גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלקטרה התחייבה להקים סניף אייס והתחרטה - היזם תובע

בעלת בניין באזור התעשייה בפ"ת כבר חגגה חוזה שכירות מול רשת אייס ל-18 שנה, וגם השקיעה לטענתה לפחות 3 מיליון שקל בהתאמת המבנה לסניף ■ רק שאז הרשת הכריזה על "צמצומים"

המבנה הריק בפתח תקווה / צילום: תמר מצפי
המבנה הריק בפתח תקווה / צילום: תמר מצפי

"הנתבעת בחרה ב'דם קר' וחרף התאמות שבוצעו לבקשתה ולצרכים הייחודיים בעלות של מיליוני שקלים להפר הסכם כאילו מדובר בדבר של מה בכך, ולהותיר את התובעת אל מול שוקת שבורה", כך טוענת חברת פרובאנס, בתביעה בסך 10 מיליון שקל שהגישה לאחרונה נגד אלקטרה מוצרי צריכה.

באזורי תעשייה ישנים ניתן למצוא לא מעט בניינים ישנים הנושאים שלטי השכרה כמעט מתחננים. כשסוף-סוף מגיע שוכר פוטנציאלי, ודאי אם הוא ממותג וגם כזה שמוכן לחתום על חוזה ארוך-טווח, בעלי הבניין בדרך-כלל יוצאים מגדרם כדי לספק לו את כל מבוקשו.

התביעה הטרייה מתייחסת לנכס מסחרי ברחוב גזית באזור התעשייה סגולה בפתח-תקווה, הנמצא בבעלות פרובאנס. הנכס, שאמור היה ליהנות משני שוכרים איכותיים בקומת המסחר - סניף של רשת אייס ואולם תצוגה של קרסו מוטורס - נפגע תדמיתית, לאחר שעל-פי הנטען אלקטרה מוצרי צריכה - שחתמה על הסכם שכירות עם פרובאנס, כשהאחרונה אף ביצעה עבודות התאמה עבור סניף אייס - חזרה בה מההסכם. הנימוק: "צמצומים".

מכתב התביעה, שהוגש לבית המשפט המחוזי בתל-אביב באמצעות עו"ד מימון אביטן, עולה כי בחודש ינואר 2013 נחתם חוזה שכירות בין הצדדים, ולפיו אייס תשכור מחצית מקומת המסחר בפרויקט בשטח של 2,240 מ"ר לתקופה של 3 שנים ואופציה לשתי תקופות של 5 שנים כל אחת. זאת, בתמורה ל-77 שקל למ"ר בתוספת מע"מ ודמי ניהול של 15 שקל למ"ר בתוספת מע"מ.

לאחר חתימת ההסכם חילקה פרובאנס את שטח קומת המסחר, באופן שנוצר חלל ייחודי רחב-ידיים, כדי להתאים את צורתה לצורכיה של אלקטרה לשם הקמת סניף של אייס. זאת, לדבריה, מתוך הנחה כי בשל האפשרות להארכת תקופת השכירות, זו יכולה להגיע בסך-הכול ל-18 שנה.

"עבודות ההתאמה אותן נדרשה התובעת לבצע עבור הנתבעת הן עבודות התאמה ייחודיות שהן מעבר לסטנדרט המקובל ונתפרו באופן ספציפי לצורכיה העסקיים של הנתבעת, בשווי מיליוני שקלים", צוין בכתב התביעה. "התובעת עשתה מעל ומעבר ונענתה לכל גחמה ובקשה של הנתבעת, מתוך הבנה כי מדובר בשוכר איכותי ששווה להשקיע בו על-מנת שיישאר תקופה ארוכה כשוכר".

פרובאנס מתארת בתביעה כי היא בנתה אך ורק עבור סניף אייס מעלית גדולה בשטח 9 מ"ר וחלל מדרגות נוסף שמלכתחילה אינם מופיעים בתוכניות, עבור עגלות הקניות של לקוחות אייס, על-מנת שניתן יהיה להוריד אותן משטח קומת המסחר לחניון תת-קרקעי, וזאת בעלות של 1.2 מיליון שקל. התאמות נוספים כללו עיבוי עמודי בטון, חיזוק הרצפה ושינויים נוספים, שנועדו לתת לאלקטרה "נכס ברמה גבוהה המתאים לדרישותיה הייחודיות".

לטענתה, את ההתאמות והשינויים שבוצעו עבור צורכי סניף אייס כמעט ולא ניתן לשנות על-מנת להתאים לגורם אחר. זאת, בין היתר, כי הנכס שהותאם לסניף אייס כולל שטח חזית של 23 מ"ר (ועוד חלל פנימי ענק), מתוך שטח חזית של 55 מ"ר של הנכס כולו.

פרובאנס טוענת כי ניתן היה מלכתחילה לתכנן לעצב ולחלק את קומת המסחר בפרויקט באופן אחר לחלוטין, וכי המצב הטבעי והנכון של החלוקה היה לחלק את שטח חזית קומת המסחר ל-3 או 4 יחידות עם וטרינת תצוגה ושטח חזית של 13-17 מ"ר לכל יחידה.

לטענת פרובאנס, לאחר שהשכירה את השטח לאלקטרה לטובת סניף אייס, שכרה את יתר השטח המסחרי חברת קרסו מוטורס לטובת אולם תצוגת רכב. כך שמתוך 55 מ"ר שטח חזית, 23 מ"ר הותאמו לטובת סניף אייס, ו-30 מ"ר לטובת קרסו.

"לאחר התנערות הנתבעת מהחוזה, ולאחר שהושכר לקרסו מוטורס שטח חזית של 30 מ"ר, שטח התצוגה שנותר (23 מ"ר) הוא כזה שניתן להשכירו באחת מבין שתי הדרכים, או שכל שטח אייס 2,200 מ"ר יושכר לשוכר חליפי בודד (קשה מאוד), או לחלק את שטח החזית לשני חלקים, אך במצב כזה אף שוכר פוטנציאלי לא ירצה לשכור שטח בעל חזית תצוגה קטנה מ-13-14 מ"ר ושטח פנימי גדול".

לטענת פרובאנס, מצב זה מחייב אותה "לפגוע" ביוקרתו של הנכס, ולהפוך לפחות חלק משטח אייס למחסן, אותו תוכל במקרה הטוב להשכיר בשליש מעלות ההשכרה למסחר.

"הנתבעת גרמה לתובעים לנזקים שעתידים להימשך לתקופות ארוכות משמעותית מתקופת השכירות החוזית לה התחייבה הנתבעת", מציינת פרובאנס בתביעה, "וכן אופי החלוקה ייפגע בהכרח באופי ובתדמית יוקרת קומת המסחר של הפרויקט בשל החלוקה המאולצת".

לטענת פרובאנס, היא נסמכה על מצגי אלקטרה שבכוונתה להשקיע 5 מיליון שקל בסניף, וההתאמות שביצעה פרובאנס הסתכמו ב-3 מיליון שקל.

"אירועים בלתי צפויים"

על-פי כתב התביעה, בספטמבר 2014, לאחר ההסכמה על הארכת המועד לסוף יוני 2014, הודיעה אלקטרה לפרובאנס, באמצעות מנכ"ל אייס יצחק אוזנה, כי היא מבקשת ארכה נוספת לביצוע עבודות השוכר עד ל-1 בינואר 2015. פרובאנס, שהניחה כי מדובר בדחייה בלבד, נעתרה לבקשה, והצדדים סיכמו על מועד המסירה החדש בכתב.

אבל זמן קצר לאחר מכן פנה אליה אוזנה ואמר כי מאחר שמונה מנכ"ל חדש לחברה אלקטרה מוצרי צריכה, לא בטוח כי ירצה להקים את הסניף החדש.

באוקטובר 2014 קיבלה פרובאנס מכתב מאלקטרה, בו צוין כי "בשל אירועים בלתי צפויים ואשר לא היו ניתנים באופן סביר לצפייה, אנו מבקשים להשתחרר מההתקשרות על-פי הסכם השכירות מפברואר 2013 לגבי הנכס באזור התעשייה סגולה בפתח-תקווה".

בכתב התביעה טוענת פרובאנס כי "הנתבעת מבקשת להשתחרר מההסכם כאילו אין דין ואין דיין, וזאת שעה שידוע לה כי התובעת הוציאה מיליוני שקלים על-מנת להכשיר את המושכר לשימושה, וכאשר קיים חוזה חתום כדת וכדין המגדיר מפרט את התחייבויות הצדדים לתקופה של 18 שנה קדימה".

בכתב התביעה מזכירה פרובאנס גם כתבה שפורסמה ב"גלובס" בסוף דצמבר 2014, לפיה אלקטרה מאחדת חטיבות, סוגרת סניפים ומפטרת עובדים. המנכ"ל זאב קלימי הסביר את המהלך בצורך להתאים את החברה לשינויים בשווקים.

"הנתבעת שכחה לציין כי חלק מאותה 'התיעלות אגרסיבית' כוללת הפרה בוטה של הסכם שכירות בעלות של מיליוני שקלים כלפי התובעת", נטען בתביעה. "במילים אחרות, הנתבעת הפכה להיות רווחית בין היתר על חשבונה של התובעת, אשר נגרמו לה הפסדים כבדים ביותר. מלבד הנזקים הישירים הנגרמים לתובעת כתוצאה מהפרותיה היסודיות של הנתבעת את הסכם השכירות, הדבר גרם וגורם לתובעת לנזקים תדמיתיים כבדים ולפגיעה במוניטין כתוצאה מהעובדה שהמושכר לא נפתח בסופו של דבר במועדו, ואשר מהווה חלק מהותי מתוך הפרויקט עצמו ומהצלחתו".

פרובאנס מעלה חשש כי הסכם הליווי הבנקאי אשר היא נוטלת לצורך ביצוע הפרויקט יופר, לאחר שנסמך על הצלחת השכרת השטח לאלקטרה.

בהמשך, טוענת פרובאנס, העלתה אלקטרה תירוצים חדשים לכך שהפרה את ההסכם: הראשון כי המשכירה לא הצליחה לקבל היתר לשימוש חורג לנכס; והשני כי טרם התקבל טופס 4 לנכס.

לטענת פרובאנס, מדובר בטיעונים מופרכים, שכן היא קיבלה הארכה לשימוש חורג עד לשנת 2020, וטופס האכלוס מתעכב רק בגלל הפרתה של אלקטרה את ההסכם, מאחר שפרובאנס ביקשה לעצור את עבודות הגמר.

"הנתבעת לא ניסתה לצמצם את הנזקים ולהביא שוכר חלופי כפי שהיה מצופה משוכר שרוצה לעזוב, עזבה את המקום ללא הודעה מוקדמת כמנהג של עבריינים ולא של חברה גדולה וידועה במשק. המצב כיום הוא שכמעט בלתי אפשרי לחלק את המושכר לצורך השכרתו לשוכרים חלופיים, ולמעשה הדרך היחידה היא לנסות למצוא שוכר שיסכים לשכור הכול כיחידה אחת".

מאלקטרה נמסר כי החברה לומדת את פרטי כתב התביעה, "ונגיב כמקובל בבית המשפט".

עוד כתבות

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן