גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הציבור בפאניקה: קרנות הנאמנות בשפל של קרוב לשנתיים

לאחר פדיונות בהיקף של 2.7 מיליארד שקל בספטמבר, מנוהלים בתעשיית הקרנות 236 מיליארד שקל - ירידה של 9% מתחילת השנה ■ הפדיונות הגדולים בחודש שעבר נרשמו בקרנות אלטשולר שחם והראל

בורסה / צילום: תמר מצפי
בורסה / צילום: תמר מצפי

את 2015 החל שוק קרנות הנאמנות עם נכסים בהיקף כולל של כ-261.5 מיליארד שקל. מאז עברו הרבה מים בנהרות הפיננסיים, החל בשיטפון החוצה מהקרנות הכספיות בשל הריביות הכה נמוכות, שחיסלו את פוטנציאל התשואות בקרנות אלה, ועבור בזרם השלילי שנרשם בעקבות הירידות בשוקי ההון - בארץ ובעולם, בחודש יוני וגם בחודשיים האחרונים. כך, בסוף חודש ספטמבר, ובתום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, מדובר בשוק מצומק יותר, שבו מנוהלים נכסים בשווי של כ-236 מיליארד שקל - ירידה של יותר מ-9% מתחילת השנה. מדובר, נציין, ברמה הנמוכה ביותר של הענף מאז חודש ינואר 2014.

זאת על רקע חודש קשה לכלל מנהלי הכספים: בחודש ספטמבר נמשכה המגמה הקשה בשווקים, וכמעט כל האפיקים בשוק קרנות הנאמנות רשמו במהלכו תשואה שלילית, בעוד שהתשואה הממוצעת של כל הקרנות עמדה על כמינוס 1.2%, בהובלת הקרנות המנייתיות. עם זאת, מתחילת השנה התשואה הממוצעת מוסיפה להיות חיובית, ומסתכמת ב-0.5%.

בחודש ספטמבר נמשכה המגמה השלילית של פדיונות מקרנות הנאמנות. השוק כולו רשם פדיונות בהיקף מצרפי של למעלה מ-2.7 מיליארד שקל. למעשה, רק שני גופים הצליחו לרשום בספטמבר יצירות, גיוסים, לקרנות שבניהולם: בית ההשקעות מור, שגייס כ-181 מיליון שקל לקרנות שבניהולו, ורוטשילד הקטנטן, שגייס כ-7 מיליון שקל. מהצד השני, בלטו בצמרת הגופים הפודים בית ההשקעות אלטשולר שחם, שפדה בספטמבר כ-669 מיליון שקל, וקרנות הנאמנות הראל פיא, שפדו כ-594 מיליון שקל.

מתחילת השנה, בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה, מדובר במגייסים ובפודים בולטים שונים. נתחיל עם המגייסים: 2015 מסתמנת כשנה של בית ההשקעות ילין לפידות, שגייס עד כה השנה כ-3.5 מיליארד שקל, ואחריו אלומות עם גיוסים של כ-2.3 מיליארד שקל. מהצד השני - הפודים הגדולים ביותר הם הראל פיא (עם פדיונות של כ-6.1 מיליארד שקל), מיטב דש (5.7 מיליארד שקל) ופסגות (כ-4 מיליארד שקל).

שלא במפתיע, עיקר הפדיונות מתחילת השנה נרשמו בקרנות הכספיות, שם הם הצטברו לכ-20.3 מיליארד שקל בסה"כ, וזאת לעומת פדיונות של כ-6 מיליארד שקל מתחילת השנה בקרנות המסורתיות. מנגד, בקרנות המסורתיות נרשמו יצירות של כ-4.4 מיליארד שקל, ויחד עם תעודות הסל הן מסמנות מגמה ברורה שתלך ותגבר: מעבר הולך וגדל של כספים לניהול פסיבי ועוקב מדדים.

כך או אחרת, מה קרה בשוק קרנות הנאמנות בחודש ספטמבר? גורם בשוק מציין, כי "התנודתיות החריגה בשוקי המניות והאג"ח נמשכה גם בחודש ספטמבר, וקבעה בכך את הרבעון שזה עתה הסתיים כגרוע בשוקי המניות בארבע השנים האחרונות. אף על פי כן, מיעוט ימי המסחר בחודש (14 בלבד) צמצם תגובות יתר של המשקיעים, והביא את התעשייה לפדיון נמוך יחסית של 2.2 מיליארד שקל בקרנות מסורתיות, לעומת סכום פדיונות של 3.5 מיליארד שקל בחודש אוגוסט". עם זאת, הוא מציין, "על אף הירידה בסכום האבסולוטי, קצב הפדיונות נמשך ועומד על ממוצע יומי של כ-150 מיליון שקל".

עוד הוא מציין כי "קרנות אג"ח מדינה היוו מקלט לכספים סולידיים שיצאו מהקרנות הכספיות בעקבות הפחתות הריבית, והיו האפיק המגייס ביותר בתחילת השנה. המשקיעים בקרנות אלו ציפו להשקעה בטוחה באופן יחסי, עם תשואה מעט גבוהה יותר מהריבית במשק. עם זאת, בחודשים האחרונים האג"ח הממשלתיות, בעיקר אלו במח"מ ארוך, היו תנודתיות במיוחד, באופן שאינו תואם את רמת הסיכון של הכספים שגויסו, וכתוצאה מכך אנו עדים בשלושת החודשים האחרונים לפדיונות גבוהים מקרנות אלו. אפיק נוסף שפדה עקב התנודתיות הגבוהה באג"ח המדינה ובשוקי המניות הנו אג"ח בארץ כללי (שעדיין רושם מתחילת השנה גיוס חיובי)".

800 מיליון שקל נפדו בתעודות הסל

ומה עם תעודות הסל? באיגוד לשכות המסחר מציינים, כי "המשך המשבר בבורסות העולם, ובכללן גם בבורסה הישראלית, נתן אותותיו בשוק תעודות הסל, שפדה בנטו בחודש ספטמבר 2015 כ-800 מיליון שקל (בניכוי החזקות הדדיות). עיקר הפדיונות היו בתעודות סל העוקבות אחר מדדי מניות בארץ, בהיקף של כ-400 מיליון שקל. בנוסף, שיעורי הריבית הנמוכים במשק המשיכו את המגמה של המשקיעים בפדיון תעודות פיקדון, כך שבספטמבר 2015 נפדו בנוסף כ-300 מיליון שקל, ומתחילת השנה נפדו כ-13.5 מיליארד שקל מתעודות פיקדון".

עם שקלול התשואות השליליות שנרשמו בחודש החולף, יחד עם הפדיונות, עולה שסך הנכסים המנוהלים הצטמק בספטמבר בכ-3.8%, משווי נכסים מצרפי של כ-108.2 מיליארד שקל בסוף אוגוסט לכ-104 מיליארד שקל בסוף ספטמבר.

עוד מציין רונן סולומון, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד, כי "כ-25.5% מההשקעות בתעודות הסל מושקעים במדדי מניות מקומיים, כ-35% מושקעים במדדי מניות בחו"ל, כ-21% מושקעים במדדי אג"ח בישראל וכ-11.5% מושקעים בתעודות פיקדון. שאר ההשקעות הן בשיעורים נמוכים במדדי אג"ח בחו"ל, סלי מדדים ותעודות ממונפות".

כאמור, כמחצית מכלל הפדיונות בענף בחודש ספטמבר נרשמו בתעודות המנייתיות העוקבות אחר מדדים בארץ, בעוד שמתחילת השנה בולטות דווקא התעודות שעוקבות אחר מדדי מניות בחו"ל - שאליהן גויסו למעלה מ-2 מיליארד שקל בתוך כשלושה רבעונים.

כל ארבע חברות ניהול תעודות הסל רשמו בספטמבר פדיונות בהיקף של למעלה מ-115 מיליון שקל (קסם של אקסלנס) ועד לפדיונות של יותר מ-279 מיליון שקל (בתכלית של מיטב דש).

קרנות הנאמנות

עוד כתבות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות