גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניסים משעל: "יש געגוע למבצעים בהם צה"ל היה יצירתי וחכם"

הספר "הלוחמים פשטו עם שחר", שכתבו ניסים משעל ומיכאל בר-זהר, מתאר את המבצעים המיוחדים של צה"ל ממלחמת העצמאות ועד "צוק איתן" ■ בריאיון ל"גלובס" מדבר משעל על הצמא של הציבור הישראלי לספרים מהז'אנר

ניסים משעל ומיכאל בר זהר / צילום: תמר מצפי
ניסים משעל ומיכאל בר זהר / צילום: תמר מצפי

אם "המוסד" קודם מחסל ואז, בזכות שמו הנודע בעולם, "מוכר" מצוין ספרים וסרטים שנכתבים ונעשים עליו, אז את הצלחת "המוסד המבצעים הגדולים" (הוצאת "ידיעות ספרים") ספרם הקודם של מיכאל בר-זהר וניסים משעל, אפשר אולי להגדיר כ"מכירת חיסול". כ-170 אלף עותקים נמכרו בארץ, עוד כמות דומה בחו"ל. ואם המוסד מוכר, אולי גם הסיירות הצה"ליות - שעליהן נסוב ספרם הנוכחי, הן בעלות פוטנציאל ספרותי-כלכלי שכזה.

סוגייה זו נבחנת עתה עם צאתו לאור של - "הלוחמים פשטו עם שחר", על המבצעים המיוחדים של צה"ל ממלחמת העצמאות ב-1948 ועד "צוק איתן" בקיץ שעבר.

ברוח זו ובמילותיו שלו, משעל מתאר בריאיון ל"גלובס" יחד עם בר-זהר, את מה שהביא להוצאת הספר: "זיהינו שהציבור אוהב מאוד לקרוא על מבצעים. הספר הקודם על המוסד היה רב-מכר הרבה זמן בארץ ותורגם ב-28 מדינות, וגם שם הוא כיכב ברשימות רבי-המכר. לאור ההצלחה החלטנו ללכת לצה"ל, למבצעים המיוחדים, שהם מרתקים. יש געגוע למבצעים שבהם היה זה צה"ל היצירתי, החכם, ששולח יחידות קומנדו למבצעים במקום מסות של כוחות.

"הדוגמה הכי בולטת הייתה לדעתי ב'אביב נעורים' (חיסול הנהגת "ספטמבר השחור" ומפקדת "החזית העממית" בביירות באפריל 1973, בעקבות רצח הספורטאים באולימפיאדת מינכן י.מ). בהתחלה שקלו לצאת אליו עם כוחות מאוד גדולים, ובסוף הוחלט ללכת על כוח קטן בהרבה שהיה שילוב של מטכ"ל, השייטת, המוסד ויחידה מצומצמת מחטיבת צנחנים".

עטיפת הספר

הטריגר של "צוק איתן"

הספר יצא בתחילה בגרסה מצולמת, ועתה הוא מופיע כטקסט כתוב. בין לבין התרחש בקיץ שעבר מבצע "צוק איתן", ולדברי בר-זהר הוא היה הטריגר לגרסה הכתובה. "הוא לא היה באלבום שלנו, ולדעתנו הוא מאוד חשוב, כמסגרת של סיפור שלא נגמר, של 3 מבצעים שמסתיימים בלי הכרעה סופית", הוא אומר.

- הספר נקרא "המבצעים הגדולים". המבצעים האחרונים בעזה לא נדמים למשהו מכל אותם אלה של העבר - עם ההעזה, היוזמה והמקוריות. למה שדווקא הם יהיו הטריגר לספר הזה?

בר-זהר: "זה כל האסון. ב'צוק איתן' אנו כותבים שפעם נוספת רואים שמאבק עם מחבלים לא מנהלים עם מסות של צבא, אלא צריך לחשוב על דרכים מתוחכמות, כמו בעבר.

"במבצע הזה, כל יום ציפיתי שנשמע שהסיירות השתלטו על בית-החולים שיפא, שם ישבו ראשי המחבלים, אבל ראיתי שדברים כאלה לא באים בכלל במחשבה של המתכננים. במקום אלה נהיה לנו צבא גדול וכבד מאוד, שחושב שכל דבר אפשר לפתור בכוח הטנקים והנגמ"שים. זה לא נכון לפעול ככה. לכן שמחנו לשמוע שהרמטכ"ל הנוכחי, גדי אייזנקוט, החליט להקים את חטיבת הסיירות, שתפעל עם שיטות פעולה מיוחדות".

משעל: "לאורך הספר אתה רואה שכאשר יש מנהיגות צבאית ומדינית חזקה, כמו פעם, יש מבצעים גדולים - כשמשה דיין שר ביטחון; כשיצחק רבין ראש ממשלה באנטבה; אהוד אולמרט בחיסול הכור בסוריה, לפי מקורות זרים; ומנחם בגין בחיסול הכור בעיראק. אתה יכול להגיע לתובנה מהספר שכדי לצאת למבצעים נועזים, צריך גיבוי של מנהיגות אמיצה וחכמה, שיכולה לאשר אותם. קח כל מבצע ותראה מי היו המנהיגים באותם ימים".

בר-זהר: "המעניין הוא שהמנהיגות של היום, שב'צוק איתן' פעלה בצורה הכי מרובעת, הגיעה מהמקומות של המבצעים הללו. בני גנץ היה מפקד שלד"ג, נתניהו ובוגי יעלון השתתפו במבצעים נועזים בסיירת מטכ"ל. אבל הניסיון האישי לא פעל בכלל כשההגה בידיהם.

"יש גם תופעה של שיכרון הכוח. יש לנו כוח רב כל-כך, שנראה שנוכל 'לשטח' את האויב, אבל ככה גם אף אחד לא חשב על המנהרות שמתחת לרגליים שלנו. זה היעדר של חשיבה מקורית, כי אתה בטוח שבכוח הצבאי הגדול תוכל לפתור כל בעיה".

- ההימנעות מיוזמה ומפעולה נועזת בעומק השטח נובעת גם מחשש גובר מפני חיילים הרוגים.

בר-זהר: "בדיוק. היום השיקול העיקרי זה שלא יהיו חיילים הרוגים. במלחמת לבנון השנייה פגשתי תחת מטר הקטיושות את אודי אדם, אלוף פיקוד צפון, ושאלתי אותו למה לא שולחים את הצבא. הוא ענה שיש הוראה לחוס על החיילים, אז שאלתי אותו: 'ומי חס על האזרחים?'".

- וצה"ל של פעם לא חס על החיילים?

בר-זהר: "לפני שיצאו לפשיטה באי גרין (בשנת 1969 י.מ), הרמטכ"ל חיים בר-לב אמר ללוחמי הקומנדו שאם יהיו בפעולה יותר מ-10 הרוגים, זו תבוסה. גם אז חשבו על מספר האבידות, אבל לא כמו שהיום".

חוזרים לאנטבה

משעל אומר כי "חשיבות הספר היא בריכוז של המבצעים, בהבאתם לציבור אחרי תחקירים, עדויות וקריאה רבה". ובאמת יש לתמוה אולי אם לא שמענו כבר את כל מה שאפשר על "אביב נעורים", "מבצע אנטבה" ודומיהם.

על הרקע הזה, המחברים מדגימים את מה שמחדש הספר, דרך שיחות שקיימו בנוגע לכל מבצע שמתואר, עם אחד האנשים שהשתתף בו.

משעל: "ישי אבירם, למשל, שטס עם רון ארד, סיפר לנו שהם הגיעו ליעד, ותקלה טכנית גרמה לכך שהמטוס התחיל להתפרק. הוא מספר בריאיון שהוא התחיל לאבד את ההכרה, ואז רון ארד לחץ על כיסא המפלט, והם צנחו לאזור מלא מחבלים. ישי סיפר שרון לא ענה לו במכשיר הקשר, והוא ראה שרון לא מצליח לנווט למקום שנקי ממחבלים, והבין שחברו שבר את היד. ישי אמר לנו: 'אני חושב על רון כל יום. הוא בעצם הציל את חיי. הייתי בטוח שנהרגתי. אילולא רון, הייתי נשאר במטוס המתרסק'".

משעל מספר גם על מבצע במלחמת לבנון הראשונה, שנחשב לאחד המבריקים, דווקא במסגרת מלחמה שאינה זכורה במיוחד ככזו: "אביאם סלע (טייס קרב ולימים מפעילו של ג'ונתן פולארד - י.מ), סיפר לנו על אחד המבצעים הפחות ידועים אבל המשמעותיים של חיל האוויר, ערצב 19. זו הייתה פעולה לחיסול סוללות הטילים החדשות של הסורים. המבצע היה מאוד מתוחכם ודרש הרבה הפעלת מוחות - בהפעלת 100 מטוסים בקבוצות קבוצות, התזמון המדויק היה קריטי. איזה גל ייצא ואיזה ייכנס, איזו הסחה יעשו. כיצד להגיב לכל דבר שישתנה. המוח היהודי היה צריך פה לפעול.

"ובמוח הזה השתמשו הרבה. המעניין והכי לא ידוע בהקשר לזה הוא שחוץ מהתייעצות עם מדענים ממכון ויצמן, המוח מאחורי המבצע היה יהודי חרדי מבני-ברק, מנחם קראוס, חסר השכלה רשמית אבל גאון ובעל ידע ייחודי. בשעת הפעולה הוא ישב בבור בבגדיו האזרחיים. הוא היה מעורב בכל התוכניות".

בר-זהר: "אפילו באנטבה, שנדמה שכבר סופר על כך הכול, גילינו באמצעות שיחה עם ראש המוסד, תמיר פרדו, שהוא היה קצין הקשר של יוני נתניהו. הוא ראה אותו נפגע ונופל, הרג את האוגנדי שירה בו ואמר למוקי בצר לתפוס פיקוד".

- במבט לאורך השנים, מה ניתן ללמוד מכל תיאור המבצעים הללו?

משעל: "שהפעלת מסות של כוח לא תמיד נכונה למצבים מיוחדים, וצריך לחזור לימים של 'בתחבולות תעשה לך מלחמה'. קח את המבצעים בעזה. אם 'צוק איתן' היה נפתח בחיסול הצמרת הצבאית של חמאס במקום הכנסת מסות של כוחות, אולי זה היה פותר את הבעיה. זו הדילמה - מסות מול תחכום".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט