גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחפש כיוון: איך להתמודד עם השינויים בשוק העבודה

זה לא באמת חשוב אם אנחנו אוהבים את השינויים שמתרחשים, אבל זה חשוב מאוד מה אנחנו עושים ביחס אליהם ■ במישור החברתי - מה אנחנו עושים כדי לשנות את מה שאנחנו לא אוהבים, ובמישור התעסוקתי - מה אנחנו עושים כדי להבין איך השינויים האלה ישפיעו עלינו ומה אנחנו עומדים לעשות בנידון

קריירה / צילום: Shutterstock
קריירה / צילום: Shutterstock

הטור הזה התחיל בשיחה על אופטימיות עם אדם שקורא את טוריי בקביעות לפני פרסומם ושואל שאלות נוקבות עליהם. אותו אדם טען בפניי שהנימה ביחס לעתיד העבודה והקריירה היא תמיד אופטימית מאוד, ואיך זה מסתדר עם הקושי והתסכולים שכולנו מכירים. אז חזרנו להתחלה: הטור הזה, ובכלל הדברים שאני כותבת זה שנים, מטרתם לשרטט כיוונים בעולם העבודה ולגרום לנו לחשוב, אולי גם לפעול, כך שהארגון שלנו והקריירה האישית שלנו יתאימו את עצמם ויתפתחו לאורך שנים.

זה לא באמת חשוב אם אנחנו אוהבים את השינויים שמתרחשים, אבל זה חשוב מאוד מה אנחנו עושים ביחס אליהם. במישור החברתי - מה אנחנו עושים כדי לשנות את מה שאנחנו לא אוהבים, ובמישור התעסוקתי - מה אנחנו עושים כדי להבין איך השינויים האלה ישפיעו עלינו ומה אנחנו עומדים לעשות בנידון.

כולנו חווים בעבודותינו קשיים ותסכולים. וכולנו חווים שם שינויים. זו לא שאלה של אם, רק של מתי. אני לא יודעת אם מדובר באופטימיות, אני דווקא הייתי מגדירה את זה חוסר מוכנות להיות הקורבן, לשבת ללא מעש, לקטר ולחכות שמשהו יקרה, שמישהו אחר יפתור את הבעיה.

נזכרתי בכל הסיפורים שהגיעו אליי השנה על מחפשי עבודה שעשו מעשה, והטור היום מוקדש להם. לחמישה אנשים שחיפשו עבודה ולא אהבו את תהליך החיפוש. הם עשו מה שמאפיין יזמים: הפכו את הבעיה להזדמנות, שהפכה לסטארט-אפ מעניין.

Getjob: למחפשי עבודה זמנית

מכירים את המודעות האלה שמדביקים על חלון הראווה של חנות, במסעדות ואפילו על אופנועי שליחים? "דרושים מלצרים/שליחים/מוכרים". בשוק העבודות הזמניות, הסטודנטיאליות, אין תשתיות. לוחות הדרושים אינם מפנים להן מקום והמפגש בין מחפש העבודה לחברה שמחפשת עובדים מצטמצם למודעה הזאת שעל החלון. את הבעיה הזאת ביקש לפתור שגיא ויצמן, אחד משלושה שותפים ב-Getjob, אפליקציה מבוססת מיקום המחברת בין עבודות מזדמנות במלצרות, בשליחויות וכד' לבין מחפשי עבודה.

האפליקציה מציגה את האפשרויות על מפה או ברשימה לפי מרחק ממיקום המחפש ומקשרת ישירות לצ'אט עם העסק המחפש, בלי צורך בקורות חיים. הרעיון של היזם, ליים פלקסר, עלה כשחיפש עבודה, לאחר שהחברה שעבד בה נמכרה. "תלכי תראי מה קורה בקומה החדשה של קניון איילון", אומר ויצמן. שם על כל חנות יש שלט, כי אין דרך אחרת להגיע לעובדים מהסוג הזה. ואם אתה סטודנט או מטייל שמחפש עבודה לתקופה קצרה, אין מקום אחד שאפשר למצוא בו עבודה זמנית. והמודל העסקי? כיום האפליקציה היא חינמית למחפשי העבודה ולבתי העסק. בעתיד, מקווים השותפים, העלות תושת על עסקים שירצו שיקדמו אותם.

Jobibon: משרות לפי מיקום

עוז כץ הקים את Jobibon, אתר ואפליקציה לפרסום משרות וחיפוש עבודה על בסיס מיקום ומקצועות. הוא הקים את הסטארט-אפ לאחר שעבד בחברה משפחתית גדולה וזיהה שגיוס העובדים בה הוא עקב אכילס של הארגון. תחילה, האפליקציה נועדה לגיוס של עובדים כגון נהגים, עובדי לוגיסטיקה, אנשי שירות לקוחות, תפעול ומפעילי ציוד וכיום היא התפתחה לתחומי רבים נוספים כגון אדריכלות והיי-טק. כמו כן היא מציגה יועצים המספקים שירותים שונים לדורשי העבודה ועוזרים לו להכשיר את עצמו למשרות שהוא מחפש. למה אפליקציה על בסיס מיקום, שאלתי את כץ, והוא שלח אותי לפייסבוק. שם, הוא אומר, יש קבוצות חיפוש עבודה לפי ערים או לפי מקצועות ותעשיות, אבל מה שמחפש העבודה זה את החתך ביניהם. אז Jobibon מאפשרת למחפש העבודה להגדיר רדיוס ולראות אילו משרות יש בסביבה או למקד את החיפוש לפי מקצוע.

Jobimix: בלי משרות אנונימיות

ארז דורי חיפש לפני כמה שנים עבודה, וכמו רוב המחפשים הוא סרק את אתרי הלוחות הגדולים ברשת. לדבריו, חוויית השימוש בלוחות הייתה מתסכלת משום שברוב האתרים צריך לבחור מתוך תפריטים, ואם חיפשתם עבודה אתם מכירים את התחושה שאתם לא באמת יודעים מה ההבדל בין "תוכנה", "מערכות מידע" או "אינטרנט". דורי שאל את עצמו למה הוא לא יכול פשוט להכניס את מה שהוא מחפש לחלון חיפוש ולקבל תוצאות. הוא נתקל בקושי נוסף: רבות מהעבודות המפורסמות בלוחות הן בעצם מודעות "יד שנייה", כלומר מודעות שנוצרו אצל המעסיקים אבל מסתירות את שם המעסיק - דבר בעייתי במיוחד למועמדים המעוניינים בחיפוש דיסקרטי וחוששים לפנות למקום אנונימי. יותר מכך, מאחר שאין בפרסום די פרטים מזהים, המועמד אינו יכול להשקיע בקורות החיים ובמכתב הפנייה ולתפור אותם לארגון המסוים.

בתסכולו פנה דורי לחפש בדפי הדרושים באתרי החברות עצמן, שהרי זהו המקור להצעות עבודה, אך קשה לעקוב אחרי עשרות אתרים שונים. כך נולד Jobimix, מנוע חיפוש עבודה הסורק בכל יום את דפי הקריירה והדרושים של אתרי האינטרנט של מאות חברות מכל המגזרים, ושולף את הצעות העבודה המפורסמות בהן ומאפשר חיפוש חכם במאגר שנבנה. המנוע מעדכן כל הזמן הצעות עבודה חדשות ומוחק כאלה שהוסרו, וכן, גם המנוע הזה הוא חינם.

Workey: ספר לי מי חבריך ואמצא להם משרה

את בן ראובני פגשתי בתחילת דרכו היזמית. הוא סיפר לי אז איך מצא את עצמו מנהל רישום של מי עובד היכן כדי שיוכל לחבר חברים ובעת הצורך גם לעזור לעצמו למצוא עבודה. מהר מאוד הבין שהקשרים ומעגל החברים של המועמד משחקים תפקיד חשוב בגיוסים מוצלחים, הן מצד הארגונים והן מצד המועמדים. אפילו בארגון שבו עבד שימש האקסל שלו כלי למציאת המועמדים שהארגון חיפש.

כך הבין ראובני שהאקסל שלו צריך לצמוח והקים את Workey - פלטפורמה שיודעת מה אתה מחפש ומוצאת לך משרות מתאימות בעזרת הקשרים שלך, משהו בסגנון "ספר לי מי חבריך ואדע מי אתה". האלגוריתם מנסה לחפש סוגי משרות ותפקידים רלוונטיים על סמך השוואה של פרופיל הקריירה שלכם למיליוני פרופילים אחרים. עם הצגת המשרות המתאימות, המערכת תציג לכם גם מי ברשת הקשרים שלכם עובד בחברה כדי שתוכלו לפנות ישירות דרכו, בשיטת "חבר מביא חבר". באישורכם, היא תציג את פרטיך באופן אנונימי לחברות המגייסות ותאפשר לך להחליט למי לחשוף את הפרטים המזהים. זה מצד מחפשי העבודה. ומה עם מחפשי העובדים? המערכת מאפשרת לעובדים בארגונים להפנות את חבריהם למשרות בחברה והיא מנתחת מי יכול להתאים לאיזו משרה. מבחינת מחלקת משאבי האנוש, המערכת מאפשרת גישה למועמדים הנמצאים במעגלים של העובדים שלהם.

Jobvoyage: לילעל את החיפוש

כשניר סביצקי חיפש עבודה הוא גילה מהר מאוד שהוא מאבד שליטה על התהליך. הוא עשה מה שצריך לעשות, יזם פניות באופן אקטיבי ובאמצעות מקורות שונים התאים את קורות החיים שלו למשרה שאליה פנה. אבל כשחזרו אליו, לפעמים תקופה ארוכה אחרי ששלח קורות חיים, הוא מצא את עצמו משוטט בין המיילים שלו מחפש מתי שלח ולמי, באיזו משרה מדובר, מה היו הדרישות, איזה גרסה של קורות חיים שלח. כך נולד JobVoyage, אתר שנועד לייעל את שלבי החיפוש ומאפשר ליצור בין היתר רשימת אנשי קשר וחברות שהייתם איתם בקשר, רשימת המשרות שאליהן פניתם, כולל הגדרות המשרה וקורות החיים ששלחתם, לוח שנה לפגישות וראיונות ותזכורות למייל. כמו כן מאפשר האתר לגבש תוכנית חיפוש עבודה, במטרה להניע את המחפש להיות אקטיבי, להפעיל את רשת הקשרים שלו ולשים לעצמו מטרות בתהליך. ולא פחות חשוב - האתר מונע ממחפש העבודה לשלוח קורות חיים פעמיים לאותה משרה, שפורסמה במקומות שונים.

כל הסטארט-אפים הללו נולדו מחוויה אישית של היזמים והם כולם מציגים קו חד וברור: אנחנו מאמינים שמחפש העבודה צריך למצוא עבודה בחינם.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?