גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המשומשות: בין אשליה למציאות בלוחות הרכב באינטרנט

כמעט כל מי שמכר או קנה מכונית משומשת בשנים האחרונות חווה על בשרו את הפער שבין המידע במודעה למציאות הכואבת ■ ארבעה סיפורים על כאלו שנפלו ברשת. ואחד שנפל חזק במיוחד

שוק המשומשות בישראל- מפגשים מהסוג השלישי/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שוק המשומשות בישראל- מפגשים מהסוג השלישי/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף Switch

לפני כמה חודשים סערה הרשת הישראלית בגלל מודעת רכב יד שנייה שהציעה לקסוס GS300H למכירה עבור 31 שקל (במקום כ-150 אלף שקל). המוכרת הייתה אישה נבגדת שהחליטה לנקום בבעלה ולמכור את האוטו שהוא כל כך אוהב. אבל קונה פוטנציאלי גילה טוויסט בעלילה: מדובר היה דווקא בבעל נבגד ונקמן, שפרסם את המודעה עם הטלפון של אשתו הבוגדנית כדי שתקבל מאות שיחות ביום מאנשים שחושבים שהם עומדים לעשות את עסקת חייהם.

סיפור טוב, אמנם קיצוני ובוודאי חד פעמי, אבל בסופו של יום לוחות המכירות ברשת הם צלחת פטרי לסיפורים הזויים על קונים ומוכרים, מטרידנים וטרחנים במקרה הטוב נוכלים ורמאים במקרה הרע.

מי נוקם במי / צילום מסך

בקיצור, מחפשים רכב משומש, מוכרים את האוטו? היכונו למסע "מופלא" בין מוכרים שחייבים למקסם את האופציות בשוק כל כך רוויי, קונים שרואים בכל מוכר רמאי או לפחות איום ישיר על הסטטוס שלהם כ"לא פראיירים" וסוחרי רכב שמחפשים עסקה.

אבל ישנם גם הרבה אנשים הוגנים שמעוניינים לקנות ולמכור רכבים במחיר הגון וגם אלו חוו חוויות שונות ומשונות במהלך התקופה המדוברת. אספנו עבורכם כמה סיפורים עסיסיים, נתחיל מהקל ונעבור אל הכבד:

מוכרת רכב? יש נדל"ן לרכישה בפרדס חנה

סמדר גירון ביקשה למכור את היונדאי i10 שלה ופרסמה מודעה בלוח יד 2: "ביומיים הראשונים היה יחסית שקט, התקשרו 5 אנשים בערך, חלקם סוננו כבר בטלפון, עם אחד קבעתי להיפגש. הסיוט האמיתי התחיל בערך יומיים-שלושה אחרי שהעליתי את המודעה. פתאום התקשר נציג חברת ביטוח לתת לי הצעה. אמרתי 'לא תודה'. כמה שעות אחרי כן עוד טלפון מחברת ביטוח אחרת.

"ואז התחילו להגיע כמויות מוגזמות של טלפונים מכל מיני חברות שקשורות במכוניות - בעיקר סוחרים וביטוח. עם רוב הסוחרים לא היה נעים לדבר, הם התווכחו איתי על המחיר ופשוט לא הניחו לי. עם אנשי המכירות של הביטוח זאת כבר הייתה ממש הטרדה", מספרת גירון ומוסיפה שחדלה לענות לשיחות בשעות העבודה "גם אם פספסתי קונים פוטנציאליים".

גירון חשבה שהגרוע מכל מאחוריה, אבל אז התחילו להגיע מסרונים פרסומיים. טרייד-אין של מכוניות, נדל"ן בפרדס חנה, והסרת שיער בלייזר. "לקח לי קצת זמן עד שהבנתי שיש קשר בין המסרונים הפתאומיים לבין המודעה. זה נשמע לא נורא, בסך הכל הודעה, אבל זה מטריד מאוד". מאז, גירון כבר מכרה את האוטו והשיחות ירדו כבר בהדרגה, "אבל מהמסרונים האלה פשוט אי אפשר להיפטר", היא אומרת, זאת מאחר וישנן טכנולוגיות לאיסוף מידע אוטומטי ברשת שמאתרות מידע על משתמשים וסוחרות בו עבור חברות בעלות אינטרס.

"שיטת מצליח"

נדב ל' הבין על בשרו שלא מעט מוכרים פועלים ב"שיטת מצליח". שיטה ידועה בה מנסה הרמאי את מזלו ומבחינתו אם הוא מצליח - נפלא, לא מצליח - לא נורא. "חיפשתי אלפא רומיאו 159. ידעתי שזה יהיה תהליך ארוך למצוא את האחת שלי, אבל לא שיערתי שזה ייקח ארבעה חודשים וכ-20 רמאים בדרך", הוא מספר, "בכל פעם חוויתי אותו סיפור עם שינויים קלים: בטלפון אמרו שהיא יד שניה וכשהגעתי גיליתי שהיא שלישית, בטלפון אמרו שאין תאונות ובבדיקה התגלתה פגיעה בשאסי, במודעה כתוב 'יפהפיה' וכשהגעתי גיליתי גרוטאה בלי טסט.

"המוכר אמר שהוא יעביר אותה בלי בעיה, אבל אז גם התברר שהוא לא הבעלים שלה ו'רק עושה טובה לחבר', אז הלכתי. ככה חרשתי את כל הארץ כמעט. בארבעה חודשים ראיתי בערך 20 מכוניות ואף אחת מהן לא הייתה דומה למה שתואר במודעה או בטלפון. בזבזתי את הזמן שלי, בזבזתי דלק ובעיקר - הרבה עצבים. בסוף הבנתי שאנשים פשוט חושבים שאם כבר תטריח את עצמך ותגיע עד אליהם, אז כבר תקנה את האוטו.

משומשת במצב טוב /צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"אני חושב שכמעט חצי מהמכוניות שראיתי היו של סוחרים", ממשיך ומספר נדב, "בטלפון הם נתנו פרטים כאנשים פרטיים בעלי הרכב וכשהגעתי עוד ניסו להסתיר את העובדות, אבל בסוף זה מתגלה. באופן עקרוני אין לי בעיה לקנות מסוחר, אבל שיגיד שהוא סוחר. בכל מקרה, עדיף לא לקנות אוטו ממישהו שמתחיל איתך בשקר".

היום אפשר לקנות ולמכור רכב ללא סיפורי זוועה - בוא ללמוד כיצד >>>

שיטת "אני הולך"

ישנם בשוק המשומשות קונים רבים, לא מעט מהם הם סוחרי רכבים, שלמדו את שיטת מוכר הקרטיבים בים - "אני הולך". גדי שריג עבר את זה עם הטויוטה יאריס שהציע למכירה עבור 64 אלף שקל. "אני מודה שהיא לא הייתה המכונית השמורה בעולם, אבל כמות הקונים שהודיעו 'היא גמורה, על הפנים, ישר לפירוק, קח 45 אלף עכשיו ויאללה אני הולך', הייתה מטורפת. בכל פעם נסעתי איתם למכון בדיקה, עמדתי בתור, בזבזתי שעות בימי שישי בבוקר, שישי אחרי שישי וכל פעם ניסו להוריד את המחיר בצורה מופרכת, לנצל את הסיטואציה שאני כבר שם וחם לי. '55 ואני הולך' כמה פעמים שמעתי את המשפט הזה ושוב חזרתי הביתה עם היאריס. לקח לי איזה חודשיים וחצי למכור אותה. בסוף ב- 61 אלף שקל. די, התייאשתי".

הניסאן מיקרה שחוברה לה יחדיו

מיכל כהן מספרת על החיפוש אחר ניסן מיקרה. "מצאתי אחת מהממת, שמורה עם קילומטראז' נמוך. נראית מהניילונים. חקרתי קצת בפורומים ובפייסבוק והגעתי אל בעל הרכב עם רשימת השאלות המקובלות על ההיסטוריה של האוטו וכו'. מזל שהקשבתי לעצות שנתנו לי כי בסוף הבדיקה בא הבודק ואמר: 'הכל בסדר עם הרכב יש רק בעיה אחת, הוא מורכב משני רכבים שונים'. חצי חצי עם הלחמה בדיוק באמצע. הוא הראה לי את כל התפר", נזכרת כהן, "בעל הרכב עמד לידי מיתמם לגמרי, כאילו הוא לא ידע שהמכונית שלו נקרעה לחצי והודבקה בניתוח פלסטי.

"אני חייבת להגיד שמה שממש עצבן אותי זה שעד סוף הבדיקה כבר היינו ממש חברים, דיברנו על המשפחות שלנו, היה חיבור טוב. כשהגיע בוחן הרכב עם החדשות הרגשתי ממש נבגדת. אגב, בגלל ששילמתי על הבדיקה מראש, הוא החזיר לי כחצי מהסכום - על חצי מיקרה".

גם רכב חצוי, נוסע / צילום: מתוך הסרט

"הלכו 180 אלף שקל"

הסיפור של מ' רוזן מסתיים בהפסד של 180 אלף שקל. בשנת 2007 הוא קנה סובארו אימפרזה בת שנה שמצא באחד מלוחות המודעות. 89 אלף שקל החליפו ידיים. חודש וחצי לאחר מכן הגיע שוטר ולקח את הרכב, שהתברר כגנוב.

"נעשה שכפול רכב", מסביר רוזן, "זה קורה כשגנב בעצם לוקח את זהות של רכב אחר. לאחר שהוא גונב אוטו הוא מאתר אחד זהה לו - אותו דגם, שנת ייצור, צבע וכו' - מעתיק את לוחות הרישוי ומזייף את תעודת הזהות של בעליו (או גונב אותה) ואז הולך למשרד הרישוי, טוען שאיבד את רישיון הרכב ומקבל אחד כנגד הצגת תעודת הזהות. עכשיו יש שני רכבים בארץ שהם בדיוק אותו דבר.

"לפני הקניה לקחנו את הרכב לבדיקה ושם אמורים לזהות שמספר השלדה ומספר המנוע לא תואמים למספרים ברישיונות", אומר רוזן, "יש שני רכבים זהים בארץ, אבל מספר השלדה לא יכול להיות זהה ואם עושים שינוי למספר הזה - זה נקרא חריטה - וחייבים לעלות על זה בבדיקה. בבדיקה לא עלו על שום דבר כזה וקנינו את האוטו".

כחודש לאחר מכן, נכנס למשרד הרישוי בחור בשם יעקב וביקש לקבל את רישיון הרכב, שלא קיבל בדואר, לקראת הטסט השנתי. אותו יעקב הופתע לגלות שהוא אולי לא זוכר, אבל הוא כבר מכר את האוטו. משטרת ישראל זימנה את רוזן, בעליו החדש של האימפרזה, שם זיהו אותה על פי מספרי המנוע והשלדה והעבירו אותה להסגר של כשמונה חודשים. "בלי אישור של בית משפט אסור להעלות את הרכב על הכביש. רכב גנוב הוא בבעלות חברת הביטוח", הוא מסביר.

רוזן תבע את מכון הרישוי. "טענתי שהייתה רשלנות של המכון שלא השווה את מספרי השלדה והמנוע כמו שצריך. מכון הרישוי טען שלא יכול היה לדעת משום שהרישיון זויף והמספר בו תאם את המספר שעל השלדה וכי הוא אינו אחראי 'לעלות על טעויות שעין בלתי מזוינת לא רואה'." אחרי למעלה משבע שנים בית המשפט פסק לטובת מכון הרישוי. הוצאות המשפט של רוזן עלו כ-80 אלף שקל. כמעט סכום זהה לזה שהפסיד ברכישת רכב גנוב.

להחליף רכב בלי דאגות מיותרות. בוא תראה איך עושים את זה בסוויץ'>>>

 

עוד כתבות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות