גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות תצוגות האימה: איך בכל זאת מכבי ת"א קשורה לליגת האלופות?

המחקרים הכלכליים שמוכיחים: הצהובים, כמו רוב הקבוצות שמשתתפות העונה בשלב הבתים, שייכים למעמד האצולה של הכדורגל ששמור לקבוצות מהערים הגדולות במדינתן ■ אבל גם קבוצות המעמדות הנמוכים יכולות להיות "רגועות": בניגוד לעסקים אחרים, למועדוני כדורגל קורסים אף אחד לא ממהר לאפשר להיעלם

מכבי ת"א מפסידה לפורטו בליגת האלופות, גל אלברמן / צלם: רויטרס
מכבי ת"א מפסידה לפורטו בליגת האלופות, גל אלברמן / צלם: רויטרס

על-אף תצוגות האימה שהיא מנפקת במפעל עד עכשיו, מי שבכל זאת מתעקש לנסות למצוא קשר בין מכבי ת"א לליגת האלופות - יכול לדלות אותו באמצעות הנתון הבא: בדיוק כמו בנפיקה ופורטו, ריאל וברצלונה, באיירן מינכן, ארסנל, אסטנה, גלטסראיי, אולימפיאקוס, דינמו קייב, רומא, באטה בוריסוב ועוד ועוד - הצהובים מייצגים את אחת הערים הגדולות ביותר במדינה שלהם. בסך הכל, 24 מ-32 המשתתפות בצ'מפיונס בעונת 2015/16 מגיעות מאחת מתוך שלוש הערים המאוכלסות ביותר במדינותיהן; 20 מתוך הקבוצות שייכות לערים 1 או 2 בגודלן.

כי ככה זה בכדורגל: האדונים של הענף משתייכים באופן מובהק למרכזים העירוניים הגדולים. התופעה הזאת מתעצמת אפילו יותר כאשר מודדים את כמות הזכיות של קבוצות הערים הגדולות באליפויות: 22 מתוך 23 אליפויות אנגליה בעידן הפרמיירליג נלקחו על-ידי קבוצות מלונדון או מנצ'סטר, שני המטרופולינים הגדולים בבריטניה; בישראל יצאה האליפות מתחומי ת"א, ירושלים או חיפה רק שלוש פעמים מתחילת שנות השמונים.

ההסבר לתופעה הזאת, בגדול - הוא הקורלציה המוכחת בין היקף השריר הכלכלי של קבוצות כדורגל, לבין הצלחתן על המגרש: באחד מדוחות הבנצ'מרקינג השנתיים של אופ"א, שניתחו את נתוני השכר של יותר מ-600 קבוצות מ-52 ליגות עליונות באירופה ב-2011/12 ו-2012/13 - נמצא כי הקבוצות ששילמו הכי הרבה לעובדים שלהן בעונות אלו זכו ב-76 מתוך 104 תארי האליפות האפשריים. ושריר כלכלי הוא משהו שנוצר, היסטורית - לקבוצות מערים גדולות יותר.

למה בעצם? לא רק, אבל בעיקר כי יש להן פוטנציאל הכנסות גבוה יותר מהאצטדיון הביתי: מחקר שערכו הכלכלנים הבריטים דייויד פורסט, רוב סימונס ופטריק פייהאן ופורסם ב"סקוטיש ג'ורנל אוף פוליטיקל אקונומי", מצא כי מרבית מהאוהדים שמגיעים למשחקי כדורגל באנגליה גרים במרחק של מקסימום 10 מייל (16 ק"מ) מהאצטדיון. במילים אחרות: ככל שהקבוצה שלך משחקת באיזור יותר מאוכלס וצפוף - כך היא תוכל למשוך כמות קהל גדולה יותר למשחקים שלה.

יש טיעון נגד לתיאוריה הזאת, לפיו בעידן הכסף הגדול של הכדורגל - גם מועדונים מערים קטנות יכולים להפוך לכוחות דומיננטיים, במידה אם יבוא אליהם איזה שוגר-דדי. נשמע הגיוני, רק שיש סיבה מדוע בחר מיטש גולדהאר לרכוש דווקא את מכבי ת"א ולא את מכבי יבנה: מיליארדר ככל שתהיה - אפילו אם הכוונות שלך הן פילנטרופיות לכל דבר, אתה רוצה לפעול בשוק מספיק גדול שיאפשר לך מדי פעם מרווחי נשימה. גולדהאר כמובן היה יכול להביא שחקנים מספיק טובים בשכר מספיק גבוה כדי להצעיד גם את עירוני קרית שמונה לליגת האלופות, אבל לאיזון תפעולי הוא לעולם לא היה מגיע עם קבוצה שמייצגת עיר של 25 אלף תושבים, ועל רווחים בכלל אין מה לדבר.

***

באופן די פלאי מבחינה כלכלית, ובניגוד לכמעט כל תעשייה עסקית אחרת, גם המשרתים של עולם הכדורגל (כל אותן קבוצות שסעיף 1 של כתבה זו לא רלוונטי עבורן) מצליחים לשרוד. ב-"Soccer and Money", ספרו החדש של גורו כלכלת הספורט, פרופסור סטפן סיזמנסקי - מצוין כי 85 מתוך 88 הקבוצות ששיחקו בליגות הבכירות באנגליה ב-1923 עדיין קיימות, ורובן משחקות כרגע בארבע הליגות העליונות במדינה. מתוך 74 מועדונים ששיחקו בליגות העליונות של אנגליה, צרפת, איטליה וספרד ב-1950 - לא פחות מ-72 עדיין קיימים.

הדפוס הוא די דומה בכל הארצות: גם אם מועדון מתרסק פיננסית - תמיד יהיה גוף ממשלתי/ציבורי/פרטי שיציל אותו. זה קורה בגלל משהו שכל אוהד אמיתי יבין בקלות: מועדוני כדורגל, גם הקטנים יותר, הם כמו מוסד דתי מבחינת ציבור המאמינים שלהם. ודת היא עניין רגיש: אף פקיד ממשלתי/מנהל בנק/כונס נכסים/פוליטיקאי לא רוצה שירבוץ עליו כתם של נעילת שעריה של הכנסייה - אפילו אם מדובר על כנסייה שבקושי 20 איש מגיעים לטקסי המיסה שמתקיימים בה. חוץ מרון חולדאי וסיפור אוסישקין, בלתי אפשרי למצוא דוגמאות לראשי ערים, לדוגמה - שהורו על הריסת מגרש ביתי שנמצא בבעלות מוניציפלית - מבלי לספק תחליף הולם מיידי במקומו.

סיזמנסקי מתאר את מכניקת ההישרדות הזאת של המועדונים בארבע מדינות הכדורגל הבכירות באירופה. להלן התקציר:

איטליה: בשנת 2010 קבעה התאחדות הכדורגל האיטלקית כי 20 מועדונים מהליגות 2-4 בחשיבותן במדינה לא יקבלו רישוי להשתתף בליגות, בשל עבירות על התקנונים הכלכליים (חובות לשחקנים, מועדונים ורשויות המס, כמו גם אי-חשיפת הדוחות הפיננסיים שלהם או חשיפתם עם הערת עסק חי). 18 מועדונים נאלצו לסגור את שעריהם בעקבות אותה החלטה, אך 12 מתוכם קמו מחדש, עם בעלות חדשה - וניכסו לעצמם את המורשת של המועדונים "הישנים" והסמלים שלהם; שלוש קבוצות אחרות הצליחו לחזור לחיים בתוך תקופה קצרה, תחת אותה ישות משפטית; רק בשלושה מקרים הקבוצה חדלה לחלוטין מלהתקיים.

ספרד: בעיית החובות של המועדונים הספרדים היא עניין ידוע והיסטורי, שלא נוצר יש מאין רק במאי 2014, אז הצהיר מזכיר המדינה מיגל קארדנל כי לקבוצות בשתי הליגות הבכירות יש חובות של 3.6 מיליארד אירו. וגם תוכניות החילוץ הממשלתיות של ספרד לכדורגל הן עניין ידוע והיסטורי. כך למשל, כבר ב-1990, במטרה להפסיק את פעילותן הכלכלית הלא אחראית - הכריחה הממשלה את המועדונים להפוך מעמותות לחברות בעירבון מוגבל, ובמקביל מחקה להם חובות של 192 מיליון אירו. זה לא ממש עזר למועדונים שחובותיהם המשיכו להיערם, ואז, ב-2003, השתנו חוקי כינוס הנכסים הספרדים, שעד אותה עת הובילו כמעט תמיד לסגירה מיידית של עסקים: הרפורמה אפשרה לחברות פושטות רגל לנהל מו"מ מול הנושים על גובה החובות, ולהמשיך לפעול כרגיל, תוך כדי פיקוח של ביהמ"ש - במטרה להשיב כמה שיותר מהם. למועדוני הכדורגל זה כמובן התאים כמו כפפה ליד: בין 2003 ל-2011 לא פחות מ-22 מהם השתמשו בשינוי החוק על מנת להקטין את נפח החובות שלהם. ב-2012 העבירה הממשלה הספרדית חוק נוסף שמכריח את המועדונים בספרד להקצות חלק מסוים מההכנסות שלהם לטובת תשלומי מיסים וביטוח לאומי.

גרמניה: גם במדינה העשירה באירופה, עם המודלים הכלכליים המסודרים והרגולציה הקפדנית על הכדורגל, יש הרבה דוגמאות להתרסקויות כלכליות. באמצע העשור הקודם היו שאלקה ודורטמונד, שתי היריבות מחבל הרוהר - במצוקה כלכלית גדולה, כאשר האחרונה הסתייעה בין היתר בהלוואה שקיבלה מבאיירן מינכן על מנת לשרוד. ולמרות שאף מועדון ששיחק בבונדסליגה לא נכנס מעולם להליכי פשיטת רגל - הרי שהכלכלן דניאל ויימר מאוניברסיטת דואיסבורג-אסן מצא 86 מקרים של מועדונים מליגות נמוכות יותר בגרמניה שנכנסו להליכים כאלו מאז 1993, ממוצע של ארבע התרסקויות כלכליות בשנה.

אנגליה: המדינה בה הומצא המשחק היא גם באופן טבעי זאת שמחזיקה בהיסטוריה הענפה ביותר של קריסות. התיעוד הראשון: מידלסבורו איירונופליס, 1893, קבוצה מצליחה יחסית שהצליחה להעפיל עד לרבע גמר הגביע האנגלי, אבל ירדה מנכסיה ברגע שנשרה לליגה השנייה ולא יכלה לעמוד בדמי השכירות של האצטדיון העירוני. עד 1935 נרשמו 22 מקרים של פשיטות רגל, ביניהן של קבוצות כמו ניוטון הית' (לימים מנצ'סטר יונייטד), ארסנל, אסטון וילה, וולבס - כל אלו שרדו את המשבר והפכו במרוצת השנים לאלופות אנגליה. 10 מבין 22 הקבוצות המתרסקות לא הצליחו לחזור מיד לפעילות, בעוד ל-12 האחרות הצליחו למצוא פתרון מהיר כזה או אחר; אבל גם מתוך ה-10 האלו, שבע קמו מחדש בתוך שנים ספורות על-ידי יזמים חדשים. אחת הקבוצות שעקבותיה כן נעלמו: לידס סיטי, שסולקה מהליגה ב-1919 לאחר שנמצאה אשמה בתשלום משכורות לשחקניה במהלך מלחמת העולם הראשונה, הפרה של "חוקי זמן המלחמה" של ההתאחדות האנגלית.

פשיטות רגל זו בעיה שאופיינית יותר למועדונים מליגות נמוכות - אבל ב-2010 הפכה פורטסמות', עת אימן אותה אברם גרנט - לקבוצת הפרמיירליג הראשונה שדבר כזה קורה לה, בעיקר בשל ניהול מזעזע של סאשה גאידמק. עם זאת, כונס הנכסים מצא פתרון להמשך פעילותה השוטף; היא עברה בשנים שלאחר מכן בין כמה בעלים מפוקפקים, ירדה כמה ליגות, פשטה את הרגל שוב; וכמובן שרדה. שוב. כיום "פומפי" נמצאת בבעלות קרן של האוהדים שלה, מתחרה על עלייה לליגה השלישית בחשיבותה באנגליה.

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס