גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  כלכלה על הבר לאומי

"המון שחקנים שלא התעניינו בישראל מחפשים במי להשקיע כאן"

יזם ההיי-טק מייקל אייזנברג ומנכ"לית לאומיטק, יפעת אורון, דיברו באירוע "כלכלה על הבר" על השינויים בענף ההיי-טק ועל גאווה ירושלמית

מייקל אייזנברג ויפעת אורום / צילום: איל יצהר
מייקל אייזנברג ויפעת אורום / צילום: איל יצהר

מדוע שוק ה-Ad-tech נמצא בדעיכה? מהו המהפך ההיסטורי שעומד לקרות בשנה הבאה? ולמה חשוב ליזמים לחפש תחום בעל משמעות? על כל הנושאים הללו דיבר משקיע ההיי-טק ומקים קרן אלף, מייקל אייזנברג, במפגש "כלכלה על הבר" המשותף ל"גלובס" וללאומיטק מקבוצת בנק לאומי שנערך ביום רביעי האחרון בירושלים.

איזנברג הפתיע את הנוכחים בהתייחסות לנושא אקטואלי שאינו מזוהה עם ההיי-טק. הוא סיפר לנוכחים שנשאל לאחרונה במדרשה למנהיגות באוקראינה מה הוא היה רוצה לשנות בכלכלה. "חשבתי לרגע ואמרתי שהבעיה הכי חמורה בכלכלת מדינת ישראל היא לדעתי חוסר אמון בין אנשים ובין אנשים לבין המערכת - זו לא רק בעיה עסקית זו גם בעיה כלכלית, כי התגובה של המדינה לחוסר האמון הזה היא רגולציה, הרבה רגולציה. רגולציה הוא מס, לא רק בכסף, אלא בזמן וזמן הרי שווה כסף. כשאנחנו מדברים על יוקר המחיה יש מקום אחד להסתכל עליו וזה הרגולטור. הם עסוקים ברדיפה אחרי ה-2% במדינה שאין בהם אמון. ואנחנו ה-98% האחרים - שקטים".

איזנברג המשיך ושאל את הקהל "מי ראה את שלי יחימוביץ' בנאום קורע לב על מתווה הגז? יש צדק במה שהיא אומרת, אבל העופות במדינת ישראל יקרים בגלל המונופול של הלולים ואיתן כבל סגר לאחרונה דיל עם מונופול הלולים - ושלי יחימוביץ'? קול דממה דקה. אם אנחנו רוצים להוזיל פה את יוקר המחיה, אם אנחנו רוצים לבנות בתים לא בארבע שנים אלא בחצי שנה ושנה - זה הכול עניין של רגולציה, והכל עניין של רוב דומם שלא נשמע קולו, כי הכול פוליטי".

משקיעים חדשים בשוק

בערב נכחו מעל 100 איש שמילאו את הפאב "נמל ירושלים" שבו נערך האירוע. יפעת אורון, מנכ"לית לאומיטק, שדיברה בתחילת הערב ציינה, כי היא לא זוכרת תקופה כל-כך טובה לענף מאז שנת 2000. לדבריה, "אנחנו רואים המון שחקנים שאף פעם לא התעניינו בישראל נכנסים במשלחות ענקיות ומחפשים במי להשקיע. זה סינים וזה יפנים וזה אמריקאים שאף שלא הגיעו בעבר. יש גם אירופיים שמשקיעים או פותחים אקסלרטור או קונים חברות ומקימים פה סניפים. זו באמת תקופה מאוד מיוחדת. קמות קרנות חדשות שזה משהו שהוא בכלל לא מובן מאליו.

"אנחנו זוכרים שבשנת 2000 קמו 80 קרנות היי-טק בישראל ומספר הקרנות האלה הצטמצם משמעותית עד ל-15 אקטיביות. היום אנחנו רואים פתאום קרנות חדשות כמו הקרן שמייצג אותה מייקל אייזנברג שמביאים כסף חדש, אנחנו רואים קרנות זרות שמגיעות לפה. אני יכולה להגיד לכם שבלאומיטק אנחנו פוגשים כמה עשרות אנשים בחודש שהגיעו לישראל ורוצים להשקיע ומנסים לחבור לתעשייה המקומית".

אורון ציינה, כי פריחת הענף באה לידי ביטוי מודגש גם בירושלים אשר קצב הקמת החברות בה עלה לכ-100 חברות חדשות בשנה. "אם נמשיך בקצב הזה נעבור גם את תל-אביב", אמרה אורון, "יש פה אקו-סיסטם חזק ויחד עם הגופים החדשים שנכנסים אליו מאפשרים קרקע מאוד נכונה ופורייה לחברות להתפתח פה. זה התחיל עם JVP, ראש עיר שמכיר היטב ואוהב היי-טק, הרשות לפיתוח ירושלים, קהילת יזמים ענפה ופעילה מאוד בשם Made in JLM ועורכי דין ורואי חשבון שמתמחים בהיי-טק - אנחנו משתפים פעולה עם כל השחקנים. אנו שמים דגש גם על שיתוף פעולה עם האוניברסיטה העברית אשר ממשיכה להיות גורם מרכזי בבניית קהילת ההיי-טק הירושלמית ובכלל. יש פה גופים טובים שהבינו שירושלים יכולה לעשות היי-טק. אנחנו מאוד מאמינים בירושלים, יש לנו פה צוות הייטק שמספק מעטפת שירותים כוללת וייעודית לחברות טכנולוגיה, ואנחנו משקיעים המון משאבים, כי חשוב לנו לעבוד עם החברות ועם הקהילה. ירושלים היא מוקד משיכה לבנקים כמונו, ואם בנקים כמונו באים זה סימן שיש פה פעילות חשובה וענפה. קרנות כמו JVP שמגייסות עוד קרן ועוד קרן - אז סימן שיש פה השקעות חשובות".

אורון הוסיפה, כי היא מתחילה לראות חברות ישראליות בארה"ב שמציגות את עצמן כחברות ירושלמיות. "כולנו מכירים את מובילאיי, אבל יש גם חברות הרבה יותר צעירות שמקבלות המון תשומת לב, והחבר'ה כל הזמן מדגישים שהם חברה ירושלמית".

לעבור לתחומים בני-קיימא

ובחזרה לאייזנברג, אשר משקיע בתעשיית ההיי-טק הישראלית החל מ-1995 והשקיע במהלך השנים בשורת חברות הייטק ישראליות ובהן פיקצ'רויז'ן, פינג'ן ו-Seeking Alpha. ב-2013 הקים עם אדן שוחט את קרן אלף שגייסה עד היום כ-140 מיליון דולר להשקעות בחברות הזנק.

אייזנברג אמר עוד באירוע, כי "אין פסול בלעשות כסף, כל אחד צריך לעשות לביתו וזה חשוב כי יש לכם אחריות עליונה לכלכל את ביתכם ומשפחתכם בכבוד. אין במה שאני אומר קו שמבדיל בין מה שיותר טהור או פחות טהור אבל בכל מחזור כלכלי יש דברים שמגיעים ל-Overshoot. כשהתחלתי להשקיע באינטרנט זה היה ב-1995. Fast Forward 21 שנה להיום - בשנה הבאה הולכת לקרות מהפכה שלא קרתה 40 שנה. זו תהיה הפעם הראשונה שהמדיום שנקרא טלוויזיה לא יהיה שיאן בהכנסות מפרסום. בשנה הבאה לא רק שהאינטרנט יעקוף אותם, פייסבוק וגוגל הולכים לעקוף את ההכנסות מטלוויזיה - וזה קו פרשת מים. כל חברות המדיה יפנו לאפיק הזה היות ויש זרימה וזליגה מאד גדולה של כסף לתחום האינטרנט אז הרבה כוחות מגיעים לשוק הזה. ניקח חברה שהשקעתי בה בשם קונדואיט שהוקמה ב-2006 אשר פיתחה כלי שנתנה למפיץ להכניס פרסומות. כשקונדואיט הוקמה ההכנסות מפרסום באינטרנט היו מזעריות. קונדואיט היא סממן של מה שקרה לכל השוק הזה שנקרא היום Ad-tech. ה-Ad-tech הפך מדבר שתומך במדיה וראוי, לדבר שמעצבן אנשים רק בשביל לעשות כסף. הרבה כסף, כי עלויות ההקמה נורא נמוכות והפיתוי לעשות דברים לא יפים רק עבור הכסף גבר עם הזמן והגענו לאחרונה למצב שכמות הזיוף שמגיעה מעולם ה-Ad-tech היא בלתי נסבלת.

"ישבנו, אדן שוחט ואני, לפני שנתיים והחלטנו שאנחנו לא רוצים להיות במשחק הזה - ואנחנו רוצים למשוך אנשים משם. יש בעיות ואתגרים אחרים שאותם מוחות - אם רק נפנה אותם לבעיות האלה יהיה אפשר לבנות כאן חברות עם משמעות, תשוקה, עם הרבה טוב לעולם וגם לעשות הרבה כסף".

איזנברג דיבר בהמשך על המשמעות של העבודה בחיים המודרניים: "רוב הזמן שלנו אנחנו משקיעים בעבודה. ככה זה. רוב שעות היום, 10-12 שעות, או שאתה בעבודה או שאתה חושב על העבודה. השאלה המתבקשת היא 'מה אנחנו עושים' ו'לשם מה אנחנו עושים את הדבר הזה'. כשמחליטים לצאת לדרך היזמות, כשמתכנת מהנדס, איש שיווק, איש דאטה מחליטים להצטרף לחברה הוא צריך לשאול לשם מה? מה זה עושה לי, לקהילה, לזולת? לאחרונה כתבתי את זה בבלוג שלי ולמרות שקיבלתי הרבה תגובות לא אוהדות אני מרגיש שיש שינוי. מאז כתבה בבלומברג על כך שעולם חוסמי הפרסום הגיע לפריצה משמעותית, מה שהופך את משחק החתול-עכבר לעוד יותר קטלני, אז אני חושב שיש סיבה כספית כלכלית מובהקת לעבור לתחומים אחרים שהם בני-קיימא יותר, שמביאים יותר תפוקה משמעותית לעולם ולמדינה".

עוד כתבות

עד גיל 25 יהיו לילד שלכם 300 אלף שקל. אם תתנהלו נכון

ניהול תיק עצמאי זול ויחסוך לכם עשרות אלפי שקלים בדמי ניהול ● אלא שפעמים רבות, הניסיון לחסוך באופן עצמאי גורם להורים רבים להתמהמה - מה שעלול לעלות להם ביוקר ● ארבע נקודות פשוטות שיעזרו לכם להכריע ולצאת לדרך

באי הכנס / צילום: כדיה לוי

שער הדולר, מגפת הפיטורים והשלכות ה־AI: בכירי ההייטק מדברים

בכירי תעשיית ההייטק הישראלי התכנסו היום בכנס TECH IL של גלובס ● בשיאו של הכנס נחשפה רשימת "עשרת הסטארט-אפים המבטיחים", שתפורסם מחר באתר גלובס

עו''ד ד''ר ישראל (רלי) לשם / צילום: איל יצהר

המניה קפצה 500% וסידרה לפרקליט הצמרת אקזיט של 200 מיליון שקל

עוה"ד רלי לשם מכר בשנה האחרונה את רוב מניותיו ביצרנית תמציות הטעם והריח ● שותפתו להקמת החברה, המנכ"לית קרן כהן־חזון, בחרה לשמור על רוב החזקותיה, למרות זינוק של מאות אחוזים במניית תורפז בשנים האחרונות, והיא כבר שווה מעל 3 מיליארד שקל על הנייר

טילים איראניים / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

מתי הנסיגה מלבנון, והסעיף הקריטי לאיראן: מאחורי ההסכם

ארה"ב ואיראן דנות באפשרות להקדים את החתימה על מזכר ההבנות להלילה; טראמפ: איראן צריכה להחזיק בטילים בליסטיים, גם לאחרים יש ● חמישה לוחמי צה"ל נפצעו משני רחפני נפץ בדרום לבנון, אחד במצב קשה ● הרמטכ"ל זמיר הזהיר את הדרג המדיני ממחסור בחיילים והמליץ להאריך את השירות ל-36 חודשים ● עדכונים שוטפים

עמי לוטבק בכנס TECH IL של גלובס / צילום: ניב קנטור

עמי לוטבק, ממייסדי וויז: "אני עדיין קם בבוקר, לוקח רכבת ומנסה לשנות את עולם הסקיוריטי"

מייסד וויז עמי לוטבק סבור כי עידן ה־AI מחייב ארגונים וחברות סייבר לחשב מסלול מחדש: "כל מה שעשינו עד היום צריך להשתנות" ● בכנס TECH IL של גלובס הוא סיפר כיצד ג’מיני השפיעה על ההחלטה להימכר לגוגל, מדוע מודלי AI הפכו לתשתית קריטית, ולמה דווקא היום קל יותר להקים סטארט־אפ וקשה יותר להצליח בו

מיליארדי דולרים מוקפאים על ידי ממשל ארה''ב / צילום: ap, Vahid Salemi

היכן מוחזקים מיליארדי הדולרים המוקפאים של איראן?

ארה"ב מנעה ממדינות שונות להעביר תשלומים עבור רכישות נפט מאיראן ● כעת טהרן דורשת לקבל את הכסף בחזרה כתנאי לסיום קבוע של המלחמה

אלונה בר און, מו''ל גלובס / צילום: ניב קנטור

אלונה בר און: "בגלובס מנסים למנוע הסתגרות בבועות מציאות באמצעות ארבע מלים: יותר עובדות פחות דעות"

אלונה בר און מו"ל גלובס, אמרה בפתיחת כנס Tech IL של גלובס, כי בעידן ה-AI יש חשש להישאר מאחור, דבר שמוביל להסתגרות של קהילות בבועות של עצמן או כפי שהתופעה מכונה Insularity ● "התשובה לתופעה זו טמונה ביצירת ערך משותף, הוגנות ושיתוף פעולה, מקצועיות ועקביות", אומרת בר און

ליעד אגמון בכנס TECH IL של גלובס / צילום: ניב קנטור

ליעד אגמון: "אני לא שוכר ג׳וניורים. שוליית מתכנת עם 35 אלף שקל בחודש ותן ביס"

היזם ומנכ"ל סאנסיי סיפר היום בכנס TECH IL של גלובס על החברה החדשה שהקים, על השפעות ה-AI על תעשיית ההייטק וגם איך הוא בוחר את מי להעסיק ● "אני לא שוכר אנשים צעירים. ג'וניורים צריכים הכוונה, וזה לוקח תשומת לב ממישהו מנוסה"

ח''כ טלי גוטליב / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת

הכנסת אישרה חסינות לח"כ גוטליב שחשפה את שמו של איש שב"כ

חברי הכנסת אישרו ברוב של 61 מול 48 את חסינותה של חברת הכנסת, טלי גוטליב, מפני העמדה לדין לאחר שחשפה שמו של איש שב"כ ● בתוך כך, לוחם שב"כ שגוטליב חשפה את זהותו הגיש עתירה לבג"ץ נגד החלטת הכנסת

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד שלח רמז, והבנקים מיישרים קו: התחילו להוריד את ריבית המשכנתאות

ירידת התשואות באג"ח הממשלתיות, שבאה בין היתר על רקע התבטאויות נגיד בנק ישראל בנוגע לאפשרות של הורדת ריבית, צפויה להוזיל כבר החודש חלק ממסלולי המשכנתאות ● מומחים מסבירים כיצד השינוי ישפיע על ההחזרים ומי עשוי להרוויח גם ממחזור משכנתא

טראמפ ונתניהו / צילום: ap, Alex Brandon

איראן הפכה מנטל לכלי, וטראמפ לא מודאג מהאיום על ישראל

נשיא ארה"ב יצא למערכה במטרה להפעיל לחץ חסר תקדים על טהרן, אך המשבר במצר הורמוז והחשש מהשלכות כלכליות גלובליות שינו את סדר העדיפויות ● התוצאה: הסכם שעשוי להחזיר את איראן חזקה ועשירה יותר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

בעקבות החלטת הריבית, וול סטריט ננעלה ירידות; תשואות האג"ח זינקו

נאסד"ק ירד ב-1.2% ● המגזרים שרגישים לריבית נפלו, בעיקר מניות מוצרי הצריכה ירדו בחדות ● הזינוק במניית SpaceX נעצר ● ועדת השוק הפתוח של הפד הותירה הערב את הריבית על 3.75% בהתאם לצפי ● החוזים העתידיים על הריבית משקפים כעת הסתברות של כ־37% לשתי העלאות ריבית השנה

אתר בנייה למגורים / צילום: Shutterstock

מכה נוספת ליזמי הנדל"ן: מדד תשומות הבנייה לא עוצר

הדולר נחלש, האינפלציה הכללית מתקררת, אולם מדד תשומות הבנייה למגורים המשיך לטפס והוסיף 0.6% גם במאי ● הסיבה המרכזית: התייקרות חדה בשכר העבודה, שמקזזת את השפעת היבוא הזול ● העליות לאו דווקא מורגשות בכיס של רוכשי הדירות, אבל הצרות של היזמים יכולות להתגלגל בחזרה אליהם

פאנל סיפור ההצלחה של הדיפנס טק הישראלי / צילום: ניב קנטור

בכיר לשעבר בחיל האוויר: "האמירה שאנחנו לא ערוכים לאיום הרחפנים היא מחמירה"

האם הדיפנס־טק הישראלי בדרך לפריצה עולמית? בכנס TECH IL של גלובס אמר תא"ל במיל' שמעון צנציפר מ־Ace Capital Partners כי "המשקיע הישראלי יגיע לשם בשנים הקרובות”, בעוד ד"ר יהודית הוכרמן־פרומר מאונדס ישראל צפתה עתיד של "נחילים ולהקות מתוזמנים עם AI בקצה" ● לצד ההזדמנויות העסקיות, המשתתפים העריכו כי האיומים הביטחוניים לא צפויים להיעלם: חן גולן מנקסט ויז'ן טען כי איראן נמצאת ב"הפסקת אש זמנית להתארגנות לסבב הבא", וחמוטל מרידור מקלע הזהירה כי "ציר הרשע משתף פעולה אחד עם השני"

אלי כליף, סמנכ''ל הכספים הגלובלי וחבר ההנהלה הבכירה של טבע מהענקת הפרס מטעם פורום ה-CFO בישראל / צילום: איגור וייזנר

המניה זינקה ב-60%, הסמנכ"ל מכר מניות ב-62 מיליון שקל

אלי כליף, סמנכ"ל הכספים של חברת טבע, מכר בחודשים האחרונים ב"מכירה עיוורת" מניות בהיקף של כ-62 מיליון שקל ● בחודשים האחרונים גם מנכ"ל החברה ריצ'רד פרנסיס מכר מניות ב-95 מיליון שקל ● מניית טבע זינקה בכמעט 60% בשנה האחרונה

קווין וורש, מינויו של טראמפ ליו''ר הפד / צילום: Reuters, Ann Saphir

הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ומאותת: העלאת ריבית הפכה לאפשרות ממשית

כצפוי, ועדת השוק הפתוח הותירה את הריבית על 3.75% ● בתרשים ה"נקודות" שמאגד את תחזיות חברי הפד לריבית, חצי מהם צופים שהריבית תעלה ● וורש שלא סיפק תחזית ריבית: "הפד מסוגל להשיג אינפלציה של 2%, וזה בדיוק מה שאנחנו הולכים לעשות"

פרינוק / צילום: אתר החברה

השב"כ יבדוק: איך הגיעו תרופות פסיכיאטריות לתוך מחית מזון לפעוטות

המשטרה והשב"כ מעורבים בבירור הימצאותן של תרופות במחיות פירות לתינוקות מסוג "פרינוק" ● לשניים מסניפי הרשת "זול ובגדול", שבהם נמכרו המחיות, הוצאו צווי סגירה ● לא פורסם ריקול גורף לכלל מוצרי "פרינוק"

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המיליארדרית הגרמניה שהגישה תביעה נגד לנדא - וחזרה בה

המיליארדרית הגרמנייה סוזן קלאטן הגישה לבית המשפט המחוזי בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון נגד לנדא לאבס, חברת פיתוח הטכנולוגיה של היזם הסדרתי בני לנדא ● מדובר בהלוואה של 16 מיליון אירו שלא נפרעה כבר יותר משנה מאז חלף המועד לכך ● התביעה הוסרה יממה אחרי שהוגשה בעקבות מו"מ

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

האורניום לא ייצא מאיראן, שתקבל מאות מיליארדים לשיקום

ארה"ב מתחייבת לגבש תוכנית סופית בהיקף של לפחות 300 מיליארד דולר לשיקום ולפיתוח הכלכלי של איראן ● טהרן מתחייבת שלא לפתח נשק גרעיני ● שתי המדינות התחייבו לאפשר נתיב שיט במצר הורמוז – בתוך 30 ימים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

בשוק מתמחרים רצף חריג של 3 הורדות ריבית

מדד מאי הפתיע כלפי מטה והצית ציפיות לרצף חריג של הפחתות ריבית ● בעוד החזאים מעריכים שהאינפלציה בשליטה, כלכלנים מזהירים: הנתונים תנודתיים בגלל סעיף הטיסות, ומחירי השכירות במגמת עלייה בעייתית