גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התפוז כבר לא ממש מכני: מה עובר על נבחרת הולנד?

אפשר לטמון את הראש בחול ולא להבין את שורשי המשבר של הנבחרת ההולנדית, שעשוי באופן סנסציוני למנוע מהאורנג' להעפיל ליורו המורחב בצרפת ■ אפשר גם להעיף מבט על סצנת הכדורגל המקומית, ולגלות שהיא כבר לא מייצאת מספיק שחקנים לקבוצות הגדולות ביבשת; שאיכות המאמנים, פעם גאוות האומה - הולכת ומידרדרת; שהטוטאל פוטבול הוא אגדה שכבר מזמן התמלאה באבק

אריאן רובן, נבחרת הולנד / צלם: רויטרס
אריאן רובן, נבחרת הולנד / צלם: רויטרס

שני מחזורים לסיום מוקדמות יורו 2016, והלילה שירד על הכדורגל ההולנדי לא מתקרב לסיומו. רק נס יאפשר לנבחרת הכתומה להגיע למקום השלישי בבית חלש יחסית, ממנו תוכל לעלות לפלייאוף שיאפשר לה, אולי, להיכנס ליורו. אותה נבחרת שהפסידה בקושי לספרד בגמר מונדיאל 2010, אותה ריסקה במונדיאל הבא, בו סיימה שלישית אחרי הפסד בפנדלים בחצי הגמר לארגנטינה, לא בין ה-24 של אירופה? ההולנדים אוהבים לקרוא לעצמם "קסקופ", ראשי-גבינה. רק שכנראה הגבינה הבשילה מדי, כי הכדורגל ההולנדי מסריח מהראש.

ההצלחות במונדיאלים חיפו על בעיות קשות. אפילו הכישלון המהדהד ביורו האחרון (אפס נקודות בבית המוקדם) הוסבר ביכולת היריבות. אבל הכדורגל ההולנדי כבר ממזמן אינו טוטאלי. כיום הקבוצות ההולנדיות לא מהוות פקטור באירופה, ואין מלבד אריאן רובן שחקנים הולנדים בקבוצות העל האירופיות (לפחות עד שתחזור מנצ'סטר יונייטד לשם). ורובן פצוע, כרגיל. הכוכב במיל' רובין ואן פרסי, לעומת זאת, הוא ג'וקר על הספסל של פנרבחצ'ה.

אחרי הפיאסקו האחרון, תבוסה 0-3 באיסטנבול בתחילת ספטמבר - הופיעה על השער במגזין "עולם הספורט" תמונת הנבחרת עם מסגרת שחורה והכיתוב "לא מספיק טובים ליורו". ה"טלחראף" יצא בכותרת "איזה ביזיון", והוסיף: "עם הרחבת היורו ל-24 נבחרות מ-53 מדינות נחרו פה בבוז, בייחוד אחרי ההגרלה הקלה שזומנה להולנד".

***

המשבר הנוכחי החל עם עזיבתו של לואיס ואן חאל את הנבחרת למנצ'סטר יונייטד. את ואן חאל, שכיסה על הגנה חלשה באמצעות עיבוייה ועבודה הגנתית קבוצתית, החליף חוס הידינק, שהחליף את הטקטיקה חזרה, או לפחות ניסה. "הולנד התאמצה למצוא תבנית. הם איבדו את חוש הכיוון, הלכידות התפוגגה. כדורגל המתפרצות שהצליח במונדיאל ברזיל ננטש עבור ניסיונות כדורגל של החזקת כדור במסורת ההולנדית, אבל השינוי פגע במבנה הנבחרת, במורל ובתוצאות. כשהשגיאות מתרבות והביטחון העצמי יורד, נחשפים הליקויים בנבחרת", ניתחה איימי לורנס ב"גרדיאן".

הידינק בבירור היה מבוגר מדי, חסר אנרגיה ואפאטי, והתקשורת שלו עם הצעירים העייפים נכשלה. הוא הוחלף מאוחר מדי, ביולי, כשלמאמן החדש דני בלינד רק ארבעה משחקים לתקן. לפני מחזור המשחקים הראשון אמר רובן, הקפו החדש, לתקשורת: "חייבים לנצח את שני המשחקים. חוץ מזה כלום". המאמן הטרי בלינד טען: "איני יכול לדמיין טורניר בצרפת בלי הולנד, עבור חלק מהסגל זו הזדמנות אחרונה לזכות בתואר". לזכות בתואר!

ה-"NRC האנדלסבלאד" קרא למשחק הבכורה של בלינד, מול איסלנד, "צירוף של ביש מזל, שהורע עוד יותר עם טמטום וחוסר מקצועיות". בדקה ה-31 יצא רובן הפצוע, ועמו התשוקה. ברונו מרטינס אינדי היכה בפניו של איסלנדי שלוש דקות מאוחר יותר, והורחק. בלינד הוציא דווקא את הונטלאר החלוץ, ובדקה ה-54 ירד ואן דר-ויל לגליץ' מטופש שהביא לפנדל ולניצחון איסלנדי. הולנד הפסידה לראשונה אי-פעם משחק ביתי במוקדמות יורו, ורשמה משחק רשמי ביתי ראשון ללא ניצחון מזה שמונה שנים. וזאת לאיסלנד על 330 אלף תושביה, כשהסיכוי לעלות לטורניר בצרפת על כף המאזניים.

אחרי ההפסד ביקר "הטלחראף" את בלינד: "סך כל ההחלטות המוטעות דמה לצפייה בסרט דל תקציב גרוע במיוחד".

מול טורקיה המגמגמת הפגינה הולנד את אוזלת היד המושלמת. במקום לשחק כדורגל מודרני של מסירות קצרות (אם כבר מחזיקים כדור) מול לחץ היריב, ההולנדים מתרחקים מהכדור. אבל עיקר הבעיה הוא מנטאלי: משחק בלי לחץ מאורגן, בלי משחק קבוצתי, בלי נשמה. חוסר הריכוז וחוסר הגיבוש מפקירים מגינים לטעויות. לכן נקלעה הנבחרת בשישה משחקים במוקדמות לפיגור, מהם ניצחה אחד (מול קזחסטאן בבית) וסיימה בתיקו אחד (1-1 מול טורקיה).

"אנחנו מאמינים שאנחנו באמת טובים, אבל אנחנו לא", אמר רובן ל-AD. בשמונה משחקי מוקדמות ספגו ההולנדים 10 שערים. אחרי המשחק בטורקיה התפרסמה בשמחה לאיד הסטטיסטיקה שהוציאה חברת אופטה, על-פיה הולנד לא הייתה בפיגור הכי הרבה דקות במוקדמות עד כה. אנדורה, גיברלטר, מלטה וסן מרינו עדיין לפניה...

***

מקור הבעיה האמיתי לא על המגרש: הוא מבני בכדורגל ההולנדי. אפילו מזכ"ל ההתאחדות ברנד ואן-אוסטביין אמר: "חשבנו שזו תאונה, אבל מסתבר שזה מקבל דפוס של קבע". איכות המאמנים דועכת. אחרי שייצאה עשרות מאמנים לעולם, לא עולים מאמנים מצליחים חדשים מהולנד. לא מהקבוצות הנכשלות באירופה, ולא מההתאחדות. להידינק סייע פטריק קלויברט, לבלינד מסייעים מרקו ואן-באסטן ורוד ואן-ניסטלרוי, שלושתם חפים מהצלחה משמעותית. בלינד רק שימש שנה כמאמן ראשי עד הנבחרת, באייאקס, אי שם ב-2005/06. מינויו מראה את חוסר העומק במאמנים. האקדמיות הוציאו כישרונות, אבל אין מי שיטפח אותם. קחו למשל את דור הביניים בין הכוכבים המזדקנים והצעירים, דור הזהב שזכה באליפות אירופה לנוער ב-2007: מאמנם דאז, פופה דה האן, אמר שהוא "לא הגשים את הציפיות. מרביתם היו טובים מספיק, אבל חסרה להם התשוקה, הדרייב הנחוץ להגיע לטופ האירופי. לא היה מי שיוביל אותם בדרך הנכונה כדי שיגשימו את ההבטחה".

עוד אחד ששם את האצבע על הבעיה הוא גסטון ספורה, כלכלן ויועץ להתאחדות, בראיון לרויטרס: "הולנד היא נבחרת בינונית החיה בעולם חלומות דמיוני". הבעיה מתחילה בהתאחדות, הוא טוען. "סך ההחלטות שלה מעורר דאגה. הבחירה בהידינק הייתה בעייתית, ובלינד שתמיד הוגן מפני הרוח כשניצב מאחורי ואן חאל באשר הלך וכמעט מעולם לא נשא באחריות, הוא זה שיפעיל את הרוח הקבוצתית ויוביל להצלחות? החוזה ארוך הטווח שניתן לבלינד הוא טעות ניהולית... אנחנו ממשיכים לשקוע, על כר הדשא ובמשרדי העסקנים. הנבחרת הבינונית חיה על נוסטלגיה, אבל פיליפ קוקו, פרנק דה-בור ויאפ סתאם לא משחקים יותר. השחקנים חושבים שהם טובים כמוהם, אבל הם לא. ממפיס דפאי מגיע עם כובע גדול וצעיף מנקר עיניים למחנה האימונים כמו כוכב רוק, היום איש לא צועק עליהם יותר". ההצלחה במונדיאל? "דיברתי עם ואן חאל על האיכות בנבחרת לפני הטורניר, והוא אמר - זה מה שיש. הוא ניתח את האפשרויות והוציא את המקסימום. זה ההישג שלו, לא של הכדורגל ההולנדי".

הסנסציה הכי גדולה? אפילו יוהאן קרויף, שנוטה לחלות כשהוא רואה כדורגל דפנסיבי, חרק שיניים בטורו השבועי ב"טלחראף": "אני תמיד בעד כדורגל חיובי, אבל עכשיו אפשר לשכוח מזה. שני ניצחונות הם חובה, ולא משנה אם הכדורגל חיובי או שלילי. ועוד צריכים הטורקים להפסיד. לא יאומן".

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל