גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החשמל מפרסמת מכסה גדולה למתקנים סולאריים חדשים

מדובר במכסה מדובר במכסה של כ-114 מגהוואט - הגדולה ביותר ב-5 השנים האחרונות ■ בחודש שעבר הגדילה הממשלה את היעדים שלה לאנרגיה מתחדשת

שדה סולארי / צילום: איל יצהר
שדה סולארי / צילום: איל יצהר

אם יש לכם מפעל, לול, חווה או סתם קרקע זמינה - תתכוננו. רשות החשמל פרסמה היום (ב') לשימוע מכסה חדשה לאנרגיה סולארית. מדובר במכסה של כ-114 מגהוואט, הגדולה ביותר ב-5 השנים האחרונות. החשמל שייוצר יכול לשמש לצריכה עצמית או למכירה לרשת החשמל. התעריף יתחיל ב-27 אגורות לקילוואט שעה ויעלה עד 31 אגורות.

אף שבישראל יש בממוצע 1,700 שעות אור בשנה, כיום רק כ-2% מהאנרגיה של ישראל מופקת מהשמש. ייצור חשמל סולארי יכול לחסוך למשקי-בית אלפי שקלים בשנה, למפעלים עשרות אלפים ולמשק מיליונים.

בעבר היה דרוש סבסוד על מנת לעודד התקנות מערכות סולאריות, אולם היום מחירי המערכות הסולאריות בטכנולוגיה פוטו-וולטאית ירדו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים (הרבה בזכות כניסתה של סין לשוק ייצור המערכות), וכיום זול ויתר לייצר חשמל לבד באמצעות מערכת סולארית מאשר לרכוש את החשמל מחברת החשמל.

החיסכון נובע גם מסיבות נוספות. צריכת חשמל בנקודת הייצור חוסכת את עלות הובלת החשמל שמהווה כ-20%-25% מחשבון החשמל של הצרכן, ואת עלות החשמל שלא הגיע אלינו (רק 27%-37% מהאנרגיה "המקורית" מגיעה אלינו - כל יתר החשמל מתפזר כחום והולך לאיבוד בדרך). חיסכון נוסף נובע מעצם העובדה שאנרגיה סולארית נקייה ולא מזהמת.

ביורוקרטיה שגרמה לקיפאון בענף

על-פי נתונים של סוכנות האנרגיה העולמית, כבר בעוד 10-15 שנים תייצר אנרגיה סולארית את החשמל הזול ביותר באירופה. דוח של בלומברג על תעשיית האנרגיה מיוני 2015 מצביע על כך שבשנת 2040 - 60% מהחשמל ייוצר מאנרגיה מתחדשת, בעיקר אנרגיה סולארית פוטו-וולטאית.

התחום הסולארי בישראל מקודם החל משנת 2008 על-ידי משרד האנרגיה, ומתנהל לפי מכסות שקובעת הממשלה. בשנת 2009 הציבה לעצמה הממשלה יעד ביניים לשנת 2014 להפיק 5% מהחשמל ממקורות מתחדשים, ויעד של 10% לשנת 2020. לפני חודש אישרה הממשלה את הגדלת יעד הייצור מאנרגיה מתחדשת ל-13% בשנת 2025 ול-17% עד שנת 2030. ואולם נכון להיום אחראית האנרגיה המתחדשת על ייצור של כ-2% מסך צריכת החשמל השנתית (כאשר 98% ממנו מגיעים ממתקנים סולאריים פוטו-וולטאים).

"הסיבות לעיכובים הן רבות", מסביר דני דנן, מנכ"ל חברת אנרפוינט ישראל, ומפרט: סחבת ביורוקרטית, בחירות, ערר שהגיש בזמנו משרד האוצר, חילופי ממשלה, היעדר תמיכה ממשלתית ועיכובים נוספים הובילו לקיפאון בענף האנרגיה הסולארית. "יזמים רבים שביקשו להשקיע באנרגיה סולארית לא הצליחו לעשות זאת, יזמים אחרים שלא הצליחו להירשם למכסה נשארו תקועים עם פרויקטים שהתחילו , ויזמים אחרים החליטו להשקיע במדינות אחרות", אומר דנן.

דנן טוען כי עד לא מזמן, מערכת סולארית קטנה או צרכן שמעוניין להתקין פאנל סולארי על הגג הבית, מחויב היה להחליף את שעון החשמל לשעון התעו"ז שמבוסס על תעריף משתנה לפי עומס המערכת והזמן. כמו כן, היה עליו לפתוח תיק במס הכנסה כעוסק מורשה ולהתמודד עם דרישות לתשלום ארנונה. "זה לא קורה בשום מקום אחר בעולם", טוען דנן ומוסיף "אנשים לא מעוניינים להתמודד עם הביורוקרטיה הרבה בתחום הסולארי. ככה לא מקדמים אנרגיות מתחדשות, וככה לא ניתן לעמוד ביעדי הממשלה".

מתוך המכסה של 114 מגהוואט שמפרסמת רשות החשמל, 45 מגהוואט מיועדים למתקנים קטנים (עד 5 מגהוואט), 40 מגהוואט למתקנים של עד 16 מגהוואט, והיתר למתקנים גדולים של מעל 16 מגהוואט. מכסה זו מצטרפת למכסה של 20 מגהוואט שפרסמה הרשות לאחרונה. זו מיועדת למתקנים של עד 50 קילוואט שיותקנו על גגות.

- האם המכסה החדשה תעזור לפתור את הבעיות?

"המכסה הזו מבורכת, אבל לא בטוח שהיא מספיקה על מנת להוציא את המשק הסולארי מהקיפאון", טוען איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל. "אנחנו מחכים למכסה הזאת כבר 3.5 שנים. ממש נראה כאילו הממשלה לא רוצה שנייצר חשמל מהשמש".

לטענת פרנס, על מנת לוודא שיעדי הממשלה אכן מושגים, יש לעגן זאת בחקיקה "לכן, ביום ראשון הקרוב עולה הצעת חוק לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת לוועדת שרים לחקיקה".

"אף שאני בטוח שהמכסות ייחטפו, לא בטוח שרשות החשמל הביאה בחשבון את כל הפרמטרים של עלויות התקנת המערכת ותחזוקתה כשהיא קבעה תעריף של 27 אג'", טוען אלון תמרי, מנכ*ל משותף בחברת סולארפאוור. "אולי אלו המחירים שנהוגים היום בעולם, אך בישראל נדרשים המתקינים לשלם דמי השבחה, ואין הטבות מס על ההשקעה. לבסוף, מחירי הקרקע בישראל הם גבוהים מיתר מדינות העולם. לא בטוח שבתחשיבים של רשות החשמל הובאו בחשבון כל הפרמטרים האלה".

נציין כי ברשות טוענים דווקא כי התעריף יאפשר ליזמים תשואה יפה מצד אחד, וישמור על האינטרס הצרכני מצד שני. תעריף גבוה מדי פירושו שהציבור מסבסד את המתקנים, הם טוענים. כדוגמה מציגים ברשות את גרמניה, הידועה בתור אחת המדינות ששמה לה למטרה לקדם את ענף האנרגיה הסולארית. אמנם המדינה נהנית מחשמל נקי, אך מדי שנה משלם שם הציבור תוספת של 23 מיליארד אירו בגין הסבסוד של אנרגיה מתחדשת.

תמרי רוצה לעודד את כלל הציבור להתעניין בהתקנת מערכות סולאריות. "המכסות הקרובות מיועדות אמנם בעיקר ליזמים, אך הן מדגישות את היתרונות של סדרת 'מונה נטו' שמכירה בתעריף גבוה יותר ושפונה לכלל הציבור (הסדרה שפרסמה רשות החשמל שהמאפשרת לכל בית, ארגון ומפעל שברשותו גג להתקין מערכת סולארית, לייצר את החשמל באופן עצמאי ולצרוך אותו, ה.כ).

"7% עד 2017"

מרשות החשמל נמסר כי "במקביל למכסות אלו, בשנתיים הקרובות יחלו לפעול שורה נוספת של מיזמי ענק לייצור חשמל סולארי אשר כבר נמצאים בשלבי הקמה, הצפויים להגדיל את היקף האנרגיה המתחדשת המיוצרת במשק ל-7% עד 2017".

יו"ר רשות החשמל אורית פרקש-הכהן הוסיפה, כי "מדובר בשני שימועים מקבילים שפרסמה הרשות ביחס למכסה הסולארית המסחרית הגדולה ביותר במשק מאז שנת 2011, והיא מהווה אבן דרך משמעותית בהמשך התקדמות והרחבת הייצור הסולארי המקומי. השימוע מטעם הרשות מדבר על כניסה לתוקף החל מעוד מספר חודשים, על מנת ליתן לשחקנים בשוק זמן נאות להיערך להשתלב בהסדרה".

היקף המכסה: 114 מגהוואט

45 מגהוואט - למתקנים של עד 5 מגהוואט

40 מגהוואט - למתקנים של עד 16 מגהוואט

29 מגהוואט - למתקנים של מעל 16 מגהוואט

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-11%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל