גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שווה לעבוד בהתנדבות? יתרונות וחסרונות להתמחות ללא שכר

בוגר תואר ראשון חסר ניסיון יתקשה מאוד למצוא עבודה בסיום הלימודים ■ התמחות ללא שכר היא אחת הדרכים לצבור ניסיון ולהגיע לריאיונות העבודה עם עוד שורה ברזומה ואפילו קצת קשרים

לפני שנה, כשעדי כהן, 26, סטודנטית לתקשורת ולסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית, נסעה לפריז לבקר חברה לחופשה קצרה של קניות ובילויים, הציע לה הממונה ממשרד הכלכלה, שאצלו הייתה אמורה להתחיל התמחות כמה שבועות לאחר מכן, לבקר איתו במשרדי ה-OECD בפריז.

אף שסיימה אז רק את שנתה השנייה באוניברסיטה, זימן לה הביקור הזדמנות לראות איך עובד משרד הכלכלה הישראלי ואפילו להיפגש עם הנציג הקנדי בארגון. ההזדמנות הזו ומפגשים אחרים שזימנה לה ההתמחות, שבה השתתפה במסגרת תוכנית של קרן אייס"ף, מאפשרת לה היום, כבוגרת טרייה של תואר ראשון, לברור הצעות עבודה.

"זו אמנם סוג של התנדבות", אומרת כהן, "אבל זה איפשר לי להיפגש לראשונה עם סביבה מקצועית, להכיר תוכנות שעובדים איתן ולראות מה זה לעבוד מול בוס. היה לי גם מגע עם חברות פרטיות שהתנהלתי מולן ויצרתי קשרים. עבדתי בהתמחות בתחום האנליזה, האסטרטגיה והמחקר וזה בעצם מה שאני מחפשת בחוץ - משרת אנליסט. הניסיון הזה מיקד אותי - חוויתי את השטח והבנתי שזה באמת מה שאני רוצה לעשות".

התמחויות שאינן מתחייבות מהמקצוע, כמו משפטים או רפואה, עדיין אינן שכיחות בארץ, אבל בחו"ל הן חלק מחוויה של כל הסטודנטים כמעט. לפי סקר שערך ב-2012 האתר internship.com ופורסם במגזין "פורבס", 69% מהחברות האמריקאיות של 100 עובדים לפחות העסיקו מתמחים ב-2012. בשנה זו חלה עלייה של 36% במספר החברות שהציעו התמחות לעומת השנה הקודמת, 53% מהחברות הצהירו שיעסיקו יותר מתמחים בשנה הבאה ואצל 65% מהחברות שהשתתפו בסקר הייתה עלייה במספר הבקשות להתמחות.

מקרב הסטודנטים שהשתתפו בסקר, 63% השלימו התמחות אחת לפחות ו-28% השלימו שתי התמחויות או יותר. 66% מהמעסיקים דירגו את ריאיון העבודה והניסיון התעסוקתי כגורמים הקובעים ביותר, לפני קורות החיים, הביצועים האקדמיים, ההמלצות ואיכות המוסד האקדמי. 83% מהם אמרו שישקלו קבלה לעבודה של בוגרים טריים לעבודה. ממצא מעניין נוסף היה ש72% מהסטודנטים חשבו שרמת התגמול על ההתמחות היא הכי פחות חשובה כשמחפשים התמחות.

לקרן טרה ונצ'רס - קרן הון סיכון העוסקת בהשקעות בתחום האימפקט, הגיעו לפני שבוע מתמחים מארגנטינה, גרמניה, ארה"ב וטורקיה. לדברי אורן כוכבי, סמנכ"ל שיווק וחדשנות בטרה, העסקת המתמחים במשך מספר חודשים מאפשרת לקרן להצמיד לכל אחת מחברות הפורטפוליו של הקרן כוח אדם מיומן ומצד שני מאפשר למתמחים לקבל ניסיון ייחודי בקרן הון סיכון.

"זה עולם שמאוד קשה להיכנס אליו. המתמחים יכולים לעבוד גם עם הקרן וגם עם הסטארט-אפים שלנו. כל אחד שהגיע לפה עבר כבר שתיים או שלוש התמחויות. ההתמחות מאפשרות לאנשים 'ללכלך את הידיים' ולהתנסות בסוגים שונים של עבודות כדי לראות לאן הם רוצים ללכת. בשבילי זה כמו מילואים, כי אחד מהמתמחים שלי כבר עשה עלייה".

לדברי יואב מלמד, סמנכ"ל שיווק בחברת ההשמה להיי-טק see-v ומייסד קבוצת הפייסבוק "משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון", שחברים בה יותר מ-70 אלף מחפשי עבודה ומעסיקים, גם סטודנטים ישראלים מוכנים היום יותר מפעם לעבוד במהלך התואר בהתנדבות ולהקדיש יום ואפילו יומיים בשבוע לעבודה ללא שכר בארגונים, שתאפשר להם להוסיף שורת ניסיון ברזומה.

המילה התנדבות מוזכרת בשנית שלא במקרה, שכן למעט בהתמחויות המתחייבות לקבלת רישיון כמו בתחום המשפטים, הרפואה ושמאות המקרקעין, ההתמחות היא למעשה התנדבות. החוק גם אינו מתייחס להתמחויות שאינן נדרשות כתנאי לקבלת רישיון ולכן התמחות נתונה למשא ומתן ולרצונן הטוב של חברות.

לדברי עו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה, המייצגת מעסיקים גדולים, "במקצועות המחייבים התמחות, בית המשפט דחה את טענתם של מעסיקים שונים ולפיה תקופת ההתמחות אינה מזכה בשכר שכן המתמחה צובר במהלכה ידע וניסיון, וקבע כי מדובר ביחסי עובד-מעביד ומתמחה זכאי כמעט לכל הזכויות של עובד רגיל. הפסיקה עסקה גם במעמדם של סטודנטים שנשלחו לבצע הכשרה כחלק מתוכנית הלימוד שלהם. נקבע כי מדובר בהתקשרות שמטרתה איננה ביצוע עבודה אלא לימוד מקצוע. לכן, במקרה כזה לא מתקיימים יחסי עובד-מעביד ולפיכך אין הסטודנט זכאי לשכר או זכויות נלוות אחרות עבור לימודיו המעשיים. ככלל אם מדובר בעבודה, יש לקבל עליה כסף. אם מדובר בלימוד - זה לא נחשב לעבודה".

הצורך בהתמחות עולה

האם שווה לעבוד ב"התנדבות"? "אחד הדברים שאנחנו מבינים היום יותר ויותר, גם בהיי-טק וגם בכלל בשוק התעסוקה", אומר מנכ"ל קרן אייס"ף, תומר סמרקנדי, "הוא שהאתגרים בשוק העבודה הם יותר גדולים היום. אם פעם היית יוצא עם תואר ויחסית מצבך היה טוב, היום יותר ויותר אנשים רוכשים השכלה גבוהה, אבל יש כמה מסננים: אחד הוא הפער בין מרכז לפריפריה בשיעור ההשכלה, אבל גם אלה מהפריפריה שמדביקים את הפער הזה ורוכשים השכלה גבוהה, צריכים להתמודד עם מסנן נוסף: העדר הון תרבותי - האם אתה מחובר או שהסביבה הקרובה יכולה לעשות את החיבור עבורך, כי היום חלק מהמשרות לא מתפרסמות אלא מועברות מפה לאוזן. המנגנון הנוסף הוא הניסיון, שיש לו המון משקל. גם מעסיק שקיבל לריאיון בן של קולגה מקושר, עדיין ניסיון הוא יתרון גדול".

התוכנית של אייס"ף בוחרת בפינצטה עשרה סטודנטים מהפריפריה מדי שנה, שמתמחים במגזר הציבורי ומקבלים מלגות חלקיות לקיום. הליווי נמשך לא רק בתואר ראשון אלא גם בתארים מתקדמים, כולל דוקטורט. "אנחנו מקפידים שההתמחות תהיה משמעותית ולא תעסוק רק בדברים טכניים. שתכלול גם פיתוח אישי, גם פיתוח מקצועי כמו הכנת ניירות עמדה וגם תרומה לקהילה".

המכללה למינהל המסלול האקדמי מאפשרת 200 התמחויות בשנה לסטודנטים בשנה שלישית, אחרי שבשנה השנייה הם מחויבים בקורס לניהול קריירה, שבו ממפים עבורם את שוק התעסוקה ומנחים אותם כיצד לבנות דף לינקדאין אפקטיבי וקורות חיים וכיצד להתכונן לריאיון עבודה.

לדברי דקלה בר-אילן, ראש המדור לייעוץ קריירה, מעבר לשיתופי הפעולה עם המגזר הציבורי וחברות, יש המון פרויקטים שגם המרצים מייצרים מתוך הקשרים שלהם. בר-אילן מזהה צורך עולה בהתמחות גם מצד סטודנטים וגם מצד החברות. גם במכללה למינהל מקפידים על התמחות משמעותית. "החברה נדרשת לכתוב תוכנית הכשרה לסטודנט. הוא לא מגיע לתייק או לעשות עבודה שחורה", אומרת בר-אילן. "החברה מעמידה מנטור מתוך הארגון שהוא מתלווה לסטודנט ועוזר לו ומלמד אותו. זה חלק מהדרישה שלנו מהארגונים".

כמו בשוק התעסוקה של אחרי הלימודים, יש תחומים מבוקשים גם להתמחות שבהם הסטודנטים לא צריכים להתנדב כדי לרכוש ניסיון. במעבדות SAP מעסיקים סטודנטים במדעי המחשב והנדסת תוכנה כבר בשנה השנייה ללימודים. לדברי מורן מלמוד, אחראית גיוס בחברה, הסטודנטים מקבלים שכר סטודנט גבוה עבור יומיים או שלושה בשבוע במשרה שמותאמת ללימודים: חופש בזמן מבחנים ועבודה במשרה מלאה בחופשים.

"אין לנו תפקידי נישה עבורם, אלא הם דווקא נכנסים לצוותי פיתוח עושים עבודה של מפתח לכל דבר כמו כל שאר המפתחים. אנחנו מסתכלים על הסטודנטים כמין עתודת בוגרים. היום לבוגרים טריים קשה מאוד להיכנס לארגון שלנו כי רוב המשרות אצלנו מאוישות על-ידי סטודנטים שנקלטים כמפתחים מהשורה".

מחפשים התמחות

עוד כתבות

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

מבוטחי כלל לא יקבלו יותר ניתוחים בהדסה, ויופנו לשערי צדק

פערי מחירים של עד פי 5 שמשלמת חברת הביטוח ביחס לשאר בתי החולים בארץ, הובילו להפסקת ההסדר למתן טיפולים רפואיים פרטיים כמו ניתוחים בין חברת הביטוח לבין הדסה • המטופלים יופנו לשערי צדק

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף תקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

נחשפת הסיבה לעיכוב בהנפקת החברה הביטחונית של רפאל

אף שהגישה תשקיף לפני למעלה מחודש, הנפקת DSIT בת"א טרם הושלמה ● לגלובס נודע שמאחורי העיכוב עומדת דרישת רשות ני"ע לחשיפת שני לקוחות מרכזיים של החברה, באפריקה ובאסיה

סניך של רשת המשחקיות פאנקי וורלד / צילום: דוד גולדשטיין

הסכם של יותר מ-50 מיליון שקל: השוכרת במתחם הענק בראשל"צ

קבוצת מבנה חתמה עם רשת המשחקיות פאנקי וורלד על הסכם להקמת סניף בשטח של כ-5,000 מ"ר בראשון לציון ● הוועדה המחוזית תל אביב אישרה תוכנית להקמת 990 דירות בצפון-מערב רמת השרון ● וגם: במקום האומן 17 - קניון לב תלפיות בירושלים יורחב, ומעליו ייבנו שני מגדלי מגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

צוות רמיטלי / צילום: אוהד כהן

ענקית הפינטק רמיטלי סוגרת את המרכז בישראל. העובדים פוטרו בשיחת זום

החברה, שרכשה את הסטארט־אפ הישראלי Rewire בשנת 2022, הודיעה לעובדיה בשיחת זום על סגירת פעילות המחקר והפיתוח המקומית ● 110 מתוך 200 עובדי החברה פוטרו

ליקויים בדירה / צילום: Shutterstock

מי אחראי לתקן בלאי? תקנות חדשות מסדירות את שוק השכירות של דירות

יוזמה חדשה תנסה לצמצם מחלוקות באמצעות הגדרת כללים למצבים שאינם מפורטים בחוזה השכירות ● בין היתר, נקבעו מנגנון הצמדה למדד במימוש אופציה ולוחות זמנים לתיקון ליקויים

מתוך הפרסומת של סוכנות הפרסום ID.EA לסלקום / צילום: צילום מסך

זה היה קצר: סלקום מפסיקה לעבוד עם סוכנות הפרסום ID.EA

פחות מחודשיים אחרי שסוכנות ID.EA של שחר סגל עלתה בקמפיין ראשון לחברת הסלולר סלקום, ובזמן שפרסומת שנייה באוויר - הוחלט על הפרדת כוחות בין הצדדים. כך נודע לגלובס ● קבוצת המסעדנות קיסו תפעיל מסעדה אסייתית במלון פלטין התל אביבי של קבוצת פתאל, הצפוי להיפתח מחדש ביולי 2026 ● אירועים ומינויים

מה היה בדוחות אמדוקס, ורוניס ואודיוקודס

הישראלית שמחליפה מנכ"ל, ושתי החברות שנפלו לשפל אחרי הדוחות

אחרי כ-8 שנים בתפקיד נשיא ומנכ"ל אמדוקס, שוקי שפר צפוי לפרוש בסוף מרץ, ובמקומו מונה שמעי הורטיג ● בעקבות הדוח הרבעוני, ורוניס ממשיכה לצנוח בשיעור דו-ספרתי ולשפל של מעל שלוש שנים ● ואודיוקודס צנחה לשפל של למעלה משנתיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו / צילום: שלומי יוסף, רמי זרנגר

באוצר מכינים תוכנית גיבוי: "קופסאות" של מיליארדים אם התקציב לא יעבור

על רקע המבוי הסתום בקואליציה, באוצר נערכים לניהול המדינה תחת פער של 43 מיליארד שקל מול התקציב ההמשכי ● בעוד שעקיפת המגבלות כנראה תספק למערכת הביטחון את מה שהיא צריכה, במשרדים החברתיים חוששים משיתוק פרויקטים ומפגיעה בשירות לציבור

משק חקלאי / צילום: Shutterstock

פסיקה תקדימית עשויה לפתור את סוגיית הבנים הממשיכים במושבים

פסק דין של בג"ץ איפשר לנכד ולדוד לגור באותה נחלה, מבלי שהדבר ייחשב לפיצול זכויות - על אף התנגדות רמ"י ● למעשה, מדובר בפסק תקדימי שעשוי לרשום נקודת מפנה בהתייחסות המוסד לסוגיית הבנים הממשיכים

תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון / צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי

ראש עיריית אשקלון תומר גלאם נחקר בחשד לשחיתות

ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, הוא ראש העירייה שעוכב לחקירה ביום שני בחשד לשחיתות ● יחד איתו עוכבו לחקירה גם עוזריו וראשי אגפים בעירייה ● עפ"י החשד, כספי תרומות שקיבלה העירייה במלחמה הועברו לאנשי עסקים ולספקים המקורבים לגלאם, תמורת טובות הנאה שקיבלו בכירים בעירייה

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום התגלה בקרקע בשדה דב. האם בניית 16 אלף דירות תתעכב?

המשרד להגנת הסביבה ורשות מקרקעי ישראל הודיעו כי בשטח בשדה דב שבו מתוכננות כ־16 אלף דירות נמצאו ממצאים ראשוניים של זיהום במי התהום ובקרקע ● המדינה הודיעה על הרחבת הבדיקות ועל ניהול סיכונים סביבתיים

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג רוצה לסדר ליו"ר ולמנכ"ל עלות שכר שנתית של 20 מיליון שקל

חברת המרכזים המסחריים מבקשת לאשר לבכיריה תגמול בהיקף חריג, הכולל הקצאות אופציות ושדרוג תנאי ההעסקה של היו״ר איתן בר זאב והמנכ״ל חי גאליס ● בר זאב צפוי לקבל אופציות בשווי כ־14 מיליון שקל ושכר בעלות שנתית של 11.7 מיליון שקל, בעוד גאליס יקבל אופציות בשווי כ־9 מיליון שקל ושכר בעלות של כ־7.5 מיליון שקל

הפגנת הרפתנים והחקלאים, הבוקר / צילום: יריב דגן

במחאה על רפורמת החלב: הרפתנים בהפגנת ענק מול משרד האוצר

מאות רפתנים וחקלאים מפגינים הבוקר מול הכנסת ומשרד האוצר, במחאה על רפורמת החלב שמקדם סמוטריץ' ● במסגרת המחאה נעה שיירת רכבים, טנדרים וכלים חקלאיים מאזור לטרון לכיוון הכנסת, ובמקביל יצאה שיירת טרקטורים מצומת מסמיה לירושלים, מה שגרם לשיבושי תנועה כבדים באזור

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות התוכנה מחקו 5.6 מיליארד שקל מהשווי

ת"א 35 ננעל ביציבות, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● מניות התוכנה קרסו בעקבות הירידות וול סטריט אתמול: מג'יק צנחה בכ-20%, לצד מטריקס, וואן טכנולוגיות ומלם תים ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל"ספירלת מוות" שמזינה את עצמה ●  הזהב מעל 5,000 דולר לאונקייה, למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

המכה שתיפול על הבנקים, ומה יקרה ל"חוק הפיננסי החשוב ביותר"?

בעוד שחוק ההסדרים מתרוקן מרפורמות, משרד האוצר רשם ניצחון עם העברת החוק שיפתח את תחום הערבויות לגופים חוץ־בנקאיים ויגביר את התחרות ● שני מהלכים מרכזיים נוספים, בראשם חוק להקמת מאגר נתוני אשראי לעסקים שבנק ישראל קרא לחברי הכנסת לקדם, נתקלים בהתנגדות הייעוץ המשפטי של הכנסת שדורש הליך חקיקה רגיל

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות

הנשק הרוסי החדש של איראן שצריך להדאיג את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווחים איראן קיבלה מרוסיה מטוסי קרב חדשים, הטיים הקדיש את השער שלו למפגינים באיראן, ובוושינגטון פוסט מפרגנים לתעשיות הביטחוניות הישראליות • כותרות העיתונים בעולם

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מדינות ערב לחצו - ארה"ב הסכימה להיפגש עם איראן בעומאן

לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● השיחות יתקיימו בעומאן ביום שישי, שר החוץ האיראני טען: אלה יהיו "שיחות על גרעין" ● בכיר אמריקאי טוען: "אמרנו שנקיים את הפגישה אם הם מתעקשים, אבל אנחנו מאוד ספקנים לגבי סיכויי ההצלחה" ● עדכונים שוטפים