גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העובדים הפלסטינים שלנו מרוויחים כמו הישראלים, עם ההטבות"

יעקב מלאך, הבעלים של מפעל החלווה והטחינה אחווה, חושף את סוד ההצלחה שלמד מהסבתא שלו: "לא לקחתי לירה מהבנק, המפעל מעולם לא מינף את עצמו, ולא שילמתי מעולם ריבית. נכסי הנדל"ן שלי היו תמיד בבעלותי"

יעקב מלאך/ צילום: אלון רון
יעקב מלאך/ צילום: אלון רון

כשיעקב מלאך מסתובב במפעל שלו, מפעל אחווה באזור התעשייה אריאל, הוא לא מביט לאחור, למרות שברוח הימים האחרונים - הוא נמצא בכל רגע נתון במקום נפיץ. במפעל מועסקים 190 עובדים: מחציתם פלסטינים מהשומרון, כ-40 ערבים ישראלים מכפר קאסם וטייבה, 30 יהודים תושבי אריאל, 6 יהודים תושבי התנחלויות שונות ו-7 שומרונים. העובדים היהודים הם מיעוט, אם כך. "אני גאה שאני מעסיק פלסטינים. כאדם נאיבי, אני מאמין שהשלום יגיע מגובה העיניים", הוא אומר.

- אתה לא חושש?

"לא. משנת 2000 עד היום באריאל לא הייתה אלימות. רווחה כלכלית היא נוסחה למניעת טרור. איפה שיש כסף ואנשים מתפרנסים בכבוד ובצורה שוויונית, וכשבית המשפט העליון דואג שערבי שעובד שכם אל שכם עם יהודי, לא יופלה לרעה - אין מתח. כל אחד שומר על חלקת האלוהים הקטנה שלו, והיא מאוד טובה ופורה. העובדים שלנו מרוויחים כמו ישראלים, והם כפופים לחוקי השכר שבישראל, לרבות ההטבות. הם לא עושים את הקניות ברמת-אביב, וכך מבזבזים קצת פחות מאיתנו. יש להם מקומות יותר זולים".

- לאור שרשרת הפיגועים, האם ישנם עובדים יהודים שהביעו חששות?

"ממש לא, אבל הייתה אי-נוחות בקרב עובדים הערבים. ערבי-ישראלי שמגיע מטייבה לעבוד, יש לו מין הרגשה של אשם, כי בסך-הכול אנשים רוצים לחיות בשלום וביחד. אלה אנשים שמתפרנסים. זו לא אוכלוסייה מתוסכלת אצלנו".

- אתה מאמין בדו-קיום?

"כן".

- למי הצבעת בבחירות האחרונות?

"אני לא רוצה להתייחס".

130 מיליון שקל של הון עצמי

כברת דרך ארוכה במיוחד עבר מלאך, מהיום שבו השתחרר מצה"ל והצטרך כסבל שכיר למפעל אחווה, שפעל אז בדרום תל-אביב. זה קרה בשנת 1970. מלאך היה בן 21, ואחרי חצי שנה במפעל, הוא ביקש לעזוב. "הציעו לי מניות. התלהבתי ונשארתי. המפעל היה בבעלות ארבעה שותפים. אלה היו משפחות בורגניות, שבהן הילדים לא רצו לעבוד בעסק. זו הייתה עבודה קשה. תוך שנתיים כבר הייתי האיש שמקבל את ההחלטות ומבצע אותן. זה לא כמו היום, שאנשים מתהדרים בתארים כמו מנכ"ל וסמנכ"ל. אנשים באו לעבוד, וגם השותפים עבדו. יחד היינו 6 עובדים".

בשני העשורים שלאחר מכן קנה מלאך, בשלבים, את השותפים החוצה, והפך לבעל המניות היחיד. מאז הוא הפך את מותג הטחינה והחלווה לאימפריה המגלגלת 163 מיליון שקל בשנה, ורושמת רווח נקי של 15 מיליון שקל בשנה. לא פחות חשוב מכך: לאימפריה הזאת אין חוב של אפילו שקל אחד לבנקים או לגורם אחר. לבד מהמפעל, למלאך פעילות בתחום הנדל"ן באמצעות חברות-בנות, שגם היא רווחית מאוד ואינה נשענת כלל על הלוואות.

"למדתי כלכלה אצל הסבתא שלי. סבתא חיה ממה שיש. כשהיה כסף, סבתא הלכה למכולת. כשלא היה, לא הלכה וחיכתה ליום הבא. מתחילת העבודה שלי, יישמתי את התיאורה של סבתא. לא לקחתי לירה מהבנק ותמיד חיינו מההון עצמי. המפעל מעולם לא מינף את עצמו, ולא שילמתי מעולם ריבית. תמיד הקפדתי גם לא לשלם שכ"ד. נכסי הנדל"ן היו תמיד בבעלותי. זו הסיבה לכך שהתקמנו קצת יותר לאט, אך עם הרבה יותר בטחון. כשאתה לא חייב לבנק, אז הכל מתנהל בעצלתיים.

"עד היום כל הבנקים מתקשרים ומציעים לי הלוואות. אני לא יודע איך נראית מניה. מעולם לא התעסקתי במניות - קניתי רק נכסים וברזלים שמייצרים, ומעולם לא הבנתי את הטייקונים שמינפו את עצמם מכספי הפנסיה של העובדים. זה מקומם. לא יעלה על הדעת, שאנשים יגייסו כסף קל בבורסה וילכו להמר עליו במניות".

לפני חמש שנים עבר מפעל העוגות של החברה מאזור התעשייה ברקן לאריאל. השנה הושלם גם מעבר מפעל הטחינה והחלווה. את המבנה בברקן משכיר היום מלאך למפעל מתחרה - מאפיית אנטיקביץ.

- כמה השקעת במפעל באריאל?

"סך-הכול בהון העצמי, אני מניח שסביב 90 מיליון שקל".

- היו לך בכיס 90 מיליון שקל?

"זה חוץ מהמבנים. עם המבנים זה בסביבות 130 מיליון שקל הון עצמי. בתחילה היה לנו משהו כמו 18 מיליון שקל, אז בנינו מחצית מהמבנה. עברו עוד 5 שנים, עד שבנינו את החלק השני. ב-2008 הבן הבכור שלי, שהיה רו"ח, אמר לי 'בוא נמנף את עצמנו, ניקח הלוואה'. לא הרבה אחר-כך הבורסות בעולם נפלו, והוא ראה איך עברנו חלק את המשבר, ואיך הסבתא-רבה שלו צדקה.

"הדברים אולי מתקדמים יותר לאט אבל יותר בטוח. זו דרך חיים יותר נכונה לחיות ממה שיש. אנחנו מתחילים לאסוף כסף, ואז קונים את המכונה שצריך. לא פעם ולא פעמיים, כשחיכינו לאסוף את הכסף ועבר זמן, גילינו שלא צריך את המכונה. תעשייה מצליחה, כשבית הקברות שלה למכונות ישנות קטן. ככל שבית הקברות יותר קטן, כך המפעל רווחי יותר. היה לנו יתרון גדול, כשהתמהמנו, ולא כל מכונה שראינו, קנינו. פרק זמן הביניים עזר לנו להבשלה".

- אתה איש עשיר?

"אני לא מרגיש את זה ולא מתנהג כמו עשיר. אנחנו משפחה מאוד צנועה".

"לא אוהב את החלווה שערות"

"אחווה" הוא מותג מרכזי, הן בשוק הטחינה (נתח כספי של 46%) והן בשוק החלווה (נתח כספי של 40%). לבד מהייצור תחת המותג שלו, המפעל אחראי לכמעט כל ייצור הטחינה האורגנית בארץ, לרבות להרדוף, ליב, אדמה, ניצת הדובדבן, תבואות, וגם למותג האורגני הפרטי "גרין" של שופרסל.

"ב-1998 הבנתי שהולכת להיות מהפכת בריאות, והייתי הראשון שנכנס לתחום האורגני. במקביל הורדתי את כמות המלח בטחינה. מלח מטבעו מגביר טעמים, ולכן הורדת המלח הייתה קשה בהתחלה, אבל אני מחוייב לצרכן. אם המוצר קצת פחות טעים אבל יותר בריא - אני אהיה שם ובסוף זה ינצח. גם היום, אם אגדיל את כמות המלח בטחינה לכמות המותרת לפי התקן, אגדיל את הרווח ב-11 אלף שקל ליום".

- אתה מוכר שערות חלווה - חלווה מסולסלת. זה מוצר עתיר סוכר.

"אני מאוד לא אוהב את החלווה שערות, ומייצר בלית ברירה כי אני חייב לתת תשובה לכל מוצר חלווה, אבל אני מקווה שיום אחד המוצר הזה ייעלם מהעולם בגלל אחוזי הסוכר הגבוהים שלו. זה מוצר ש-70% ממנו עשוי סוכר, ואנחנו הצלחנו להוריד ל-62%".

פעילות אחווה, שהחלה כאמור כמפעל לטחינה וחלווה, הורחבה בשנת 2001 גם לתחום המאפים, שמהווים כיום שליש ממכירות החברה. החלווה והטחינה אחראיות כל אחת לשליש נוסף. בשוליים החברה מייצרת גם תרכיזים ממותקים.

"בשיא האינתיפאדה החלטתי לפתוח את בית המאפה מהון עצמי של המפעל. אנשים הסתכלו עליי כמו על מטורף - איך אני פותח עסק גדול, בזמן שעסקים נסגרים והמצב הכללי נוראי. אבל ההצלחה הגיעה באופן מיידי. באותה תקופה לחמי היה מפעל מבריק במוצריו ובאיכות, אבל הוא פנה במחיר לעשירון העליון. היו 750 בתי מאפה בארץ, רובם קטנים ובינוניים. חשבתי שיש מקום לעשות לחמי לעמך. זה התברר כצעד נכון מאוד. בכלל, אנחנו מוכרים הכי זול שאנחנו יכולים, באיכות הכי גבוהה שאפשר לייצר, ואנחנו הסמן הימני של המוצרים הזולים בכל קטגוריה".

אסם ועלית הקטינו את משקל העוגות והן מוכרות עוגות במשקלים שונים, אך באריזות זהות. "עד לפני כמה שנים הסטנדרט היה עוגות של 450 גרם. כולם הורידו את המשקל משיקולים שאני לא מבין. לא מצאתי שום היגיון להקטין את המשקל".

- הקטנת המשקל מביאה להגדלת הרווח.

"אנחנו מרוויחים מספיק. הקטנת העוגה מביאה לחיסכון רק בבלילה, כי כל שאר ההוצאות הן קבועות. 50 גרם פחות בבלילה שווים חיסכון של 20 אגורות בלבד. מאידך, אם הייתי עושה זאת, היינו מגדילים את הרווח באופן משמעותי. אנחנו מייצרים קרוב ל-20 מיליון עוגות בשנה".

- זה אומר תוספת של 4 מיליון שקל לרווח?

"אני מניח. אבל זה גם היה מעלה את מחיר העוגה לצרכן פר 100 גרם. לאט-לאט יותר אנשים, אם כי לא בשיעורים מספיקים, מתחילים לחשב את המחיר ל-100 גרם. זה תהליך שיבשיל ויישא פירות. אין לי ספק".

- כל עליית מחיר קטנה לכאורה שמבצע מפעל, מתגלגת לצרכן כעליית מחיר כפולה.

"המתמטיקה פשוטה מאוד. מוצר שיוצא מהמפעל שלנו בשקל, בתוספת מע"מ וכל ההוצאות מסביב יגיע לצרכן בין 1.8-2 שקל. זה אומר, שאם יש תוספת מחיר של 20 אגורות, זה יגיע לצרכן בסביבות 40 אגורות".

- זה פער מטורף?

"זו המציאות של מפעלים בסדר גודל בינוני. יש הסכמי סחר דרקוניים, מע"מ, הוצאות שיווק והפצה, הרווח של הרשת, והכל מתווסף. אנחנו עובדים על קוסט פלוס, בלי מבצעים בלי 2 פלוס 1, בלי 2 מינוס, וכל ההמצאות המטופשות האלה. אני לא מבין איך אפשר לקנות אחד פלוס אחד, ובשבוע לאחר מכן לקנות רק אחד".

אדיש לסימון המוצרים

- מיהן הרשתות שזוכות לתנאי סחר טובים יותר?

"אצל כולם זה פחות או יותר אותו הדבר. זו הסיבה שעם מגה ושופרסל לא כל-כך הצלחנו לעבוד. התיאבון שלהן היה יותר גדול, בזמן שברשת הרביעית הסתפקו בפחות. למרות זאת, ככל שברשת הרביעית ההסכמים היו נמוכים (מחיר קנייה גבוה יותר, א' ח'), הרווחים היו גדולים יותר, וברשתות הגדולות, שבהן הסכמי הסחר היו טובים יותר, הרווחים נמוכים יותר. החבר'ה מהרשת הרביעית הם אנשים שגדלנו יחד אתם, ומדרך הטבע יש לנו שפה משותפת, בגובה העיניים, ויותר עניינית".

לחברה גם פעילות יצוא, האחראית ל-25% מההכנסות ולשיעור גבוה יותר של הרווח. "זו הקצפת. המוצרים היוקרתיים והיותר רווחיים", אומר מלאך, שמפגין סוג של אדישות להחלטה הצפויה של האיחוד האירופי להנהיג מדיניות כלל-אירופית לסימון מוצרים מההתנחלויות, ובכך להרחיב את הסימון המתקיים כבר בריטניה, דנמרק ובלגיה.

"כרגע, כל עוד שזה לא מסומן, אנחנו לא רואים שזה משפיע. אני גם לא בטוח שזה ישפיע על צרכן, שמחפש את המוצר. הוא בוחן אם המוצר טעים או לא. אם יחרימו את כל תוצרת המדינה, אז אותו אזרח שבדי שאוהב את טבעול, לא יקנה?".

מפעל אחווה

בעלים: יעקב מלאך

שנת הקמה: 1929

מספר עובדים: 190, כמחציתם פלסטינים

מחזור כספי 2014: 163 מיליון שקל (ללא מע"מ)

שיעור רווח גולמי: 26%

רווח תפעולי: כ-26 מיליון שקל (16% מהמכירות)

רווח נקי: 15 מיליון שקל

* הנתונים הכספיים מתייחסים לפעילות המפעל בלבד

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה