גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שווה לעבוד בהתנדבות? יתרונות וחסרונות להתמחות ללא שכר

בוגר תואר ראשון חסר ניסיון יתקשה מאוד למצוא עבודה בסיום הלימודים ■ התמחות ללא שכר היא אחת הדרכים לצבור ניסיון ולהגיע לריאיונות העבודה עם עוד שורה ברזומה ואפילו קצת קשרים

לפני שנה, כשעדי כהן, 26, סטודנטית לתקשורת ולסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית, נסעה לפריז לבקר חברה לחופשה קצרה של קניות ובילויים, הציע לה הממונה ממשרד הכלכלה, שאצלו הייתה אמורה להתחיל התמחות כמה שבועות לאחר מכן, לבקר איתו במשרדי ה-OECD בפריז.

אף שסיימה אז רק את שנתה השנייה באוניברסיטה, זימן לה הביקור הזדמנות לראות איך עובד משרד הכלכלה הישראלי ואפילו להיפגש עם הנציג הקנדי בארגון. ההזדמנות הזו ומפגשים אחרים שזימנה לה ההתמחות, שבה השתתפה במסגרת תוכנית של קרן אייס"ף, מאפשרת לה היום, כבוגרת טרייה של תואר ראשון, לברור הצעות עבודה.

"זו אמנם סוג של התנדבות", אומרת כהן, "אבל זה איפשר לי להיפגש לראשונה עם סביבה מקצועית, להכיר תוכנות שעובדים איתן ולראות מה זה לעבוד מול בוס. היה לי גם מגע עם חברות פרטיות שהתנהלתי מולן ויצרתי קשרים. עבדתי בהתמחות בתחום האנליזה, האסטרטגיה והמחקר וזה בעצם מה שאני מחפשת בחוץ - משרת אנליסט. הניסיון הזה מיקד אותי - חוויתי את השטח והבנתי שזה באמת מה שאני רוצה לעשות".

התמחויות שאינן מתחייבות מהמקצוע, כמו משפטים או רפואה, עדיין אינן שכיחות בארץ, אבל בחו"ל הן חלק מחוויה של כל הסטודנטים כמעט. לפי סקר שערך ב-2012 האתר internship.com ופורסם במגזין "פורבס", 69% מהחברות האמריקאיות של 100 עובדים לפחות העסיקו מתמחים ב-2012. בשנה זו חלה עלייה של 36% במספר החברות שהציעו התמחות לעומת השנה הקודמת, 53% מהחברות הצהירו שיעסיקו יותר מתמחים בשנה הבאה ואצל 65% מהחברות שהשתתפו בסקר הייתה עלייה במספר הבקשות להתמחות.

מקרב הסטודנטים שהשתתפו בסקר, 63% השלימו התמחות אחת לפחות ו-28% השלימו שתי התמחויות או יותר. 66% מהמעסיקים דירגו את ריאיון העבודה והניסיון התעסוקתי כגורמים הקובעים ביותר, לפני קורות החיים, הביצועים האקדמיים, ההמלצות ואיכות המוסד האקדמי. 83% מהם אמרו שישקלו קבלה לעבודה של בוגרים טריים לעבודה. ממצא מעניין נוסף היה ש72% מהסטודנטים חשבו שרמת התגמול על ההתמחות היא הכי פחות חשובה כשמחפשים התמחות.

לקרן טרה ונצ'רס - קרן הון סיכון העוסקת בהשקעות בתחום האימפקט, הגיעו לפני שבוע מתמחים מארגנטינה, גרמניה, ארה"ב וטורקיה. לדברי אורן כוכבי, סמנכ"ל שיווק וחדשנות בטרה, העסקת המתמחים במשך מספר חודשים מאפשרת לקרן להצמיד לכל אחת מחברות הפורטפוליו של הקרן כוח אדם מיומן ומצד שני מאפשר למתמחים לקבל ניסיון ייחודי בקרן הון סיכון.

"זה עולם שמאוד קשה להיכנס אליו. המתמחים יכולים לעבוד גם עם הקרן וגם עם הסטארט-אפים שלנו. כל אחד שהגיע לפה עבר כבר שתיים או שלוש התמחויות. ההתמחות מאפשרות לאנשים 'ללכלך את הידיים' ולהתנסות בסוגים שונים של עבודות כדי לראות לאן הם רוצים ללכת. בשבילי זה כמו מילואים, כי אחד מהמתמחים שלי כבר עשה עלייה".

לדברי יואב מלמד, סמנכ"ל שיווק בחברת ההשמה להיי-טק see-v ומייסד קבוצת הפייסבוק "משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון", שחברים בה יותר מ-70 אלף מחפשי עבודה ומעסיקים, גם סטודנטים ישראלים מוכנים היום יותר מפעם לעבוד במהלך התואר בהתנדבות ולהקדיש יום ואפילו יומיים בשבוע לעבודה ללא שכר בארגונים, שתאפשר להם להוסיף שורת ניסיון ברזומה.

המילה התנדבות מוזכרת בשנית שלא במקרה, שכן למעט בהתמחויות המתחייבות לקבלת רישיון כמו בתחום המשפטים, הרפואה ושמאות המקרקעין, ההתמחות היא למעשה התנדבות. החוק גם אינו מתייחס להתמחויות שאינן נדרשות כתנאי לקבלת רישיון ולכן התמחות נתונה למשא ומתן ולרצונן הטוב של חברות.

לדברי עו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה, המייצגת מעסיקים גדולים, "במקצועות המחייבים התמחות, בית המשפט דחה את טענתם של מעסיקים שונים ולפיה תקופת ההתמחות אינה מזכה בשכר שכן המתמחה צובר במהלכה ידע וניסיון, וקבע כי מדובר ביחסי עובד-מעביד ומתמחה זכאי כמעט לכל הזכויות של עובד רגיל. הפסיקה עסקה גם במעמדם של סטודנטים שנשלחו לבצע הכשרה כחלק מתוכנית הלימוד שלהם. נקבע כי מדובר בהתקשרות שמטרתה איננה ביצוע עבודה אלא לימוד מקצוע. לכן, במקרה כזה לא מתקיימים יחסי עובד-מעביד ולפיכך אין הסטודנט זכאי לשכר או זכויות נלוות אחרות עבור לימודיו המעשיים. ככלל אם מדובר בעבודה, יש לקבל עליה כסף. אם מדובר בלימוד - זה לא נחשב לעבודה".

הצורך בהתמחות עולה

האם שווה לעבוד ב"התנדבות"? "אחד הדברים שאנחנו מבינים היום יותר ויותר, גם בהיי-טק וגם בכלל בשוק התעסוקה", אומר מנכ"ל קרן אייס"ף, תומר סמרקנדי, "הוא שהאתגרים בשוק העבודה הם יותר גדולים היום. אם פעם היית יוצא עם תואר ויחסית מצבך היה טוב, היום יותר ויותר אנשים רוכשים השכלה גבוהה, אבל יש כמה מסננים: אחד הוא הפער בין מרכז לפריפריה בשיעור ההשכלה, אבל גם אלה מהפריפריה שמדביקים את הפער הזה ורוכשים השכלה גבוהה, צריכים להתמודד עם מסנן נוסף: העדר הון תרבותי - האם אתה מחובר או שהסביבה הקרובה יכולה לעשות את החיבור עבורך, כי היום חלק מהמשרות לא מתפרסמות אלא מועברות מפה לאוזן. המנגנון הנוסף הוא הניסיון, שיש לו המון משקל. גם מעסיק שקיבל לריאיון בן של קולגה מקושר, עדיין ניסיון הוא יתרון גדול".

התוכנית של אייס"ף בוחרת בפינצטה עשרה סטודנטים מהפריפריה מדי שנה, שמתמחים במגזר הציבורי ומקבלים מלגות חלקיות לקיום. הליווי נמשך לא רק בתואר ראשון אלא גם בתארים מתקדמים, כולל דוקטורט. "אנחנו מקפידים שההתמחות תהיה משמעותית ולא תעסוק רק בדברים טכניים. שתכלול גם פיתוח אישי, גם פיתוח מקצועי כמו הכנת ניירות עמדה וגם תרומה לקהילה".

המכללה למינהל המסלול האקדמי מאפשרת 200 התמחויות בשנה לסטודנטים בשנה שלישית, אחרי שבשנה השנייה הם מחויבים בקורס לניהול קריירה, שבו ממפים עבורם את שוק התעסוקה ומנחים אותם כיצד לבנות דף לינקדאין אפקטיבי וקורות חיים וכיצד להתכונן לריאיון עבודה.

לדברי דקלה בר-אילן, ראש המדור לייעוץ קריירה, מעבר לשיתופי הפעולה עם המגזר הציבורי וחברות, יש המון פרויקטים שגם המרצים מייצרים מתוך הקשרים שלהם. בר-אילן מזהה צורך עולה בהתמחות גם מצד סטודנטים וגם מצד החברות. גם במכללה למינהל מקפידים על התמחות משמעותית. "החברה נדרשת לכתוב תוכנית הכשרה לסטודנט. הוא לא מגיע לתייק או לעשות עבודה שחורה", אומרת בר-אילן. "החברה מעמידה מנטור מתוך הארגון שהוא מתלווה לסטודנט ועוזר לו ומלמד אותו. זה חלק מהדרישה שלנו מהארגונים".

כמו בשוק התעסוקה של אחרי הלימודים, יש תחומים מבוקשים גם להתמחות שבהם הסטודנטים לא צריכים להתנדב כדי לרכוש ניסיון. במעבדות SAP מעסיקים סטודנטים במדעי המחשב והנדסת תוכנה כבר בשנה השנייה ללימודים. לדברי מורן מלמוד, אחראית גיוס בחברה, הסטודנטים מקבלים שכר סטודנט גבוה עבור יומיים או שלושה בשבוע במשרה שמותאמת ללימודים: חופש בזמן מבחנים ועבודה במשרה מלאה בחופשים.

"אין לנו תפקידי נישה עבורם, אלא הם דווקא נכנסים לצוותי פיתוח עושים עבודה של מפתח לכל דבר כמו כל שאר המפתחים. אנחנו מסתכלים על הסטודנטים כמין עתודת בוגרים. היום לבוגרים טריים קשה מאוד להיכנס לארגון שלנו כי רוב המשרות אצלנו מאוישות על-ידי סטודנטים שנקלטים כמפתחים מהשורה".

מחפשים התמחות

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל וויזאייר ג'וזף וראדי ומירי רגב / צילום: צילום מסך

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

בפגישה בין מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית ג'וזף וראדי ושרת התחבורה מירי רגב, הודיע המנכ"ל שוויזאייר מתכוונת להקים בסיס כבר באפריל הקרוב ● עם זאת, לא כל הפערים נפתרו והתנגדות ועדי העובדים הישראליים וההסתדרות עשויים להרים קשיים

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

אירופה מזנקת, בעוד אמריקה יורדת: רבעון שיא לרפאל

צמיחה של 14.5% במכירות לכ־1.59 מיליארד דולר מתחילת השנה, וצמיחה של 17.6% לכ־4.46 מיליארד דולר, כך עולה מדוחות הרבעון השלישי של רפאל ● זהו רבעון שיא בהיבט הרווח הנקי: 95.23 מיליארד דולר, זינוק של 39.2% ביחס לרבעון המקביל אשתקד

המשקיעים שבים לשוק הנדל''ן? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כש-93% לא יודעים מה קרה למחירי הדירות בשנה האחרונה

מחירי הדירות נוגעים לכל אחד: מי ששוכר ומי שגר בדירה בבעלותו, מי שקנה ומי שמחפש עסקה, ומי שרק מנסה להבין אם הוא "יצא פראייר" - ובכל זאת, בנתון הבסיסי ביותר, רוב האנשים מבולבלים ● הסיבה טמונה גם בנתוני הלמ"ס וגם בזיכרון האנושי

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

לתשומת ליבו של סמוטריץ': מה קרה לשר האוצר שהציף את המדינה ביבוא לפני הבחירות?

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

גילדת השוחטים בחו''ל חוגגת / צילום: Shutterstock

שכר של 300 אלף שקל בחודש וטיסות בביזנס לכל המשפחה: הגילדה שחוגגת בחו"ל - על חשבוננו

צריכת הבשר זינקה וישראל מסתמכת על יבוא ● אך הרבנות לא ממהרת להכשיר שוחטים שיטוסו לחו"ל וכך יוצא שקבוצה קטנה וסגורה נותנת מענה לעשרות יבואנים ● הם מצדם נאלצים לשלם כל שכר, שמגיע למאות אלפי שקלים בחודש, ולהיענות לעוד גחמות ● בינתיים העלויות מתגלגלות לצרכן

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: אעצור לצמיתות את ההגירה לארה"ב ממדינות עולם שלישי

בפוסט שפתח בברכה לחג ההודיה, טען הנשיא: "נטל הפליטים - הגורם המוביל לתפקוד חברתי לקוי באמריקה" • הוא כתב שיגרש כל אזרח זר "המהווה סיכון ביטחוני" ויבטל את כל ההטבות הפדרליות למהגרים • "מאות אלפי פליטים מסומליה משתלטים על מינסוטה", טען - ותקף את המושל וולז: "הוא מפגר ולא עושה דבר בגלל פחד וחוסר יכולת" • דבריו מגיעים לאחר הירי שביצע השבוע מהגר סמוך לבית הלבן

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

פיצה / צילום: איל כהן

מהלול המשפחתי לפיצרייה מצליחה: מסעדה שהיא סיפור אהבה לאדמה

הפיצות הן הלב של העסק הנעים והטעים הזה במודיעין, ומלבדן יש פה ביסים פשוטים וטובים שמגיעים בעיקר מחומרי הגלם של האזור

פרויקט exchange ברמת גן / צילום: 3division

למרות פגיעת הטיל: אזורים מקווה להשלים את בניית מגדל Exchange בר"ג עד לסוף השנה

החברה מציינת בדוח הכספי לרבעון השלישי של 2025 כי היא ממשיכה לפעול לקבלת תעודת גמר "במועד שתוכנן", קרי הרבעון הרביעי של השנה ● השיפוצים צפויים להתארך מעבר לכך ● אחת מהשפעות הפגיעה: החברה מכרה לאורך השנה רק שלוש דירות בפרויקט

 

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר / צילום: Reuters, Nina Liashonok/Ukrinform

"חמאס לא יפורז, איראן לא למדה את הלקח": מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר בראיון בלעדי

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר, היה מעורב עמוקות בעיצוב הסכמי אברהם • בראיון מיוחד לגלובס הוא מדבר על הסיכויים לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, מתייחס ליחסים עם טראמפ, וחושף: "האיראנים עדיין מנסים לחסל אותי"

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

דמיס הסביס בטקס קבלת פרס נובל 2024 / צילום: Reuters, TT News Agency/Henrik Montgomery

האיש שדוחק את גבולות ה-AI עושה עוד צעד לשינוי העולם שהכרנו

מעטים תרמו להתקדמות הענק של הבינה המלאכותית בשנים האחרונות כמו דמיס הסביס, אם בכלל ● מי שייסד את חברת DeepMind, שנרכשה על ידי גוגל ומקדמת אותה להובלה בתחום, התעניין מגיל צעיר בחיבור בין המוח האנושי לבין עולם המחשוב, הוכתר כאמן שחמט צעיר, למד נוירו־ביולוגיה וזכה לפרס נובל על יצירת מודל שהפך את ה–AI לכלי לגיטימי במדע

חלום הרכבת הטרנס-אירופית נתקל במציאות / צילום: Shutterstock

אירופה יצאה בתוכנית חלומית שתחבר את היבשת כולה. בפועל אין לה סיכוי

הנציבות האירופית חשפה תוכנית שאפתנית - לחבר את ערי הבירה של היבשת ברכבות מהירות עד 2040 ● אלא שהתשתיות המיושנות דורשות השקעה של כ-400 מיליארד אירו, תקציב שהמדינות עצמן לא יכולות לעמוד בו ● ונדמה שבמצב שבו הטיסות קצרות וזולות יהיה קשה לשכנע באלטרנטיבה

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

85 ממ"דים בפטור מהיטל השבחה: ביהמ"ש קבע כי היתר דיפון ייחשב להיתר בנייה

בית המשפט המינהלי בתל אביב קבע כי "היתר דיפון" שווה להיתר בנייה ומזכה בפטור מלא מהיטל השבחה על ממ"דים במכירה "על הנייר"

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל