גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שווה לעבוד בהתנדבות? יתרונות וחסרונות להתמחות ללא שכר

בוגר תואר ראשון חסר ניסיון יתקשה מאוד למצוא עבודה בסיום הלימודים ■ התמחות ללא שכר היא אחת הדרכים לצבור ניסיון ולהגיע לריאיונות העבודה עם עוד שורה ברזומה ואפילו קצת קשרים

לפני שנה, כשעדי כהן, 26, סטודנטית לתקשורת ולסטטיסטיקה באוניברסיטה העברית, נסעה לפריז לבקר חברה לחופשה קצרה של קניות ובילויים, הציע לה הממונה ממשרד הכלכלה, שאצלו הייתה אמורה להתחיל התמחות כמה שבועות לאחר מכן, לבקר איתו במשרדי ה-OECD בפריז.

אף שסיימה אז רק את שנתה השנייה באוניברסיטה, זימן לה הביקור הזדמנות לראות איך עובד משרד הכלכלה הישראלי ואפילו להיפגש עם הנציג הקנדי בארגון. ההזדמנות הזו ומפגשים אחרים שזימנה לה ההתמחות, שבה השתתפה במסגרת תוכנית של קרן אייס"ף, מאפשרת לה היום, כבוגרת טרייה של תואר ראשון, לברור הצעות עבודה.

"זו אמנם סוג של התנדבות", אומרת כהן, "אבל זה איפשר לי להיפגש לראשונה עם סביבה מקצועית, להכיר תוכנות שעובדים איתן ולראות מה זה לעבוד מול בוס. היה לי גם מגע עם חברות פרטיות שהתנהלתי מולן ויצרתי קשרים. עבדתי בהתמחות בתחום האנליזה, האסטרטגיה והמחקר וזה בעצם מה שאני מחפשת בחוץ - משרת אנליסט. הניסיון הזה מיקד אותי - חוויתי את השטח והבנתי שזה באמת מה שאני רוצה לעשות".

התמחויות שאינן מתחייבות מהמקצוע, כמו משפטים או רפואה, עדיין אינן שכיחות בארץ, אבל בחו"ל הן חלק מחוויה של כל הסטודנטים כמעט. לפי סקר שערך ב-2012 האתר internship.com ופורסם במגזין "פורבס", 69% מהחברות האמריקאיות של 100 עובדים לפחות העסיקו מתמחים ב-2012. בשנה זו חלה עלייה של 36% במספר החברות שהציעו התמחות לעומת השנה הקודמת, 53% מהחברות הצהירו שיעסיקו יותר מתמחים בשנה הבאה ואצל 65% מהחברות שהשתתפו בסקר הייתה עלייה במספר הבקשות להתמחות.

מקרב הסטודנטים שהשתתפו בסקר, 63% השלימו התמחות אחת לפחות ו-28% השלימו שתי התמחויות או יותר. 66% מהמעסיקים דירגו את ריאיון העבודה והניסיון התעסוקתי כגורמים הקובעים ביותר, לפני קורות החיים, הביצועים האקדמיים, ההמלצות ואיכות המוסד האקדמי. 83% מהם אמרו שישקלו קבלה לעבודה של בוגרים טריים לעבודה. ממצא מעניין נוסף היה ש72% מהסטודנטים חשבו שרמת התגמול על ההתמחות היא הכי פחות חשובה כשמחפשים התמחות.

לקרן טרה ונצ'רס - קרן הון סיכון העוסקת בהשקעות בתחום האימפקט, הגיעו לפני שבוע מתמחים מארגנטינה, גרמניה, ארה"ב וטורקיה. לדברי אורן כוכבי, סמנכ"ל שיווק וחדשנות בטרה, העסקת המתמחים במשך מספר חודשים מאפשרת לקרן להצמיד לכל אחת מחברות הפורטפוליו של הקרן כוח אדם מיומן ומצד שני מאפשר למתמחים לקבל ניסיון ייחודי בקרן הון סיכון.

"זה עולם שמאוד קשה להיכנס אליו. המתמחים יכולים לעבוד גם עם הקרן וגם עם הסטארט-אפים שלנו. כל אחד שהגיע לפה עבר כבר שתיים או שלוש התמחויות. ההתמחות מאפשרות לאנשים 'ללכלך את הידיים' ולהתנסות בסוגים שונים של עבודות כדי לראות לאן הם רוצים ללכת. בשבילי זה כמו מילואים, כי אחד מהמתמחים שלי כבר עשה עלייה".

לדברי יואב מלמד, סמנכ"ל שיווק בחברת ההשמה להיי-טק see-v ומייסד קבוצת הפייסבוק "משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון", שחברים בה יותר מ-70 אלף מחפשי עבודה ומעסיקים, גם סטודנטים ישראלים מוכנים היום יותר מפעם לעבוד במהלך התואר בהתנדבות ולהקדיש יום ואפילו יומיים בשבוע לעבודה ללא שכר בארגונים, שתאפשר להם להוסיף שורת ניסיון ברזומה.

המילה התנדבות מוזכרת בשנית שלא במקרה, שכן למעט בהתמחויות המתחייבות לקבלת רישיון כמו בתחום המשפטים, הרפואה ושמאות המקרקעין, ההתמחות היא למעשה התנדבות. החוק גם אינו מתייחס להתמחויות שאינן נדרשות כתנאי לקבלת רישיון ולכן התמחות נתונה למשא ומתן ולרצונן הטוב של חברות.

לדברי עו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה, המייצגת מעסיקים גדולים, "במקצועות המחייבים התמחות, בית המשפט דחה את טענתם של מעסיקים שונים ולפיה תקופת ההתמחות אינה מזכה בשכר שכן המתמחה צובר במהלכה ידע וניסיון, וקבע כי מדובר ביחסי עובד-מעביד ומתמחה זכאי כמעט לכל הזכויות של עובד רגיל. הפסיקה עסקה גם במעמדם של סטודנטים שנשלחו לבצע הכשרה כחלק מתוכנית הלימוד שלהם. נקבע כי מדובר בהתקשרות שמטרתה איננה ביצוע עבודה אלא לימוד מקצוע. לכן, במקרה כזה לא מתקיימים יחסי עובד-מעביד ולפיכך אין הסטודנט זכאי לשכר או זכויות נלוות אחרות עבור לימודיו המעשיים. ככלל אם מדובר בעבודה, יש לקבל עליה כסף. אם מדובר בלימוד - זה לא נחשב לעבודה".

הצורך בהתמחות עולה

האם שווה לעבוד ב"התנדבות"? "אחד הדברים שאנחנו מבינים היום יותר ויותר, גם בהיי-טק וגם בכלל בשוק התעסוקה", אומר מנכ"ל קרן אייס"ף, תומר סמרקנדי, "הוא שהאתגרים בשוק העבודה הם יותר גדולים היום. אם פעם היית יוצא עם תואר ויחסית מצבך היה טוב, היום יותר ויותר אנשים רוכשים השכלה גבוהה, אבל יש כמה מסננים: אחד הוא הפער בין מרכז לפריפריה בשיעור ההשכלה, אבל גם אלה מהפריפריה שמדביקים את הפער הזה ורוכשים השכלה גבוהה, צריכים להתמודד עם מסנן נוסף: העדר הון תרבותי - האם אתה מחובר או שהסביבה הקרובה יכולה לעשות את החיבור עבורך, כי היום חלק מהמשרות לא מתפרסמות אלא מועברות מפה לאוזן. המנגנון הנוסף הוא הניסיון, שיש לו המון משקל. גם מעסיק שקיבל לריאיון בן של קולגה מקושר, עדיין ניסיון הוא יתרון גדול".

התוכנית של אייס"ף בוחרת בפינצטה עשרה סטודנטים מהפריפריה מדי שנה, שמתמחים במגזר הציבורי ומקבלים מלגות חלקיות לקיום. הליווי נמשך לא רק בתואר ראשון אלא גם בתארים מתקדמים, כולל דוקטורט. "אנחנו מקפידים שההתמחות תהיה משמעותית ולא תעסוק רק בדברים טכניים. שתכלול גם פיתוח אישי, גם פיתוח מקצועי כמו הכנת ניירות עמדה וגם תרומה לקהילה".

המכללה למינהל המסלול האקדמי מאפשרת 200 התמחויות בשנה לסטודנטים בשנה שלישית, אחרי שבשנה השנייה הם מחויבים בקורס לניהול קריירה, שבו ממפים עבורם את שוק התעסוקה ומנחים אותם כיצד לבנות דף לינקדאין אפקטיבי וקורות חיים וכיצד להתכונן לריאיון עבודה.

לדברי דקלה בר-אילן, ראש המדור לייעוץ קריירה, מעבר לשיתופי הפעולה עם המגזר הציבורי וחברות, יש המון פרויקטים שגם המרצים מייצרים מתוך הקשרים שלהם. בר-אילן מזהה צורך עולה בהתמחות גם מצד סטודנטים וגם מצד החברות. גם במכללה למינהל מקפידים על התמחות משמעותית. "החברה נדרשת לכתוב תוכנית הכשרה לסטודנט. הוא לא מגיע לתייק או לעשות עבודה שחורה", אומרת בר-אילן. "החברה מעמידה מנטור מתוך הארגון שהוא מתלווה לסטודנט ועוזר לו ומלמד אותו. זה חלק מהדרישה שלנו מהארגונים".

כמו בשוק התעסוקה של אחרי הלימודים, יש תחומים מבוקשים גם להתמחות שבהם הסטודנטים לא צריכים להתנדב כדי לרכוש ניסיון. במעבדות SAP מעסיקים סטודנטים במדעי המחשב והנדסת תוכנה כבר בשנה השנייה ללימודים. לדברי מורן מלמוד, אחראית גיוס בחברה, הסטודנטים מקבלים שכר סטודנט גבוה עבור יומיים או שלושה בשבוע במשרה שמותאמת ללימודים: חופש בזמן מבחנים ועבודה במשרה מלאה בחופשים.

"אין לנו תפקידי נישה עבורם, אלא הם דווקא נכנסים לצוותי פיתוח עושים עבודה של מפתח לכל דבר כמו כל שאר המפתחים. אנחנו מסתכלים על הסטודנטים כמין עתודת בוגרים. היום לבוגרים טריים קשה מאוד להיכנס לארגון שלנו כי רוב המשרות אצלנו מאוישות על-ידי סטודנטים שנקלטים כמפתחים מהשורה".

מחפשים התמחות

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים