גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשת החברתית: איך זה להיות קונסול של כבוד?

קונסול כבוד הוא לא רק מספר לבן לרכב ולעתים חסינות חלקית, אלא גם, ובעיקר, סמל סטטוס נחשק שפותח דלתות אישיות ועסקיות ■ איך מקבלים את הג'וב (בהתנדבות), מה התפקיד דורש, ואילו דלתות הוא באמת פותח?

רני רהב / צילום: סיון פרג'
רני רהב / צילום: סיון פרג'

קונסול כבוד הוא לא רק מספר לבן לרכב ולעתים חסינות חלקית, אלא גם, ובעיקר, סמל סטטוס נחשק שפותח דלתות אישיות ועסקיות. איך מקבלים את הג'וב (בהתנדבות), מה התפקיד דורש, ואילו דלתות הוא באמת פותח? 5 קונסולים של כבוד מסבירים.

"התפקיד לא פותח שום דלתות, אלא מחייב עבודה ללא כל תמורה"

שם: גד נשיץ

תפקיד: עורך דין, שותף וממייסדי משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר, קונסול כבוד של איסלנד מ-1956

גיל: 83

מצב משפחתי: נשוי+2

- איך קיבלת את המינוי?

"אבי ז"ל היה קונסול, והתמניתי כקונסול לצדו. אבי יצר את הקשרים הקונסולריים והמסחריים עם איסלנד, והיה מיודד עם ראשי המדינה, לרבות חתן פרס נובל לספרות, הלדור לקסנס. אבי היה דמות מוכרת באיסלנד, כמייסד הקשרים בין שתי המדינות".

- אילו דלתות, אישיות ועסקיות, פותח הטייטל קונסול של כבוד?

"התפקיד לא פותח שום דלתות, אלא מחייב עבודה ללא כל תמורה".

- מה אתה נדרש לעשות במסגרת התפקיד?

"לייצג את איסלנד בכל התחומים, קונסולריים בין-מדינתיים וכלכליים, בהיעדר שגריר תושב בישראל".

- מה אתה הכי אוהב באיסלנד?

"את האופי הידידותי של העם ואת הנוף".

 גד נשיץ / צילום: אייל פרידמן רויטרס ושאטרסטוק

"קשה להתחרות בשילוב של ישראלים והונגרים"

שם: דודי וירניק

תפקיד: נשיא חברת NNG, קונסול כבוד של הונגריה מ-2011

גיל: 61

מצב משפחתי: נשוי+2

- איך קיבלת את המינוי?

"בעקבות פועלי לקידום הקשרים בין ישראל להונגריה, ולבקשת ממשלת הונגריה באמצעות השגריר ההונגרי בישראל".

- אילו דלתות, אישיות ועסקיות, פותח הטייטל קונסול של כבוד?

"אני רואה את תפקידי בעיקר לסייע להונגריה בקידום ושיפור היחסים בין הונגריה וישראל והגדלת שיתופי-פעולה עסקיים, כמו גם השקעות בין שתי המדינות. המינוי הגיע באופן טבעי, בעקבות פעילותי בקידום היחסים בין המדינות. אין ספק שעצם קיומו מסייע בפתיחת דלתות".

- מה אתה נדרש לעשות במסגרת התפקיד?

"אני נפגש עם גורמים שונים בארץ ובעולם ומנסה ליצור שיתופי-פעולה ופעולות שונות לבקשת הממשלה ההונגרית והשגריר. אני עוזר היכן שאפשר וככל שיכול. אני מקפיד מאוד לא לנצל המעמד, ולא לקבל שום טובות הנאה ישירות או עקיפות.

"באחרונה לקחתי על עצמי את ארגונה מחדש של לשכת המסחר ישראל-הונגריה, שתתחיל לפעול בקרוב. הרעיון בקידום לשכת המסחר הוא לעזור לחברות ישראליות והונגריות המעוניינות לשתף פעולה. אנו נסייע לכל חברה לבצע את צעדיה הראשונים במדינה ונסייע לה לפתוח דלתות בטריטוריה חדשה. גם לפני הפעילות הפורמלית תחת לשכת המסחר היו פניות אליי בנושא".

- מה אתה הכי אוהב בהונגריה?

"כמעט הכול - התרבות, התשתיות, הנופים, תרבות העבודה, האנשים והאפשרויות. המנטליות ההונגרית דומה למנטליות שלנו, והיכולות הטכנולוגיות של ההונגרים, לצד יכולות הניהול והשיווק של הישראלים, יוצרות שילוב שקשה להתחרות בו".

דודי וירניק / צילום:סיון פרג' רויטרס ושאטרסטוק

"התואר קונסול כבוד לא מזיק, אך כשלעצמו אינו מספיק כדי לבסס פעילות עסקית"

שם: עו"ד עמיחי עורקבי

תפקיד: בעלים ומנהל קרן הון סיכון ישראלית-קוריאנית MAC Fund, קונסול כבוד של מונגוליה מ-2006 ושל קוריאה הדרומית מ-2010

גיל: 43

מצב משפחתי: נשוי+3

- איך קיבלת את המינוי?

"את מונגוליה קיבלתי בעקבות פעילות והיכרות ארוכת-שנים עם בכירים בממשל; ואת קוריאה הדרומית בעקבות היותי יועץ משפטי לממשלת קוריאה הדרומית בישראל ובגין פעילות מגוונת עסקית ותרבותית שלי במדינה".

- אילו דלתות, אישיות ועסקיות, פותח הטייטל קונסול של כבוד?

"למעשה מדובר בתואר 'כבוד', המעניק הכרה בפעילותו של הקונסול למען המדינה הממנה וייצוג האינטרסים שלה בישראל. לעניין הדלתות, תואר קונסול כבוד בוודאי אינו מזיק, אך כשלעצמו אינו מספיק כדי לבסס פעילות עסקית".

- מה אתה נדרש לעשות במסגרת התפקיד?

"מאחר שלמונגוליה אין שגרירות קבע בישראל, אני משמש כנציג המדינה לכל דבר ועניין, לרבות ביצוע פעולות קונסולריות כמו תעודות מעבר, רישום בדרכונים, ויזות וכיו"ב. מטבע הדברים, תפקידו של קונסול הכבוד הופך להיות משמעותי ומורכב בהרבה בהיעדר שגרירות תושבת בישראל.

"בקוריאה הדרומית, עיקר הפעילות שלי נסובה סביב פעילות עסקית ותרבותית. בשני התפקידים הללו, במקביל למחויבות למדינות הממנות, אני פועל לקדם אינטרסים חשובים של מדינת ישראל במסגרת הסברה, חילופי משלחות וכדומה".

- מה אתה הכי אוהב במונגוליה ובקוריאה הדרומית?

"מונגוליה היא דמוקרטיה צעירה, המתפתחת עקב לצד אגודל עם אתגרים פנימיים ובינלאומיים. שילוב של נוף עוצר נשימה וראשוני, אל מול התפתחות טכנולוגית בבירה. קוריאה הדרומית היא בעלת קווי דמיון ואתגרים משותפים לישראל. מאז כינונה של המדינה החצויה ב-1948, התפתחה קוריאה הדרומית למעצמה כלכלית מהחשובות בעולם, ללא משאבי טבע ובזכות הון אנושי ונחישות לאומית. נופיה מרהיבים, כמו גם האוכל והתרבות העשירה ובכלל זה אמנות עתיקה ומודרנית".

 עו

"אני דואג שכל אזרח שלנו יבין את התרומה של איי מרשל לישראל"

שם: רן רהב

תפקיד: יו"ר רהב תקשורת, קונסול כבוד של איי מרשל משנת 2010

גיל: 52

מצב משפחתי: נשוי+1

- איך קיבלת את המינוי?

"קודם לכן לא היו לי קשרים עסקיים באיי מרשל. משרד החוץ הישראלי פנה אליי עם ההצעה. למה דווקא אליי? צריך לשאול אותם".

- אילו דלתות, אישיות ועסקיות, פותח הטייטל קונסול של כבוד?

"אין סיבה לפתיחת דלתות באיי מרשל. באתי לתפקיד מתוך מטרה אחת - לקדם את המודעות למדינה".

- מה אתה נדרש לעשות במסגרת התפקיד?

"במסגרת תפקידי אני דואג שכל אזרחית ואזרח בישראל יבינו את התרומה הענקית של איי מרשל לישראל. זו מדינה קטנה באוקיינוס השקט, עם קול באו"ם, בדיוק כמו לסין, אשר מצביעה עם ישראל תמיד".

- מה אתה הכי אוהב באיי מרשל?

"אני מאוד אוהב את האיים המיוחדים של המדינה, 1,150 כאלה. הם כה נקיים וטהורים, שניתן לראות את קרקעית הים מלמעלה. אגב, דגת הטונה במדינה נחשבת לטובה בעולם.

"אני גם אוהב יצירות אמנות עשויות קש ועלי בננה של נשות איי מרשל. אחד הדברים הבולטים שהן עיצבו הוא תיק מיוחד עבור ז'קלין קנדי-אונסיס, ועד היום מייצרים תיקים כאלה".

רני רהב / צילום: סיון פרג'

"ישראל מקבלת אהדה ציבורית ברחבי זמביה. כדאי שיהיו לנו חברים בעולם"

שם: רונית הרשקוביץ

תפקיד: בעלת חברת ספארי קומפני, קונסולית כבוד של זמביה מ-2011

גיל: 54

מצב משפחתי: בזוגיות+4

- איך קיבלת את המינוי?

"בשנת 1992, בטיסה לסיישל, פגשתי את שר המדינה של זנזיבר. באותם ימים לא היו יחסים רשמיים בין ישראל לטנזניה-זנזיבר. הוזמנתי בדרכון זר לבקר בטנזניה ובזנזיבר, והתאהבתי. הייתי שושבינה לחידוש היחסים בין ישראל לטנזניה ועדה להתפתחות התיירות.

"ב-1999 הפעלתי את הטיסות הראשונות לזנזיבר, צילמתי שם פרסומות של גוטקס, פוקס, פלפל, וגם את בר רפאלי לקחתי להצטלם במדינה. שמתי את זנזיבר על מפת התיירות של ישראל, וכיהנתי בתפקיד כ-10 שנים, בין השנים 2000-2010. אחרי 3 קדנציות, כשסיימתי את תפקידי, התבקשתי לייצג את זמביה בישראל".

- אילו דלתות, אישיות ועסקיות, פותח הטייטל קונסול של כבוד?

"אני מייצגת את האינטרסים של זמביה בישראל, עסקית, חברתית ותיירותית. אני זוכרת תמיד להיות ישראלית גאה ולייצר אהדה בקרב ההנהגה המקומית. ההיכרות הישירה מאפשרת לי לצעוד במסדרונות הביורוקרטיה בקלילות יחסית".

- מה את נדרשת לעשות במסגרת התפקיד?

"אני שמה דגש על פעילות חברתית והומניטרית באפריקה, ומקדמת את המדינה על מפת התיירות של ישראל. בשנה שעברה ארגנתי משלחת לזמביה של רופאי עיניים, בשיתוף עם משרד החוץ. הרופאים ערכו מעל 100 ניתוחי עיניים, במסע של שבועיים. התקבלנו בחיבוק על-ידי הקהילה וההנהגה המקומית.

"במישור הדיפלומטי, ישראל קיבלה כותרת מפרגנת בעיתונות המקומית ואהדה ציבורית ברחבי זמביה. כדאי שיהיו לנו חברים בעולם. פרויקט נוסף הוא אימוץ בית-ספר בשכונת עוני בלוסקה שהובלתי - סוג של תקווה למאות ילדים ולמוריהם".

- מה את הכי אוהבת בזמביה?

"לשוט בשעת שקיעה על נהר הזמבזי ולטוס בטיסת מיקרולייט מעל מפלי ויקטוריה המרהיבים. אני אוהבת את השמיים של אפריקה, את הצבעוניות והשקט, את נהמת האריות ואת הפינוק בלב הטבע הפראי".

 רונית הרשקוביץ / צילום: שירן כרמל, רויטרס ושאטרסטוק

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"