גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג: אלה מנהלי הקרנות הטובים ביותר בישראל

הטלטלה בשווקים לא פסחה על קרנות הנאמנות, שחוו פדיונות ברבעון השלישי ■ בדירוג "גלובס"-מעלות, המדרג מנהלי קרנות וגופים מתארחים, בלטו חברות הקרנות של פסגות ומיטב דש, ששיפרו ציונים ומיקומים

הרבעון השלישי של 2015 היה אחד מהרבעונים הסוערים שעברו על שוקי ההון בשנים האחרונות, כאשר הטריגר לסערה החל עם הנתונים שהפתיעו לרעה מכיוון הכלכלה הסינית, וגררו ירידות שערים חדות בשווקים בארץ ובעולם. ירידות אלו באו לידי ביטוי בין היתר בפדיונות משמעותיים בקרנות הנאמנות, אשר הטלטלות האחרונות בשווקים רק מדגישות את החשיבות שבבחירתן.

אחד מכלי העזר לבחירת מנהל קרן הוא דירוג "גלובס-מעלות" שמבצעת חברת הדירוג S&P מעלות. הדירוג, המתפרסם זה שמונה שנים, מבוסס על מדידת ביצועים לתקופות של שנתיים עד חמש שנים, ובנוסף משקלל גם פרמטרים איכותיים. תוצאות הדירוג מסומנות על ידי כוכבים, תוך חלוקה לגופים גדולים ובינוניים, על פי היקף הנכסים המנוהלים על ידיהם ומדורגים בדירוג הכוכבים של מעלות.

על רקע המתרחש בשווקים, הדירוג הנוכחי, המעודכן לסוף הרבעון השלישי, מצביע על שמירת הססטוס-קוו בצמרת, אם כי באופן חלקי בלבד. על ראשות הטבלה מקרב המנהלים הגדולים מצליח להמשיך ולשמור ילין לפידות, שמפגין שוב את הדומיננטיות שלו, ומאז שכבש את צמרת הדירוג כבר בסוף שנת 2014 לא נפרד ממנה.

ילין לפידות מנהל 26 קרנות מדורגות, ולא הצליח להתחמק מהמגמה השלילית בחודשים אלו, כך שבסיכום רבעוני הציון הממוצע שלו עמד על 4.16 כוכבים - נסיגה ביחס לממוצע קודם של 4.5 כוכבים. למרות זאת, ילין לפידות "נהנה" מחולשה או לחלופין משיפור לא מספיק של הגופים המתחרים ביחס אליו.

בצד השלילי, בסיכום רבעוני ירד דירוגו של אלטשולר שחם, שעם ציון ממוצע של 3.25 נסוג למקום הרביעי בין המנהלים הגדולים, אחרי שברבעון השני החזיק בממוצע של 3.875 שמיקם אותו אז במקום השני בטבלה.

שני המנהלים הבולטים בסיכום רבעוני, שעקפו בזכות כך את אלטשולר שחם בדירוג, הם פסגות ובמידה פחותה מיטב דש, שמפגינים שיפור נאה גם בציון הממוצע שלהם, ובהתאם גם במיקומם בטבלה. פסגות מנהל 71 קרנות מדורגות, ומיטב דש 60.

ציון ממוצע של 3.55 כוכבים שקיבל פסגות העביר אותו להיות הסגן של ילין לפידות בטבלה, לאחר שברבעון השני ציון ממוצע של 2.88 "זיכה" את פסגות במקום החמישי בלבד. אצל מיטב דש, ציון ממוצע של 3.33 כוכבים העלה אותו למקום השלישי, אחרי ציון ממוצע של 3.11 שמיקם אותו רביעי ברבעון השני. אחרי אלטשולר שחם, ממוקם במקום החמישי מגדל, עם ציון ממוצע של 3.125 כוכבים, נסיגה ביחס למקום השלישי אותו תפס ברבעון השני, עם ציון ממוצע של 3.375.

תחתית הדירוג נותרה ללא שינוי, וממשיך לתפוס אותה אקסלנס, עם ציון ממוצע של 2.22 כוכבים. מעט לפניו ממוקם הראל פיא עם ציון ממוצע של 2.33.

בפילוח לקטגוריות, ילין לפידות מחזיק בצמרת הדירוגים באג"ח שקליות בארץ, אג"ח כללי בארץ, וכן ממוקם גבוה בקטגוריית מניות בארץ ואג"ח מדינה בארץ.

מיטב דש בולט בראש קטגוריית אג"ח מדינה בארץ, ופסגות תופס את ראש הטבלה בקטגוריית הקרנות הגמישות ומניות בחו"ל. אלטשולר שחם נמצא במקום הראשון בקטגוריות אג"ח חברות והמרה בארץ ומניות בארץ, ובולט לשלילה בקרנות הכספיות ומניות בחו"ל. אקסלנס בולט לחיוב במניות חו"ל ובכספיות, והראל פיא מובילה את קטגוריית אג"ח בחו"ל.

מנורה מבטחים שיפר למקום 3

בצמרת בתי ההשקעות הבינוניים בגודלם ממשיכות לבלוט הקרנות של מור ואלומות, כאשר בדומה לרבעון הקודם מור תופס את צמרת הדירוג עם ציון ממוצע של 4.4 כוכבים, לעומת ציון ממוצע של 4.2 כוכבים אצל אלומות. מספרים אלה מהווים שיפור מבחינת שני השחקנים: ברבעון הקודם ציון ממוצע של 4.2 הספיק למור כדי לכבוש את הפסגה, ואלומות התמקם מיד אחריו גם אז עם ממוצע של 4 כוכבים. נציין כי מור מנהל 8 קרנות מדורגות ואילו אלומות מנהל 15.

אחרי שני המובילים מי שבולט מבין המנהלים הבינוניים בשיפור רבעוני הוא מנורה מבטחים, שהשיג ציון ממוצע של 3.5 כוכבים והתמקם שלישי, אחרי שברבעון השני הסתפק במקום השישי עם ציון ממוצע של 3.

מנורה מבטחים לקח את מקומו של פורסט, שירד למקום הרביעי מבין המנהלים הבינוניים, עם ציון ממוצע של 3.33.

בין הגופים שנסוגו בדירוג נמצא תמיר פישמן, שציון ממוצע של 2.83 כוכבים הוריד אותו למקום השביעי, אחרי שברבעון השני תפס את המקום הרביעי עם ציון ממוצע של 3.5. גם אי.בי.אי מסכם רבעון במגמה שלילית, ועם ציון ממוצע של 2.16 תופס את המקום התשיעי - ירידה מתונה מציון ממוצע של 2.5 ששלח אותו ברבעון השני למקום השמיני. מי שטרם הצליח להתרומם מהמקום האחרון בבינוניים הוא איילון, שמראה שיפור קל בציונו לעומת הרבעון הקודם, מ-1.82 לציון 2.

אפסילון מציג שיפור במיקומו ועם ציון של 2.33 עלה למקום השביעי, אחרי שברבעון הקודם ציון של 2.16 מיקם אותו מקום אחד לפני האחרון.

בפילוח לקטגוריות, מור נמצא בראש אג"ח מניות בארץ, אג"ח כללי בארץ ואג"ח חברות והמרה בארץ, ובולט לחיוב גם באג"ח שקליות בארץ. אלומות תופס את הצמרת בקטגוריית אג"ח מדינה בארץ, אג"ח מדינה שקליות, ובולט לחיוב גם באג"ח כללי בארץ. מנורה בולט לחיוב בין היתר בקטגוריית מניות בחו"ל, קטגוריית מניות בארץ ובאג"ח מדינה בארץ. בצד השלילי, איילון נמצא במקום האחרון בקטגוריית מניות בארץ, וממוקם בשיפולי הטבלה גם בקטגוריית אג"ח כללי בארץ, אג"ח מדינה בארץ ואג"ח חברות והמרה בארץ. יצוין כי אין בית השקעות שמופיע במקום האחרון בשתי קטגוריות.

כך דירגנו

S&P Maalot עוקבת אחר כל קרנות הנאמנות המנוהלות בארץ ומדרגת אותן בהתבסס על מידע פומבי. הדירוג ניתן בהתבסס על ביצועי הקרנות בתקופות זמן שונות בהתאם למדיניות הקרן, תוך בחינה של 60,48,36,24 חודשים. הדירוג לקרן הספציפית מתבסס על מספר נתונים איכותיים ניתנים לכימות בהסתמך על מידע ציבורי, הנוגעים למנהל ההשקעות. לדוגמה: ותק וניסיון של המנהל, ביצועיו בעבר, העומס הניהולי עליו בהתייחס לשווי ולמספר הנכסים המנוהלים, וגם פרמטרים הנוגעים לגוף המנהל - מדיניותו לגבי ריבוי קרנות ושינויי מדיניות. תוצאות הדירוג מוצגות באמצעות כוכבים.

הדירוג ניתן לקרנות אשר להן לפחות 24 חודשים במדיניות השקעה, וקרנות המשתייכות לקבוצה בה יש עוד 4 קרנות המקיימות את התנאים שלעיל. נציין כי S&P Maalot אינה מבקרת את המידע שנתקבל ואינה מאמתת את נכונותו או שלמותו. הדירוגים עשויים להשתנות כתוצאה משינויים במידע המפורסם על ידי המנהל, או מסיבות אחרות. אין לראות בדירוג משום הבעת דעה על כדאיות קנייה, מכירה או החזקה בקרן כלשהי.

לשם הצגת דירוג "גלובס"-מעלות חושב עבור כל חברה דירוג המבוסס על ציוני הדירוגים של הקרנות בכל קבוצת השתייכות. קבוצות ההשתייכות הספציפיות אוגדו ל-9 קטגוריות השקעה על פי התמחות הקרנות, ונעשתה הפרדה לפי גודל החברות המנהלות. הציון למנהל בקטגוריה חושב כממוצע משוקלל של קרנותיו, כך שגודל הקרנות משפיע. לצורך ממוצע זה שווי קרן נאמנות מחושב כשוויה הממוצע של הקרן ב-24 החודשים שקדמו למועד הדירוג הקובע. בדירוג מופיעות חברות שלהן קרנות מדורגות בשווי של 1 מיליארד שקל ומעלה. חברה תוצג כגדולה כשסך הנכסים בקרנותיה המדורגות יהיה 10 מיליארד שקל ומעלה, וכבינונית כאשר סך הנכסים בקרנותיה המדורגות יהיה בין 1 ל-10 מיליארד שקל. גודל חברה נקבע לפי הנמוך מבין סך הנכסים הנוכחי, או הסך הממוצע ב-24 החודשים האחרונים. בשני המקרים, שווי הנכסים הנבדקים הוא של הקרנות המדורגות לתקופה הנמדדת.

הפרסום נעשה עבור קטגוריות שיש בהן לפחות חמישה גופים מנהלים, ומבוסס רק על דירוגי הקרנות בניהולו הישיר של הגוף המנהל (לא כולל קרנות בניהול חיצוני של מנהל מתארח). המנהלים החיצוניים שאינם נחשבים מנהלי קרנות לפי חוק השקעות משותפות בנאמנות, נכללים גם הם ומוצגים כישות נפרדת ממנהלי הקרנות בהם הם מתארחים.

משה אשכנזי, ראש תחום דירוג נכסים מנוהלים, Standard&Poors Maalot

 דירוג גלובס מעלות 11-15

דירוג גלובס מעלות 11-15

עוד כתבות

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

מגמה חיובית באירופה; השינויים האחרונים שביצע באפט בהשקעות של ברקשייר

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● ההוראה האחרונה של באפט: צמצום החזקות בחברת אפל ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים