גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשכת עוה"ד: חוק נתוני אשראי יביא לפגיעה מוגזמת בפרטיות

החוק אמור להסדיר את האופן שבו ניתן לקבל מידע על עמידותם של אנשים פרטיים בהתחייבויות כספיות ■ עו"ד דן חי: "פיתוח שוק האשראי לא צריך להיעשות על גב פרטיותם של אזרחים שעמדו בהתחייבויותיהם"

עו"ד דן חי/צילום: ערן לוי
עו"ד דן חי/צילום: ערן לוי

האם "חוק נתוני אשראי" שאותו מקדמים שרת המשפטים, איילת שקד, ושר האוצר, משה כחלון, יביא לפגיעה מוגזמת בפרטיות של כל אחד מאיתנו? יו"ר ועדת הגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין, עו"ד דן חי, שלח בשבוע שעבר מכתב חריף ליו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל.

יצוין כי החוק מסדיר את האופן שבו ניתן לקבל מידע על עמידותם של אנשים פרטיים בהתחייבויות כספיות שנטלו על עצמם. החוק נועד לשכלל את שוק האשראי הצרכני ולאפשר למי שמתכוון לתת אשראי ו/או לבצע עסקה אחרת (הנכללת במטרות שלשמן מותר לקבל את המידע) להעריך את הסיכון בהתקשרות עם אותו אדם פרטי, וכן להביא להוזלת עלויות האשראי לאנשים בעלי היסטוריה פיננסית חיובית ומוסר תשלומים חיובי.

במכתב מובעת התנגדות חריפה לנוסח ההצעה הנוכחי, שכבר עבר בקריאה ראשונה בכנסת ב-13 באוקטובר, ויובא כעת לקריאה שנייה ושלישית.

לדברי עו"ד חי, הצעת החוק בנוסחה הנוכחי פוגעת באופן חמור בזכות לפרטיות של הציבור, ויש לערוך בה שינויים.

חי מבהיר במכתבו לכבל כי לשכה עורכי הדין אינה מתנגדת להצעת החוק, אך היא מבקשת לסייג אותה כדי למנוע פגיעה בציבור. ועדת הגנת הפרטיות העבירה מספר הצעות לשינוי נוסח החוק, במטרה לצמצם את הפגיעה בפרטיות של האזרחים.

ב-13 באוקטובר אישרה הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת חוק נתוני אשראי. הצעת החוק היא פרי המלצותיה של הוועדה לשיפור המערכת לשיתוף בנתוני אשראי, אשר מצאה כי הנפגעים העיקריים כיום מהיעדרה של מערכת אפקטיבית לשיתוף בנתוני אשראי הם משקי-בית ועסקים קטנים - המגזר הקמעונאי.

כיום, עיקר המידע על הלקוחות מצוי בקרב הבנקים הגדולים במשק, דבר המקנה להם יתרון תחרותי משמעותי ומעכב את התחרות בשוק האשראי הקמעונאי. הגברת השיתוף בנתוני אשראי בין נותני האשראי השונים אמורה לקדם תחרות בין מלווים על מתן אשראי, להגדיל את היקף האשראי המוצע ללקוחות ולשפר את תנאי האשראי עבור צרכני אשראי רבים.

על-פי הצעת החוק החדשה, יוקם "מאגר נתוני אשראי מרכזי", שיהיה תחת אחריותו של בנק ישראל, אשר יכיל נתונים על משקי-בית ועסקים קטנים. את הנתונים למאגר יספקו הגופים הפיננסיים וגופים ציבוריים, כגון לשכת ההוצאה לפועל, כונס הנכסים הרשמי ומערכת בתי-המשפט.

על-מנת לפתח את שוק האשראי ולהביא לכך שדירוג אשראי של לקוחות יהווה פלטפורמה למתן אשראי זול יותר ולשיפור תנאי האשראי הניתן לאדם הלווה, מציעה הצעת החוק לשנות את ההסדר הקיים ולהרחיב את היקף המידע הנאסף לצורך הערכת הסיכוי שלקוח יעמוד בתשלומים.

עו"ד חי טוען כי הצעת החוק מרחיבה בצורה דרמטית את המידע שייאסף על נתוני האשראי ומידע מזהה נוסף על לקוחות, וזאת ללא כל הסכמה מצדם. הצעה זו מהווה פגיעה בזכות לפרטיות שהוכרה כזכות חוקתית.

הוועדה מתריעה במכתב לח"כ כבל, כי "פטרנליזם ואיסוף אוטומטי של נתונים חיוביים של לקוחות עלול לפגוע בפרטיותם ללא הצדקה ולא לתכלית ראויה מספיק, כנדרש בפסקת ההגבלה לחוק היסוד המגן על הזכות לפרטיות".

לדברי הוועדה, על המחוקק להביא בין מגוון שיקוליו את רצון האזרח לשמור על פרטיותו, החשש שיצירת מאגר ריכוזי עלול להיחשף או לדלוף לגורמים שונים בלי יכולת הגנה על מאגר כזה, והעלאת מודעות האזרח ליתרונות האיסוף בקבלת אשראי.

בשל החשש לפגיעה בפרטיות שמביא עימו החוק החדש, מציעה ועדת הגנת הפרטיות של לשכת עורכי הדין, בין היתר, כי במקום הקמת מאגר ריכוזי בודד המסכן את אבטחת המידע, כפי שמציעה הצעת החוק, יוקמו מספר מאגרים שאינם מקושרים זה לזה, שבהם תהיה חלוקה של המידע, וכך יפחת הסיכון מדליפות ותצטמצם הפגיעה בציבור.

עוד מציעה הוועדה לבצע תיקון בהגדרת "נתוני אשראי" בסעיף 1 המוצע בהצעת החוק. לטענת הוועדה, במקום איסוף אוטומטי של המידע החיובי (נתונים בדבר אשראי הניתן ללקוח) על האזרח, יש להשאיר זאת לבחירתו של האדם שעליו מתבקש המידע, ולא לכפות את צירופו למאגר כזה. "איסוף אוטומטי של נתונים חיוביים יפגע בפרטיות האזרחים שלא ניתנה להם הבחירה, ולא נתנו את הסכמתם".

הוועדה מפרטת וכותבת כי הגדרת "נתוני אשראי" בסעיף 1 להצעת החוק מגדירה את הפרטים הדרושים לצורך הערכת הסיכוי שלקוח יעמוד בפירעון תשלומים שאליהם התחייב. לצורך כך ייאספו נתונים חיוביים, כגון תשלומים שלקוח התחייב ופירעונם, בקשות לנטילת אשראי, היקף האשראי שלקוח רשאי ליטול ופרטים על חשבונותיו הבנקאיים. כן ייאספו נתונים שליליים, כמו צווים והגבלות שהוטלו על הלקוח.

לכל אלה, אומרת הוועדה, מתווספים פרטים מזהים של הלקוח; וכל זאת, כדי לפתח את שוק האשראי ולשקף בצורה מדויקת יותר את מוניטין האשראי של הלקוח. כך, יושגו מטרות החוק, השואפות מצד אחד למנוע מתן אשראי ללקוחות בסיכון גבוה, ומצד שני להביא להקלה במתן אשראי על לקוחות אמינים.

"עם זאת", טוענת הוועדה, "פיתוח שוק האשראי לא צריך להיעשות על גב פרטיותם של אזרחים אשר עמדו בהתחייבויותיהם; ומכאן שאין די במטרה זו כדי למסור מידע חיובי עליהם ולפגוע בפרטיותם, בלי שהסכימו לכך מראש. מי שלא עומד בהתחייבויותיו, ניתן להצדיק את איסוף המידע השלילי לגביו, אך כאשר הדבר נעשה לשם תכלית סבירה ויעילה".

הצעת החוק מתירה גם לאסוף מידע רחב הרבה יותר, ללא הסכמת הלקוח, לעומת החוק הקיים, שדורש הסכמה על מנת לאסוף נתונים חיוביים. לטענת הוועדה, ההצעה מעוררת כמה סוגיות בעייתיות בכל הקשור לזכות לפרטיות. כך לדוגמה היא "כוללת הצעה להרחיב באופן ניכר את היקף המידע על כל אדם הכלול במאגר באופן אשר יש בו כדי לפגוע באופן משמעותי בזכותו לפרטיות, ללא כל הצדקה, ובלי שפגיעה זו תעמוד בהוראות 'פסקת ההגבלה' הנכללת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו".

הוראות הצעת החוק קובעות עוד כי איסוף המידע, גם החיובי, אינו מצריך את הסכמת הלקוח. סעיף זה מבקש להחריג מאיסוף המידע רק לקוחות שיגישו בקשה לבנק ישראל, שלא לכלול את נתוני האשראי שלהם במאגר - כך שעליהם לא ייאספו נתונים. אך כאשר נמסרו נתוני אשראי לגבי לקוח, המעידים כי הוא לא עומד בתנאי פירעון - הלקוח לא יהיה זכאי לבקש כי לא ייאספו לגביו נתונים.

לטענת הוועדה, אין הצדקה להטריח אזרחים תמימים מן השורה שעומדים בהתחייבויותיהם, כדי לדווח מיוזמתם לבנק ישראל על החרגתם (מאיסוף המידע), הגם שניתן להטיל ספק רב אם יוזמה כזו תבוא לידיעתם של אזרחים כאלה, אף אם ניתן היה להצביע על כוונת אזרחים לטרוח ולממש זכות זו.

לסיכום המכתב טוענת ועדת הגנת הפרטיות כי "נראה שאין הצדקה למסירת מידע על אדם שעומד בהתחייבויותיו, שכן הוא אינו מהווה 'סיכון' לציבור, ועומדת לו הזכות לשמור על פרטיותו בכל הנוגע לקבלת אשראי. כמו כן, ישנם אנשים אשר כלל לא יהיו מעוניינים שייוודע על הלוואות שנטלו, למשל, אף אם הם עמדו בתשלומיהן כסדרן. איסוף אוטומטי של נתונים חיוביים יפגע בפרטיותם של לקוחות העומדים בתשלומיהם, ואין במטרת האיסוף כדי להצדיק פגיעה במקרה זה (להבדיל מנתונים שליליים)".

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי