גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פס"ד: אישה תחזיר לגבר 100,750 שקל - תשלומי יתר במזונות

הסיבה: פער בין גובה המזונות הזמניים שנקבעו בתחילת הליך הגירושים לבין המזונות הקבועים שנקבעו כחלוף כ-3 שנים

גירושין  / צילומים: גלובס tv
גירושין / צילומים: גלובס tv

אחת התביעות הנפוצות בהליכי גירושים היא תביעת מזונות הילדים. האישה (בדרך-כלל) תובעת שבעלה, עמו היא מצויה בסכסוך חריף, ישלם לה דמי מזונות למימון חלק מהוצאות ילדיהם הקטינים. אלא שהליכים שכאלה אורכים זמן לא מועט. ומה יהיה בינתיים? כיצד תממן האישה את הוצאות הילדים עד שבית המשפט יוציא תחת ידיו פסק דין בתביעת המזונות?

הפתרון למצב בעייתי זה הוא בדמות סמכותו של בית המשפט לפסוק לידי האישה מזונות זמניים. בהליך מקוצר, המתנהל בתחילת הדרך, מסתמך בית המשפט על טענות הצדדים, עדיין ללא ניהול דיון הוכחות, ומנסה להעריך, בצורה מדויקת ככל האפשר, כמה משתכר הבעל, לאיזו רמת חיים הורגלה המשפחה ומה עלות צורכיהם של הקטינים.

שיעורם של דמי המזונות הזמניים הנפסקים לאחר הליך ראשוני שכזה אינו בהכרח שיעורם של דמי המזונות הקבועים שייפסקו לאחר שינוהל הליך משפטי ראוי, לאחר שיישמעו הוכחות, יובאו ראיות, ובית המשפט יהיה מצויד ביותר כלים לפסיקת דמי המזונות.

לפעמים דמי המזונות הקבועים גבוהים יותר מדמי המזונות הזמניים שנפסקו, ולפעמים המצב הפוך.

לא אחת נשאלת השאלה אם יש לחייב בעל, שדמי המזונות הקבועים שנפסקו לחובתו גבוהים מדמי המזונות הזמניים שהיה עליו לשלם עד למתן פסק הדין, לשלם את ההפרש.

לצד שאלה זו עולה שאלה הפוכה: האם אישה שזכתה בדמי מזונות זמניים גבוהים, תחויב להשיב לבעל את סכום ההפרש שהוא שילם לה, לאחר שייקבע כי דמי המזונות הקבועים, הראויים, נמוכים מהם.

בשאלה זו עסקה החלטה שיצאה לפני ימים אחדים תחת ידיו של שופט בית המשפט לענייני משפחה בראשון-לציון, נחשון פישר.

עם פתיחתם של הליכי גירושים בין בעל ואישה, ולהם 3 בנות קטינות, לפני כ-3 שנים, קבע פישר כי דמי המזונות הזמניים שישלם הבעל בעבור בנותיו יעמדו על סך כולל של כ-10,000 שקל (כולל רכיבים שונים). תוקפו של צו המזונות הזמניים היה מיום הגשת התביעה, 24 במאי 2012. כשנה וחצי מאוחר יותר יצא פסק דין בתביעת המזונות.

לאחר שבחן את כתבי הטענות והאסמכתאות שצורפו אליהם, שמע עדויות וקרא את סיכומי הצדדים, קבע פישר כי הבעל ישלם עבור מזונות קבועים לבנותיו סך כולל בשיעור כ-3,000 שקל.

לאחר שערעור על כך התקבל, והתיק הוחזר לפישר על-מנת שיבחן אותו מחדש, שב פישר ודן בשיעורם של דמי המזונות הזמניים. היינו, כמה יהיה על הבעל לשלם בגין מזונות זמניים לבנותיו עד שיינתן פסק דין חדש, בו ייקבע שיעורם של דמי המזונות הקבועים.

אלא שהפעם היה פישר מצויד במידע רב יותר בכל הנוגע למשכורתו של הבעל ולצורכיהן של הבנות הקטינות, שהרי כבר התנהל בפניו הליך של הוכחות בנוגע לכך. הפעם, כשנתיים וחצי לאחר פסיקת המזונות הזמניים בפעם הראשונה, פסק פישר כי דמי המזונות הזמניים יעמדו על 5,000 שקל (סכום הכולל רכיבים שונים, ובהם גם מדור).

כך נוצר מצב שלפיו במשך כשנתיים וחצי שילם האב למזונות בנותיו סכום גבוה במידה משמעותית מזה שפישר קבע שעליו לשלם בגין כך. לפיכך ביקשו פרקליטיו של האב, עורכי הדין מוטי אפרתי ורפי שדמי, כי האישה תחויב להשיב לבעל את ההפרש, שעמד לפי חשבונם על כ-170 אלף שקל.

לצד זאת שדמי המזונות הזמניים החדשים שנפסקו נמוכים במידה משמעותית מאלה שנפסקו לפני קיום שלב ההוכחות, הפרקליטים הזכירו את העובדה שבינתיים האישה קיבלה מחצית מן המגרש בהרצליה פיתוח שהיה בבעלות השניים. הם טענו כי כך הובטח כי לא תיפגע רווחתן של הקטינות.

פרקליטתה של האישה, עו"ד מיכל מוזס, טענה מנגד כי אין לערבב בין ההחלטות למזונות זמניים, וכי כל אחת עומדת בתוקפה מן המועד שבו היא ניתנה.

פישר ראה את הדברים עין בעין עם הבעל. הוא הזכיר כי בעת שהוא דן לראשונה בבקשה לפסיקת מזונות זמניים, עוד לפני שהתנהל שלב ההוכחות, הוא התבסס על טענתה של האישה, שלפיה הכנסתו של הבעל עומדת על כ-50 אלף שקל נטו לחודש, ושלפיה ההוצאות שהוא הוציא בחודש בכרטיסי אשראי עמדו על כ-20 אלף שקל, וזאת בנוסף לתשלום המשכנתא שרבצה על הבית.

פישר הוסיף וקבע כי "טענותיה של המשיבה בדבר הכנסות המבקש, כמו גם צורכי הקטינות, לא הוכחו ולו בראשית ראיה, כך שלו היו בפני בית המשפט מלוא הראיות בעת מתן ההחלטה הראשונה, לא היו נפסקים המזונות כפי שנפסק מלכתחילה".

פישר אזכר פסיקה של בית המשפט העליון, שלפיה כאשר קיים פער משמעותי ביותר בין המזונות הזמניים למזונות הקבועים, עולה מעליה הנחה כי המצג שהוצג בבית המשפט מעיקרה לא היה מצג אמת. וכפי שכאשר מתברר כי הבעל הוא זה שהציג מצג שאינו אמת, הוא מחויב לשלם דמי מזונות גבוהים יותר החל ממועד הגשת התביעה - "כך אין סיבה שלא לחייב את הצד התובע בהשבה במקרה ההפוך". עם זאת, הדברים ייעשו מתוך זהירות אנושית וחברתית.

פישר הוסיף ואזכר את ההלכה, שלפיה בהפעילו את שיקול-דעתו אם לחייב את האישה בהשבת ההפרש אם לאו, על בית המשפט לשים לנגד עיניו את השפעת ההשבה על רווחת בן הזוג והילדים. הוא קבע כי משלאחר מתן פסק הדין הועברו אל האישה זכויות המקרקעין בהרצליה פיתוח, הרי "אין כל ספק כי... הוטב מצבה הכלכלי של המשיבה".

משזה היה המצב, פישר קבע כי "במקרה זה ולאור התנהלות הצדדים והתמשכות ההליכים, ראוי להביא בחשבון את הפרשי הסכומים אשר הצטברו לטובתו של הנתבע, וככל שזה שילם ונשא במלואם, הרי שיהיה זה צודק ונכון להשיב הפרש הסכומים לידיו".

פישר ערך חישוב של ההפרש בין הסכום ששילם הבעל בגין המזונות הזמניים, לבין הסכום שהיה עליו לשלם מכוח ההחלטה השנייה בנוגע אליהם, והורה לאישה להשיב לידי הבעל בתוך 90 ימים כ-100 אלף שקל.

הפכנו בהחלטה והפכנו בה, ולא מצאנו הסבר לקשר המיידי שבין קבלת זכויות במחצית מגרש בהרצליה פיתוח לבין הביטחון שההשבה, אותה חויבה האישה לבצע, לא תפגע ברווחתן של הקטינות. ניתן לשער כי האישה לא שמרה את סכום ההפרש בהישג יד, על-מנת שככל שתחויב להשיבו, יהיה בידה לעשות כן.

האם היא אמורה למהר ולמכור את זכויותיה במגרש, על-מנת שבתוך 3 חודשים יהיה בידה לשלם לבעל את 100 אלף השקלים? האם פישר סבר כי האישה תוכל למשכן את זכויותיה במחצית המגרש לשם קבלת הלוואה, שבאמצעותה היא תשיב לבעל את 100 אלף השקלים? האם לא מתקיים כאן הפסוק "אבות (או אימהות) אכלו בוסר ושיני בנים (או בנות) תקהינה"? (תמ"ש 601-11-12).

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"