גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר הפרסום: איך ייראה עולם המדיה בלי פרסומות?

334 דולר למנוי אונליין ל"ניו-יורק טיימס", גלישה בפייסבוק תמורת דמי מנוי חודשיים והרבה פחות ערוצים ותוכן בטלוויזיה ■ חוסמי הפרסומות אולי פופולריים, אבל בעולם ללא פרסום נשלם יותר כסף על הרבה פחות תוכן

הקמפיין האחרון של מיזם הטלוויזיה Hulu הוא פרסומת לשירות ללא פרסומות. תמורת 11.99 דולר בחודש מציעים לגולשי Hulu לקבל את כל התכנים ללא פרסומות בכלל. בהשוואה למנוי הרגיל, אשר כולל מספר מוגבל של פרסומות, מדובר ב-4 דולר יותר.

ההצעה הזו משקפת מה עשוי לקרות בעולם ללא פרסום כלל באמצעי המדיה. באחרונה דווח כי החלטת אפל לתמוך ביישומים שחוסמים תשדירי פרסומת בדפדפן האינטרנט ספארי, גרמה לרעידת אדמה בעולם אתרי התוכן הדיגיטלי.

לכך יש לצרף את הנתון לפיו לפחות 34% מהמבוגרים האמריקאים כבר משתמשים בחוסמי פרסומות. על-פי הערכות, לא מעט אתרים, חלקם מרכזיים, כבר מאבדים עד 40% מהכנסות הפרסומת שלהם בגלל חסימת הפרסומות.

כעת תעגלו את הנתון הזה ל-100% בכל סוגי המדיה, ותוכלו לשוות בנפשכם את היקף הניסוי הזה - עולם בלי פרסומות. המפרסמים צפויים להוציא השנה 189 מיליארד דולר על פרסום בארה"ב, ו-592 מיליארד דולר על פרסום בעולם, לפי אומדני eMarketer.

תארו לכם מה יהיה המחיר האנושי ברמת כוח-האדם רק בתעשיית הפרסום אם תקציבי הפרסום יתנדפו. ועוד לא הזכרנו את טיימס סקוור העלובה והקודרת ללא בקבוקי קוקה-קולה הענקיים וסוכריות M&M'S.

לצורך הדיון - כלומר כדי להמחיש את חלום חסימת הפרסומות עד לקצה - מגזין "אד אייג'" עשה קצת חשבון פשוט; כמה תעלה לנו מדיה מכובדת, שנתמכת כעת על-ידי מודעות, אם ההכנסות מהפרסומת ייעלמו.

פייסבוק: היכונו לצניחה במשתמשים

ההכנסות של פייסבוק ברבעון שעבר היו 4 מיליארד דולר, כמעט כולן מפרסומת. הרשת החברתית הענקית דיווחה כי נכון ל-30 ביוני היו לה 1.49 מיליארד משתמשים פעילים בחודש.

פשוט, נכון? כל משתמש כזה יצטרך לתרום רק 2.69 דולר לרבעון, או 10.75 דולר בשנה, כדי שפייסבוק יהיה נקי מפרסומת ונתמך על-ידי המשתמשים.

הבעיה היא שרוב משתמשי פייסבוק מתגוררים מחוץ לארה"ב וקנדה. 450 מיליוני משתמשים מתגוררים ב"שאר העולם" (כינוי לכל מקום פרט לארה"ב, קנדה, אירופה ואסיה-פסיפיק), מה שכולל את העולם המתפתח, שבו יהיה קשה עוד יותר לגבות דמי מנוי כה צנועים.

ה"ניו-יורק טיימס" פרסם בחודש יוני מאמר דעה של זיינפ טופקי, פרופסורית בבית-הספר למידע ומדעי הספרנות באוניברסיטת צפון קרוליינה, תחת הכותרת "מארק צוקרברג, תן לי לשלם על פייסבוק". טופקי כינתה את הרווח למשתמש של פייסבוק - 29 סנט בחודש - "סכום מעורר רחמים, בייחוד מפני שהמשתמש הממוצע מקדיש לפייסבוק 20 שעות בחודש". היא רואה לנגד עיניה פייסבוק בתשלום, שמפסיק להתחקות אחרי המשתמשים שלו.

"אם בכל רבעון היו 1.5 מיליארד משתמשי פייסבוק מוכנים לשלם דולר בחודש, בתמורה לכך שלא יעקבו אחריהם ולא יתפרו להם פרסומות בהתבסס על הנתונים האישיים שלהם", היא כתבה, "זה יכניס יותר מ-4 מיליארד דולר בשנה".

אז בואו נלך על זה: פייסבוק בלי פרסומת יעלה 12 דולר בשנה. הבעיה היא מה יקרה אם בסיס המשתמשים הפעילים בחודש יצנח ב-75% ל-375 מיליון ברחבי העולם, וגם הכנסות פייסבוק יצנחו ב-75%. ובואו לא נדבר על מה שיקרה לשווי שוק הנוכחי של פייסבוק, 265 מיליארד דולר.

BuzzFeed: יש לנו חדשות רעות

BuzzFeed מסרה כי בשנה שעברה היא חצתה את סף ההכנסה של 100 מיליון דולר, בעיקר בזכות פרסומת. נכון למאי השנה, קומסקור הציבה את BuzzFeed במקום ה-26 בדירוג 50 נכסי המדיה הבכירים בפלטפורמות רבות, עם 76.7 מיליון מבקרים ייחודיים בחודש (המספרים של BuzzFeed גבוהים יותר).

למרות ההשקעה של BuzzFeed ב"עיתונות לגיטימית", עם משרדי חדשות וכתבים פוליטיים משופשפים, זה לא סוד שרוב הצפיות באתר באות ממדורי הבידור וסגנון החיים. בשעת כתיבת השורות הללו, עמוד הבית של האתר גדוש בכתבות כמו "עם מי את צריכה לצאת לדייט, בהתבסס על ההעדפות שלך בנטפליקס?", "האם קפה גורם לכם לחרבן?" ו"האם אתם יכולים לנחש מי הדמות ב'משפחת סימפסון' רק בהתבסס על הצבע שלה?"

כל אלה הן כתבות רציניות ואמיתיות ב-BuzzFeed, והשאלה הבאה היא "כמה תהיו מוכנים לשלם על מנוי באתר הזה כדי להמשיך לבזבז זמן עבודה?".

התשובה היא, כמובן, 0 דולר. עולם בלי פרסומת הוא עולם בלי BuzzFeed. מצד שני, מכיוון שחלק גדול מהתכנים באתר הם מה שנקרא "תוכן שיווקי", ייתכן שהאתר יוכל ללכת יותר לכיוון הזה ולשרוד למרות שלא יהיו לו הכנסות מפרסום.

"ניו-יורק טיימס": מסה קריטית של מנויי דיגיטל כבר הצטרפה

באוגוסט האחרון חברת "ניו-יורק טיימס" פרסמה כמה חדשות טובות. "הוספנו 33 אלף מנויים דיגיטליים נטו ברבעון", אמר הנשיא והמנכ"ל, מארק תומפסון. "זה אומר שבנוסף ל-1.1 מיליון מנויי הדפוס והדיגיטל שלנו, סיימנו את הרבעון השני עם 990 אלף מנויי דיגיטל בתשלום" (בסוף יולי נחצה כבר רף מיליון מנויי הדיגיטל בלבד של העיתון).

ה"טיימס" הצליח לגייס את המסה הקריטית של מנויי הדיגיטל, שיכולה לעזור לקזז את העלויות הגבוהות שלו - 345 מיליון דולר ברבעון השני. ההכנסות מכירת העיתון הפיזי עלו ברבעון השני ב-1% ל-211.7 מיליון דולר, ואילו ההכנסה מהמודעות ירדה ב-5.5% ל-148.6 מיליון דולר.

מה יקרה אם הצרכנים יחסמו לפתע את כל הפרסומות שמופיעות באתר ה"טיימס"? מה אם העיתון יאבד את כל הכנסותיו מפרסום? לצורך החישוב הפשוט שלנו, בואו נניח הנחה הגיונית למדי: שכל תוספת ההכנסות תבוא מהאתר הדיגיטלי, ולא ממנויי הדפוס.

כעת אפשר לעשות מנוי ל"טיימס" אונליין ב-3.75 דולר לשבוע, שהם 195 דולר לשנה (יש אופציות יקרות יותר). כדי להחליף הכנסה של 148.6 מיליון דולר מפרסומות ברבעון, יהיה צריך לגייס עוד 3 מיליון מנויים חדשים בתעריף הנוכחי.

זה לא הולך לקרות, אז בואו נניח עוד הנחה: קוראי ה"טיימס" הם בדרך-כלל אמידים ומסורים מספיק כדי לספוג עלייה מסיבית בתעריפים.

כעת ההכנסה ממנויי הדיגיטל בלבד היא 185 מיליון דולר בשנה (כמעט 80% ממהמכירות מגיעים עדיין מהמהדורה המודפסת). נצטרך להעלות את דמי המנוי הדיגיטלי מ-195 דולר בשנה ל-334 דולר בשנה, בלי לאבד אך מנוי דפוס או דיגיטל, כדי שה"טיימס" יוכל לשרוד תיאורטית ללא פרסומות, מבלי להמשיך לצמצם את כמות עובדיו או עלויות אחרות.

טלוויזיה: חשבונות גבוהים ב-50% והרבה פחות ערוצים

בבחינה של המודל הזה אפשר כבר להתבסס על טרנדים קיימים של הטלוויזיה כבקשתך. מעבר למבצע השידורים ללא פרסומת של Hulu, יש כבר את HBO Now החדש, ב-14.99 דולר בחודש, בלי פרסומת.

CBS All Access, ב-5.99 דולר בחודש, מאפשרת גישה ל-6,500 פרקים של סדרות טלוויזיה ושידורים חיים של CBS - אבל עם תשדירי פרסומת.

לצורך הדיון, ניקח את המודל של Hulu, תוספת מחיר של 50% על גרסה ללא תשדירים; לכן, אותו מבצע של CBS יעלה 8.99 דולר בחודש בלי תשדירים, או 107.88 דולר בשנה.

זה כבר די קרוב למה שרוב הבריטים משלמים לממשלה שלהם כ"אגרת טלוויזיה", 225 דולר בשנה, למימון שידורי ה-BBC. האחרון הכריז ביולי על פיטורי 1,000 עובדים, "כדי להגיב להשלכות גירעון המימון בסך 150 מיליון פאונד שצפוי בשנה הבאה בגלל העלייה במספר המשתמטים מתשלום האגרה".

עם התפרקות חבילות שידורי הכבלים, עידן 500 ערוצי השידור כבר קרוב לסיומו, אבל בלי הכנסות הפרסומת רשתות השידור יצטרכו להסתמך רק על הצרכנים, או ישירות באמצעות הזרמת תכנים או בעקיפין באמצעות ספקי הטלוויזיה בתשלום.

בספטמבר דיווחה חברת המחקר לייטמן ריסרץ' כי ההוצאה החציונית החודשית על טלוויזיה בתשלום בארה"ב היא 99.10 דולר - עלייה של 39% משנת 2010. רבים מאיתנו כבר משלמים הרבה יותר.

האם משק-הבית האמריקאי הממוצע יכול לספוג חשבון של 1,800 דולר בשנה על טלוויזיה בתשלום? נראה שלא.

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק