גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר הפרסום: איך ייראה עולם המדיה בלי פרסומות?

334 דולר למנוי אונליין ל"ניו-יורק טיימס", גלישה בפייסבוק תמורת דמי מנוי חודשיים והרבה פחות ערוצים ותוכן בטלוויזיה ■ חוסמי הפרסומות אולי פופולריים, אבל בעולם ללא פרסום נשלם יותר כסף על הרבה פחות תוכן

הקמפיין האחרון של מיזם הטלוויזיה Hulu הוא פרסומת לשירות ללא פרסומות. תמורת 11.99 דולר בחודש מציעים לגולשי Hulu לקבל את כל התכנים ללא פרסומות בכלל. בהשוואה למנוי הרגיל, אשר כולל מספר מוגבל של פרסומות, מדובר ב-4 דולר יותר.

ההצעה הזו משקפת מה עשוי לקרות בעולם ללא פרסום כלל באמצעי המדיה. באחרונה דווח כי החלטת אפל לתמוך ביישומים שחוסמים תשדירי פרסומת בדפדפן האינטרנט ספארי, גרמה לרעידת אדמה בעולם אתרי התוכן הדיגיטלי.

לכך יש לצרף את הנתון לפיו לפחות 34% מהמבוגרים האמריקאים כבר משתמשים בחוסמי פרסומות. על-פי הערכות, לא מעט אתרים, חלקם מרכזיים, כבר מאבדים עד 40% מהכנסות הפרסומת שלהם בגלל חסימת הפרסומות.

כעת תעגלו את הנתון הזה ל-100% בכל סוגי המדיה, ותוכלו לשוות בנפשכם את היקף הניסוי הזה - עולם בלי פרסומות. המפרסמים צפויים להוציא השנה 189 מיליארד דולר על פרסום בארה"ב, ו-592 מיליארד דולר על פרסום בעולם, לפי אומדני eMarketer.

תארו לכם מה יהיה המחיר האנושי ברמת כוח-האדם רק בתעשיית הפרסום אם תקציבי הפרסום יתנדפו. ועוד לא הזכרנו את טיימס סקוור העלובה והקודרת ללא בקבוקי קוקה-קולה הענקיים וסוכריות M&M'S.

לצורך הדיון - כלומר כדי להמחיש את חלום חסימת הפרסומות עד לקצה - מגזין "אד אייג'" עשה קצת חשבון פשוט; כמה תעלה לנו מדיה מכובדת, שנתמכת כעת על-ידי מודעות, אם ההכנסות מהפרסומת ייעלמו.

פייסבוק: היכונו לצניחה במשתמשים

ההכנסות של פייסבוק ברבעון שעבר היו 4 מיליארד דולר, כמעט כולן מפרסומת. הרשת החברתית הענקית דיווחה כי נכון ל-30 ביוני היו לה 1.49 מיליארד משתמשים פעילים בחודש.

פשוט, נכון? כל משתמש כזה יצטרך לתרום רק 2.69 דולר לרבעון, או 10.75 דולר בשנה, כדי שפייסבוק יהיה נקי מפרסומת ונתמך על-ידי המשתמשים.

הבעיה היא שרוב משתמשי פייסבוק מתגוררים מחוץ לארה"ב וקנדה. 450 מיליוני משתמשים מתגוררים ב"שאר העולם" (כינוי לכל מקום פרט לארה"ב, קנדה, אירופה ואסיה-פסיפיק), מה שכולל את העולם המתפתח, שבו יהיה קשה עוד יותר לגבות דמי מנוי כה צנועים.

ה"ניו-יורק טיימס" פרסם בחודש יוני מאמר דעה של זיינפ טופקי, פרופסורית בבית-הספר למידע ומדעי הספרנות באוניברסיטת צפון קרוליינה, תחת הכותרת "מארק צוקרברג, תן לי לשלם על פייסבוק". טופקי כינתה את הרווח למשתמש של פייסבוק - 29 סנט בחודש - "סכום מעורר רחמים, בייחוד מפני שהמשתמש הממוצע מקדיש לפייסבוק 20 שעות בחודש". היא רואה לנגד עיניה פייסבוק בתשלום, שמפסיק להתחקות אחרי המשתמשים שלו.

"אם בכל רבעון היו 1.5 מיליארד משתמשי פייסבוק מוכנים לשלם דולר בחודש, בתמורה לכך שלא יעקבו אחריהם ולא יתפרו להם פרסומות בהתבסס על הנתונים האישיים שלהם", היא כתבה, "זה יכניס יותר מ-4 מיליארד דולר בשנה".

אז בואו נלך על זה: פייסבוק בלי פרסומת יעלה 12 דולר בשנה. הבעיה היא מה יקרה אם בסיס המשתמשים הפעילים בחודש יצנח ב-75% ל-375 מיליון ברחבי העולם, וגם הכנסות פייסבוק יצנחו ב-75%. ובואו לא נדבר על מה שיקרה לשווי שוק הנוכחי של פייסבוק, 265 מיליארד דולר.

BuzzFeed: יש לנו חדשות רעות

BuzzFeed מסרה כי בשנה שעברה היא חצתה את סף ההכנסה של 100 מיליון דולר, בעיקר בזכות פרסומת. נכון למאי השנה, קומסקור הציבה את BuzzFeed במקום ה-26 בדירוג 50 נכסי המדיה הבכירים בפלטפורמות רבות, עם 76.7 מיליון מבקרים ייחודיים בחודש (המספרים של BuzzFeed גבוהים יותר).

למרות ההשקעה של BuzzFeed ב"עיתונות לגיטימית", עם משרדי חדשות וכתבים פוליטיים משופשפים, זה לא סוד שרוב הצפיות באתר באות ממדורי הבידור וסגנון החיים. בשעת כתיבת השורות הללו, עמוד הבית של האתר גדוש בכתבות כמו "עם מי את צריכה לצאת לדייט, בהתבסס על ההעדפות שלך בנטפליקס?", "האם קפה גורם לכם לחרבן?" ו"האם אתם יכולים לנחש מי הדמות ב'משפחת סימפסון' רק בהתבסס על הצבע שלה?"

כל אלה הן כתבות רציניות ואמיתיות ב-BuzzFeed, והשאלה הבאה היא "כמה תהיו מוכנים לשלם על מנוי באתר הזה כדי להמשיך לבזבז זמן עבודה?".

התשובה היא, כמובן, 0 דולר. עולם בלי פרסומת הוא עולם בלי BuzzFeed. מצד שני, מכיוון שחלק גדול מהתכנים באתר הם מה שנקרא "תוכן שיווקי", ייתכן שהאתר יוכל ללכת יותר לכיוון הזה ולשרוד למרות שלא יהיו לו הכנסות מפרסום.

"ניו-יורק טיימס": מסה קריטית של מנויי דיגיטל כבר הצטרפה

באוגוסט האחרון חברת "ניו-יורק טיימס" פרסמה כמה חדשות טובות. "הוספנו 33 אלף מנויים דיגיטליים נטו ברבעון", אמר הנשיא והמנכ"ל, מארק תומפסון. "זה אומר שבנוסף ל-1.1 מיליון מנויי הדפוס והדיגיטל שלנו, סיימנו את הרבעון השני עם 990 אלף מנויי דיגיטל בתשלום" (בסוף יולי נחצה כבר רף מיליון מנויי הדיגיטל בלבד של העיתון).

ה"טיימס" הצליח לגייס את המסה הקריטית של מנויי הדיגיטל, שיכולה לעזור לקזז את העלויות הגבוהות שלו - 345 מיליון דולר ברבעון השני. ההכנסות מכירת העיתון הפיזי עלו ברבעון השני ב-1% ל-211.7 מיליון דולר, ואילו ההכנסה מהמודעות ירדה ב-5.5% ל-148.6 מיליון דולר.

מה יקרה אם הצרכנים יחסמו לפתע את כל הפרסומות שמופיעות באתר ה"טיימס"? מה אם העיתון יאבד את כל הכנסותיו מפרסום? לצורך החישוב הפשוט שלנו, בואו נניח הנחה הגיונית למדי: שכל תוספת ההכנסות תבוא מהאתר הדיגיטלי, ולא ממנויי הדפוס.

כעת אפשר לעשות מנוי ל"טיימס" אונליין ב-3.75 דולר לשבוע, שהם 195 דולר לשנה (יש אופציות יקרות יותר). כדי להחליף הכנסה של 148.6 מיליון דולר מפרסומות ברבעון, יהיה צריך לגייס עוד 3 מיליון מנויים חדשים בתעריף הנוכחי.

זה לא הולך לקרות, אז בואו נניח עוד הנחה: קוראי ה"טיימס" הם בדרך-כלל אמידים ומסורים מספיק כדי לספוג עלייה מסיבית בתעריפים.

כעת ההכנסה ממנויי הדיגיטל בלבד היא 185 מיליון דולר בשנה (כמעט 80% ממהמכירות מגיעים עדיין מהמהדורה המודפסת). נצטרך להעלות את דמי המנוי הדיגיטלי מ-195 דולר בשנה ל-334 דולר בשנה, בלי לאבד אך מנוי דפוס או דיגיטל, כדי שה"טיימס" יוכל לשרוד תיאורטית ללא פרסומות, מבלי להמשיך לצמצם את כמות עובדיו או עלויות אחרות.

טלוויזיה: חשבונות גבוהים ב-50% והרבה פחות ערוצים

בבחינה של המודל הזה אפשר כבר להתבסס על טרנדים קיימים של הטלוויזיה כבקשתך. מעבר למבצע השידורים ללא פרסומת של Hulu, יש כבר את HBO Now החדש, ב-14.99 דולר בחודש, בלי פרסומת.

CBS All Access, ב-5.99 דולר בחודש, מאפשרת גישה ל-6,500 פרקים של סדרות טלוויזיה ושידורים חיים של CBS - אבל עם תשדירי פרסומת.

לצורך הדיון, ניקח את המודל של Hulu, תוספת מחיר של 50% על גרסה ללא תשדירים; לכן, אותו מבצע של CBS יעלה 8.99 דולר בחודש בלי תשדירים, או 107.88 דולר בשנה.

זה כבר די קרוב למה שרוב הבריטים משלמים לממשלה שלהם כ"אגרת טלוויזיה", 225 דולר בשנה, למימון שידורי ה-BBC. האחרון הכריז ביולי על פיטורי 1,000 עובדים, "כדי להגיב להשלכות גירעון המימון בסך 150 מיליון פאונד שצפוי בשנה הבאה בגלל העלייה במספר המשתמטים מתשלום האגרה".

עם התפרקות חבילות שידורי הכבלים, עידן 500 ערוצי השידור כבר קרוב לסיומו, אבל בלי הכנסות הפרסומת רשתות השידור יצטרכו להסתמך רק על הצרכנים, או ישירות באמצעות הזרמת תכנים או בעקיפין באמצעות ספקי הטלוויזיה בתשלום.

בספטמבר דיווחה חברת המחקר לייטמן ריסרץ' כי ההוצאה החציונית החודשית על טלוויזיה בתשלום בארה"ב היא 99.10 דולר - עלייה של 39% משנת 2010. רבים מאיתנו כבר משלמים הרבה יותר.

האם משק-הבית האמריקאי הממוצע יכול לספוג חשבון של 1,800 דולר בשנה על טלוויזיה בתשלום? נראה שלא.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל