גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהוד רצאבי: "הבנקים גובים ריבית מעסקים כמו בשוק האפור"

נשיא לה"ב יורה בראיון פרישה מיוחד חיצים לכל עבר: "המדינה מפלה אותנו לרעה בכל הזכויות" ■ "חברת החשמל הם בריונים, משלמים מתי שבא להם, אין דין ואין דיין" ■ "אגף התקציבים באוצר דומה לזנב המנסה לכשכש בכלב"

אהוד רצאבי / צילום: איל יצהר
אהוד רצאבי / צילום: איל יצהר

"כולם, כל הזמן, מגדול עד קטן, רטוריקה של כל כנס ונאום, מדברים על חשיבותם, כבודם ומרכזיותם של העצמאיים והעסקים הקטנים. כולם מתהדרים - אבל בתכל'ס, במציאות האמיתית, לא הרבה קורה. וכשקורה, ואכן קרה, זה לקח שנים ארוכות, מלחמות התשה מול רגולציה סרבנית, בירוקרטיה שקועה בעצמה וגם עניינים של פוליטיקה. בכל זאת עברנו כברת דרך, בהחלט הצלחנו להעלות את המודעות וקידמנו חקיקה - אבל העיוותים והאפליה לרעה של עצמאיים מול שכירים - חיים, בועטים ופוגעים חד-משמעית בצמיחת המשק". כך אהוד רצאבי, נשיא לה"ב, מסיים שלוש שנים בתפקיד. זהות הנשיא הבא ידועה משכבר. יש מועמד יחיד, רועי כהן, נציג לשכת עורכי הדין, שצפוי להיבחר במוסדות לה"ב - לשכת העצמאיים והעסקים הקטנים והבינוניים המייצגת 42 ארגונים.

- הנה, השבוע יצא משרד ראש הממשלה בהודעה דרמטית: "הממשלה אישרה את תוכנית החומש של ראש הממשלה להפחתת הרגולציה, רידוד הבירוקרטיה והורדת יוקר המחיה". נהדר גם לכם, לא?

"חומש? איזו ממשלה שרדה פה 5 שנים? ההיסטוריה מלמדת שבין הבטחות למעשים יש מרחק גדול, ושלא ישלו אותנו - תוכנית החומש הממשלתית שעליה הכריז השבוע רה"מ, תעלה אבק לצד החלטת ממשלה זהה אשר צוברת אבק עוד מיולי 2011. ולמי שרוצה לנבור באבק, מדובר בהחלטה 3409 מיום 3 ביולי 2011 ("עידוד פעילותם של עסקים קטנים ובינוניים בישראל"), שקבעה, סגרה, חתמה והתהדרה בכל מה שצריך לעשות ביחס אלינו. כל מה שנכתב אז - ראוי לו ליישום היום".

- מה יושם?

"חלק קטן. היו כמה תיקונים של עוולות היסטוריות, למשל מעבר לתשלום מע"מ על בסיס מזומנים כך שעסקים בעלי מחזור של עד 2 מיליון שקל יהיו חייבים בתשלום המע"מ רק עם קבלת התשלום בפועל. יאיר לפיד, הבן של האיש שהביא אותי לפוליטיקה, טומי לפיד ז"ל, יישם את זה ואני מודה לו על כך מאוד. העברנו תיקון לחישוב מס נפרד לזוגות בעלי עסק משותף, התקדמנו בנושא דמי אבטלה ופנסיה, אבל הבעיות לא נגמרו וצריך להשגיח מפני איזשהו תרגיל שמשרדי ממשלה מנסים לעשות לנו. נשארנו עם בעיית חוק "מוסר התשלומים". יש להפסיק עם הנוהג הנפסד והמשתק של תשלומי שוטף פלוס 90 וגם הרבה יותר, ולסגור - לפחות עם הממשלה, גופי הסמך והנתמכים בסקטור הציבורי - על שוטף פלוס 30. זה ממשיך להתברבר ויש עוד הרבה עבודה לתיקון עיוותי חקיקה ואפליה בין שכירים לעצמאיים".

- מה המציאות בתשלומים לעצמאים?

"על זה נאמר 'כל איש אשר ידבנו ליבו' - כל אחד מה שבא לו על פי כוחו ומצפונו, או אין מצפונו. חברת החשמל, למשל, הם בריונים, משלמים מתי שבא להם, אין דין ואין דיין, בלי טיפת התחשבות. הם החזקים אז מגיע להם, והעצמאי שעשה את העבודה - שיתייבש. לפעמים, וזה קורה הרבה, חותמים על תשלום של שוטף פלוס 90, וכשעוברים את היום ה-90 אומרים לנו: 'אוי, אבל אנחנו בכלל לא מאשרים את התשלום הזה, צריכים לדון'. בקיצור, את העבודה מספקים, אבל התשלום... אלוהים גדול. זה דוד מול גוליית - רק שהפעם לדוד אין כלום ביד ואין לו דרך להתמודד".

- והצעת החוק?

"הצעת חוק שוטף פלוס 30 עברה בכנסת הקודמת, הייתה צריכה להגיע למליאה, אבל נתניהו הכריז אז על בחירות וכל המפלגות נכנעו ללחץ של מרכז השלטון המקומי שדרש פטור מהחוק הזה לעיריות ולמועצות. בכנסת הנוכחית הגישו הח"כים אלי כהן ורועי פולקמן מ'כולנו' תזכיר הצעת חוק שנתמכת על ידי שר הכלכלה דרעי: שוטף פלוס 30 לממשלה וגופי סמך נתמכים, ושוטף פלוס 45 לשוק העסקי. נקווה".

"הרגולציה רק גדלה"

- ממה לדעתך נובעת ההתייחסות המרוחקת לעצמאים?

"יש כאלה שנשארו בעבר, לא שמו לב שמצעדי ה-1 במאי פסו מן העולם. הם חושבים שכל המדינה צריכה להיות שכירים, והכי טוב לעמדתם זה שכירים בשירות הממשלתי והציבורי. אני רק לא מבין איך זה שמי שרוצה לדאוג לעובדים עם דמי אבטלה, מחלה, לידה, פנסיה - רוצה לדאוג רק לשכירים ולהזניח במכוון את העצמאים. הם לא מבינים ולא רוצים להבין שהעולם השתנה, שיש הבוחרים, לעתים נאלצים, להיות עצמאיים, לנהל בכבוד את עצמם או את העסק שלהם".

- עצמאי/ת מופלים לרעה?

"בטח. בלי כל ספק. בכל הזכויות, בכל היחס של המדינה".

- מדברים על עצמאים בקריצה כאילו הם מדברים על רווחים קטנים אבל בעצם מעלימים הכנסות.

"בנו חושדים? זה טמטום ורוע להפליל אוכלוסייה שלמה של קרוב לחצי מיליון עוסקים בגלל עשבים שוטים. מוטב להשקיע מחשבה ומאמצים על מנת לסייע ולהקל על שרידותם של אלה הנתקלים בבעיות קיומיות. האמירה הנסתרת היא: "החבר'ה האלה משחקים תמימים, אבל בעצם עובדים הרבה ב'שחור' ומרוויחים הרבה יותר ממה שהם מדווחים, ולכן לא חייבים להתחשב בהם.

"הפחד של מקבלי ההחלטות ללכת לקראת חקיקה מקלה בנושא מיסוי בגלל החשש ממעלימי מס בקרב עסקים קטנים ועצמאיים, גורמת לפגיעה ולעיוות בתהליך קבלת ההחלטות. ההון השחור הוא רעה חולה וחייבים להילחם בו מלחמת חורמה. על העצמאיים והעסקים הקטנים הערימו קשיים, אבל עיקר ההון השחור לא נמצא בידם, אלא דווקא אצל החברות הגדולות המשתמשות בתכנוני מס אגרסיביים ובכספים שנמצאים בחו"ל".

- אין ספק, בבסיסן של כלכלות יציבות עומד מעמד חזק של עצמאיים ועסקים קטנים, כולל חוקים שיאפשרו את תפקודו. בישראל, מעמדה של המדינה במדד הבינלאומי של יכולת עשיית העסקים מצוי בהידרדרות מתמשכת. משנה לשנה הדירוג שלנו יורד.

"אצלנו, משנה לשנה, מדברים יותר על צמצום הרגולציה והבירוקרטיה, אבל זו רק גדלה ומכבידה. אצל האנגלים יש כלל רגולטורי: One -In, One - Out .

כל הוראה רגולטורית שרוצים להכניס - קודם חייבים להוציא אחרת, באותו שווי כספי. עכשיו הם מדברים על תיקון הכלל הזה ל-One - In , Two - Out.

בארה"ב יש רשות פדרלית שקובעת קריטריונים להוראות רגולטוריות חדשות. זה מראה על עומק הרצון וגודל הנחישות. הגיע הזמן שנאמץ משהו מזה גם אצלנו במקום להמשיך לדבר".

- מה אתה רוצה? מה היה מספק ומחזק את המגזר?

"הכל ברור, כתוב ואף הוחלט: החלטת הממשלה מ-2011 שמדברת על זמינות אשראי, נגישות למידע, ייעול תהליכי הקמה ופעילות עסקים קטנים ובינוניים, הקטנת העומס הבירוקרטי, השתתפות במכרזי הרכש הממשלתי, מימוש פוטנציאל הפריון והחדשנות, כולל כמה תיקוני חקיקה שכבר נוסחו. נוסחו נוסחו... ושצריך גם ליישם".

- לא מזמן כתבת לנגידת בנק ישראל קרנית פלוג: "זו אחריותך לסייע לעסקים הקטנים מול הבנקים". אחריותה?

"חוק בנק ישראל קובע שבין תפקידיו של הבנק המרכזי הוא לשמור על יציבות מחירים והמטרות הכלכליות של הממשלה, במיוחד צמיחה. לכן בין כל אלו יש לא רק חובה ליציבות הבנקים, אלא גם, בדיוק באותה עוצמה, חובה למצוא דרכים לעודד ולשמר עסקים קטנים כדרך ליציבות הכלכלה".

-דווקא שמנו לב שהבנקים פונים יותר ויותר למשקי בית ועסקים קטנים ושהיקף האשראי שהם נותנים להם הולך וגדל.

"הבנקים אכן מעניקים יותר אשראי לעסקים קטנים, זה בהחלט נכון, אבל במקביל גם הריבית שלהם, מרווחי האשראי שלהם, גבוהים יותר ככל שהם מתייחסים לעסקים קטנים ובינוניים ועצמאיים. הם גובים ריבית כמו בשוק האפור. על כך מעידים רווחי הבנקים ממגזר העסקים הקטנים ביחס לחלקם באשראי הכולל".

- ניהול סיכונים דורש ריבית גבוהה יותר לעסקים קטנים ששרידותם פחותה מזו של הגדולים.

"נכון שמספרי הרווח של הגדולים גדולים יותר מאלה של הקטנים והבינוניים, ונכון שהסיכון של העסק הקטן גבוה יותר מזה של הגדול, רק שהבנקים תומכים בכל כוחם בעסק הגדול שנכנס לקשיים. הם עושים עבורו הכל, כולל פריסות וגם "תספורות" על חשבון הציבור, אבל על העסק הקטן הם לא באמת מתאמצים".

- מה אתה רוצה?

"את מה שכל המשק רוצה: תחרות. שיתחרו עלינו. זה גם מה שאני דורש מהנגידה: שתיצור לגיטימיות לתחרות. שייקבעו קריטריונים, כמו למשל כאלה הקיימים בחו"ל, שאם בנק מוכיח שנתן יותר קרדיט לעסקים קטנים, הדבר יחושב לו בדרישות הלימות ההון. למה? כי כך מדינה מעודדת אפשרות להקים ולייצב מגזר שלם של עסקים קטנים. אני מבין שהדאגה העיקרית, בצדק, היא יציבות הבנקים, אבל אפשר למצוא נוסחה הולמת שתביא להרחבת האשראי לעסקים קטנים, במרווחים מצומצמים יותר. שיתאמצו. שימצאו פתרון".

- אתה אמור להיות שמח שהשנה, לראשונה בהיסטוריה העברית, התקבלה ההחלטה על דמי אבטלה לעצמאיים.

"לשכירים יש מערכת הטבות ופטורים שמטופחת כל השנים. לעצמאים אין. מדינה חייבת להתייחס לעצמאי שפותח עסק כאילו היה קרן הון סיכון. לתת לו צ'אנס לחיות ולגדול, ולא להוציא לו את הנשמה טיפין טיפין. הרי ברור שמי שהחליט לפתוח עסק כבר מיצה לא רק את החסכונות שלו, אלא גם של אמא ואבא שלו ואולי גם של חמתו. לכן ראוי שתהיה לו איזושהי כרית ביטחון סוציאלית. המילה 'סוציאלית' אסור לה שתהיה דבוקה אך ורק לשכירים או לבלתי מועסקים - גם אנחנו כאן. אנחנו עובדים, אנחנו רוצים לגדול וגם לנו מגיעים תנאים סוציאלים".

- דמי אבטלה, על פי איזה קריטריון?

"דמי אבטלה לפי ההכנסה המדווחת. חד-משמעית. מי שלא דיווח - לא יקבל. מי שדיווח חלקית יקבל חלקית - רק על מה שדיווח".

- דמי אבטלה לעצמאים נמצא בחוק ההסדרים הנוכחי.

"נכון, אבל אגף התקציבים באוצר דומה לזנב המנסה לכשכש בכלב, ואני מדבר על הניסוח העכשווי לחקיקת דמי אבטלה לעצמאים. האוצר מנסה להשחיל בכוח לחוק ההסדרים את התנגדותו לנושא, על ידי ניסוח המאפשר לשר האוצר להגדיל את התשלום של העצמאיים לביטוח הלאומי. זה בניגוד גמור להבטחות שר האוצר וחברי הכנסת שהבטיחו שיעמדו על המשמר ולא יאפשרו הגדלת נטל התשלומים על העצמאיים".

- מה לגבי אישה עצמאית שיולדת?

"תראו איזה אבסורד, שכירה שיולדת, כדי לקבל 90 ימים של קצבה, אסור לה להגיע לעבודה, מקומה נשמר לתקופת זמן ארוכה ואסור לפטר אותה. עצמאית מקבלת קצבה על פי ההכנסה המדווחת שלה - וחייבת לשבת בבית. אבל אם היא לא תגיע לעבודה - הרי העסק שלה מתחסל, כי העסק זה היא. אף אחד לא שומר לה על העסק. וזה מעבר לעובדה שבתקופת ההיריון יש בדרך כלל ירידה בהכנסות בגלל ההיריון, טיפולים, בדיקות, וכדומה. "אני רוצה שיאפשרו לאשה יולדת להגיע לעבודה על פי שיקול דעתה ויסמכו על הדיווחים שלה, שיבססו את גובה דמי הלידה על פי ממוצע ההכנסות שלה בשנתיים קודמות. רוצה עוד אפליות לרעה לדוגמה?".

- עוד אחת.

"מילואים. שכיר יוצא למילואים לחודש, מקבל משכורת מהמעסיק שמקבל החזר מהביטוח הלאומי, על פי אותה רמת הכנסה, וגם אסור לפטר שכיר בגלל מילואים. עצמאי? כשהוא יוצא, והוא יוצא לחודש מילואים, הוא סוגר את העסק, כי העסק זה הוא. אבל - כל ההוצאות של העסק ממשיכות לרוץ, ארנונה, שכר עובדים, דמי שכירות... מה שהמילואימניק מקבל זה רק שכר מהביטוח הלאומי. הצענו שעצמאי יקבל 125% מהרווח שדווח לפני המילואים. לכסות קצת, טיפה, את ההוצאות הממשיכות. וגם זה שוכב שם, בממשלה, עמוק עמוק מתחת לשמיכה".

- בשנים האחרונות חוזרות האמירות לפיהן אסור לכספי חוק עידוד השקעות הון להתרכז בתאגידי ענק ועסקים גדולים, אלא גם בעסקים קטנים ובינוניים.

"אני בהחלט מצפה מהממשלה שמדברת גבוהה על חשיבות העסקים הקטנים, שתמצא דרך להקל ולסייע להם ושלא תמקד את כל הטבות המס בחוק עידוד השקעות הון, כמו שקרה גם בפרשת הרווחים הכלואים, רק לחברות הענק, שהן אמנם חשובות, אבל לקבוע חלוקה הוגנת. שיינתן אוויר לנשימה גם ל-99% העסקים האחרים בישראל".

- בת"א חופרים את הרכבת הקלה, ובעלי עסקים באזור נשארו מאחור.

"רק במדינת חלם מתקבלת החלטה כל כך דרמטית שמשתקת מטרופולין שלם, מבלי שמשרדי הממשלה הרלוונטים ייערכו לקראת ההשלכות הצפויות על מאות עסקים בתוואי. מן הראוי, כמקובל בעולם, להקים קרן סיוע לאותם נפגעים, וקודם כול להקל על תשלומי הארנונה והיטלי העירייה השונים. לצערי, עיריית תל אביב, בעזות מצח, מתנערת מאחריותה כלפי העסקים הקטנים - אותם אלה שמהם היא ניזונה - ומגלגלת את הנושא לעבר משרד הפנים".

- גם המצב הביטחוני הנוכחי...

"המצב בשבועות האחרונים הביא לכך שבעלי עסקים רבים סובלים מירידה משמעותית בהכנסותיהם. זה עלול להחמיר ככל שהמצב הזה יימשך, חלילה. זו דוגמה נוספת שמחזקת את דרישתנו למתן זכויות סוציאליות לעצמאים - הזהות לחבריהם השכירים. אלה יהוו כרית ביטחון להמשך שרידותם וקיומם בכבוד של העצמאים ומשפחותיהם".

אהוד רצאבי

גיל: 62

מצב משפחתי: בזוגיות. 3 בנות 4 נכדים ונכדות

השכלה: בוגר חשבונאות וכלכלה, אוניברסיטת ת"א

תפקידים: יו"ר אילן; יו"ר ועדת ביקורת, אגודת ידידי אוניברסיטת תל אביב; נשיא כבוד לשכת המסחר ישראל יפן; קונסול כבוד של סרי לנקה בישראל

תפקידים קודמים: כיהן כחבר כנסת מטעם תנועת "שינוי" בין השנים 2003-2006; וכמנכ"ל אמד - חברת הנכסים של דן, קרדן ואביב

עוד משהו: החל לנגן על סקסופון בגיל 42

 

עסקים בישראל

עוד כתבות

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018