גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צובעים את המטרופולין בירוק: "השטחים הפתוחים בערים הם אתגר"

שטחים פתוחים ירוקים הם חלק בלתי נפרד מכל עיר או מטרופולין ■ בוועידת עכו לעירוניות יערך דיון בשילוב נכון שלהם במרקם העירוני ובתרומתם לאיכות חיים בת קיימא בערים

פארק בעיר/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
פארק בעיר/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף ועידת עכו לעירוניות

אחת המגמות הברורות של העשורים האחרונים, ויש להניח כי היא רק תמשיך ותתחזק בעשורים הבאים, היא תופעת העיור. בישראל, כמו במקומות שונים בעולם, השכילו להבין כי יש יתרון רב לערים גדולות המספקות שלל שירותים לתושבים, כאלו המהוות מטרופולין אחד גדול, המחליפות את הכפרים הקטנים ואת יישובי הספר המרוחקים זה מזה. הערים במתכונתן המודרנית, אמורות לספק לתושבים את כל צרכיהם, ובה בעת לשמור על איכות הסביבה, ולדאוג לחיים ברי קיימא - דהיינו, להגן ככל הניתן על המשאבים הקיימים בהן.

בהקשר לכך עולה שאלת המפגש בין העיר הבנוייה למרחבים הפתוחים הירוקים שתידון במושב "בין עיור לייעור - חיים חדשים בערים" בוועידת עכו לעירוניות שתערך בין ה-17-19 לנובמבר: האם ניתן לשלב בין עיור מוגבר, מבנים צפופים ובניינים שיעמדו בביקוש העולה לדיור, לשטחי טבע, פארקים ויערות? כיצד עושים זאת נכון, ואיפה ניתן לראות זאת בארץ?

"93 אחוז מהאוכלוסייה בישראל, חיים בישובים עירוניים והשטחים הפתוחים בהם מהווים אתגר", אומרת גילת לווינגר, ראש תחום תכנון נוף במשרד הבינוי והשיכון. לדבריה, "משרד הבינוי והשיכון מלווה תוכניות כבר משלב השיווק והתכנון. אנחנו פועלים מול עיריות ורשויות, כאשר אנחנו אחראים על פיתוח של סביבת מגורים ולא רק על בניינים, הכוונה היא גם לקידום תכנון כבישים והתחדשות עירונית בכלל. לכן יש לנו נקודת מבט רחבה בפעילות עם צוותי המתכננים".

- מה חשיבותה של סביבת המגורים ולמה התכנון המוקדם כל כך חשוב?

"התכנון הנדרש לשטחים פתוחים בערים שונה במגזר הכללי, בחרדי, ובערבי; הוא שונה בפריפריה ובערי המרכז. שוב אדגיש שזו סביבת מגורים - ולכן, כשמדברים על שטחים פתוחים או שצ"פ, כלומר שטח ציבורי פתוח כמו גנים ופארקים, אנחנו מדברים על המרחב החשוב שבין הבניינים - כל המקומות שבהם יש חיי שכונה ויש יחסי גומלין בין התושבים. סביבת המגורים חשובה כי היא המפגש עם הטבע, והוא תורם להתארגנות קהילתית טובה. לכן חשוב שזה יבוצע נכון, שתהיה מערכת גומלין בין הפנוי לבנוי".

עם זאת, לווינגר מזכירה שמדובר באתגר, מאחר שתמיד ישנם אילוצים ומגבלות. זה קורה בעיקר כשמתכננים בעיר קיימת וותיקה, לעומת עיר חדשה בה יש יותר חופש תכנוני. מאידך, יש לזכור, שבעיר חדשה יחסית, לוקח זמן מה עד שנוצר מרקם עירוני של ממש וחיי קהילה.

תכנון מולטי-דיסציפלינארי

אתגר נוסף הקיים בערים ובשילוב שלהן עם שטחים פתוחים וטבע, הוא זה הטופוגרפי. כך, תכנון עיר הממוקמת באזור הררי, שונה מעיר הנמצאת על שטח שטוח. "כל זה מתכתב עם איכות הסביבה", מסבירה לווינגר, "ככל שיש יותר נגישות ותכנון שמותאם לטופוגרפיה, כך המרחב העירוני יהיה מזמין יותר".

ובאשר לפארקים העירוניים, אלה חשובים לא רק בכדי להעניק לתושבים תחושת "כפריות עירונית" שתפצה על האורבניות, יש להם גם שימושים נוספים. "הם מנקים את האוויר" מזכירה לווינגר, "הם משמשים תשתית לניהול נגר - כלומר כאשר יורד גשם באמצעות שטחי הטבע ניתן להזרים מים לשטח פתוח, כך שהם יחלחלו בהדרגה לקרקע. בדרך זו השטחים הפתוחים גם מסייעים להוריד את העומס, אותו ראינו בגשמים האחרונים. שטח פתוח גם יכול להיות חלק ממערך ניהול המים בעיר, היא מדגישה.

עוד היא מוסיפה כי שטחים כמו פארקים הם בעלי תרומה נפשית ובריאותית, בין היתר באמצעות ספורט ושבילי אופניים. "כשאנחנו במשרד מתכננים שכונות אנחנו דואגים לשילוב אוכלוסיות שונות: גם לאלה שמטיילים עם הכלב, גם לקשיש עם המטפלת וגם לחובבי ספורט. אנחנו בודקים לעומק את השימוש בעצים, לא רק בפארק, אלא גם ברחוב: אנחנו מוודאים שברחובות יש מקום לעצים לרוחב ולעומק, ושכל התשתיות יתאימו לבורות שתילה".

"בבסיס העבודה שלנו", היא מסכמת, נמצא תכנון מולטי-דיסציפלינארי; כאשר מתכננים שכונה אי אפשר להסתפק רק באדריכל או במתכנן כבישים. תכנון יעיל דורש צוות תכנון הכולל גם אדריכל, גם מתכנן נוף, מתכנן כבישים, הידרולוג, שמאי, ובהתאם לצורך גם ייעוץ אקולוגי".

שטחים פתוחים שווה איכות חיים

"אנחנו חושבים שאיכות חיים עירונית שומרת על השטחים הפתוחים", מסכים פנחס כהנא, מנהל מחלקת התכנון היוצא של קק"ל, שישמש כיו"ר מושב "עיור וייעור" בוועידה. "אם העירוניות לא תהיה מספקת, נראה פירבור, שזו מגמה שהיא בעצם נגד שטחים פתוחים, וזה מתרחש כשאיכות החיים לא טובה. זה קרה בדרום הארץ כשלצד באר שבע קמו ישובים, כיוון שאיכות החיים אז לא הייתה משביעת רצון דיה".

כהנא מסכים גם הוא כי יש חשיבות רבה לשטחים פתוחים בערים, ולו רק בגלל הצורך באיכות חיים גבוהה, לדבריו קק"ל אף פועלת לקדם את הנושא: "בנגב, כחלק ממדיניות הסיוע לפריפריה החלטנו להקים פארקים עירוניים. האדריכלים של קק"ל פעלו לסייע לישובים בדרום כמו דימונה ואופקים, והקימו בהם פארקים. ההצלחה הגדולה שלנו הייתה בחידוש האזור של נחל באר שבע שבעבר סבל מהזנחה. לקח זמן רב לנקות את השטח, והיום המקום נראה אחרת - הקימו שם אמפיתאטרון, כרגע עובדים על הקמת אגם מים. הביקוש לדירות עלה באזור הזה". כהנא מזכיר שגם במרכז, הפארקים העירוניים הם בעלי חשיבות מכרעת: "הפארקים בתל-אביב הם מטרופולינים. הם לא משמשים רק את העיר, אלא גם את הסביבה.

למסלולים וליערות יש חשיבות בריאותית. בראש העין, ביוקנעם, היערות היו פעם 'חצר אחורית' - לשמחתנו, בהמשך הבינו שזה נכס בעל ערך מוסף לעיר. דבר נוסף - יש חשיבות עצומה לצל עירוני. הוא זה שמאפשר לנו לטייל ברחוב, ובמקביל גם קולט אבק, מנקה את האוויר וכמובן מעניק שפע צל ועוד", מזכיר כהנא.

ענת גולד, מנהלת מחלקת התכנון הנכנסת של קק"ל מחזקת את דבריו של כהנא ומוסיפה: "לצד המאמץ של קק"ל בניהול שטחים פתוחים ושטחי יער, אנו פועלים במרחב העירוני כחלק מהרצון לחזק את הערים ולאפשר פעילויות פנאי ונופש וליצור סביבה ירוקה עבור התושבים. קק"ל פועלת בסביבה העירונית על ידי שיקום נחלים עזובים ושטחים נטושים והחזרתם לשימוש ציבורי".

להטמיע את הטבע בשיטות שונות

דיויד מדוקס, מייסד ועורך כתב העת The Nature of Cities Principal , שייקח אף הוא חלק במושב המדובר, סבור גם הוא כי לטבע יש תרומה אקולוגית חשובה מאוד לערים, אולם הוא מאמין שאין דרך אחת טובה לשילוב בין הטבע לאורבניות. "לערים שונות יש אתגרים שונים, ולכל אחת יש להתאים את זו שמתאימה לה", הוא מסביר, "אם הייתי צריך לתת המלצה אחת ברורה, הייתי מנסח זאת כך: הטמיעו את הטבע בחיי היומיום, בשיטות שונות, בין אם הן בסדר גודל קטן או גדול'.

- פארקים עירוניים, ואפילו יערות מקומיים, הם שילוב נכון של טבע ואורבניות?

"ללא ספק. אני מרחיב מעט את משמעות המונח 'פארקים' ו'יערות'. הפארקים בגדלים השונים מאפשרים גישה לכמות משתנה של אנשים, יערות טובים לערים וכמותם גם העצים המפוזרים ברחובות לאורך המבנים".

- מה צריכה להיות מידת מעורבותם של התושבים בקבלת ההחלטות לגבי מבנה עיר מגוריהם?

"למי העיר שייכת? האין זו העיר של התושבים? לא רק שהם צריכים להיות מקבלי החלטות, עליהם גם להיות שחקני מפתח בתהליך. ואני מדבר על יותר מאשר תהליך בחירות. השתתפות אמיתית בתהליך היא המפתח. איך נראית העיר, או השכונה שהתושבים היו רוצים? את זה צריך לשאול אותם, להכניס אותם לתהליך, ואז לפעול בהתאם לרצונותיהם, ולא להשתיק אותם באמצעות טענה של 'ידע מקצועי'".

- כיצד להערכתך יראו ערי העתיד?

"זה כבר תלוי בקבלת ההחלטות שלנו. אני מקווה שהן יהיו גמישות ומקיימות. לתחום הירוק יש תרומה גדולה בהגשמת המטרות האלו. היום רבות מהערים הגדולות אינן מנהלות אורח חיים מקיים. אבל יש גם ערים חדשות, ההערכה היא שכ-60 אחוזים מהערים שיתקיימו בשנת 2030 עדיין לא הוקמו. זה אתגר עצום, ומאידך זו גם הזדמנות. חשוב שבערים החדשות לא נחזור על טעויות שעשינו בעבר".

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"