גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הלחצים בחייו של מנהל דומים לאלה של ספורטאי צמרת"

מרין דקרס, מנכ"ל באייר, החברה הגדולה ביותר בגרמניה במונחי שווי שוק, הצליח ב-5 שנות כהונתו להפוך אותה מתשלובת כימיקלים אפורה לקבוצת מדעי חיים ממוקדת יותר ■ למרות ההצלחה בחר דקרס לפרוש בשיא על מנת להקדיש יותר זמן למשפחתו

מרין דקרס / צילום: רויטרס
מרין דקרס / צילום: רויטרס

הקריירה של מרין דקרס הייתה לא רעה, אם חושבים על כך שהוא חלם בנעוריו להיות טניסאי מקצועי. הוא היה קרוב לכך כמספר 2 בדירוג הנוער במולדתו הולנד ואחרי כמה שנים בשולי הטניס המקצועי, אבל כשהתהילה לא הגיעה, הוא נטש את הטניס לטובת הנדסת כימיה.

היום, כעבור 40 שנה, כמנכ"ל באייר, הוא מנהל את החברה הגדולה ביותר בגרמניה במונחי שווי שוק (90 מיליארד אירו), וגם מכהן במועצת המנהלים של ג'נרל אלקטריק האמריקאית, החברה שבה הוא החל את דרכו כמדען חוקר.

לזכותו של דקרס בן ה-58 נזקפת הפיכת באייר מתשלובת כימיקלים אפורה לקבוצת מדעי חיים ממוקדת יותר. המהלך האחרון הגיע החודש, עם הנפקה לציבור של חטיבת הפלסטיקה קובסטרו, שהיא ההנפקה הראשונה הגדולה ביותר בגרמניה זה שנים. ההנפקה התבררה אמנם כמקבילה פיננסית של חבטת הגשה שנייה חלשה בטניס, מפני שתנאי השוק כפו על באייר להוריד את מחיר ההנפקה, אבל היו הרבה מאוד חבטות הגשה מנצחות מאז שדקרס נטל לידיו את הניהול ב-2010. מחיר מניית באייר הכפיל מאז את עצמו ויותר בתגובה לצמיחה היציבה ולסדרה של השקות תרופות מוצלחות.

אז מדוע, בעידן שבו מנכ"לים רבים מכהנים גם בשנות ה-60 לחייהם, דקרס מוכן לפרוש מכהונתו? החוזה המקורי שלו ל-5 שנים הוארך על-ידי מועצת המנהלים של באייר עד סוף 2016 לבקשת דקרס. הוא אומר שזה היה בגלל הבנות שלו - יש לו שלוש - שיעברו מבתי ספר בגרמניה למכללות בארה"ב. "אני צריך את הגמישות לשהות יותר בארה"ב ולא להצטרך להשתתף בישיבות ההנהלה של ימי שני, שאני לא יכול להיעדר מהן", הוא מסביר.

גבוה וגרום עם רעת שיער בלונדיני בהיר, הוא לא נראה בגיל פרישה, אבל הוא עומד על כך שאין לו תוכניות להיות מנכ"ל במקום אחר. הכוונה היא להיות איש משפחה אחרי כה הרבה סוויטות מנהלים. הלחצים בחייו של מנהל דומים לאלה של ספורטאי צמרת, הוא אומר. ההתעלפות של עמיתו בב.מ.וו, הראלד קריגר, במסיבת עיתונאים ביריד הרכב בפרנקפורט בחודש שעבר הדגימה היטב את הצורך של ראשי עסקים לשמור על בריאותם.

"אני מודע מאוד ללחצים הפיזיים והמנטליים על גופי, ומנסה לנהל אותם בהרבה שיטות", הוא אומר. "אני יודע מימי הטניס שלי מה זה לנהל את האנרגיה שלי. ביום של משחק אתה צריך להיות בשיא הכושר ב-2 בצהריים, נניח, ולא ב-5 אחר הצהריים".

"כולם חשו קרובים לג'ק וולש"

דקרס היה עד לבריאת מנכ"ל-העל המודרני בשנות ה-80, כאשר הוא עשה את המעבר ממעבדות המחקר לניהול ב-GE, בימים הראשונים של כהונת ג'ק וולש כמנכ"ל התובעני של התשלובת הזו. הוא היה צעיר וזוטר יחסית, ולא היה לו מגע ישיר רב עם המנכ"ל שהתפרסם כאשר הוא פיטר מדי שנה את עשרת המנהלים בעלי הביצועים הגרועים ביותר בחברה. אבל הוא זוכר ש"GE העסיקה 350,000 עובדים, וכולם חשו שהם קרובים לג'ק, כי כולנו היינו מודעים לנוכחות שלו".

אחרי ששרד את ה"טיהורים" הללו ב-GE במשך עשור, דקרס עבר בסופו של דבר להאניוול, ומאוחר יותר הפך את Thermo Fisher Scientific ליצרנית ציוד המעבדות הגדולה בעולם בשמונה שנות המנכ"לות שלו בחברה זו.

למרות ההישג הזה, המעבר שלו לצד האחר של האוקיינוס האטלנטי ב-2010 בא בהפתעה. באייר נוהלה תמיד על-ידי גרמנים שקודמו בשורות התשלובת. "כשהגעתי, אנשים חשבו שאני אמריקאי, ולכן כשהתחלתי לדבר גרמנית במבטא הולנדי, הם חשו הקלה מסוימת", הוא מספר. בכך הוא רומז לאי אמון מסוים כלפי תרבות העסקים האמריקאית שמעדיפה את בעלי המניות.

לעומת זאת, השערורייה האחרונה של זיוף מבחני פליטת המכוניות של פולקסווגן מעמידה בספק את המעלות של המשילות התאגידית הגרמנית. גם באייר ניצבה בפני ביקורת סביבתית בנושא השפעת קוטלי החרקים מתוצרתה על התדלדלות אוכלוסיות דבורי הדבש, בצד הביקורת האתית הרגילה המוטחת בחברות תרופות גדולות.

אבל דקרס ממשיך לטעון שהמודל הגרמני של יחסי עבודה בהסכמה ומדיניות תעשייתית חזקה ממשיך להיות כוח שוחר טוב. "אני מעדיף את התרבות הזו, בייחוד אם אתה מנהל חברה עם מסגרת זמן ארוכה מאוד", הוא אומר. "בתרבות האמריקאית, הלחצים באים מהר מדי אם משהו משתבש. אנשים מתחילים לדפוק על דלתך ולומר, 'למה אתה לא מוכר את החברה הזו או ההיא' או 'אני רוצה להיכנס למועצת המנהלים שלך כמשקיע אקטיבי'".

"באירופה מגלים חשדנות ליזמות"

אבל הוא מודה שחסרה לו הדינאמיות הגדולה יותר שנמצאת בחיי העסקים בארה"ב, והוא מתלונן על היחס האירופי השלילי ליזמות. "חייתי בבוסטון, וכל פרופסור שם היה מעורב בשלושה מיזמי סטארט-אפ", הוא אומר. "אם פרופסור בבוסטון מתעשר מסטארט-אפ, כולם מעריצים אותו. כאן, אנשים הם חשדנים".

בבאייר הוא מצא חברה בת 150 שנה עם תרופות חדשות מבטיחות כמו קסרלטו לדילול דם (ריברוקסבאן), שנכסים היסטוריים שצמיחתם איטית מעיקים עליה. ההנפקה של קובסטרו ציינה את סיום השיפוץ הכללי שהוא ביצע, שהשאיר לבאייר רק 4 עסקים: תרופות, בריאות צרכנית, רפואה וטרינרית ואגרונומיה.

יש עדיין מגוון רחב של מוצרים שהחברה מייצרת, מקוטלי חרקים וקולרים נגד פרעושים לחיות מחמד, עד תרופות לסרטן והמותג הוותיק ביותר של באייר, האספירין. אבל כולם קשורים בהתערבות כלשהי בתהליכים הביו-כימיקליים של יצורים חיים - צמחים, בעלי חיים או בני אדם. זה, אומר דקרס, ממצב את התשלובת בהתמקדות על חדשנות מדעית בעלת ערך מוסף שעונה על הביקוש העולמי הגדל והולך לבריאות ולמזון.

"אלה הם זמנים חסרי תקדים", הוא אומר ומתכוון לגלי פריצות הדרך הרפואיות שיצרה התקדמות מדע הגנום. "זה כמו לפקוח את העיניים בבוקר ולראות דברים שמעולם לא ראית".

הוא נזכר בימי עבודתו בתרמו אלקטרון, החברה שקדמה לתרמו פישר, לפני 15 שנים, כאשר היא פיתחה מכונה שפיצחה רצף של מבנה חלבוני במשך שנה. היום אותו תהליך בדיוק מתבצע ב-20 שניות בלבד.

זה מאיץ בהרבה את קצבי המחקר, אבל מבול הנתונים מאתגר את ראשי העסקים בכל מגזר, הוא אומר. "ככל שהעולם נע מהר יותר, היכולת שלך לקלוט דברים חשובה יותר. אתה מקבל את כל המידע ואיכשהו אתה צריך לסנתז אותו ולקבוע את הכיוון".

שינוי האסטרטגיה של חברה גרמנית שנטועה עמוק במורשת התעשייתית הגרמנית לא היה תמיד קל. באייר נשארה מושרשת מאוד בעיירת מולדתה לברקוזן בחגורה התעשייתית של נורדריין וסטפליה. היא, כמובן, הבעלים של מועדון הכדורגל באייר לברקוזן מהבונדסליגה, כדי לסמל את הקשר לעיירה.

דקרס אומר שהוא ניסה לשמר את המיטב של התרבות הגרמנית, תוך עידוד רוח יזמית יותר.

הוא משווה את התהליך של הבאת שינוי לחברות גדולות למתיחה של רצועת גומי. "אתה יכול למתוח את הרצועה עוד ועוד, אבל מתי היא חוזרת במכה? אם אתה מכריח בני אדם לזרז את הקצב יותר מכפי שהם מסוגלים, אתה מסיים את הדרך לבד, ואף אחד לא יודע על מה אתה מדבר", לדבריו.

כאשר הוא מחכה להקדיש יותר זמן למשפחתו ולמחבט הטניס מסוף השנה הבאה, דקרס מראה לנו אולי שאפשר להציב גבולות בריאים לאורך הכהונה של ראשי חברות רב-לאומיות טרודים וסחוטים.

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה