גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לחסל ריכוזיות רוה"ח; חלוקת הביקורת בין ה-'ביג 5' מעוותת"

החלטת רשות החברות על רוטציה בין משרדי רוה"ח המבקרים חברות ממשלתיות מעוררת התנגדות בקרב לשכת רוה"ח וחלק מהמשרדים ■ לטענתם, משרדים בינוניים וקטנים נדחקו הצידה שוב לטובת 5 הפירמות הגדולות

יזהר קנה / צילום: איל יצהר
יזהר קנה / צילום: איל יצהר

תוכנית הרוטציה בקרב משרדי רואי החשבון המבקרים חברות ממשלתיות, שנחשפה ב"גלובס" בסוף השבוע, מעוררת תרעומת בקרב חלק ממשרדי רואי החשבון במשק וכן בלשכת רואי החשבון, שמתקוממים על הריכוזיות הבוטה במינויים החדשים.

טענתם המרכזית: משרדים בינוניים וקטנים נדחקו הצידה לטובת 5 פירמת ראיית החשבון המובילות - ה"ביג 5" - מבססים עוד יותר את שליטתם בביקורת בחברות הממשלתיות.

בעת ההחלטה על הרוטציה שקלו חברי הוועדה למינוי רואי חשבון של רשות החברות הממשלתיות את הצורך לפזר ולבזר את העבודה בין המשרדים. ואולם, התוצאות, כך טוענים רואי חשבון שונים במשק, אינן משקפות מדיניות של ביזור הביקורת. להיפך - כך נטען - מדובר בחיזוק הריכוזיות והשליטה של מספר מועט של משרדים על התחום, תוך דחיקת המשרדים הבינוניים והקטנים הצידה.

לדברי נשיא לשכת רואי החשבון, רו"ח יזהר קנה, שותף מנהל בפירמת פאהן-קנה, "הלשכה סבורה כי למרות עבודת ההכנה הגדולה שנעשתה על-ידי רשות החברות, הרי שעדיין קיימים מספר עיוותים בנוגע לחלוקה. אין ספק כי ביקורתן של 5 החברות הגדולות הייתה צריכה להינתן ל-5 המשרדים הגדולים - ואולם לגבי החברות החל מהשישית ואילך (מבחינת היקפי שעות), הרי שאלה היו צריכות להינתן למשרדים הבאים המדורגים בגודל במקומות 6-15".

קנה מסביר כי "לאותם המשרדים יש את מלוא המשאבים הנדרשים מבחינת מקצועיות והיקפי כוח-אדם לספק את השירות הנדרש ברמה טובה ביותר לאותם תאגידים, לרבות אלה הנדרשים ליכולות בהנפקת ניירות ערך. אותם משרדים מספקים כבר היום שירותי ביקורת לתאגידים פרטיים או ציבוריים, שהיקפי תשומות הביקורת בגינם גדולים מאשר אלה של החברה הממשלתיות השישית ואילך".

כפי שנחשף ב"גלובס", לאחרונה, לאחר קיפאון של שנים, נקבעה תוכנית רוטציה בין משרדי רואי החשבון שמכהנים כמבקרים חיצוניים לחברות ממשלתיות. הוועדה למינוי רואי חשבון וקביעת שכרם בחברות הממשלתיות התכנסה בחודשים האחרונים, לאחר מספר שנים שבהן לא התכנסה, והשלימה הליך רוטציה משמעותי בקרב המשרדים שיבקרו, החל מדצמבר (ככלל), את החברות הממשלתיות, בהן חברת החשמל, התעשייה האווירית, דואר ישראל, רכבת ישראל, מקורות, רפאל, חברת נמלי ישראל, נמל אשדוד, נמל חיפה, נתיבי הגז הטבעי, נתיבי ישראל, נת"ע ועוד. מדובר בסבב מינויים עצום ביחס לשנים עברו, הכולל עשרות חברות.

מרשימת הרוטציה, שפרטיה הגיעו לידי "גלובס", עולה כי השליטה בביקורת בחברות הממשלתיות תיוותר, ברובה, בידי פירמות ה"ביג 5".

כך, משרד KPMG סומך-חייקין יחליף את משרד Deloitte ישראל בהענקת שירותי ביקורת לחברת החשמל; EY ישראל יחליף את BDO ישראל בביקורת לתעשייה האווירית; ו-BDO יחליף את EY בדואר ישראל; רכבת ישראל תבוקר על-ידי Deloitte ישראל, במקום KPMG סומך-חייקין; ובמקורות יפנה את מקומו משרדEY ישראל לטובת משרד PWC קסלמן וקסלמן; בחברת רפאל תפנה את מקום המבקר פירמת KPMG סומך-חייקין לטובת PWC קסלמן וקסלמן; ואת הביקורת בחברת נמלי ישראל תערוך EY ישראל, במקום RSM שיף-הזנפרץ.

עוד נודע ל"גלובס" כי הביקורת בנתיבי איילון תיערך על-ידי משרד ברזילי, במקום משרד גיא-גופר-יהב-גילמן-אודם; הביקורת בנמל אשדוד תיערך על-ידי משרד Deloitte ישראל, במקום ברזילי; את הביקורת בנמל חיפה תערוך BDO ישראל, תחת פירמת ליאון-אורליצקי; כמו כן יפנה משרד BDO את מקומו כמבקר עמידר, לטובת משרד ליאון-אורליצקי.

סוגיית הריכוזיות בשוק רואי החשבון עלתה לכותרות בשנים האחרונות סביב הביקורת של רואי חשבון בחברות בענף הפיננסים. הנושא מעורר מחלוקת וויכוחים סוערים על רקע השאלה אם יש לחייב רוטציה בין המשרדים המבקרים בענף, בעיקר משום שמדובר תחום שבו שכר רואי החשבון שלו מגיע לכ-200 מיליון שקל בשנה.

במשך השנים, תחום ראיית החשבון בענף הפיננסים נחשב לריכוזי, אולם סוגייה זו עלתה לסדר היום הציבורי לפני מספר שנים, כאשר טיוטת דוח של קרן המטבע הבינלאומית התריעה מפני מונופול בתחום ראיית החשבון בבנקים. מזה תקופה מצויים המפקח על הבנקים, דודו זקן, והממונה על שוק ההון הביטוח והחיסכון באוצר, דורית סלינגר, בעיצומו של הליך לגיבוש הסדר לבחירת רואי החשבון, שיחול על כל הגופים המנהלים כספי ציבור - בנקים, חברות ביטוח ובתי השקעות. ואולם, כעת גם המינויים בתחום החברות הממשלתיות נכנסו לקלחת הריכוזיות.

שיקולים מוטעים

לדברי רו"ח ראובן שיף, נשיא הלשכה לשעבר ושותף-מנהל במשרד RSM שיף-הזנפרנץ', המדורג במקום ה-11 ונחשב למשרד בינוני-גדול, "הרוטציה החטיאה את מטרתה. בשנים האחרונות עובדים רבות על הקטנת הריכוזיות במשק, וגם בסקטור ראיית החשבון המגמה הזאת צריכה לחול ולחלחל, אבל היא לא יושמה בתהליך האחרון של הרוטציה. ולראיה - אגף הביקורת של משרד הפנים החליט לפני מספר שנים לשנות את הקונספציה שרשות מקומית גדולה יכולה להיות מבוקרת רק על-ידי משרד מהגדולים ביותר, והוא פיזר וביזר את הביקורת של הרשויות המקומיות למשרדים שאינם מהחמישייה הראשונה. הם רואים בדיעבד שזה היה צעד מבורך הן ברמה המקצועית והן ברמה המקומית".

לדברי שיף, "ברוטציה בחברות הממשלתיות לא עשו הליך דומה, ועשו טעיות נוספות במינויים. למשל, נתנו למשרד אחד חברה גדולה וגם את החברה-הבת שלה, כי היא לכאורה חייבת להיות אצל אותו משרד. בנוסף, קבעו שבגלל האג'נדה להפריט חברות ממשלתיות - אז החברות שאמורות להיות מופרטות צריכות להישאר עם פירמה גדולה. גם זה שיקול מוטעה. גם משרדים בינוניים-גדולים, כאלה שמונים עשרות רואי חשבון במשרד, יכולים להוביל את כל החברות האלה לא פחות טוב".

משרדו של שיף קיבל את עבודת הביקורת בנת"ע, אך זה לא מונע משיף לבקר את המהלך. "עמדתי היא כי יש לחסל את הריכוזיות, לבזר את העבודות הממשלתיות", הוא מבהיר. "ברמה האישית משרדנו קיבל חברה גדולה, נת"ע, שתקציבה לשנים הקרובות עומד על כ-18 מיליארד שקל.

"אני מדבר על העיקרון. חברות ממשלתיות הן נכסים של המדינה, והביקורת בהן חייבת להיות מבוזרת בין מספר רב של משרדי רואי חשבון. הנורמה שהביקורת של חברות ממשלתיות מסוימות יכולה להיות נחלתם של כמה משרדים גדולים היא שגויה. חובתה של הממשלה לפזר את העבודה בין המשרדים".

אופציה לתיקון

עוד נטען נגד הרוטציה הנוכחית כי היא סותרת את עמדתו המוצהרת של שר האוצר, משה כחלון, לפרק את הריכוזיות במשק בתחומים שונים.

"אין ספק שתמונת המצב כיום הינה בסתירה למדיניות המוצהרת של פיזור המקדם שר האוצר", אומר נשיא הלשכה קנה, אך הוא מסייג מיד את דבריו ומבהיר כי לא הכול אבוד.

"יש לזכור ולהדגיש שהוועדה לא סיימה את עבודתה, ונותרו לחלוקה מספר תיקים גדולים מאוד", מציין קנה. "אנו סבורים שאם היא תפעל כנדרש - לרבות אולי במספר מקרים בודדים בדרך של תיקון החלטות ביניים - היא יכולה לתקן את העיוות שהתקבל. מדיניותה המוצהרת של הלשכה היא של פיזור מקסימלי".

- ומה תעשה הלשכה אם ההחלטות ייוותרו על כנן?

"הלשכה העבירה את הערותיה במכתב מפורט (ראו מסגרת - א' ל"ו), שאנו מאמינים שבעיקרן יאומצו על-ידי רשות החברות הממשלתיות. אם לא ייערכו התיקונים הנדרשים, נפעל בהתאם, לרבות להצגת עמדתנו בפני האינסטנציות האחראיות על הבקרה על עבודת רשות החברות.

"הלשכה מצרה על כך שהוועדה לא ביקשה מהלשכה להופיע בפניה, שאז היו נמנעות אותן טעויות שהלשכה חושבת כי נעשו. הלשכה סבורה גם כי על הוועדה היה לשמוע חשבונאים בכירים ברשות ניירות ערך, את יו"ר הוועדה המקצועית של המוסד הישראלי לתקינה בחשבונאות וכן את המזכיר המקצועי של המוסד לסקירת עמיתים. הופעות של גורמים אלה המחזיקים בידע רב בתחום נדרשות היו טרם קביעת מסמרות 'רוחביות' כאלה או אחרות לגבי דרך עבודת הוועדה".

נשיא לשכת רואי החשבון לוועדת המינויים: "הוועדה קיבלה החלטות שגויות עם השלכות כבדות משקל על מקצוע ראיית החשבון"

כשבוע בלבד לאחר שנכנס לתפקידו כנשיא לשכת רואי החשבון, כבר נדרש רו"ח יזהר קנה להתמודד עם שאלת הרוטציה במשרדי רואי החשבון המבקרים חברות ממשלתיות.

במכתב ששיגר ימים ספורים לאחר מכן לוועדה למינוי רואי חשבון וקביעת שכרם, ציין קנה כי מהמידע שהגיע לידיו "צפויים להיות מקרים של 3 יישויות מהותיות המבוקרות על-ידי אותו משרד ואף יותר מכך".

בהקשר זה כותב קנה לחברי הוועדה: "מצב שכזה סותר את כוונות המחוקק, כמו גם את עקרונות היסוד של הוועדה בעבודתה (להימנע מריכוזיות)... מצב שכזה אסור שייוותר, והלשכה מתנגדת לו באופן חריף".

קנה מבקר במכתבו גם את הליך קבלת ההחלטות והנתונים אותם נדרשו משרדי החשבון לספק לוועדה. כך, למשל, התבקשו המשרדים לפרט את היקפי הביקורת בתאגידים הגדולים המבוקרים על-ידם, אך זאת ללא כלילת נתונים של היקפי שעות הביקורת באשכול חברות יחדיו אלא לכל חברה בנפרד. דרישה זו - טוען קנה - היא שגויה.

"כאשר נבחן ניסיונו של רואה חשבון בעריכת ביקורת לתאגידים גדולים, יש לקחת בחשבון את ההיקף המצרפי של שעות הביקורת בכלל התאגידים באשכול המבוקרים. אילו היו הנתונים נאספים... היה בכך כדי לגרום לוועדה לראות משרדים נוספים כבעלי ניסיון בהיקף הנדרש".

כפי שפורסם ב"גלובס", בסבב המינויים התחשבו חברי הוועדה גם בהחלטת הממשלה להנפקות מיעוט בחברות הממשלתיות הגדולות, ובחרו בבעלי הניסיון הנדרש וההכשרה ללוות חברות בהנפקות או בהיותן "חברות מדווחות".

קנה טען כי רשות החברות קבע כי רק ל-5-6 משרדים ניסיון מהותי בביקורת חברות ציבוריות ובהנפקות. לדבריו, "קביעה זו לא רק שאינה נכונה, אלא גם שהתקבלה ללא ההליך ההוגן הנדרש. לא תיתכן קביעה מקצועית כה מהותית לגבי משרד רואי חשבון מבלי שניתנה לו האפשרות להגיב על קביעה זו".

עוד כתב קנה לחברי הוועדה: "לקביעה של 'המדינה' השלכות מאוד כבדות-משקל על מקצוע ראיית החשבון בישראל". לדבריו, "כמי שמכיר את קבוצת המשרדים העוסקים בביקורת של חברות ציבוריות ושאינם נמנים עם אותם 5-6 משרדים, הרי שאני סמוך ובטוח שהרשימה אינה יכולה להיסגר רק באותה קבוצה מצומצמת של משרדים".

רשות החברות: "החלוקה תואמת את מדיניות האוצר"

מרשות החברות הממשלתיות נמסר בתגובה: "הליך בחירת רואי החשבון המבקרים את החברות הממשלתיות נוהל על-ידי הרשות לפי קריטריונים מקצועיים שקבעה הוועדה למינוי רואי חשבון, תוך התייעצות עם גורמי המקצוע הרלוונטיים.

"ביחס לגודל ומורכבות החברות הממשלתיות, הפיזור שהתקבל גבוה משמעותית מהפיזור הקיים בשוק הפרטי ותואם את מדיניות משרד האוצר והוועדה לפיזור העבודה בין משרדי רואי החשבון בישראל.

"מתוך כ-60 חברות הנכללות בסבב המינויים, ל-9 חברות בלבד מונו עד כה משרדי רואי חשבון מבין חמשת המשרדים הגדולים, ביניהן החברות הממשלתיות הגדולות והמורכבות ביותר. לעומת זאת, לחברות ממשלתיות גדולות אחרות, כגון נתג"ז, נתיבי ישראל, עמידר ונת"ע - נבחרו משרדים שלא מחמשת הגדולים".

המבקרים החדשים

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו