גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שידוך סטודנטים וקשישים למגורים משותפים נותר גימיק

שיעורי ההשתפות בתוכנית "כאן גרים" שבה סטודנט עובר לגור בבית של קשיש אמנם הוכפלו, אך הם עדיין נמוכים ■ בשנה שעברה היו רק 100 סטודנטים שגרו עם קשישים במסגרת התוכנית

מריסה ורננה / צילום: אמיר מאירי
מריסה ורננה / צילום: אמיר מאירי

בתום שנת הניסיון הראשונה לתוכנית "כאן גרים" של משרד הבינוי והמשרד לשוויון חברתי, ועם פתיחת שנת הלימודים החדשה שבמהלכה תורחב לעוד מאות משתתפים חדשים, הגיע הזמן לבחון את הצלחת הפרויקט. האם הקמפיין המסיבי לשיווק התוכנית באינטרנט וברדיו, בעלות של מאות אלפי שקלים, השיג את מטרתו? תלוי את מי שואלים ומאיזו זווית השאלה נבחנת: מצד אחד, שיעורי ההשתפות בתוכנית, הן מצד הקשישים והן מצד הסטודנטים, כמעט הכפילו את עצמם. מצד שני, שיעור ההרשמה נשארו נמוכים יחסית, ורק כשליש מהמשתתפים בתוכנית בשנה שעברה ביקשו להמשיך בה גם בשנה הקרובה.

התוכנית, הממומנת על ידי משרד הבינוי והשיכון והמשרד לאזרחים ותיקים, ומנוהלת בשיתוף התאחדות הסטודנטים, היא פרויקט חברתי המשלב סטודנטים בבתיהם של אזרחים ותיקים בכל הארץ. התוכנית היא פרי יוזמתו של מנכ"ל משרד הבינוי הקודם, שלמה בן אליהו, והיא אומצה בחום על ידי השר לשוויון חברתי דאז (אז, השר לאזרחים ותיקים), אורי אורבך ז"ל. מטרתה - צמצום פערים חברתיים והענקת ביטחון אישי לקשישים, מחד, והנגשת ההשכלה הגבוהה ומתן מענה למצוקות דיור של סטודנטים, מאידך.

לצעירים הנוטלים בה חלק מציעה התוכנית מלגה בגובה 8,000 שקל בשנה וחיסכון כמעט מלא בתשלום שכר דירה (המשתתף משלם 250 שקל בחודש לקשיש עבור הוצאות מגורים). מנגד, הסטודנט מתחייב לגור בדירת האזרח הוותיק לפחות שני לילות בשבוע ולקיים איתו לפחות ארבע שעות פעילות חברתית בשבוע.

באופן מפתיע, אולי, מצד האזרחים הוותיקים נרשם שיעור היענות נמוך לתוכנית, בהשוואה לזו של הסטודנטים. בשנה שעברה נרשמו לתוכנית כ-1,400 סטודנטים, ורק כ-490 קשישים. מבין האחרונים, רבים נופו בשל מגוון סיבות: חלקם קיוו לזכות בקשר בעל אופי טיפולי (מה שלא כלול בתוכנית), לאחרים כבר היה מטפל סיעודי בביתם, אחדים גרו באזורים רחוקים מכל מוסד אקדמי, והיו גם מי שהציעו לסטודנט מרפסת או סלון ללון בהם (התוכנית מחייבת הקצאת חדר פרטי לסטודנט). כתוצאה מכך, לבסוף שודכו רק כ-100 זוגות. לשנת הלימודים הקרובה נרשמו כבר כ-800 קשישים, מתוכם 380 נמצאו מתאימים לתוכנית. מספר הסטודנטים שנרשמו דווקא ירד השנה במעט - קצת יותר מאלף. מנהלי התוכנית מסבירים זאת בכך שהפרסום בקרב הסטודנטים היה השנה מינורי יותר. נכון לעכשיו, ואף ששנת הלימודים כבר החלה, כ-180 זוגות כבר צוותו, ומלאכת השידוכים עדיין בעיצומה.

לפי נתונים שהתקבלו מהתאחדות הסטודנטים, הגוף האמון על שידוך הזוגות החדשים, מספר השידוכים הרב ביותר הוא בירושלים - כ-20% מכלל השותפויות בתוכנית - ומידת ההיענות הגבוהה ביותר לפרויקט היא בקרב בנות מהציבור הדתי-לאומי: 36% מהסטודנטים שנרשמו לתוכנית הם דתיים, 22% מסורתיים, 35% חילונים ו-3% חרדים. 4% הגדירו עצמם כ"אחר". תל אביב ניצבת במקום השני מבין הערים הפעילות בתוכנית, ובהתאחדות הסטודנטים מעריכים כי קיים קשר ישיר בין מחירי השכירות בשתי הערים הגדולות לבין מידת ההיענות של צעיריהן לתוכנית.

איך משדכים את הזוגות? גלעד ארדיטי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, מסביר: "כלל ברזל הוא שמין המשודכים דומה. תמיד גבר עם גבר ואישה עם אישה. בתחילת התהליך מתקשרים עם האזרחים הוותיקים ושואלים אותם מה הם מחפשים - תחומי עניין, תפיסות דתיות, בעלי חיים, עישון, דוברי שפות וכו'. אם יש אזרח ותיק שכל היום במועדון ורק בערבים נמצא בבית, משתדלים למצוא לו סטודנט עם לוח זמנים דומה, כדי שיהיה להם זמן ביחד בבית. לסטודנטים", מוסיף ארדיטי, "אנחנו עושים שאלון הכנה כדי לראות אם הם בכלל מתאימים והפרויקט יענה על הצרכים שלהם. אחרי ריאיון שהם עוברים מתחילים לעשות מפגשי היכרות בין השותפים הפוטנציאליים, שבסופם האזרח הוותיק בוחר מי הכי מתאים לו".

לדברי ארדיטי, רק 5% מהשידוכים לא שרדו את שנת הלימודים הקודמת, חלקם בשל אי התאמה אישית, אך בעיקר בשל מעבר האזרח הוותיק לדיור מוגן, פציעה שלו שמובילה למצב סיעודי או הפסקת הלימודים של הסטודנט.

כלקח מהשנה החולפת, החליטו בהתאחדות להגדיל השנה את כוח האדם המינהלי בתוכנית ולהוסיף רכזים אזוריים, אשר עורכים את שלבי המיון הפרטניים ונותנים מענה נקודתי לזוגות המשתתפים, תמורת מלגה שנתית של 15 אלף שקל.

עדי והב, מנהל התוכנית במשרד הבינוי והשיכון, אומר כי "הלקחים שלנו הם לשפר את מהירות התגובה לאזרח הוותיק, להגיע לשידוך אופטימלי במהירות גדולה יותר ולהרחיב את שיעור השתתפות של האזרחים הוותיקים בתוכנית".

הקשישים נשארים בבית

כיצד מסבירים את היענותם הנמוכה של חברי גיל הזהב? ארדיטי אומר כי "אחוז האזרחים הוותיקים שגרים לבד נמוך מכמות הסטודנטים הרווקים היום. חוץ מזה, יותר קל להגיע לסטודנטים בגלל האינטרנט והשימוש הוויראלי בו. אזרחים ותיקים פחות נגישים למידע כזה. אבל זה גם עניין של אמון.

"ככל שהפרויקט יתמסד, השמועה תופץ והאזרחים הוותיקים יביעו יותר אמון ויירשמו יותר לתוכנית".

לפי נתונים שהועברו ל"גלובס" ממשרד הבינוי והשיכון, עלות הקמפיין לקראת שנת הלימודים הקרובה היתה כ-400 אלף שקל, אשר 150 אלף שקל מהם הגיעו מתקציב המשרד לשוויון חברתי ו-250 אלף שקל מתקציב משרד הבינוי והשיכון. הקמפיין כלל פרסום בדיגיטל, באינטרנט (באנרים) וברדיו, וכמעט הכפיל את מספר הקשישים המבקשים להשתתף בהשוואה לשנה שעברה, אז היה הפרסום מינורי יותר.

משרד הבינוי והשיכון מבצע בדיקות מדגמיות לבקרה ומתקצב את התוכנית כולה בכ-4 מיליון שקל בשנה.

חרף עלותה הגבוהה יחסית, לתוכנית לא קדם מחקר מקיף על תוכניות דומות בחו"ל. בהתאחדות אומרים כי עיקר המידע שעליו התבססו בוני התוכנית מקורו ב"ניסיונות קודמים שלא צלחו של מגורי סטודנטים בדיור מוגן, מחקרים על מצבם החברתי והפסיכולוגי של קשישים ותופעות בשטח של סטודנטים וקשישים שגרים בשותפות כפתרון אישי שלהם".

והב אומר כי התוכנית אמנם אינה מבוססת על מחקר מעמיק, אולם "ההנחה היתה שאנו עם אוהב גמילות חסד וצדקה, תוך שילוב השגת יעדים חברתיים וכיבוד הקשיש. לכן הוחלט על פיילוט לתוכנית, כדי לנסות את מידת ההיענות וההצלחה".

הוא מסכם את הישגי התוכנית בשנה שעברה בסיפוק. "ההצלחה היתה מדהימה. לא רק בכמות - 100 שידוכים - אלא גם באיכות, ויעידו על כך הפרידות העצובות בסוף השנה והסיפורים הכל כך מרגשים ממשתתפי התוכנית. כולם מתארים שיפור באיכות החיים בזכות המגורים המשותפים".

"היא סידרה לי בורג שנפל מהמשקפיים"

רננה זוננברג, בת 26 מראש פינה, סטודנטית שנה ב' לסיעוד במכללה האקדמית יפו, גרה במשך כל שנת הלימודים הקודמת בצוותא עם מריסה חסן (84), בדירתה של האחרונה בבת ים. חסן, אלמנה, ניצולת שואה שעלתה לארץ לפני 60 שנה מאיטליה עם בעלה הטריפוליטאי, היתה עבור זוננברג השידוך המושלם: "היה לי מדהים ברמות מטורפות, ולא המשכתי עם מריסה רק בגלל אי הוודאות לגבי בית החולים שבו אוצב".

זוננברג מודה כי לפגישה הראשונה בהתאחדות הסטודנטים הלכה בחשש: "אני אדם חברותי שאוהב לצאת עד מאוחר וללמוד עם חברים למבחנים, וחשבתי שאולי זה לא מתאים כי קשישים אוהבים שנמצאים איתם בלילה. בכל זאת הלכתי לכמה מפגשי היכרות, ואז הגעתי למריסה. היא אמרה לי 'ברור. אני לא רוצה לעצור לך את החיים', ובעיקר היא רצתה חברה לשעות היום. היה בינינו חיבור מדהים. היא אוהבת לספר ולהקשיב, פטפטנית כמוני. דיברנו על הכול, והייתי מחכה לחזור הביתה כדי לספר לה על היום שהיה לי".

- מה הדבר הכי חשוב שהרווחת מהתוכנית?

"מעבר למתכונים הטריפוליטאים של בעלה, הרווחתי משפחה ממש. גם בקרב הילדים והנכדים של מריסה אני היום בת בית".

לא כל השידוכים מוצלחים כל כך. משתתף בתוכנית סיפר כי "בדרך כלל ההתחלות הן קשות, כי הזקן עדיין חושש מהאדם החדש שנמצא אצלו בבית, והסטודנט מרגיש לא בנוח. היה גם מקרה של אישה שלא נתנה לשותפה הצעירה שלה לצאת החוצה בלילה והכריחה אותה לישון בבית. כשהיא היתה חוזרת מאוחר, האישה היתה עושה לה פרצופים".

מבחינת זוננברג, הכל שאלה של תיאום ציפיות הדדי: "אני ממליצה על התוכנית לכל מי שזה יכול להתאים לו. זה כיף וטוב, וכדאי לכל אחד שפוסל את התוכנית על סף לחשוב על זה שוב".

את חסן עצמה רשמה לתוכנית משפחתה, שביקשה להפיג את בדידות האם, שחיה בגפה. כיום, שנה לאחר ההיכרות עם זוננפלד, חסן מספרת על הרווח שזכתה בו: "אכלנו בערב יחד, ראינו טלוויזיה והיתה לי חברה נחמדה וסימפטית. היא עזרה לי לעשות קניות של אוכל ותרופות, ופעם סידרה לי בורג שנפל מהמשקפיים".

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"