גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכשתם מקרר והחברה מסרבת לפנות את הישן? תתבעו

למרות שחוק הפסולת האלקטרונית נכנס לתוקפו כבר לפני שנה, משווקים רבים אינם מפנים את מוצרי החשמל הישנים מבתי הלקוחות, או שמחייבים אותם בתשלום על כך * שורת בקשות לייצוגית הוגשו בחודשים האחרונים נגד חברות שונות

יותר משנה אחרי כניסתו לתוקף של חוק הפסולת האלקטרונית, מעטים הצרכנים המודעים לקיומו ולתוכנו, כך שלבתי העסק קל להתעלם מקיומו ולא להקפיד על הנדרש מהם: פינוי מוצרים חשמליים ישנים בעת הובלת מכשיר דומה חדש. ובכל זאת, נעשים מעט ניסיונות לחנך את בתי העסק לפחות בזירה המשפטית: יותר מ-130 מיליון שקל עומדים במרכז תביעות נגד משווקי ויבואני ציוד חשמלי בישראל, המסרבים לפנות או לקבל בחזרה ציוד אלקטרוני וחשמלי ישן מלקוחות, כפי שמחייב החוק. שורת תובענות ייצוגיות בנושא מנסה לתקן את העוולה ולהביא את קיומו של החוק לידיעת הצרכן.

מעטים הצרכנים שיודעים כי בשנת 2014 עבר בכנסת חוק פסולת אלקטרונית. החוק מחייב את המשווקים לפנות לחנות "מוצר דומה" מבית הלקוח במעמד הרכישה של החדש ללא עלות כספית. רכשתם מכונת כביסה? על המשווק לאסוף לבקשתכם את זו הישנה. בפועל, גם במקרים שבהם דורשים הלקוחות את המגיע להם, הם נתקלים פעמים רבות בשלל תירוצים ובסירוב עיקש לפינוי המוצר הישן, או בדרישה לתשלום כספי עבור השירות.

כך, למשל, במקרה של נ', שסיפורה הגיע לשולחן "גלובס": מכונת הכביסה החדשה שרכשה הגיעה לביתה, והיא ביקשה מהמוביל לפנות את זו הקיימת אך נתקלה בסירוב נחרץ: "לא אמרו לי, לא הוצאתם את זה, אין לי זמן, לא יכול לסחוב". המכונה נותרה עומדת במקומה, וגם כאשר נ' טלפנה למשווק, שמעה תירוצים. "מדוע אתם מתעלמים מהחוק החדש?", שאלה נ' וזה ענה לה בנימה יודעת כל: "את החוק אנחנו מכירים היטב, נערכנו אליו בצורה מלאה, אך על פי הנוסח הקבוע בחוק היית צריכה להודיע מראש על כוונתך לפנות מכשיר ישן".

נ' מהססת, תוהה אם טעתה ופונה ללשון החוק: לא דובים ולא יער. החוק מגדיר מה יש לפנות, אך אינו מחייב את הצרכן בניואנסים הקטנים שמשמשים מבחינת המשווקים עילה להתנער. היא שבה אל בית העסק, וכאן, בתום דיון נוסף, הסכים בית העסק להשיב את סכום ההובלה של המכשיר הישן החוצה כנגד קבלה.

הצרכנים העיקשים

נקודת אור מגיעה כאמור מכיוון הצרכנים שלא מוותרים, ומגישים תובענות ייצוגיות שערכן עשוי להיות בחינוך השוק. תובענה ייצוגית ראשונה בנושא הוגשה ביולי האחרון נגד ניופאן באמצעות עו"ד אריאל אלסנר, מומחה בדיני איכות והגנת הסביבה, על ידי בני זוג בשנות ה-70 לחייהם, שאולצו לשלם עבור פינוי הטלוויזיה הישנה מביתם, והחליטו לעמוד על שלהם ולתבוע את החברה ב-15 מיליון שקל.

"כיום צרכני הציוד החשמלי והאלקטרוני נאלצים לשלם עשרות ולעיתים מאות שקלים ללא צורך עבור הפינוי של המוצרים הישנים שמגיע להם חינם", אומר עו"ד אלסנר. "בסופו של יום, הם נאלצים לתבוע את המגיע להם בסיוע בתי המשפט כדי לקבל את כספם חזרה".

מאז ועד היום, הוגשו תביעות נוספות נגד חברות גדולות ומובילות בענף סביב חוק פסולת אלקטרונית על סעיפיו השונים: 90 מיליון שקל נגד אולסייל ו-BSH (ת"צ 53517-07-15), 4.1 מיליון שקל נגד מחסני כמעט חינם ויינות ביתן על סירוב לקבל סוללות ישנות ברשת, סעיף נוסף המתחייב מהחוק, והיעדר שילוט המיידע את הצרכנים על זכותם זו (ת"צ 22158-09-15), 19 מיליון שקל נגד אלקטרה מוצרי צריכה בשל סירוב לאסוף מבית הלקוח טוסטר אובן ישן (ת"צ 52647-07-15), וכן נגד חברת דואר ישראל בע"מ ורשת טיב טעם, רשת החנויות של אבי סופר, קרביץ, אופיס דיפו, טויס אר אס, דלק מנטה ופז.

"לצערנו", אומר אלסנר, "בישראל אין אכיפה של חוק הפסולת האלקטרונית. היינו מצפים שכפי שהמשרד להגנת הסביבה טורח לאכוף את חוק האריזות ומטיל עיצומים כספיים כבדים על המפרים אותו, הוא יפעל בהתאם גם נגד משווקי מוצרי החשמל למלא את חובתם החוקית כלפי הצרכנים - לקבל מהם ציוד ישן במעמד המכירה ו/או לפנותה חינם מהבתים במעמד ההספקה כפי שהחוק מחייב".

מה מגיע לצרכנים לקבל לפי חוק?

המשווק או השליח? גם אם המוביל שמביא הביתה את המוצר החדש אומר שהוא מייצג רק את חברת ההפצה, ולא את המשווק - עדיין החוק חל עליו, והוא חייב לפנות את המכשיר הישן מהבית - השליח הוא ידו הארוכה של המשווק.

מיהו משווק? "משווקים" הם כל סוג של חנות שמוכרת ציוד חשמלי ואלקטרוני. כולל חנויות לציוד משרדי, למחשבים, חנויות לתאורה, חנויות הכל לבית, חנויות צעצועים וכל אתרי האינטרנט המוכרים ציוד כזה.

הזכות לפינוי "מוצר דומה": אם רכשתי מכונת כביסה, האם מגיע לי פינויי של מדיח כלים? החוק מגדיר מוצר דומה: "ציוד חשמלי ואלקטרוני מאותה קבוצת סיווג, שנועד לשימוש דומה לציוד הנמכר, בלא תלות בשם היצרן או היבואן של הציוד החשמלי והאלקטרוני או בסימן המסחר המופיע עליו. "כך שאם סיפקו לך לדוגמה מכונת כביסה של בוש בהחלט תוכל להשיב מדיח או מייבש ישן של קריסטל ולאו דווקא מכונת כביסה.

בניגוד למה שטוענים לפעמים המשווקים, אין חובה להודיע מראש למוביל על הצורך בפינוי מכשיר דומה מהבית.

שילוט חובה: בכל חנות (פיזית או אינטרנטית) חייב להיות מוצב שילוט או פרסום שמסביר לצרכנים את זכויותיהם לגבי פינוי פסולת אלקטרונית; קודם כל שמגיע לכל צרכן להשיב לחנות מוצר ישן דומה במעמד קניית החדש, ושתיים שכל צרכן זכאי לפינוי חינם של המוצר הישן בעת אספקת המוצר החדש בביתו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

למה ביהמ"ש הקפיא נכסים של איש עסקים בהיקף 17.6 מיליון שקל?

ביהמ"ש קיבל באופן חלקי תביעה נגד יו"ר דירקטוריון בחברה צרפתית המוחזקת בידי חברה ישראלית ליבוא משקאות, והורה על "צו מרווה" בגובה 17.6 מיליון שקל, המהווים את סך הכספים שהתובעים הלוו לחברות ● מדובר בסעד זמני חריג במשפט האזרחי, שכן בניגוד לעיקול רגיל, הצו אינו "תופס" נכס מסוים אלא מופנה אישית כלפי הנתבע

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

מ-45 דקות ל-13: ניסוי הרובוטים המעניין שהושק בבית החולים שיבא

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשל דרישת חברי הכנסת החרדים: ההצבעה על תקציב המדינה תידחה ליום רביעי

בשבוע שעבר האוצר הניח את הצעת תקציב המדינה לשנת 2026 על שולחן הכנסת תחת חוסר ודאות לגבי הסיכויים להעברתו, וזאת על רקע המחלוקת בקואליציה על חוק הגיוס ● התקציב צריך לעבור את תהליך החקיקה במלואו עד 31 במרץ - אחרת הכנסת תתפזר, וישראל תצא לבחירות

פרויקט הגדנ''ע בתל אביב / אילוסטרציה: שלומי יוסף

יזמים בתחום השכירות המוסדית לא ממהרים למכור דירות

מבדיקת גלובס עולה כי יזמי נדל"ן הפועלים במסלול "דירה להשכיר" החלו לחזור לענף רק במכרזי רמ"י האחרונים, אך יידרשו שנים עד שישכירו את הדירות ● במסלול חוק עידוד השקעות הון יזמים ירד מספר הדירות להשכרה עקב שינוי החוק, אך גם נמכרות מעט דירות שהושכרו בעבר

רן גואילי ז''ל

אחרי 843 ימים: רני גואילי אותר - אין יותר חטופים בעזה

לאחר 843 ימים הושב החטוף האחרון רן גואילי ז"ל - בכך הושבו כלל החטופים משטח רצועת עזה ● בכיר אמריקאי: מעבר רפיח צפוי להיפתח לקראת סוף השבוע ● צה"ל תקף תשתיות צבאיות של חיזבאללה במספר מרחבים בלבנון ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● עדכונים שוטפים

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון M הדרך ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● עפ"י ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן וכן לצורך מימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

שבעה דברים שכדאי לוודא שעשינו - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

מחיר הזהב בנסיקה / צילום: Shutterstock

חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

בין שזו ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, יוקר המניות או המכסים שמטיל הנשיא טראמפ — רכישת המתכת הזהובה הפכה לתרופת–נגד לכל התקף עצבנות בשוק ● מי מתדלקים את הרכישות, אילו אפיקים נפגעים מהמגמה, ומה יקבע אם המומנטום בזהב יימשך

הזהב בשיא / צילום: Shutterstock

לראשונה: הזהב נסחר מעל רף של 5,000 דולר

הזינוק במחירי המתכות נמשך, והזהב והכסף שוברים שיאים חדשים ● בין הסיבות: הטלטלות הגיאו פוליטיות, חולשת הדולר ומהלכים של בנקים מרכזיים

המומחה שטוען: הסבב הבא עם איראן יהיה גדול יותר מאי-פעם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כתב העת האמריקאי הפורן אפיירס טוען שהדרך היחידה להצליח לפרק את חמאס מנשקו היא ע"י "קבלנים צבאיים פרטיים", הסבב הבא של ישראל מול איראן עלול להיות ארוך וקשה יותר, וההיסטוריון הבריטי היהודי שמפציר בעולם לבחון את האנטישמיות לפני שתהפוך ל"קטסטרופה" • כותרות העיתונים בעולם

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוות־דעת היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

לאחר שמכרו מניות במאות מיליונים: מנהלי נופר מסתערים על חוות השרתים

נדב טנא ושחר גרשון, שפרשו אשתקד במפתיע מניהול נופר של עופר ינאי, חוזרים לבורסה עם חברה שמתכננת לספק אנרגיה לחוות שרתים בארה"ב ושבה שותפים גם בכירים לשעבר בחברת אנלייט: "שוק האנרגיה והתשתיות הדיגיטליות בארה"ב נמצא בנקודת מפנה היסטורית"

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שהתקיים בשבוע שעבר, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ערך מפגש סגור לכ-100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מבנק לאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספרייה הלאומית נחנכה סוף-סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

נותנת עודף מ-10 דולר: מדוע צללה מניית מובילאיי לשפל של כל הזמנים

חברת האוטוטק שמוביל אמנון שעשוע פרסמה תחזית מאכזבת, ונפלה לשווי של 8 מיליארד דולר - פחות ממחצית השווי בהנפקה ● אמנון שעשוע: "פותחים את שנת 2026 עם מומנטום חזק"

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורת עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, על מיתוג ועל התוכניות להנפקה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד - אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"