גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמ"א ברגרסיה

מדוע חלה ירידה בהיתרי בנייה לתמ"א 38 ובמספר הפרויקטים יחסית לשנת 2013 וכיצד ניתן לשנות את המצב

בפרויקטי תמא 38 החברה היזמית חשובה להצלחת הפרויקט / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
בפרויקטי תמא 38 החברה היזמית חשובה להצלחת הפרויקט / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** המאמר בשיתוף איגוד חברות התמ"א 38

לאחרונה התפרסמה באחד המוספים הכלכליים של העיתונות היומית הכותרת הבאה: "נסיגה ביוזמות תמ"א 38: מספר היתרי הבנייה שניתנו לפרויקטים ירד ב-2014". בכתבה פורסמו נתונים מדאיגים המראים פער משמעותי בין מספר היתרי הבנייה מכוח התמ"א שהוגשו בשנת 2014 לבין אלה שאושרו, ואף על ירידה יחסית במספר הפרויקטים לעומת שנת 2013.

אין ספק כי נתונים אלה מבטאים באופן מספרי את מה שכל מי שעוסק בתחום התמ"א חש מזה תקופה ארוכה - כי בניגוד לכל הגיון תכנוני, ובניגוד להתגייסות הממשלתית להגדלת מלאי הדירות, חלה רגרסיה ברצון ובנכונות של ועדות מקומיות רבות לאשר היתרי בניה מכוח תמ"א 38.

במספר גדל והולך של ועדות מקומיות קיימת מגמה לקצץ בזכויות הבנייה מכוח התמ"א. בהינף יד מפחיתים הצוותים המקצועיים וחברי הוועדות המקומיות קומות ומצמצמים את מספר יחידות הדיור אותן ניתן להוסיף במגרש מעבר למותר לפי התוכניות החלות - בין שמדובר במסלול עיבוי וחיזוק ובין שמדובר במסלול הריסה ובנייה מחדש.

בדרך כלל הנימוק להפחתת הזכויות הוא מניעת העמסה על תשתיות, טענה שנטענת באופן סתמי ומבלי להתבסס על נתוני סקר תשתיות מקצועי ועדכני. חלק מהוועדות המקומיות נבהלו מכמות יחידות הדיור אשר עשויות להתווסף מכוח התמ"א באזורי העיר השונים, ללא מקורות למימון תוספת התשתיות הנדרשת, וכפעולת הגנה הן מצמצמות את זכויות הבנייה מכוח התמ"א, בין אם בהחלטות ספורדיות ובין אם בייזום תוכניות מכוח סעיף 23 לתמ"א 38 המקטינות את זכויות הבנייה מכוח התמ"א.

הגיעה העת לאמירה ברורה ומפורשת מצד קובעי המדיניות, מינהל התכנון, שר האוצר ושר השיכון, כי יש לראות בתמ"א 38, בצד היותה תוכנית המאפשרת חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה, תוכנית העומדת  בחזית ההתחדשות העירונית.

תוספת יחידות הדיור המתאפשרת במרכזי הערים מכוח התמ"א, תוך מיצוי יעיל של משאבי הקרקע העירוניים (וכפועל יוצא - שמירה על  החגורות הירוקות מסביב לערים), יכולה להוות תרומה משמעותית להגדלת היצע הדירות באזורי ביקוש. לצד מלאי של יחידות דיור חדשות מאפשרת התמ"א הוספת ממ"דים לדירות קיימות וחידוש מבנים ישנים, אשר לא קיימת לגביהם היתכנות כלכלית ריאלית אחרת.

בנוסף, יש ליישם את הרעיון של חתימת "הסכמי גג" בין רשויות מקומיות במרכז הארץ, בהם יש פרויקטים רבים של תמ"א 38 ופינוי ובינוי. במסגרתם יוקצו תקציבי פיתוח לוועדות מקומיות אשר יעמדו ביעד שייקבע לתוספת יחידות דיור בפרויקטים אלה.

תוכנית עבור אוכלוסייה רחבה

תמ"א 38 סובלת מיחסי ציבור גרועים; גורמים שונים המתנגדים לתוכנית מזינים מזה תקופה ארוכה את כלי התקשורת השונים בטענה כי תמ"א 38 אינה משיגה את יעדיה, וכי היא רק מעשירה את  בעלי  נכסי היוקרה ואת היזמים, על חשבון פגיעה תכנונית בסביבה האורבנית.

מסר מגמתי זה מחלחל גם לחלק מחברי הוועדות המקומיות, אשר במקום לבחון את התועלת שתצמח לדיירי הבניינים המחוזקים, בשיפור בטיחותם ואיכות חייהם, עסוקים בחישוב הרווח שיניבו הצדדים מעסקת התמ"א.

כל מי שעוסק בתחום יודע, כי המסה העיקרית של פרויקטי תמ"א 38 מבוצעת בבניינים המאוכלסים בדיירים ממעמד הביניים, ביניהם גם בעלי דירות רבות החיים היום בבניינים ישנים, ללא מעלית וברמת תחזוקת תשתיות ירודה ביותר. צמצום זכויות התמ"א יביא  לכך שהיזמים יאלצו להתמקד באזורי מגורים יוקרתיים, על מנת לשמר שולי רווח סבירים.

הגיע הזמן שגם קולם של מאות אלפי בעלי הדירות שיש להם פוטנציאל חיזוק מכוח התמ"א יישמע, כנגד קולם של בעלי הדירות המתנגדים, המתגוררים כמובן בבניינים חדשים נטולי זכויות תמ"א. הדבר אולי ימחיש את העובדה כי מדובר בסופו של יום בתוכנית המשרתת אוכלוסייה רחבה.

*** עו"ד מיכה גדרון מתמחה בדיני המקרקעין, התכנון והבנייה

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה