גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשק נמצא במיתון מאוד מאוד קשה. יש מצוקת אשראי קשה"

בעל השליטה בחברה הבורסאית אס.אר. אקורד בראיון ל"גלובס": "חצי מהעסקים במדינה מגלגלים אוויר וחיים על זמן שאול. היום כבר אין יתרון לגודל" ■ "הבנקים לוקחים עמלות מטורפות" ■ "להגביל שכר בכירים ל-30 אלף שקל"

עדי צים / צילום: תמר מצפי
עדי צים / צילום: תמר מצפי

עדי צים כועס. מאוד כועס. וגם מודאג. איש העסקים שהקים ביחד עם אחיו רני את רשת הקמעונאות "כמעט חינם" שנמכרה ליינות ביתן לפני כ-3 שנים בכ-350 מיליון שקל כועס על התנהלות הבנקים, חברות האשראי, משכורות הבכירים במגזר הציבורי היחס לעסקים לקטנים, התנהגות הפוליטיקאים ועוד ועוד. והוא, כאמור, מודאג ממצב המשק.

עסקים הקטנים מאוד מאוד קשה היום ויהיה להם עוד יותר קשה. יש מצוקת אשראי מטורפת בשוק. לדעתי חילקו את הכספים לחברות הגדולות. המשק במיתון מאוד מאוד קשה ולא מספרים על זה בתקשורת", אומר צים בשיחה עם "גלובס".

"רמת המיתון כאן גדולה מאוד. אנחנו מפענחים הרבה מאוד עסקים (צים הוא בעל השליטה בחברה הבורסאית אס.אר.אקורד). חצי מהעסקים במדינה מגלגלים אוויר וחיים על זמן שאול. היום כבר אין יתרון לגודל. למשל בשוק המזון, מישהו עם שני סניפים יש לו יתרון על רשת גדולה כי הוא יכול לשלוט על ההוצאות יותר טוב".

- צריך להבדיל בין רמי לוי וויקטורי למגה ושופרסל..

"אני לא אומר שרמי לוי וויקטורי בבעיה. יש להם יתרון גדול מאוד כי מי שמנהל את הרשתות האלה הם אנשים פרטיים, עצמאיים, ולא שכירים".

- זה קצת מוזר כי הריבית במשק אפס.

"הריבית לא מעניינת כי הבנקים חיים מהעמלות ולא מהריביות. הם לוקחים עמלות מטורפות. אתה רוצה לפרוע הלוואה של 20 מיליון שקל והם לוקחים קנס של חצי מיליון שקל. הבנק לא חי מהריביות. 9 מיליארד שקל מעמלות. על כל דבר קטן לוקחים עמלה. הלקוחות צריכים לבדוק את זה. העמלות הם פי 8 מהריביות וכולם יושבים בשקט".

- דווקא כחלון מנסה לשנות את זה עכשיו.

"משרד האוצר ובנק ישראל שומרים על הבנקים. לבנקים יש הרבה כסף והם משלמים ללוביסטים הרבה. חייב להיות שינוי בתחום הזה. חייבים שהבנקים ירוויחו כסף אבל לא את המספרים האלה. כמה שיהיה יותר קשה במדינה הבנק מרוויח יותר כסף, לא משנה אם יש ללקוח כסף או לא. אין הגיון במספרים האלה".

"ובמי זה פוגע? באזרח הקטן ובעסקים הקטנים. יש גם קרטל מטורף בחברות האשראי במדינה. הם הקרטל מספר אחד במדינה. אני למשל בתור חברה בורסאית רציתי לפעול בתחום הסליקה אז פניתי לישראכרט וביקשתי מהם אישור לעבוד מולם ולא קיבלתי. הריביות שלהם מטורפות. זה ממש שוק אפור ולאחד כמוני שרוצה לשנות ולהגדיל תחרות ולהוריד ריביות לא נותנים להיכנס".

"היום משלמים על ריבית חריגה בבנקים 18% או משהו דומה. זה מטורף. וזה בעיקר פוגע באזרח הקטן. אני מוכן לתת אשראי ללקוחות בכ-5% שנתי אבל אני לא יכול. צריכים לתת לנו הקטנים לפעול, צריכים לפתוח את השוק".

צים כאמור רכש לאחרונה את השליטה בשלד הבורסאי אס.אר.אקורד ויצק לתוכו פעילות של מתן אשראי חוץ בנקאי. החברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של כ-116 מיליון שקל לאחר שדיווחה על רווחים של 8.4 מיליון שקל ברבעון השני השנה.

"להגביל את השכר ל-30 אלף שקל"

צים גם כועס על התנהלות בעלי החברות הציבוריות הגדולות במשק, שמחלקים לבכירים שלהם שכר מוגזם מאוד לדעתו. וגם עם רמות השכר של הבכירים במגזר הציבורי יש לו ביקורת קשה.

- עושה רושם שכחלון רוצה לפתוח את שוק האשראי גם לחברות אחרות.

"זה לא יקרה. לא נעים לי לומר אבל הפוליטיקאים שלנו לא עובדים נכון. יש הגיון ששכיר בחברת אשראי יקבל שכר של 700 אלף או מיליון שקל? אני, שהקמתי את העסקים בעצמי וסיכנתי את המשפחה והבית שלי לא מושך משכורות כאלה למרות שאני יכול. אני חושב שצריך להגביל את השכר עד 30 אלף שקל ברוטו. מי שחושב שהוא יכול להרוויח יותר מזה שילך לעבוד בפרטי. זה מטורף. כל אלה במרוויחים המון במגזר הציבורי יושבים למעשה על המיגזר הפרטי ועל האזרח הקטן. חייבים להגביל את המשכורות של הבכירים והמנכ"לים. אין בזה הגיון".

"הכסף של הפנסיה שלנו חייב לשבת באוצר ולא בגופים פרטיים. לא יתכן שמישהו יפסיד 2 מיליארד שקל ולא ייתן את הדין על כך. איך נותנים לתשובה לעבוד לאחר התספורת שהוא עשה למשקיעים? את הגז הטבעי חייבים למכור כאן במחיר של 3-4 דולר ליחידת חום. זה לא יתכן שהם מוכרים בחו"ל בפחות ממה שהם מוכרים בארץ. במדינה שלנו מי שעשיר יהיה עוד יותר עשיר ומי שעני יהיה עוד יותר עני. גם הבורסה מנופחת מאוד".

- זה בין השאר בגלל שהריבית אפסית ואין איפה לשים את הכסף...

"כן. גם כאן וגם בארה"ב הבורסה מאוד מנופחת. כך העולם הפך להיות בועה. אין ספק שהריבית חייבת לעלות אחרת הבועות ימשיכו להתנפח עוד יותר".

צים הקים לאחרונה ביחד טלי דביר ומוטי פרנקל את web-land, רשת חברתית המשמשת פלטפורמה לניהול הזהות הדיגיטלית של העסקים הקטנים והבינוניים בישראל. הפלטפורמה מאפשרת לבעלי העסקים הקטנים מגוון רחב של שימושים לניהול דיגיטלי של העסק שלהם, החל מעיצוב פרופיל אישי ועד אחסון כל התכנים החשובים של בעל העסק באמצעות ממשק נוח ופשוט.

מנכ"לית החברה היא טלי דביר. "החזון שמאחורי האתר והחברה זה טלי. היא דחפה ודוחפת את כל העסק הזה שאני מאוד מאמין בו. זה רעיון שהלך והתפתח בניהולה של טלי", אומר צים.

- זה שהקמת את העסקים שלך בעשר אצבעות השפיע על ההחלטה להשקיע בווב-לנד?

"גם זה. אני בסך הכל רוצה לעזור לעסקים. תמורת 99 שקל לחודש העסק הקטן מקבל המון שירותים כמו תוכן רלוונטי מקצועי; בעלי עסקים אשר מחוברים לרשת יוכלו לקיים שיתופי פעולה עם עסקים משלימים וליהנות מהזדמנויות עסקיות ולמעשה זה מועדון חברים - זירה ובה קהל יעד מפולח של בעלי עסקים, מנהלים בכירים בארגונים ועוד. בסך הכל זה מנוע זול שיכול לעזור לפיתוח העסק".

"זה בעצם סוג של רשת חברתית. יש כאן גם פיד ללא גבולות - מרגע שעלה פוסט או כל פרסום אחר כל החברים בווב לנד יכולים להתעדכן. בנוסף, אפשר לשתף חברים בפייסבוק וכו', באמצעות לחיצה על כפתור".

- 99 שקל לחודש זה לא כל כך זול..

"נכון אבל בעל העסק מקבל שירותים כמו עיצוב, גרפיקה, שירותי מכירה וקנייה, הוסטינג, מענה כל הזמן ועוד ועוד. זה לא חד פעמי. ביחס למחיר זה לא יקר בכלל ואפילו זניח ואם צריך נוריד את המחיר. בהמשך אנחנו מתכננים להכניס תוכנות ניהול למשל. צריך להאמין בזה ואנחנו מאמינים בזה".

- יש גם אידיאולוגיה כאן?

"זה סוג של אמונה יותר מאידיאולוגיה. אני משקיע הרבה כסף בזה ואין לי בעיה עם זה. אני מאמין בזה".

לאתר ווב-לנד: http://web-land.org/about

 

עוד כתבות

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע