גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד התקשורת: שימוע לחברות הסלולר בשל חיובים בעייתיים

משרד התקשורת עורך שימוע לחברות הסלולר בשל דרך חיוב בעייתית בחשבוניות החודשיות ■ ב"אמון הציבור" קובלים גם כנגד חיוב מלא ללקוחות שמתניידים לפני תום תקופת החיוב ■ חברות הסלולר (שוב) נקראות לסדר

לקוח סלולר לקוחות נייד / צלם: שאטרסטוק
לקוח סלולר לקוחות נייד / צלם: שאטרסטוק

החיוב על חבילות התקשורת מאז המהפך שעבר הענף, נעשה פשוט בהרבה: החבילות הכוללות-הכול לא מכילות לרוב פרטי-פרטים וחיובים משתנים, ועל כן פשוט יותר להבין על מה משלמים. אולם גם החיוב, כך מתברר, לא נעשה כראוי פעמים רבות.

בימים אלה מקיים משרד התקשורת שימוע לחברות הסלולר בנושא גביית תשלומים בעסקה מתמשכת: כוונת המשרד היא להסדיר את התנהלותן השגויה בפועל של החברות הגובות תשלום מראש עבור שירות קבוע, ולא רק לאחר שניתן השירות, או שמחייבות במחיר החבילה כולה, גם כשבפועל היא סופקה רק בחלק מימות החודש.

על רקע השימוע פנה ארגון "אמון הציבור" למשרד התקשורת והתריע: סלקום וגולן טלקום מציגות ללקוחותיהן חיוב באופן בעייתי: החברות, טוען הארגון, נוהגות לגבות חשבונות מראש - וכן לחייב לקוחות בעלות הכוללת לחודש גם כשהתנתקו במהלכו, במקום לחייבם באופן יחסי.

במכתב ששוגר למנהל תחום בכיר פיקוח צרכני במשרד התקשורת, מאיר בן-בסט, כותבת עו"ד בת-אל דסה, רכזת ענף תקשורת בארגון, כי "ב'אמון הציבור' התקבלו תלונות בנושא תשלום מראש (Prepaid) על גולן טלקום ובנושא חיוב יחסי על גולן טלקום וסלקום. יצוין כי כבר ביולי 2014 פנינו לשתי החברות בנושא".

התלונות, מפרטים בארגון, "התקבלו על חיוב בגין חודש מלא, וזאת מבלי שסופק ללקוחות שירות במשך חודש מלא. חוק הגנת הצרכן קובע כי בעסקה מתמשכת שהוחל במתן השירות, ישלם הצרכן לעסק את התמורה היחסית לפי תנאי העסקה".

הנה למשל תלונתה של ד', שפנתה לארגון בנוגע לאחת החברות: "עקב עליית מחיר החלטתי לעבור לחברה אחרת", היא מספרת, "אולם החברה שעזבתי חייבה אותי בעבור חודש מלא, ולא בחיוב יחסי על הימים שהייתי לקוחה שלהם. בפנייה אליהם הם אמרו שהם שינו את ההסכם באופן חד-צדדי, וזה מותר להם עד פעמיים בשנה. נראה לי שאופן ההתנהלות של החברה לא הוגן, ובנוסף הצרכן לא מודע שיחויב על חודש שלם אלא רק אחרי שמגיע החיוב". המחלוקת הזו נפתרה מול החברה בעקבות התערבות "אמון הציבור".

במקרה של ט', היא מספרת כי שינתה את חבילת הסלולר שלה 3 ימים לפני סיום מחזור החיוב. "בסופו של דבר חייבו אותי בחיוב מלא מבלי לקזז את החלק היחסי. איפה ההיגיון של החישוב?", היא תוהה. בחברה הצדיקו את אופן הגבייה גם לאחר פניית "אמון הציבור", ועל כן את טענותיו בנושא, על רקע תלונות נוספות, הוא מפנה למשרד התקשורת.

"העיצומים: אחד הכלים היעילים"

השימוע הנוכחי יסתיים ב-15 בנובמבר. עניינו, כאמור, הסדרה רשמית של מועד גביית התשלומים החודשיים של שירותי סלולר, על-פי הכללים הבאים: התשלום הקבוע בעסקה חד-פעמית יהיה בתשלום מראש, ואילו התשלום הקבוע בעסקה מתמשכת יהיה תשלום בדיעבד. כך לדוגמה, בתשלום החודשי הקבוע עבור התקופה שבין התאריכים 26.10 ל-25.11 לא ייגבה חיוב מהמנוי לפני 25.11.

בנוסף, המשרד מתכוון לקבוע כי גובה התשלום שייגבה מהמנוי בחשבון הסופי עם התנתקותו משירותי החברה או מעבר לתוכנית אחרת - יהיה על-פי החלק היחסי בין מספר הימים ממועד תחילת תקופת החשבון עד למועד השינוי, לבין מספר הימים הכולל בתקופת החשבון.

זה אכן נשמע ברור ומובן מאליו; לחברות, כנראה, אין הדבר כך - והן התבקשו למסור את עמדתן. השימוע הזה הוא חלק מביקורת שמבצע משרד התקשורת בנוגע להפרת רישיונות של חברות התקשורת.

רק לאחרונה השית המשרד עיצום כספי של 3.2 מיליון שקל על בזק בטענה כי היא מנעה תחרות. במקור, העיצום אמור היה לעמוד על למעלה מ-6 מיליון שקל, והוא הופחת אחרי תהליך השימוע והבירורים.

לחברות עומדת הזכות להגיש ערעור לבג"ץ - מקרים כאלה מתרחשים לא אחת, ורק לאחרונה פסק בג"ץ נגד עתירה שהגישה בזק בדבר קנס אחר. הקנס, בגובה 100 אלף שקל הוטל עליה משום שזו לא עדכנה את משרד התקשורת בדבר תקלה במושב פרוד אשר השביתה את השירותים לתושבים למשך יממה. בג"ץ דחה את טענת החברה כי הקנס אינו מוצדק היות והיא עדכנה בדבר התקלה באתר האינטרנט, וקבע כי החברה הפרה את רישיונה.

גם עתירה שהגישה פלאפון נגד עיצום כספי שהטיל עליה המשרד נדחתה לאחרונה, ובג"ץ קבע כי עיצום כספי בסך של כ-600 אלף שקל בגין הפרה של הוראות הרישיונות בנושא הזמנת שירות של ספקי תוכן - יוותר על כנו.

סכום העיצום מתייחס לגודל החברה, היקף הנפגעים בשל הפרת הרישיון, חומרת העבירה ועוד. ביום חמישי האחרון הודיע משרד התקשורת כי הוא מטיל עיצום של 73,730 שקל על הוט מובייל לאחר שהקצתה מספרים זהים בקידומות שונות.

בחלוף כשנתיים מאז נכנס לתוקפו החוק המאפשר למשרד להטיל עיצומים כספיים, העניש המשרד את חברות התקשורת בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים. "מדובר באחד הכלים היותר אפקטיביים שיש לנו", אומר דובר המשרד, ד"ר יחיאל שבי. "העיצומים מרתיעים את החברות מלהמשיך ולעשות את 'שיטת מצליח'. גם עיצום של 70 אלף שקל מרתיע, וגם עיצום בהיקף של מיליוני שקלים. זה מחזק את האכיפה ושומר על ציבור הצרכנים. האפשרות להטיל את העיצומים הכספיים שמה אותנו במקום אחר היום".

עיצומים כספיים שהשית משרד התקשורת

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם