גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אב שכול? קודם תגיע ללוויה

מקרה טרגי שנדון בביהמ"ש וחשף את השפלות אליה יכולים להגיע הורים

פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו
פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו

השאלה לאיזו רמת שפלות יכולים לרדת הורים, קיבלה השבוע מענה בפסק דינו של בית משפט השלום בחיפה, אשר פרס את סיפור חייה הטרגי של י', חיילת אשר לקחה את נפשה בכפה לאחר מסכת חיים אומללה ביותר, וגם לאחר מותה לא יכלה לנוח על משכבה בשלום.

י' נולדה בשנת 1990 ברוסיה, שם היא ואחיה ננטשו כפעוטות, הן על-ידי אביהם והן על-ידי אימם, והושארו לבדם בבית הרוס בתנאים של קור עז ורעב. השלטונות הרוסיים שללו את אפוטרופסותם של ההורים על הילדים, והם הועברו לבית יתומים, שגם שם חיו בתנאים קשים.

בשנת 1995 הובאו י' ואחיה לישראל במסגרת פרויקט "גשר", והושמו בפנימייה. 3 שנים מאוחר יותר עלה גם אביהם לארץ, אך הניסיונות ליצור קשר בינו לבין הילדים כשלו לחלוטין. הביקורים אצל האב, אלכוהוליסט וחסר בית, נערכו באווירה קשה מאוד, לוו באלימות ושיכרות של האב ואחותו, והביאו את י' לפתח סיוטים וחרדות מפני אביה.

בשנת 1999 הועברו י' ואחיה מהפנימייה ל-3 משפחות אומנות שונות, וגם כאן לא שפר עליה גורלה של י'. ההורים ששימשו כמשפחת אומנה בילו את מרבית זמנם בחו"ל, וי' שוב מצאה את עצמה נטושה ולא מטופלת. אין זה מפתיע שבשלב זה י' כבר פתחה הפרעות נפשיות קשות ואף איימה בהתאבדות.

ניסיונותיהן של הרשויות להביא לשיפור יחסה של משפחת האומנה לי' לא עלו יפה. אב משפחת האומנה, רב-חובל בעיסוקו, כמעט שלא נמצא בבית ממילא, והאם לא הייתה פנויה פיזית ורגשית עבור י'. היא לא שיתפה פעולה גם עם הדרכה הורית שהוצעה לה, ולבסוף לאחר שהמתח בבית הגיע לשיא, והאם אף האשימה את י' בגניבה מביתה, החליטו הרשויות להוציא את י' מבית האומנה ולהשיבה לפנימייה. עבור י' הייתה זאת סטירת לחי ממשית, והיא חוותה את המעבר, במידה רבה של צדק, כנטישה נוספת, של מי שהיו אמורים לשמש עבורה כהורים.

משפחת האומנה הגיבה בעלבון לביקורת שנמתחה על חוסר תפקודה, האשימה את י' בכפיות-טובה ואף התלבטה האם לאפשר לי' להגיע אליהם בשבתות ובחופשות מהפנימייה או לנתק עימה את הקשר בכלל. אמנם לבסוף המשפחה נאותה לארח את י' לעיתים, אך רק תמורת תשלום עבור כל ביקור, אותו גבו בקפידה ממשרד הרווחה. גם ביקורים אלה הסבו לי' סבל רב, והנזק הנפשי שנגרם לה המשיך להצטבר.

למרבה הצער, הכישלון המערכתי של המדינה בטיפול בי' המשיך גם בתקופת שירותה הצבאי. למרות מצבה האישי הקשה, י' לא הצליחה לקבל הכרה וסיוע כחיילת בודדת במשך חצי שנה, ולבסוף הידרדרה לגניבה כתוצאה מהמחסור הכספי הקשה ממנו סבלה. לאחר שנחשף פשעה, היא נואשה באופן סופי והתאבדה בירייה בבסיס.

כאשר הגיעו נציגי הצבא לאביה הביולוגי של י' כדי להודיע לו על מותה הטרגי, תגובתו היחידה הייתה, מה יצא לו מזה. מתברר כי בתוך זמן לא רב הוא הצליח לברר את התשובה לשאלה זאת, מאחר שגם הוא וגם משפחת האומנה תבעו את רשויות הצבא להכיר בהם כמשפחות שכולות ולקבל קצבה עקב מותה של י', הילדה שנטשו בצורה כל-כך אכזרית בחייה.

השופט הבכיר יעקב וגנר דחה את שתי התביעות, ולא חסך במילים קשות על התנהלותם של שני התובעים, האב הביולוגי ומשפחת האומנה.

לגבי משפחת האומנה, נקבע כי אינה עומדת בקריטריונים לזכאות לתגמולים, המכירים רק במי שטיפל במסירות במנוח שלא בתמורה, וכאן לא זאת בלבד שלא הייתה מסירות, בהחלט נדרשה תמורה כספית דקדקנית.

לגבי האב הביולוגי, השופט קבע כי אין זה מתקבל על הדעת להכיר במי שהתנכר, זנח ונטש את בתו מינקותה ועד מותה. בשום שלב של חייה לא ניסה האב הביולוגי לקבל בחזרה את המעמד שנשלל ממנו עוד ברוסיה כהורה של י', לא פגש בי' מאז מלאו לה 12 שנים, ואף לא היה מסוגל לזהות את פניה כאשר הוצגו בפניו תמונות שלה בדיון בבית המשפט. האב "האבל" אף לא טרח להגיע ללוויה, לשבעה או לאזכרה של י' לאחר מותה.

בית המשפט מתייחס רק לנושאים המונחים בפניו, במקרה זה שאלת התגמולים עבור משפחה שכולה, ולכן אין מענה בפסק הדין לשאלות הקשות באמת: כיצד הושמה י' בחיי הגיהנום של משפחת אומנה בלתי כשירה בכל המובנים, מה עשתה בכל אותה תקופה הקרן לטיפול בחסויים שהייתה מופקדת על שלומה מטעם המדינה, והכיצד לא קיבלה טיפול הולם גם בצבא?

■ עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מומחית לדיני משפחה וירושה, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס", בעלת אתר www.divorceinfo.co.il

עוד כתבות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניית נייס מזנקת ב-12%, דיר ב-11%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים