיה פועלות ועדות הערר בסופו של יום) הולכת לכיוון של הקשחה ולא הקלה בכל הנוגע לחישוב הזכויות. עם זאת, נציין כבר עתה שעדיין לא נאמרה המילה האחרונה, אין פסיקה קובעת בסוגיה זו והדיון שעלה בנושא בשבועות האחרונים רק מחריף את אי הוודאות בקרב כל העוסקים בתחום.

לכל מי שטרם הבין על מה המהומה, עמדת ועדת הערר (שהיא למעשה אותה העמדה שגובשה אצל היועץ המשפטי לממשלה כפי שנאמר באותו דיון בבית המשפט המחוזי), היא שהמדינה לא מרוצה ממתן זכויות יתר לפרויקטים במסגרת מסלול הריסה ובנייה מחדש מכח תמ"א 38, ומפרשנות שהייתה נהוגה עד כה. על פי גורמים הבקיאים בעמדת היועמ"ש, כבר בעת שהתקבל התיקון השלישי לתמ"א 38 לפני מספר שנים עלתה השאלה היכן נמצאת נקודת האיזון שבין מתן זכויות ליזם אל מול העלות של חיזוק המבנה. כלומר, הזכויות שמקנה תמ"א 38 ליזמים צריכות לשרת מטרה אחת והיא חיזוק המבנה הישן מפני רעידות אדמה בתוספת רווח סביר ליזם שיתמרץ את ביצוע הפרויקט, לא מעבר לכך.

מכיוון שהתיקון השלישי לתמ"א 38 העניק למעשה אפשרות לקבלת זכויות נוספות במקרים מסויימים, הלכה והתגברה ההרגשה בקרב קובעי המדיניות שלא פעם התמורה ליזמים חורגת ממה שאכן נדרש כדי שהפרויקט יהיה כלכלי. בנוסף, טענות של רשויות מקומיות על זכויות יתר שמצריכות גם תשתיות רחבות יותר ומבני ציבור נוספים וגם התנגדויות שעלו מהציבור לתוספת גדולה מידיי של יחידות דיור רק חיזקו את ההרגשה כי אותו איזון בין כלכליות החיזוק למתן הזכויות ייתכן והופר.

זו הסיבה לעמדה המחודשת של המדינה בכל הנוגע לדרך חישוב הזכויות וזו גם הסיבה שהענף כולו רותח כעת. גורם בכיר שבקיא בעמדת המדינה מסביר את המצב הקיים היום אולי בצורה הברורה ביותר: "לאחר התיקון השלישי לתמ"א 38 נעשו פרשנויות שונות ומשונות לגבי חישוב הזכויות. נכון להיום מתגברת ההרגשה שלחלק מהפרשנויות לא הייתה אחיזה מספקת והתוצאה היא מקרים של יותר מידיי זכויות ולא רק לשם עמידה בכלכליות. התוכנית הזו מעניקה זכויות ברמה המקומית וברמה של היתר בניה, וזה הרבה מאוד. אבל נכון להיום חלק מהערים לא עומדות בפרץ וגם לא יכולות לממן את התשתיות החדשות הנדרשות כי לתמ"א 38 יש פטור מהיטל השבחה".

אבל, לצד הטענות על זכויות יתר, הבעיה המרכזית ממשיכה להיות העובדה שאין חישוב זכויות אחד קבוע ואם נוסיף למשוואה את העובדה הפשוטה שכל פרויקט תמ"א 38 שונה מהאחר, מתייחס לבניין שונה, מגרש שונה, עם זכויות תב"ע מנוצלות או לא מנוצלות וכד' נגיע למסקנה שיהיה קשה מאוד לקבוע כלל אחיד לכל מצב שיפתור את הבעיה. כך, אם למשל עמדת הפרקליטות תאומץ וחישוב זכויות ייעשה רק על בסיס בניין קיים ולא על בסיס בניין תיאורטי הכולל את כל הזכויות במגרש, יהיו מקרים בהם יופחתו זכויות אך במקביל יהיו גם מקרים בהם הזכויות דווקא יוגדלו.  

רק הריסה ובנייה מכוח תמ"א 38

חשוב להדגיש שעמדת היועץ המשפטי לממשלה, או יותר נכון המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי) ארז קמיניץ העוסק בתחום זה, מתייחסת רק לפרויקטים של הריסה ובנייה במסגרת תמ"א 38 ולא לפרויקטים במסגרת תוספת בנייה וחיזוק מבנה קיים שהם עדיין רוב הפרויקטים שנמצאים בביצוע או בוועדות השונות. עוד נקודה חשובה היא שלמרות שעל פניו מדובר בעמדה שתכליתה צמצום זכויות, לא מדובר בהחלטה גורפת כי חישוב הזכויות ייעשה בצורה זו או אחרת. נכון להיום אין דרך אחת של חישוב הזכויות וזו חלק מהבעיה, ועמדת הפרקליטות תובא לשולחן הדיונים של התיקון הרביעי לתמ"א 38 בכל הנוגע לחשוב הזכויות. עם זאת, הצפת העמדה של היועץ המשפטי לממשלה כעת מעלה חשש כבד בקרב היזמים שלא יודעים כיצד ינהגו בוועדות מעתה ואילך ועל אילו החלטות של ועדות ערר ניתן יהיה להסתמך או לא בהמשך הדרך. 

הבעיה המרכזית איתה מתמודדים היום אנשי המקצוע בתחום תמ"א 38, אם מדובר ביזמים או עו"ד, וגם בעלי הדירות באופן עקיף, היא אי הוודאות בכל הנוגע למדיניות חישוב הזכויות. תמ"א 38 אומנם קבעה קווים מנחים אך מאז ומעולם רשויות שונות פירשו את הקווים המנחים בדרכים שונות וכך גם ועדות הערר המחוזיות. כעת, לאחר שעמדת המדינה יצאה לאור, סביר להניח שכל ועדות הערר יישרו קו עם המגמה של צמצום הזכויות. הבעיה היא שכל עוד אין חישוב אחיד, לא ניתן לדעת מה המשמעות בפועל לגבי כל פרויקט ופרויקט וכך אי הוודאות רק עולה.

עוד נקודה חשובה היא שדווקא בתיקון החדש לתמ"א 38, התיקון הרביעי עליו עובדים כעת משרדי הממשלה הרלוונטיים יחד עם מינהל התכנון, קיימת כוונה ליצור נספח מיוחד שיקבע בדיוק את דרך החישוב. הבעיה היא שעדיין לא ברור אם עמדת מינהל התכנון תואמת את עמדת היועץ המשפטי לממשלה וכיצד יחושבו הזכויות בפועל. למעשה, גורמים הבקיאים בתחום ובתיקון הרביעי המתגבש מזהירים שהמציאות החדשה שנוצרה רק תעכב את פרסום התיקון וזאת בעיקר בשל ההתכתשות הצפוייה כעת על השאלה שעל פניו אמורה להיות פשוטה = כמה זכויות יש לתת בבניין כדי שהחיזוק יהיה כלכלי. אבל מכיוון שכל בניין ישן הדורש חיזוק, כל מגרש, כל שכונה וכל רשות מקומית הם עולם ומלואו, מדובר בשאלה קשה עם תשובה מסובכת עוד יותר.  

בתשובה לשאלה מה עמדת מינהל התכנון בנושא נמסרה התשובה הבאה: "מינהל התכנון מודע לבעיה הקיימת ולהשלכותיה, ובהתאם לכך פועל במסגרת תיקון 4 לתמ"א 38, גם להבהרת אופן חישוב זכויות הבניה, על מנת לייצר מדיניות אחידה ומחייבת בנושא".  נציין כי עד שחישוב הזכויות האחיד ייקבע, או מדיניות סדורה תגובש, משמעות המצב הקיים שנוצר היא שתמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה תסבול מאי וודאות מתמשכת ותמ"א 38 במסלול תוספת בנייה על הקיים תמשיך להיות הפיתרון הישים יותר בשטח וזאת על אף שכל גורמי התכנון, הרשויות המקומיות, גורמי ההנדסה וגם בעלי הדירות מעדיפים לראות בניין חדש נבנה במקום הבניין הישן ולא תוספות על בניינים קיימים.

"פרשנות שמשאירה ערפל גדול מאוד"

"העמדה שהציגה המדינה זו העמדה שיו"ר הוועדות יאמצו כי אין להם ברירה אחרת, ולדעתי זה בניגוד לעמדת מינהל התכנון", כך סבורה עו"ד ענת בירן העוסקת בתחום וייצגה את התאחדות בוני הארץ בערר בו התחילה כל הסערה. "הוויכוח הוא האם לחשב את הזכויות על בסיס הבניין הקיים או על פי הבניין התיאורטי, וזה לא פשוט. מבחינה תכנונית נכון יותר לדעתי לחשב על פי הבניין התיאורטי כי בפועל במבנים הקיימים ובמגרשים עליהם עומדים הבניינים היו שינויים עם השנים. היו הפקעות למשל והיו חריגות כאלו ואחרות. לעמדה הכללית של המדינה אין התייחסות לכל הנקודות הללו. זה לא כלי עבודה, אלא פרשנות שמשאירה ערפל גדול מאוד. אנחנו הזהרנו בדיון שלא יכול להיות שכל שנייה ישנו את הכללים. יש הסכמים חתומים על פי השיטה הקודמת שמחכים להיתר ויש בקשות להיתר שנמצאות בתהליך. בגלל זה גם דרשנו שבכל מקרה יחליטו על תקופת מעבר. בינתיים יזמים ודיירים בפאניקה כי לא יודעים מה יהיה".

עומר גוגנהיים מנהל אשדר בוטיק העוסקת בתמ"א 38 מסביר שכפי שהשופטת שלחה את הצדדים להגיע להסכמות כך גם על המדינה להמשיך עם המצב הקיים היום הנוגע לחישוב זכויות עד שלא תגובש דרך חישוב אחרת. "השופטת אמרה שזה לא תפקידה לתת תשובות בעניין תכנוני ובעניין חישוב הזכויות אלא מינהל התכנון וההחלטה של בית המשפט כרגע היא לא לגעת. עד שלא יוציאו הוראת ביצוע איך מחשבים את הזכויות אני מקווה שימשיכו את מה שהיה עד כה. המשמעות של צמצום זכויות זה לקבור את התמ"א ואני לא חושב שלמישהו יש כוונה כזו. צריך להבין שתמ"א 38 במסלול הריסה ובנייה זה דבר יקר והזכויות שניתנות במסגרת הפרשנות שהייתה עד כה מאפשרת יציאה לדרך של פרויקטים". 

עו"ד טל בננסון, המתמחה בייצוג דיירים ויזמים בתמ"א 38 התייחס גם הוא לנושא ואמר: "עמדת הוועדה והיועמ"ש יוצרת  בלבול וחוסר ודאות בפעילות היזמים ובעלי הנכסים אך יש לקוות שיוביל למצב טוב יותר שכן זהו אינטרס לאומי לאפשר לבצע את הפרויקטים לחיזוק המבנים ולשם כך עליהם להיות כלכליים. למרבה הצער, לעיתים שוגים קובעי המדיניות גם כאשר כוונותיהם טובות שכן שינוי העמדה נחוץ נוכח ה"ישראבלוף" הברור בחישוב זכויות תמ"א על בסיס בניה שאינה קיימת. דרך המלך צריכה הייתה להיות בקביעת מדיניות ברורה ולא ב"שליפות" במסגרת החלטות סותרות של ועדת הערר.

מחובתם של היועמ"ש ומינהל התכנון לפעול מיידית על מנת להחזיר את הוודאות והכדאיות הכלכלית לפרויקטים לפי התמ"א וזאת ללא צורך בחישובים תאורטיים מורכבים שמבוססים על בניה לא קיימת אלא בפשטות באמצעות הגדלת זכויות הבניה מכח התמ"א. זהו אינטרס לאומי וחבל שבסופו של יום בוועדת החקירה בעקבות רעידת האדמה הראשונה, כולם יטענו שרצו לשפר לחזק אבל רשות כזו או אחרת הפכה את הדבר לבלתי כדאי ולא כלכלי כך שהכל נתקע".

אייל גיצלטר, שותף בקרן בית וגג העוסקת בתחום: "תחום ההתחדשות העירונית סובל זו תקופה ארוכה מחוסר ודאות תכנונית הולך וגובר, אשר מתבטא בין היתר בפרשנויות סותרות בין הממשלה לרשויות המקומיות, בין רשויות מקומיות שונות, בין ועדות תכנון לוועדות ערר, בין ראש ועדת ערר קודם לראשת ועדת ערר נוכחית, בין חברי מועצה בתוך הרשות המקומית עצמה. נראה כי כעת הגיע שלב נוסף: סתירה בפרשנות בין מנהל התכנון במשרד האוצר לבין היועץ המשפטי לממשלה. ההתחדשות העירונית זקוקה לעמדה ברורה ואחידה בין כל מקבלי ההחלטות, אשר חייבת להיות מגובה בבדיקת עומק ווידוא היתכנות כלכלית שתאפשר קיום הפרויקטים, לא רק במרכז תל אביב".

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום