גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים משפט חוזר

ככה זה עם מורשעי-שווא: לפחות חלקם לעולם לא יוותרו על האמת

מורן כרמון / צלם: איל יצהר
מורן כרמון / צלם: איל יצהר

לקראת היום הבינלאומי לציון הרשעות-שווא (יום החפות הבינלאומי), מעלה פרויקט החפות האמריקאי לדף הפייסבוק שלו שאלה: מה את/ה עושה בעניין חפים מפשע שהורשעו לשווא? האמריקאים מציפים בתגובות, יש להם הרבה רעיונות בנושא. גם ניסיון טוב בתיקון הרשעות-שווא.

אני ממהרת לשתף בדף הפייסבוק האישי שלי, למען הסיפוק המיידי שבתחושת העשייה. אמנם אני מהווה חלק מכוח-האדם של "מחלקת משפטים חוזרים" בסנגוריה הציבורית, הכתובת שאליה מתנקזות רבות מהפניות של מי שעומדים על חפותם גם לאחר הרשעתם, ולדעתם של בני ביתי גם עובדת קשה למדי - אבל בינתיים תחושת הסיפוק מהעשייה מסרבת להגיע.

כך זה עובד בדרך-כלל: במשרדי הסנגוריה הציבורית נוחת מכתב מרופט בכתב-יד, בדרך-כלל בעברית, לפעמים בערבית או ברוסית, שבועות רבים לאחר שנשלח מהכלא. המכתב, לעיתים קרובות מבולבל, מקפץ מנושא לנושא, כופר באשמה, מטיח האשמות בעורכי הדין, בשופטים, מתייחס לעדויות או לראיות שלא ניתן להם די משקל, והמשותף לכולם - נסוכה בו תקווה. על אף האכזבה הקשה ממערכת המשפט, הפונים למחלקת משפטים חוזרים מפליאים באמונתם שאת העוול שנגרם להם ניתן יהיה לתקן.

הרשעות-שווא, ניתן לתת בהן סימנים

בעולם משובש חשוב הסדר: את המכתב אנחנו מתייקים בתיקיית נייר בצבע ירוק בהיר. פותחים מספר פנייה במחשב. המתמחה המסורה שלנו מאתרת את כתב האישום, את הכרעת הדין המרשיעה, את פסק הדין בערעור.

הרשעות-שווא, ניתן לתת בהן סימנים. הסימן הראשון האפשרי להרשעת-שווא הוא הכרעת דין לא מאוד משכנעת. כזו שנשענת על הנמקה קלושה, על ראיות מפוקפקות. הכרעת דין שמתאמצת להרשיע.

הסימן השני הוא בדרך-כלל נאשם מוחלש. נרקומן, בדואי, רוסי, חולה נפש. בניגוד למתחייב על-פי חוק, חקירתם לא תתבצע בשפת אמם. אם הם היו בקריז תוך כדי החקירה, הדבר לא יתועד. כאשר יעידו בבית המשפט, הם ייצרו רושם רע, ללא קשר לשאלת אשמתם.

הסימן השלישי הוא דבקותם של המורשעים בחפותם. גם אם במהלך חקירה לא הוגנת, ולעיתים אלימה, הם הודו בעבירה שלא ביצעו, בהזדמנות ראשונה הם ישובו ולזעוק כי לא הם האשמים האמיתיים. גם לאחר שנים בכלא, כאשר סירובם "לקבל אחריות" ולהודות במעשה שלא ביצעו עומד להם לרועץ ושולל מהם הטבות ממשיות, כמו קציבת העונש או יציאה לחופשה, ימשיכו לדבוק בגרסת החפות.

צוות של מחלקת משפטים חוזרים נוסע לכלא לבקר את הפונה. הוא מאושר לראותנו. הוא מלא תקווה. אנחנו מזהירים מראש: הבדיקה תתארך, נמתין זמן רב לקבל חומר, צריך סבלנות, את רובן המוחלט של הפניות אנחנו נאלצים לסגור בלי שנגיש בהן בקשה למשפט חוזר, רובן המוחלט של הבקשות שכבר מוגשות נדחות על-ידי בית המשפט העליון. מקום המדינה ועד היום התקבלו רק 28 בקשות למשפט חוזר, אם תרצו לדעת.

הפונה מהנהן בשמחה. הוא מבין. הוא ימתין. בעניין שלו תוגש בקשה ותתקבל, לא ייתכן אחרת. הוא הרי חף מפשע!

אנחנו חוזרים למשרד ומנסים לאתר את כל חומרי החקירה. להבין אילו כיוונים חדשים אנחנו יכולים להציע, שיובילו לחשיפת חפותו של הפונה. אילו בדיקות ניתן לבצע וטרם בוצעו.

אנחנו פונים לפרקליטות ומבקשים את עזרתה באיתור חומרים. לעיתים מדובר במוצגים פיזיים שאנחנו מעוניינים לערוך בהם בדיקות DNA שלא בוצעו בזמן אמת. פנייתנו מתקבלת בפרקליטות ומתויקת בוודאי בתיקיית נייר בצבע כלשהו.

גם לקולגות שלנו מעבר לכביש - בפרקליטות - יש עומס עבודה; ובניגוד אלינו, לחלקם אף אולי יש אמונה שלפיה הרשעות-שווא לא יכולות להתקיים במערכת המשפט הישראלית. עניין של נקודת מבט. לפיכך, את תיקיית הנייר בצבע ההוא ידחפו בתחתית הערימה. לכו תמצאו עכשיו מוצגים מלפני 15 שנה בגלל איזה עבריין נודניק שהחליט לשגע את המערכת.

עד יום החפות הבא

בינתיים, הפונה שלנו ממשיך לשמור על אופטימיות. בתחילה הוא יתקשר מדי שבוע לשאול מה קורה. באיזשהו שלב הוא יבין שאין טעם ויתקשר פעם בחודש. לאחר מכן פעם בחודשיים. לבסוף הוא יפסיק להתקשר.

לעיתים, אחרי המתנה של חודשים ואינספור תזכורות, נקבל מהפרקליטות הודעה שהחומר נגנז. לעיתים כולו אוכל בשריפה, לעיתים הוצף בביוב, לעיתים אבד. מיתות שונות ומסתוריות מביאות לסיום חייהם של מוצגים שאמורים להיות, על-פי חוק, שמורים על-ידי מדינת ישראל לצמיתות.

אחרי שנתכנס בצוות מורחב, בראשות הסנגור הציבורי הארצי, ונסכם בצער שללא המוצגים לא נצליח להוכיח את חפותו של הפונה, נוציא לו מכתב המודיע על סגירת הפנייה, ונקווה שהמכתב יגיע אליו, על אף שהדואר לכלא מגיע רק לפעמים. את תיקיית הנייר הירקרקה נעביר לארכיב. את התיק נעביר לרשימת התיקים שהטיפול בהם הסתיים.

שנה-שנתיים מאוחר יותר, הפונה שסגרנו את פנייתו יפנה אלינו שוב. יש לו רעיון חדש כיצד נוכל להוכיח את חפותו. הוא בטוח שהפעם זה חייב להצליח. ככה זה עם מורשעי-שווא: לפחות חלקם לעולם לא יוותרו על האמת. תודה לאל על כך.

אנחנו שולפים שוב את התיקייה הירוקה, וממשיכים לעבוד. אולי עד יום החפות הבינלאומי הבא, גם לנו יהיה מה לחגוג בדף הפייסבוק שלנו.

■ הכותבת היא מהמחלקה למשפטים חוזרים בסנגוריה הציבורית.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-3%, טסלה מזנקת ב-12%

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?