גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכשתם מקרר והחברה מסרבת לפנות את הישן? תתבעו

למרות שחוק הפסולת האלקטרונית נכנס לתוקפו כבר לפני שנה, משווקים רבים אינם מפנים את מוצרי החשמל הישנים מבתי הלקוחות, או שמחייבים אותם בתשלום על כך * שורת בקשות לייצוגית הוגשו בחודשים האחרונים נגד חברות שונות

יותר משנה אחרי כניסתו לתוקף של חוק הפסולת האלקטרונית, מעטים הצרכנים המודעים לקיומו ולתוכנו, כך שלבתי העסק קל להתעלם מקיומו ולא להקפיד על הנדרש מהם: פינוי מוצרים חשמליים ישנים בעת הובלת מכשיר דומה חדש. ובכל זאת, נעשים מעט ניסיונות לחנך את בתי העסק לפחות בזירה המשפטית: יותר מ-130 מיליון שקל עומדים במרכז תביעות נגד משווקי ויבואני ציוד חשמלי בישראל, המסרבים לפנות או לקבל בחזרה ציוד אלקטרוני וחשמלי ישן מלקוחות, כפי שמחייב החוק. שורת תובענות ייצוגיות בנושא מנסה לתקן את העוולה ולהביא את קיומו של החוק לידיעת הצרכן.

מעטים הצרכנים שיודעים כי בשנת 2014 עבר בכנסת חוק פסולת אלקטרונית. החוק מחייב את המשווקים לפנות לחנות "מוצר דומה" מבית הלקוח במעמד הרכישה של החדש ללא עלות כספית. רכשתם מכונת כביסה? על המשווק לאסוף לבקשתכם את זו הישנה. בפועל, גם במקרים שבהם דורשים הלקוחות את המגיע להם, הם נתקלים פעמים רבות בשלל תירוצים ובסירוב עיקש לפינוי המוצר הישן, או בדרישה לתשלום כספי עבור השירות.

כך, למשל, במקרה של נ', שסיפורה הגיע לשולחן "גלובס": מכונת הכביסה החדשה שרכשה הגיעה לביתה, והיא ביקשה מהמוביל לפנות את זו הקיימת אך נתקלה בסירוב נחרץ: "לא אמרו לי, לא הוצאתם את זה, אין לי זמן, לא יכול לסחוב". המכונה נותרה עומדת במקומה, וגם כאשר נ' טלפנה למשווק, שמעה תירוצים. "מדוע אתם מתעלמים מהחוק החדש?", שאלה נ' וזה ענה לה בנימה יודעת כל: "את החוק אנחנו מכירים היטב, נערכנו אליו בצורה מלאה, אך על פי הנוסח הקבוע בחוק היית צריכה להודיע מראש על כוונתך לפנות מכשיר ישן".

נ' מהססת, תוהה אם טעתה ופונה ללשון החוק: לא דובים ולא יער. החוק מגדיר מה יש לפנות, אך אינו מחייב את הצרכן בניואנסים הקטנים שמשמשים מבחינת המשווקים עילה להתנער. היא שבה אל בית העסק, וכאן, בתום דיון נוסף, הסכים בית העסק להשיב את סכום ההובלה של המכשיר הישן החוצה כנגד קבלה.

הצרכנים העיקשים

נקודת אור מגיעה כאמור מכיוון הצרכנים שלא מוותרים, ומגישים תובענות ייצוגיות שערכן עשוי להיות בחינוך השוק. תובענה ייצוגית ראשונה בנושא הוגשה ביולי האחרון נגד ניופאן באמצעות עו"ד אריאל אלסנר, מומחה בדיני איכות והגנת הסביבה, על ידי בני זוג בשנות ה-70 לחייהם, שאולצו לשלם עבור פינוי הטלוויזיה הישנה מביתם, והחליטו לעמוד על שלהם ולתבוע את החברה ב-15 מיליון שקל.

"כיום צרכני הציוד החשמלי והאלקטרוני נאלצים לשלם עשרות ולעיתים מאות שקלים ללא צורך עבור הפינוי של המוצרים הישנים שמגיע להם חינם", אומר עו"ד אלסנר. "בסופו של יום, הם נאלצים לתבוע את המגיע להם בסיוע בתי המשפט כדי לקבל את כספם חזרה".

מאז ועד היום, הוגשו תביעות נוספות נגד חברות גדולות ומובילות בענף סביב חוק פסולת אלקטרונית על סעיפיו השונים: 90 מיליון שקל נגד אולסייל ו-BSH (ת"צ 53517-07-15), 4.1 מיליון שקל נגד מחסני כמעט חינם ויינות ביתן על סירוב לקבל סוללות ישנות ברשת, סעיף נוסף המתחייב מהחוק, והיעדר שילוט המיידע את הצרכנים על זכותם זו (ת"צ 22158-09-15), 19 מיליון שקל נגד אלקטרה מוצרי צריכה בשל סירוב לאסוף מבית הלקוח טוסטר אובן ישן (ת"צ 52647-07-15), וכן נגד חברת דואר ישראל בע"מ ורשת טיב טעם, רשת החנויות של אבי סופר, קרביץ, אופיס דיפו, טויס אר אס, דלק מנטה ופז.

"לצערנו", אומר אלסנר, "בישראל אין אכיפה של חוק הפסולת האלקטרונית. היינו מצפים שכפי שהמשרד להגנת הסביבה טורח לאכוף את חוק האריזות ומטיל עיצומים כספיים כבדים על המפרים אותו, הוא יפעל בהתאם גם נגד משווקי מוצרי החשמל למלא את חובתם החוקית כלפי הצרכנים - לקבל מהם ציוד ישן במעמד המכירה ו/או לפנותה חינם מהבתים במעמד ההספקה כפי שהחוק מחייב".

מה מגיע לצרכנים לקבל לפי חוק?

המשווק או השליח? גם אם המוביל שמביא הביתה את המוצר החדש אומר שהוא מייצג רק את חברת ההפצה, ולא את המשווק - עדיין החוק חל עליו, והוא חייב לפנות את המכשיר הישן מהבית - השליח הוא ידו הארוכה של המשווק.

מיהו משווק? "משווקים" הם כל סוג של חנות שמוכרת ציוד חשמלי ואלקטרוני. כולל חנויות לציוד משרדי, למחשבים, חנויות לתאורה, חנויות הכל לבית, חנויות צעצועים וכל אתרי האינטרנט המוכרים ציוד כזה.

הזכות לפינוי "מוצר דומה": אם רכשתי מכונת כביסה, האם מגיע לי פינויי של מדיח כלים? החוק מגדיר מוצר דומה: "ציוד חשמלי ואלקטרוני מאותה קבוצת סיווג, שנועד לשימוש דומה לציוד הנמכר, בלא תלות בשם היצרן או היבואן של הציוד החשמלי והאלקטרוני או בסימן המסחר המופיע עליו. "כך שאם סיפקו לך לדוגמה מכונת כביסה של בוש בהחלט תוכל להשיב מדיח או מייבש ישן של קריסטל ולאו דווקא מכונת כביסה.

בניגוד למה שטוענים לפעמים המשווקים, אין חובה להודיע מראש למוביל על הצורך בפינוי מכשיר דומה מהבית.

שילוט חובה: בכל חנות (פיזית או אינטרנטית) חייב להיות מוצב שילוט או פרסום שמסביר לצרכנים את זכויותיהם לגבי פינוי פסולת אלקטרונית; קודם כל שמגיע לכל צרכן להשיב לחנות מוצר ישן דומה במעמד קניית החדש, ושתיים שכל צרכן זכאי לפינוי חינם של המוצר הישן בעת אספקת המוצר החדש בביתו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

דונלד טראמפ וקווין האסט / צילום: Reuters, Brian Snyder

המרוץ הוכרע? טראמפ ביטל ראיונות עם המועמדים ליו"ר הפד ואותת מי היורש

הממשל האמריקאי היה צריך לקיים השבוע שורת שיחות עם המועמדים לתפקיד יו"ר הבנק המרכזי, אך ביטל אותן ברגע האחרון ● "בדקנו 10 שמות, אבל צמצמנו אותם לאחד", הצהיר השבוע טראמפ ● ההערכה: היועץ הכלכלי הוותיק של הנשיא, קווין האסט, צפוי להיבחר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

תוכנית הותמ''ל בגבעת אולגה / צילום: משרד ערן מבל ארכיטקטורה ובינוי ערים

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בתחום הנדל"ן

בנוסף, לפי הגרסה האחרונה של חוק ההסדרים, תוכניות ותמ"ל יוקפאו, תיבחן היתכנותן הכלכלית, וחלקן ישונו בצורה של הוספת יחידות דיור או הפחתת דירות להשכרה ארוכת-טווח ● ומה השינוי בנוגע לסיווג תעריפי הארנונה?

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הצעת התיווך של המל"ל: תקציב הביטחון יעמוד על 118 מיליארד שקל?

במסגרת הדיונים הקדחתניים שמתקיימים בין משרד האוצר למערכת הביטחון, לגלובס נודע כי המל"ל הציע שתקציב הביטחון יעמוד ב-2026 על 118 מיליארד שקל ● הדרישות של מערכת הביטחון עומדות על 144 מיליארד שקל, בעוד האוצר מכוון לאזור ה-90 מיליארד ● האם הצדדים יצליחו להתפשר?

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מי יפקח? הסעיף ברפורמת הבנקים הגדולים שעבר מתחת לרדאר

הרפורמה שתאפשר למוסדיים להקים בנקים זעירים מותירה סימני שאלה מהותיים לגבי זהות הרגולטור ● במשרד האוצר ובבנק ישראל מבטיחים להסדיר את הנושא בימים הקרובים

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד