גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליהנות מחזקת החפות

על הקלות הבלתי נסבלת של השעיית עובדי ציבור

 פיטורים / צילום: thinkstock
פיטורים / צילום: thinkstock

רוצים לחסל חשבון עם עובד ציבור? זה הרבה יותר קל ממה שחושבים. "הלשנה" לנציבות שירות המדינה, כמה כותרות בתקשורת, ועל העובד תיגזר השעיה ממקום עבודתו. זאת, עוד לפני שיועמד לדין, וגם לפני שיורשע בדין - אם יורשע.

ראשית, האיש יוקע אל עמוד הקלון ויורשע ציבורית. שמו הטוב יוכתם בדרך-כלל לנצח. הסיכוי שלו לשוב למקום עבודתו ישאף לאפס. וכך, במחי חתימה של נציב שירות המדינה, ייהרס מפעל חייו של עובד ציבור.

מדובר ברבבות עובדים במדינת ישראל, עובדי משרדי הממשלה, ציבור הרופאים שעובדים בבתי-חולים ממשלתיים ועוד - שחזקת החפות לרוב אינה עומדת להם. זאת, משום שהפרשנות המשפטית (שלמיטב בדיקתי לא עברה מבחן בג"ץ מעולם) סוברת כי חזקת החפות עומדת רק במשפט הפלילי, אבל לא במבחן הציבורי.

מדובר באבסורד. נכון, אמון הציבור בעובדי השירות הציבורי חשוב מאוד. אולם הקלות הבלתי נסבלת בהשעיית עובד ציבור, משום שנחקר בחשדות שיש סיכוי שיתבררו כלא נכונים, חייבת לעבור שיקול-דעת נוסף.

אנו נדרשים לנושא לאחר שנציב שירות המדינה חתם ביום שישי האחרון על השעייתה של יועצת ראש הממשלה והמקשרת בין הממשלה לכנסת, פרח לרנר. לרנר הושעתה לאחר חשד - לא של שוחד או תיווך לשוחד ולא של מירמה - שהיה בהתנהלותה משהו שיכול להשתמע כניגוד עניינים. זאת, לאחר שחוקרי המשטרה הגיעו לביתה ועשו בו חיפוש בעיצומו של חג הסוכות, כאילו מדובר בראש משפחת פשע. זו ההשעיה השנייה בזמן קצר במשרד ראש הממשלה, לאחר שסמנכ"ל התפעול עזרא סיידוף הושעה אף הוא.

אחד מכלי התקשורת הגדיל לעשות והבהיר כי ההשעיה הייתה מתבקשת, לאחר שבישיבת ממשלת קודמת נצפתה לרנר משוחחת מחוץ לחדר הישיבות עם מ"מ המפכ"ל. שומו שמיים. איזה אסון. אולי היא שיבשה שם מהלך חקירה.

ומה עושים שרי הממשלה בתוך חדר הישיבות? עם מי הם משוחחים שם? עם היועץ המשפטי לממשלה שאחראי על העמדתם לדין. שכן היועץ הוא גם "השוטר" של הממשלה. אז מדוע להם מותר לפגוש מדי יום את מי שעלול להמליץ להעמיד אותם לדין, וללרנר אסור לשוחח עם מ"מ המפכ"ל? האם לא סומכים על שוטר בדרגתו ובמעמדו של מ"מ המפכ"ל, שיתנהל כראוי?

ואם כבר מדובר על השעיית עובדי ציבור - אולי כל חקירה שנפתחת בנציבות הביקורת על מערך התביעה, תחייב השעיה. מדוע להפלות בין עובדי ציבור לעמיתיהם? מה ההבדל? אדרבא, האמון שדרוש לציבור בשופטים ובפרקליטים עולה עשרת מונים על כל יועץ פוליטי ועובד ציבור ממוצע בשירות הממשלתי. מדוע שפרקליטים ושופטים לא יושעו במקרים מחשידים? הרי גם הם עובדי ציבור.

בג"ץ קבע בעבר כי הנורמה הציבורית מחייבת כי שר שהוגש נגדו כתב אישום - עליו להתפטר. וגם אז, רק מהממשלה ולא מהכנסת. אז מדוע שונים עובדי הציבור, שעליהם להשעות את עצמם מיד עם פתיחת חקירה?

הטיעון כי עצם העננה על המעשים מקשה עליהם את תפקידם, אינו מחזיק מים. המצדדים בטענה זו גזרו מראש את גזר דינו של העובד והחליטו שאין עשן בלי אש. אבל מנגד, בהחלט יש עשן בלי אש. במדינה שלנו, שלדאבון הלב בכל הקשור לצרות-עין מתקרבת בצעדי ענק למדינת סדום (שבפרשת השבוע מסופר על הפיכתה), יש עשן בלי אש. ומה יעשו עובדי הציבור שזוכו? האם הם ישובו אי-פעם למעמדם?

יתרה מזו, עלינו להבין כי השעיה היא חלק מהליך שמוביל לא פעם - בתת-מודע - לאשמה. העובדה שהעובד/ת נלחמים על חפותם לאחר שכבודם ניטל מהם, ושמי שיכול לסייע להם ולהעיד לטובתם בורח כמו מאש, מחשש להזדהות עם מי שמצוי בשפל ושמא תדבק בו הרעה, גורמת לכך שלאיש (המושעה) אין את היכולת, הכלים והכוח להילחם כראוי על חפותו.

יד הנציבות קלה על הדק ההשעיה גם כשמדובר ברופאים, שקיים חשד שסרחו. כמו למשל רופא שחשוד שכרטיס העבודה שלו הוחתם שלא כדין. אז נכון, לא מגיע לו פרס וגם לא תעודת הוקרה. אבל השעיה? הרי מי שיוצא ניזוק מכך הם החולים, אלה שזקוקים לאותו רופא. אז מה ההיגיון בכך?

שוחחתי לא פעם עם גורמים בנציבות שירות המדינה בנוגע לרופאים שאיימו עליהם בהשעיה או בשלילת רישיונם לכמה חודשים. ניסיתי להסביר להם לגורמים שהמערכת יוצאת נפסדת אם שולחים רופא מומחה לעבודות שירות בחוות סוסים.

מגיע לרופא עונש? בסדר. תורו לו לעבוד חצי שנה חינם בבית-חולים ציבורי אחר, לא במקום הרגיל שלו. ככה הוא יקבל את עונשו, והציבור לא ייפגע. אך הטיעונים הללו לא הצליחו לשכנע איש בנציבות. מדוע? אולי בגלל שהם יודעים כי אם מי מהבכירים שלהם יזדקקו לטיפול רפואי, יהיה מי שידאג להם לטיפול הכי טוב שקיים.

ניחא כשמגיע לאדם עונש (והשעיה) לאחר שבית דין משמעתי קיבל החלטה. אך מדוע למהר להשעות עובדים? ואם משעים - מדוע מפלים בין עובדים שונים באותו מגזר?

דומני שאם נציבות הביקורת על הפרקליטות הייתה מבקשת להשעות בתוך הליך בירור פרקליט מסוים, רבים היו קמים עליה בניסיון להפר את עצתה. אבל כשנציב שירות המדינה חותם פעם אחר פעם על השעיה, זה נשמע כאילו זה מחויב המציאות.

כולנו יודעים שהשעיית עובד כמוה כהרשעתו. הגיע הזמן להעמיד את הדברים למבחן בג"ץ ולשיקול-דעת נוסף. ייתכן שחשדות לעבירות חמורות ביותר מחייבות השעיה. אבל לא כל עבירה של הפרת אמונים מצדיקה השעיה. ההקפדה היתרה על עובדי ציבור מובילה לשיתוקם. לחוסר יכולת להוביל מהלכים, לחוסר מוטיבציה לקבל החלטות. לא למהר לשום דבר. כי ככל שאתה עושה פחות - אתה טועה פחות, וכך אתה לא מקומם אנשים וחוזר הביתה בשלום.

ומי יוצא נפסד מכך? כולנו. ציבור איכותי אומר לעצמו - מה לי ולצרה הזו, ומדיר את רגליו מהשירות הציבורי. שירות שבו בהינף כותרת אתה יכול לאבד את עולמך. משום שבשירות זה מבחן הסבירות גמיש מאוד. וכל מי שלוקח אותו לקצה - ידו על העליונה.

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית