גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקשת כיסוי נמוך כדי לחסוך בפרמיה? ביהמ"ש עלול לפסוק נגדך

גיל הנהג וותק הנהיגה שלו בכלי הרכב נמנים עם הפרמטרים החשובים בביטוח רכב ■ אי-עמידה בתנאים עלולה לעלות למבוטח ביוקר

תאונת דרכים / צילום: שאטרסטוק
תאונת דרכים / צילום: שאטרסטוק

בכל פוליסת ביטוח ישנם חריגים וסייגים שנועדו לידע את המבוטח מהם המקרים שבהם לא יחול הכיסוי הביטוחי שאותו רכש. לפי סעיף 3 לחוק חוזה ביטוח, חלה חובה על המבטח להבליט את החריגים והסייגים הקיימים בפוליסה, וזאת על מנת שניתן יהיה להסתמך על האמור בפוליסה בצורה אמינה וסבירה.

נדגים בכמה מקרים מה קבעו בתי המשפט כשעניינים מסוג זה הגיעו להכרעתם.

י' הינו בעלים של צי מוניות המבוטח על-ידי חברת ביטוח. באחד הימים נהג צ', שהינו הנהג ברכב, באחת המוניות והסיע נוסעים למחוז חפצם כבכל יום. לפתע אירעה תאונה, ומכוניתו ניזוקה. ביום אירוע התאונה הייתה פוליסת ביטוח בתוקף נקובה בשמו ומותנית בכך שגיל הנהג גבוה מ-24 שנה, ושלנהג יש ותק נהיגה של 12 חודשים לפחות באותו סוג רכב.

בזמן התאונה ותק הנהיגה של הנהג היה פחות מ-12 חודשים. חברת הביטוח לא שמה לב לכך ופיצתה את י' על נזקיו, מאחר שהוא הבעלים של המונית שבוטחה. בשלב מאוחר יותר שמה לב חברת הביטוח כי ותק הנהיגה של הנהג צ' לא תאם את תנאי הפוליסה, ולכן טענה, בעקבות הגילוי, כי אין תחולה לפוליסת הביטוח, ודרשה השבה של תגמולי הביטוח ששולמו ל-י'.

י' סירב, ולכן הוגשה תביעה נגדו. י' טען כי העביר לסוכנת הביטוח שלו את פרטי הנהג הנקוב בפוליסה, ולא הובהר לו במעמד זה, לטענתו, שהפוליסה אינה מתאימה לוותק הנהיגה של הנהג, ושעליו להתאים את הפוליסה ולשאת בעלות גבוהה יותר של הפרמיה. לכן טען י' כי חברת הביטוח אינה יכולה להתנער מחובתה על-פי הפוליסה, וכי הוא פטור מהשבת הסכום ששולם לו.

סעיף 18(ג) לחוק חוזה הביטוח תשמ"א-1981 קובע כיסוי יחסי שמשקלל את החמרת הסיכון באופן יחסי בין עלות הפרמיה עם תנאי מהותי לבין עלות הפרמיה ללא התנאי המהותי, וזאת כדי לא לעודד מצב שלפיו מבוטחים נמנעים מלדווח לחברת הביטוח על שינויים מהותיים, כדי לחסוך בעלות הפרמיה ולטעון אחר-כך כי הם זכאים לפיצוי זה או אחר.

בתי המשפט קבעו כי מאחר שהמבוטח לא עמד בתנאי הפוליסה, ובמיוחד כשמדובר בתנאי מהותי הנוגע למגבלת ותק בנהיגה - הרי שאין תחולה לפוליסת הביטוח לגבי האירוע, ובמקרה כזה אין מקום להחלת סעיף 18(ג) לחוק חוזה ביטוח.

עם זאת, התביעה התקבלה בחלקה, הואיל ובית המשפט ציין כי אם היה ידוע לחברת הביטוח ותק הנהיגה של הנהג הנקוב, הייתה מתייקרת פוליסת הביטוח. לכן, מאחר שהמבוטח לא ניסה להסתיר פרטים מחברת הביטוח - קבע בית המשפט כי יש מקום להחיל חלקית את החריג הקבוע בסעיף 18(ג) לחוק, באופן שפוליסת הביטוח תחול תוך כיסוי יחסי נמוך יותר בהתאם לסיכון שבוטח.

בית המשפט הורה לחברת הביטוח לערוך חישוב יחסי ומעודכן של הפרמיות בתנאי של ותק נהיגה גבוה מ-12 חודשים לעומת תנאי של ותק נהיגה נמוך מ-12 חודשים, ובהתאם ליחס הפרמיות ייקבע הכיסוי הביטוחי היחסי, וזאת לפי סעיף 18 לחוק הנ"ל. הוסכם כי אם ייווצר פער בין הסכום שהייתה צריכה התובעת לשלם לפי הכיסוי היחסי לבין הסכום ששולם בפועל, ישיב י' את הפרש הסכום לחברת הביטוח.

תשובות כנות

מ' נהג ברכב שהיה מבוטח בפוליסת ביטוח שנרכשה על-ידי חברה לכימיקלים. באחד הימים אירעה תאונה. הפוליסה כללה כיסוי ביטוחי רק לנהגים שגילם גבוה מ-21 שנה ושברשותם רישיון נהיגה יותר משנה לסוג הרכב המבוטח.

מ' היה בן פחות מ-21 שנה כאשר נהג ברכב במועד התאונה, ולכן חברת הביטוח טענה כי הכיסוי הביטוחי לא חל על האירוע. מנגד טען מ' כי אי-עמידה במגבלת הגיל אינה שוללת באופן אוטומטי את תחולת הפוליסה, לאור האמור בסעיפים 17-18 לחוק חוזה הביטוח תשמ"א-1981.

מנסיבות המקרה התגלה כי אביו של מ' התיר לו לנהוג ברכב, על אף שידע כי הפוליסה אינה חלה על נהג בגילו, ומבלי שנקט פעולה כלשהי ליידע את חברת הביטוח על ההחמרה בסיכון. זאת בשעה שהחברה המבוטחת לא התכוונה להחמיר את הסיכון ורצתה לחסוך בפרמיה, ומסיבה זו ביקשה להגביל את תחולת הפוליסה לנהגים שגילם גבוה מ-21.

האם קיים כיסוי ביטוחי בנסיבות העניין? מה דעתו של השופט בסוגייה כזו?

בית המשפט קבע כי כאשר נודע לחברת הביטוח על ההחמרה רק לאחר קרות מקרה הביטוח, עומדת לה זכות ההפחתה ולא זכות הביטול של חוזה הביטוח. נקבע כי אין מקום לאפשר למבוטחים להחריג מהפוליסה באופן מודע כיסוי ביטוחי לנהג צעיר בכדי לחסוך בפרמיה. בנוסף, גם מצב שבו מתעלם מבוטח מסעיף המחריג כיסוי ומאפשר לנהג צעיר לנהוג, הוא לא יוכל לדרוש פיצוי ככל שתתרחש תאונה כלשהי וייגרם נזק.

באחד הימים אירעה תאונת דרכים שבה היו מעורבות שתי משאיות שניזוקו. חברת הביטוח שביטחה את משאית א' הגישה תביעה כספית נגד הבעלים שנהג במשאית ב' במועד התאונה. בתגובה, נהג משאית ב' הגיש תביעה שכנגד, ובה תבע מחברת הביטוח שביטחה את משאית א' פיצוי בגין הנזקים הישירים והעקיפים שנגרמו לו בעקבות התאונה.

בפוליסה של נהג משאית ב' צוין כי קיים כיסוי ביטוחי בעבור נזק שנגרם לרכב, ובלבד שבמועד קרות הנזק יהיה לנהג הרכב המבוטח (משאית ב') רישיון נהיגה בר-תוקף למשאית מסוג של יותר מ-15 טונות במשך שנה אחת לפחות.

הנהג שנהג במשאית ב' טען כי במועד רכישת הפוליסה הוא חתם על ההצעה לביטוח, אך הפרטים מולאו על-ידי חברת הביטוח ולא בנוכחותו, ולכן רק לאחר חודשים ספורים קיבל את פוליסת הביטוח וגילה כי קיים בפוליסה חריג בנוגע לוותק הנהיגה של הנהג.

בית המשפט קבע כי הואיל ובמועד רכישת הפוליסה גילה המבוטח את כל הפרטים הנדרשים, ולא ניסה להסתיר מסוכן הביטוח את ותק הנהיגה בכדי להקטין את עלות הפרמיה - יש מקום להחיל במקרה זה את החריג הקבוע בסעיף 18(ג) לחוק חוזה ביטוח, שלפיו תהיה תחולה לפוליסת הביטוח, וזאת תוך כיסוי יחסי לסיכון שבוטח ובכפוף לפרמיה ששולמה.

בית המשפט ציין בנוסף כי גם אם המבוטח השיב תשובה שאינה מלאה ואינה כנה על שאלה כלשהי במעמד רכישת הפוליסה, עדיין אין בכך כדי לפגוע בזכותו לקבל תגמולי ביטוח. לכן, אם נפלו אי-דיוקים ברישום בהצעה לביטוח, יש לייחס טעויות רישום אלה לחברת הביטוח עצמה. בית המשפט קבע כי במועד קרות מקרה הביטוח היה חוזה ביטוח בר-תוקף.

גם בפסק דין זה נקבע כי מבחינת מדיניות ראויה אין לאפשר למבוטחים להחריג מהפוליסה במודע כיסוי ביטוחי (למשל לנהג צעיר) כדי לחסוך בפרמיה. בנוסף, אין לאפשר למבוטח להתעלם מחריג הקיים בפוליסה, ורק כאשר מתרחשת תאונה ונגרם נזק - לדרוש קבלת פיצוי יחסי לפי הקבוע בסעיף 18(ג) לחוק.

■ הכותב הוא מומחה בביטוח ונזיקין, הבעלים של משרד עורכי דין ג'ון גבע ומשמש, בין היתר, כיועץ המשפטי לחברי לשכת סוכני הביטוח.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?