גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על ראשות קק"ל: תככים ובור שומן של מיליארדי שקלים

אפי שטנצלר, נחמן שי, דני עטר, מיכאל ביטון או עוזי לנדאו: מי יהיה יו"ר קק"ל, המאחז האחרון של מפלגת העבודה שמחזיקה תקציבי עתק ■ איך קשורה לכך לשכת ראש הממשלה, ואיזו השפעה יש להרצוג, אם בכלל

אפי שטנצלר / צילום: איל יצהר
אפי שטנצלר / צילום: איל יצהר

בקונגרס הציוני העולמי הל"ז שיתכנס בבנייני האומה ביום ג' ה-20 באוקטובר, כולם ילבשו חליפות נאות וידברו על מצב העם היהודי ועל הצורך באחדותו, וזאת אחרי חודשיים של מו"מ פוליטי חשאי, קואליציות שקמו והתפוררו בשקט, ומלחמות רחוב בין עסקני המפלגות על חלוקת הג'ובים הגדולה: סוף סוף נדע מי יהיה יו"ר קק"ל, מי יהיה יו"ר הוועד הפועל הציוני, מה יהיה בסוכנות היהודית, ומי יזכה לשבת על כסא יו"ר קרן היסוד. שאלות הרות גורל לעתיד העם היהודי.

הקרב הגדול הוא כמובן על תפקיד יו"ר קק"ל, שיחל מחר (ב') בהצבעה של חברי סיעת העבודה על המועמד ליו"ר (ואיתו 37 חברי דירקטוריון). הסוכנות היהודית תפוסה לעוד שנתיים של קדנציה על ידי נתן שרנסקי, נציג הליכוד, ותפקיד יו"ר הסוכנות איננו על הפרק. יו"ר קרן היסוד, הח"כ לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג, הוא מינוי הליכוד ונחשב למי שהמשך תפקודו נתמך על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, אם כי במצב הליכוד כרגע ייתכן שיהיה צורך דחוף לסדר ג'וב למישהו, וזנדברג יצטרך לחזור לאלמוניותו. בראש ההסתדרות הציונית העולמית, המפעילה את החטיבה להתיישבות יקירת הימין המתנחלי, ימשיך לכהן כנראה אברהם דובדבני, נציג הבית היהודי (ואחד מכוכבי דו"ח טליה ששון על ההתנחלויות).

תפקיד יו"ר קק"ל הוא מעין חזקה היסטורית של קואליציה של מפלגת העבודה עם התנועה הרפורמית, ולאחרונה חבר לקואליציה זו יאיר לפיד עם יש עתיד. כניסתו של משה כחלון לזירה, פתחה אפשרויות קואליציוניות חדשות ומגוונות.

המתמודד הראשי על תפקיד יו"ר קק"ל הוא אפי שטנצלר, אחרי שמונה שנות קדנציה. בסיעת העבודה כבר הודיעו על התמודדות הכוכבים החדשים: הח"כים נחמן שי ודני עטר, וראש מועצת ירוחם מיכאל ביטון. תפנית מפתיעה במאבק על יו"ר קק"ל הוא המועמדות של השר והח"כ לשעבר עוזי לנדאו מישראל ביתנו. לנדאו רואה את עצמו כנציג קואליציית הימין, והוא חג לאחרונה באינטנסיביות סביב שר האוצר משה כחלון, כדי לקבל את תמיכתו ולהוסיף את "כולנו" לקואליציית ימין, שתביא לבחירתו של לנדאו ליו"ר קק"ל ולסילוק השמאל מעמדת השפעה כלשהי במוסדות הלאומיים. קק"ל, נזכיר, מנהלת שטח של 2.5 מיליון דונם, בעיקר במרכז הארץ. כ-1 מיליון דונם נרכשו בכספי הקופסה הכחולה, והיתר נמסרו לקק"ל אחרי ההפקעות הגדולות בהקמת המדינה.

סימפטיה מחב"ד

כאן מתחיל לדבר הכסף, והוא זורם בצינורות מסוגים שונים. למשל, משרד החינוך של לימור לבנת הרעיף על ההסתדרות הציונית העולמית תקציבים להפקת "ימי תרבות" עבור המשרד בהיקף 16 מיליון שקל. איזה מזל שלהסתדרות הציונית יש חברה בת בשם "תרבות ישראל", העוסקת בהפקת אירועי תרבות, ומה טבעי יותר מאשר לתת לחברה זו את העבודות בלי זכר למכרז. ואם ה-16 מיליון של לבנת לא הספיקו, השרה החדשה מירי רגב הוסיפה עוד 3 מיליון שקל ללא מכרז לאותה חברה-בת של ההסתדרות הציונית.

מצד שני, בדיוק לאחרונה מצא אפי שטנצלר את האמצעים לסייע לאגודה הפרטית חב"ד ישראל, בהקמת פארק בעלות של 6 מיליון שקל, על קרקע פרטית בחזית הבית המועתק של הרבי מלובביץ' בכפר חב"ד. קצת סימפטיה מצד חב"ד לא יכולה להזיק לשטנצלר במאבק על ראשות קק"ל.

בזכות הזינוק במחירי הדירות

שטנצלר מגיע לישורת הסופית עם רקורד מענין ועם מסמך שהוא שומר מכל משמר בטלפון שלו. זהו דו"ח של מבחן פוליגרף ששטנצלר ארגן לעצמו, על מנת להוכיח שדיבר אמת כאשר ייחס לח"כ איתן כבל ניסיון לארגן לאחיו ג'וב בקק"ל. אם כבל יתקוף שוב - שטנצלר יציג את דו"ח הפוליגרף. מבחינה פוליטית לא צריך לזלזל בשטנצלר, ולו רק בשל העובדה שהדף כבר בהצלחה ניסיון השתלטות עויינת על התפקיד מצד שועל פוליטי ותיק - שלום שמחון.

לזכותו של שטנצלר יש לומר שקיבל לפני כשמונה שנים ארגון מתפורר, יחסי עבודה רעועים, קופה ריקה וחדלות פירעון עד כדי צורך במכירת נכסים כדי להתקיים. הוא התחיל בתהליך של שיקום המצב הפיננסי של קק"ל והביא לשקט תעשייתי ביחסי העבודה. למזלו של שטנצלר, הזינוק במחירי הדירות והקרקעות עשו את חייו קלים יותר, ואפשר היה אפילו לסדר לאלי אפללו תפקיד של יו"ר עמית לענייני לא חשוב מה. בשנים האחרונות נהנית קק"ל מהכנסות של כמיליארד שקל ויותר לשנה ממכירת קרקעותיה במסגרת שיווקי הקרקעות המבוצעות על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), כך שהקופה התמלאה לגובה של כ-4.5 מיליארד שקל.

ובדיוק זה הכסף בקופת קק"ל, שהתחיל לקרוץ לאנשי אגף התקציבים באוצר, שחיממו את שר האוצר הקודם יאיר לפיד. האוצר רוצה מקק"ל לפחות מחצית מהכנסותיה ממכירת קרקעות. הקרב היה ארוך ומפותל, כולל איומים מצד האוצר על ביטול כל הפטורים ממסים ומחובת מכרזים שקק"ל נהנית מהם.

שטנצלר ניהל את הקרב בשתי חזיתות: התנגדות שקטה וחריפה נגד הכפפת קק"ל לביקורת מבקר המדינה, ונכונות להפוך את קק"ל לחברה לתועלת הציבור (חל"צ), שבה יש מידה גבוהה יחסית של שקיפות והרבה פחות אפשרויות לחלק ג'ובים בכירים, כמו למשל "יו"ר עמית" ושאר כיבודים לעסקנים - מה שהופך את המאבק הנוכחי לחריף במיוחד. מצד שני, בשקט בשקט, שטנצלר איפשר לצוות של מבקר המדינה להיכנס לביקור בית ראשון בקק"ל, למעשה ללא הכרזה פורמלית ובהליך שאין לו תקדים. הדו"ח הראשון של המבקר, אם בכלל יצא כזה לציבור, יסתיים בכל מקרה אחרי הבחירות.

אל מול הלחצים על קופת קק"ל ואיומי השקיפות, שטנצלר עשה צעד מענין ואפילו נועז. הוא הודיע שקק"ל לא תחדש ביוני האחרון את האמנה עם המדינה, הנוגעת בעיקר לענייני הקרקעות, והכריז: קק"ל תבצע הפרדה של קרקעותיה מקרקעות רמ"י ותשווק בעצמה את קרקעותיה. האיום נפל בתקופה של בחירות ואיש לא עסק בו ברצינות. מימושו של איום כזה, חד צדדית וללא הכנה ממושכת, היה עלול לגרום לכאוס מוחלט בשיווק קרקעות מדינה במכרזי רמ"י.

כחלון שלח לשטנצלר את השר להגנת הסביבה אבי גבאי, ולפני שבועות אחדים הושגה פשרה: אין הכרזה פורמלית על הכפפה לביקורת מבקר המדינה; קק"ל תעביר לאוצר ב-2016 מיליארד שקל; בהמשך תוקם ועדת ארבעה עם האוצר, שתחליט על ייעוד כ-70% מהכנסות קק"ל לפרויקטים לאומיים יעודיים; קק"ל תעביר כ-160 מיליון שקל בכל שנה לצרכי רשות הטבע והגנים; שטנצלר קיבל אישור לביצוע כמה פרויקטים עצמאיים למגורים על קרקעות קק"ל שניתן לבודד אותן מבחינה תכנונית. שטנצלר מאמין שהפשרה תסייע לו גם ברמה האישית - כחלון ידחה את חיזוריו של עוזי לנדאו ויתמוך בהמשך כהונתו של היו"ר הותיק. ההסכם בעניין אמור להיחתם מחר (ב') רשמית.

המערבולת של ביטון

שטנצלר נהנה מגרעין תמיכה בתוך המפלגה שכולל את הגוורדיה האשכנזית הוותיקה, תושבי גבעתיים, רמת גן וגוש דן, וגם של כמה מחנות מסורתיים בעבודה שהוחלשו בחלוף הזמן: מחנה פואד בן אליעזר, עמיר פרץ וראלב מג'אדלה. בנוסף לשלושת ה"פנסיונרים", יצאו באחרונה כמה ראשי רשויות מהחורים והביעו תמיכה פומבית ביו"ר קק"ל הנוכחי, ובהם זכרון יעקב, פרדסיה, מעלות, כפר תבור, קרית אונו, וגם ראשי מועצות אזורית כמו מגדל, גלגוליה, מגידו וחוף כרמל.

מעבר לג'ובים ולמיליארדי הכספים שמתגלגלים בסיפור הזה, מבחינה פוליטית הקרב על ראשות קק"ל מרתק בעיקר משום שזהו המוסד האחרון שעוד נותר למפלגה ההיסטורית, שרוצה, ובצדק, שליטה אבסולוטית עליו. במפלגה יש מי שחוששים שאם השליטה תישאר בידי שטנצלר, המפלגה תאבד את המאחז האחרון שלה. שטנצלר הוא אמנם שועל עבודה ותיק, אולם העובדה שהמוסדות הציוניים וקק"ל שכרו את שירותיו של ניר חפץ, יועצו הקרוב ביותר של נתניהו, מעוררת את החשש שלשכת ראש הממשלה בוחשת גם בקרב על ראשות קק"ל. שירותיו של חפץ אמנם נשכרו כדי להילחם בגזירות האוצר נגד קק"ל בחוק ההסדרים, אולם במפלגה משוכנעים שלא סומנו בהתקשרות הזו גבולות ברורים. יש מי שסבורים שאם שטנצלר יכבוש מחדש את התפקיד, יהיה זה ניצחון לנתניהו ואובדן השליטה של מפלגת העבודה בקק"ל. בכל מקרה, שטנצלר נוח לנתניהו יותר ממועמדים אחרים, שהרי מעטר למשל ראש הממשלה ודאי לא יזכה לשיתוף פעולה.

שטנצלר דחה את הטענות על הסף. חפץ, לדבריו, מייעץ לכל המוסדות הציוניים וממילא, הוא אומר, אין ללשכת רה"מ יכולת להשפיע על בוחרי העבודה.

מנכ"ל קק"ל מאיר שפיגלר מסר בתגובה כי "ניר חפץ אושר בוועדת המכרזים כדי לספק שירות תקשורתי אסטרטגי לפעילות השוטפת של קק"ל יחד עם הסוכנות וקרן היסוד כתוצאה מהסכמים קודמים. בפועל, חפץ היה מעורב בגיבוש הפעילות התקשורתית של קק"ל בשנים האחרונות לקראת הקונגרס הציוני והעולמי והוא היה שותף מלא לגיבוש הפן התקשורתי והאסטרטגי. מדובר בעבודה בהיקף גדול. חפץ לא היה שותף למו"מ שנוהל עם האוצר ומשרד ראש הממשלה. ההתנהלות של קק"ל נעשתה אך ורק מול אבי גבאי".

החשש לאיבוד השליטה של המפלגה בנכס עולה גם בהקשר של המועמד ביטון. ראש מועצת ירוחם הכריז כי אם ייבחר לתפקיד הוא יעסוק בו בהתנדבות וימשיך לכהן כראש המועצה. כפל התפקידים מעלה שאלות מהותיות רבות שבחובן ניגודי עניינים: האם לעיריית ירוחם לא מגיע ראש עיר במשרה מלאה שידאג לתושבים? האם גוף גדול כמו קק"ל, עם תקציב של מיליארד שקל בשנה, לא זכאי ליו"ר במשרה מלאה? והאם המצב לא יעמיד את ביטון בפני ניגודי עניינים כשיגיע הרגע להעביר תקציבים לירוחם בעיר שבראשה הוא עומד? מה יקרה אם יו"ר קק"ל מיכאל ביטון יחליט להקים פארק דווקא בשטח ירוחם? או יבקש מקק"ל לטעת יער דווקא בשטח השיפוט שלו?

ביטון היה בכלל מקורב לציפי לבני ולכן במפלגה לא רואים בו כמי שמחויב לתנועה ולערכיה. יתרה מכך, כפל התפקידים יעביר את השרביט לניהול בפועל של קק"ל ליו"ר עמית, איש ישראל ביתנו-כולנו, עוזי לנדאו, והעבודה תאבד את השליטה בפועל. ההסכם עם היו"ר-עמית, דרך אגב, כבר סגור לאחר ששרת המשפטים איילת שקד מצאה לכך את התקציב. לנדאו הוא אדם חרוץ, אקטיביסט, ולהעברת השליטה בקק"ל לידיו יהיו השלכות על ההתיישבות ואפילו על יו"ש. קק"ל אמנם נתפסת כבית חרושת לג'ובים אבל יש לגוף הזה גם משמעות באג'נדה היומיומית של תנועת העבודה. מעבר לצמצום הפערים והעברת תקציבים לפריפריה, זהו אחד הגופים שמאפשר מניעת זליגת כספים ליו"ש. הנדבך הזה, חוששים במפלגה, ילך לאיבוד אם ביטון ינצח.

המועמדות של ביטון, שנכנס למירוץ ברגע האחרון, הכניסה את כל המפלגה למערבולת. בתמיכתה של שלי יחימוביץ' הצליח ביטון לייצר מצג של הובלה ראש בראש מול דני עטר. האינטרס של יחימוביץ' ברור: היא לא מוכנה לתת ליו"ר מפלגה יצחק בוזי הרצוג להמריא עם המועמד שלו. הדרך היחידה שלה להיות רלוונטית היא להציב מועמד כנגדו.

הרצוג יושב על הגדר. הוא לא הצהיר מי המועמד המועדף עליו, אבל הבעת התמיכה שלו בשיטת הבחירה של יו"ר קק"ל מסייעת לעטר. הח"כ הטרי עטר, לשעבר ראש המועצה האזורית גלבוע, זוכה לאהדתם של ותיקי התנועה והוועידה. יש לו בסיסי תמיכה גדולים במפלגה כמו ראשי ומזכירי סניפים. יש מי שסבורים שהעובדה שהתמיכה של הרצוג לא מוצהרת - גם היא מועילה לו. עבור עטר פועל גם יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, שלא הצהיר בפומבי על תמיכה אבל אנשיו פרושים בשטח.

כראש מועצה אזורית לשעבר זוכה עטר לתמיכת הקיבוצים והמושבים. אחרי הכל, קק"ל היא כלי עזר לקידום המועצות האזוריות והפריפריה, ובתחום הזה עטר הוא בשר מבשרם שמבין את הצורך בהקצאת משאבים. מיכה ביטון לעומת זאת, לא מדבר אליהם. הוא מזכיר להם את הקשת המזרחית ובמועצות האזוריות חוששים ממנו ביום שאחרי. ממנו, ומהאג'נדה של יחימוביץ'.

המועמדות המפתיעה ביותר היא של ח"כ המוערך נחמן שי. הוא מביא איתו שני עולמות תוכן - את ותיקי התנועה ואת הקהל האשכנזי. הוא מכיר היטב את המוסדות הלאומיים ואת התנועה ויכול לעשות עבודה מצוינת, אבל במפלגה כנראה מעדיפים לראות אותו ממשיך לשמש כחבר כנסת.

פיצול הקולות בין ארבעה מועמדים דווקא מעלה את סיכוייו של שטנצלר לזכות שוב בתפקיד. אם שניים מהם היו מסירים את מועמדותם, אולי היה מתפתח קרב מסקרן ראש בראש מול היו"ר הוותיק.

אפי שטנצלר, עוזי לנדאו, דני עטר, מיכאל ביטון ונחמן שי / צילום: איל יצהר, חן גלילי, תמר מצפי, אלברטו

עוד כתבות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל