גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן הראשי בלאומי מסביר למה ההשקעות בישראל צנחו

הכלכלן הראשי של בנק לאומי פסימי: זאת לא רק הכלכלה העולמית, אלא הבעיות פנימיות שמעיבות על מצב המשק - מהמשבר הביטחוני-מדיני ועד לירידה בהשקעות והשקל החזק ■ "שער החליפין הנוכחי - כמו פצצה בהשהייה"

גיל בפמן / צילום: תמר מצפי
גיל בפמן / צילום: תמר מצפי

גוברים הסיכויים כי המשק ייקלע למשבר בנוסח האינתיפאדה השנייה כתוצאה משילוב בין הרעה ביטחונית מתמשכת וסנקציות על הסחר הישראלי, כך מעריך גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי.

בריאיון ל"גלובס" לסיכום שנת 2015, מציג בפמן השקפה פסימית לגבי מצב המשק ומודה כי הכלכלנים הופתעו השנה לרעה מחולשת הייצוא והנפילה בהשקעות, שהושפעו לדעתו מחוזקו המתמשך של השקל. הוא מזהיר כי הסיבות לחולשת המשק הן בחלקן הגדול מקומיות, בניגוד למי שמאשים בכך את 'ההאטה הכלכלית בעולם, וכי למרות הציפיות לירידת מחירים בשוק הנדל"ן - הסימנים אינם מעידים על סופה של מגמת ההתייקרויות.

האזהרה של בפמן מפני השפעותיה הכלכליות של הדרדרות ביטחונית ומדינית באה כשהמשק כבר נמצא במצב של חולשה יחסית, וגם על רקע שאננות מסוימת שנוצרה כלפי אירועים ביטחוניים, בגלל התאוששות מהירה יחסית של המשק ממלחמת לבנון השנייה ואירועים דומים.

- נוצרה תחושה שלאירועים ביטחוניים יש אפקט קצר מועד על צמיחת המשק ובטווח הארוך מדובר בלא יותר מ"מכה קלה בכנף".

"בדקנו את ההשפעה שהייתה לאירועים ביטחוניים בעבר, כמו מלחמת לבנון השנייה, על התיירות לישראל. אנחנו רואים ירידה פחות או יותר דומה, מרמה של 100 לפני המשבר זה יורד ל-90, ואז זה מתחיל לעלות ובדרך כלל חוזר ל-100 אחרי שנה וחצי. בסיבוב הנוכחי (מאז מבצע צוק איתן בקיץ 2014, ע"ב), אנחנו רואים שזה לא מתאושש כמו באפיזודות קודמות, גם משום שהיה בדרך את הסיפור של המשבר הכלכלי ברוסיה - ויש הרבה תיירות מרוסיה שמגיעה הנה פחות. בנתונים שיש לנו עדיין לא רואים את השפעת האירועים האחרונים, כך שסביר להניח שהפער לא רק שלא ייסגר - אלא כנראה עוד יתרחב".

בפמן סבור כי ההתמקדות בעוצמתו של האירוע הביטחוני מטעה, משום שלמשך האירוע יש השפעה גדולה יותר מאשר לעוצמת האירוע. "אם אנחנו מדברים על הנושא של הרעה הביטחונית", אומר בפמן, "ההשפעה על המשק הישראלי היא לא השפעה ליניארית והיא יכולה להיות חמורה במיוחד כפונקציה של משך האירוע. אם זה גם בא לידי ביטוי במה שנקרא להם בעדינות 'חסמים אדמיניסטרטיביים שנוגעים לסחר של ישראל', אז זה הופך להיות תרחיש יותר גרוע. אם חס וחלילה מצטרף לזה מצב שבו התנאים הכלכליים בעולם מורעים, פורץ איזה שהוא משבר או משהו דומה, בכלל מקבלים משהו שהוא מאוד מזכיר בעוצמתו את אירועי 2001-2002-2003, האינתיפאדה השנייה".

בפמן מדגיש כי תרחיש המשבר שעליו הוא מדבר עדיין איננו התרחיש המוביל או המרכזי - בתואר הזה ממשיכה להחזיק התחזית של משרד האוצר, בנק ישראל וגופים בינלאומיים, כמו קרן המטבע וה-OECD, הצופים את המשך הצמיחה במשק בשיעור של כ-3% ב-2016 והתאוששות בייצוא ובהשקעות.

עם זאת, חשוב לו להדגיש כי "טוב שיהיה במגירה" גם תרחישים פסימיים יותר. "אני לא מסתיר את זה", אומר בפמן, "במצגת שלי ללקוחות מחו"ל יש בדף האחרון שקף שנקרא 'סיכונים לתחזית' (המורכב מסט תרחישים המדורגים מהקל אל החמור. ע"ב). "מדובר שם קודם כל על התמתנות בפעילות הכלכלית בעולם המפותח, שהמשק הישראלי יושפע ממנה. אחרי זה ישנו תרחיש מספר 2, שמדבר על הרעה במצב הגיאו-פוליטי האזורי, עם דגש על הרעה מתמשכת במצב הביטחוני.

"הדגש הוא על משך ההרעה, כי ההשפעות הכלכליות מאוד-מאוד תלויות מה משך הזמן שהאירוע נמשך. במהלך אירוע מתמשך, אפרופו 2001, אתה יכול לקבל קצת מכות לא מתוכננות מהעולם, בצורה של בועת היי-טק שהתפוצצה או 9/11 שמשבש את הפעילות הכלכלית העולמית. אתה חוטף על האירוע המקומי שלך גם אירוע כלכלי עולמי שלילי, אתה כבר מתחיל לעבור מתרחיש פסימי לתרחיש קיצון.

"עכשיו מגיע תרחיש מספר 3, שמדבר על החרפה של ההשפעה הגיאו-פוליטית - אם זו תשולב בסנקציות כלכליות על ישראל. אני לא ממציא את הגלגל גם פה, בחומת מגן 2002, חלק ממדינות הסקנדינביות איגודי עובדים בנמלים סירבו לטפל בסחורות ישראליות נכנסות ובסחורות שיוצאות לישראל. בקיץ שעבר בקליפורניה, הגיעה אניית צים לחוף המערבי של ארה"ב, סירבו לתת לה לעגון והיא נאלצה לחפש מקום אחר. לא מדובר בהחלטה ממשלתית, אלא ברמה של איגודי עובדים. זה מסוג הדברים, שיחד עם ההרעה הביטחונית, יוצרים טריגר שמעורר לחיים את תרחיש מספר 3. במקרה כזה התרחיש הכלכלי הוא חמור".

הסימנים המדאיגים הופיעו במשק הרבה לפני ההרעה הביטחונית האחרונה ולפני שעלתה יוזמת סימון המוצרים מההתנחלויות באיחוד האירופי. "את נסתכל על שיעורי הצמיחה רואים שב-2010-2011 עוד היינו בצמיחה של 5-5.5%. נעים להיזכר. אבל מהר מאוד זה ירד לסביבה של 3%, ולאחרונה לפי האומדן של הלמ"ס ירדנו ל-2.5%. אפשר כמובן לבוא ולהגיד 'העולם לא צמח והיצוא נפגע', אבל קשה לי לבוא ולהגיד שכל ההאטה הזאת זה תוצרת חוץ.

"אני חושב שההאטה הזאת בצמיחה, צמיחה שפשוט נחתכה בחצי, יש בה הרבה מאוד רכיבים מקומיים. קודם כל בהשקעות בנכסים קבועים - אחת הנקודות שלדעתי הן מהחלשות ביותר כרגע ומצד שני עם הפוטנציאל הגדול ביותר אם יעשו שם משהו. בשנים האחרונות יש ממש ירידה ברמת ההשקעות במכונות, בציוד, בתחבורה. נקרא לזה בגדול - כל ההון היצרני של המשק. הרמה עוד יותר נמוכה מאשר הייתה ב-2011".

- ממה זה נובע?

"מבחינת הנתונים יש לך את הפרויקט של אינטל, שנגמר פחות או יותר ב-2011, ועוד לא התחילו את הפרויקט הבא. זהו מנוע שנעצר. אבל מעבר לזה הייתי אומר שיש לנו כאן שילוב של קושי בעשיית עסקים בישראל ושל נושא שער החליפין. בסיטואציה כזאת של שער חליפין ההשפעות הן לא מידיות. הייצוא מאבד את התחרותיות שלו באופן הדרגתי, כי הרבה פעמים יצואן סגור על חוזים לשנה, שנתיים, שלוש, עם הלקוח שלו. אבל, ברגע שהחוזה נפתח והוא צריך לתמחר את עצמו מחדש, עם שער החליפין הנוכחי - אז הוא כבר מחוץ למשחק. זה כמו פצצה כזאת שמתפוצצת בהשהיה, בחלקים חלקים. מן מצרר כזה. ולכן היום אנחנו רואים מאוד חזק את האפקטים המצטברים על היצוא של התיסוף בשקל".

- מתי בעצם התחילה הבעיה?

"אנחנו יכולים לראות שאיפשהו ב-2007 התחיל התיסוף של השקל, בסדרי גודל של 20%-30%. זה גורם שמאוד-מאוד מקשה על משק כמו ישראל, שהוא משק פתוח".

- אבל הריבית בשפל היסטורי.

"ב-2010-11 בנק ישראל היה בריבית של 3.25%. בנק ישראל בחר בתקופה הזאת שהריבית ירדה ל-0 בארה"ב להעלות אותה ל-3.25%. חשבו שזו הדרך להתמודד עם מחירי הדיור, אבל זה לא כל כך הצליח. אפשר לראות שהירידה מ-3.25% של 2011 ל-0.1% של החודשים האחרונים, התרחשה תוך כדי זה שסביבת האינפלציה יורדת במקביל. זאת אומרת, בנק ישראל לא רק שלא הוביל את המגמה, אלא נגרר אחריה. אם אתה מסתכל על הריבית הריאלית, שזו ריבית בנק ישראל בניכוי האינפלציה, אז גם פה הייתה עלייה במידת הריסון".

- ורכישות המט"ח לא הועילו?

"גם כשעשו רכישות מאוד מאוד גדולות, זה הצליח בפרק זמן קצר. זה להילחם בתופעה ארוכת טווח עם כלי קצר טווח. אבל השילוב של ריבית ריאלית שלא ירדה, אלא עלתה אפילו, והתיסוף הריאלי אומר שהתנאים המוניטריים בישראל הלכו והצטמצמו. זה מחזיר אותנו לבעיית ההשקעות והייצוא: מפעל שרוצה להרחיב את הפעילות שלו, ובמיוחד אם הוא פירמת ייצוא, שואל את עצמו 'רגע, את המפעל הבא בישראל אולי אני אקים את זה איפה ששוק היעד שלי נמצא, נניח באנגליה או בארה"ב?'. ייתכן שבמידה מסוימת אפשר לדבר גם על מדיניות מיסוי שלא מיהרה לזהות בדיוק איפה הקושי של המשק ולטפל בקושי הזה באופן נקודתי".

- מה היה צריך לעשות במיסוי ולא נעשה?

"אם ניקח לדוגמה את נושא השקעות ההון, אז ראינו יש כלי שנקרא פחת מואץ, שעבד בעבר בשנות ה-90 וגם בעשור הקודם. זו הטבה שמחייבת אותך לעשות את ההשקעה, לקנות את המכונה, להתקין אותה והכל. אתה חייב גם שיהיו לך הכנסות ורווחים, כי אחרת במה תנכה את הטבת מס? היום כבר אין פחת מואץ לכל המשק כפי שהיה בעבר. זה היה יכול לסייע מאוד עכשיו כשמנסים לדוגמה להרים את הפעילות בענף הבנייה.

"יכול להיות שהסיפור של ההשקעות מושפע עכשיו גם מהמצב הגיאו-פוליטי. אם המצב הביטחוני המקומי מורע בצורה מתמשכת, זה עלול להיות מסוג הדברים שמשפיעים לרעה על הרצון של פירמות להשקיע. זו רק דוגמה אחת של סוגי הדברים שעלולים להשתבש בתרחיש ביטחוני מקומי מתמשך. כמובן שיש דברים אחרים שעלולים להיות מושפעים, בין אם זה אמון הצרכנים או אמון הפירמות, ומשם זה כבר מתגלגל למסחר, לשירותים, לצריכה ועוד".

"לגבי הצמיחה, האומדן של הלמ"ס ל-2015 לא היה רחוק מהמספר שהערכנו, אבל ההרכב של הצמיחה הוא זה שמפתיע מאוד לרעה. לא חשבנו שנראה מספרים כל כך שליליים גם בייצוא וגם בהשקעות. בהשקעות, דרך אגב, חשבנו שהשנה תהיה שנה חיובית. הערכנו, שהממשלה תצליח להוציא את המקלות שעיכבו את שוק הדיור יותר מהר. הנושא של הבנייה למגורים התחיל להתרומם, אבל זה מתרומם לאט".

כדי להתמודד עם בעיית חוזקו של השקל יש לדעת בפמן צורך בחשיבה מחוץ לקופסה. "ניקח למשל את הנושא של הקמת קרן עושר לאומית. אנחנו חושבים שלא צריך לחכות עם הקמת הקרן עד שיבואו ההכנסות ממיסוי הגז. אנחנו יודעים שהמשקיעים המוסדיים הישראליים מוציאים היום בערך 10 מיליארד דולר בשנה לחו"ל. מדוע שקרן העושר הזאת לא תנפיק אג"ח מיועדות לאותם גופים? אג"ח שיהיו מגובות בתקבולים העתידיים מהגז. זה יוריד את התמריץ של המוסדיים לרוץ לחו"ל ולפזר את הכסף בכל מיני מקומות שלא בדיוק יודעים מה נעשה שם, הכסף ייכנס לקרן העושר בשקלים.

"קרן העושר תקנה מט"ח, ותייצר פיחות באמצעות השקלים, בכך שתשקיע בחו"ל במקום המוסדיים. מה גם שההשקעות של המוסדיים הן ברובן מגודרות מטבע (כך שהאפקט של הפיחות הולך לאיבוד. ע"ב). מה שיפה בקרן עושר לעומת רכישות מט"ח ע"י בנק ישראל, היא שהקרן זה כלי להעברת עושר לדורות הבאים, בעוד שהבנק שומר את הכסף בהשקעות קצרות טווח ונזילות ואסור לו לשחרר כסף כל עוד יש לו גירעון בהון".

מלאי הדירות למכירה בשפל של שנים

"ההיצע הבלתי מכור של דירות חדשות לא מתרומם, ואולי אפילו יורד", אומר בפמן. היצע נמוך משמעותו היעדר לחץ לירידת מחירים. בפמן מודד את ההיצע לפי מדד של תוך כמה חודשים יימכר מלאי הדירות הקיים. הנתון להיום, מלאי הדירות הלא-מכורות מספיק ל-7 חודשים בלבד, ברמות הביקוש הנוכחיות.

" כל עוד לא רואים עלייה משמעותית בהיצע, זה בעצם אומר שאין מספיק התחלות בנייה" אומר בפמן, "זה שאתה נמצא בסביבה חד-ספרתית של חודשי היצע, זה אומר שמחירי הדיור יעלו - גם ברמה של שכירות וגם ברמה מחירי דירות. זה לא אומר בכמה, אבל זה אומר את הכיוון. זה שפל רציני. פעם אחרונה שהיה לנו משהו בסדר גודל כזה היה ב-2009-2010 - ואפשר לראות שבאותו הזמן עליית המחירים הייתה בשיאה".

התוצר הישראלי

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים