גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלוש מניות מומלצות בסקטור חבוט שהולך לככב ב-2016

סקטור התעשייה נחלש בחודשים האחרונים, בעיקר בשל התחזקות הדולר וחולשת מחירי הסחורות ■ במבט קדימה, נראה ש-2016 דווקא תאיר לו פנים, לפחות לכמה מהחברות ותת התחומים שמשתייכים אליו, כמו הבניה שאינה מיועדת למגורים

מטוס של חברת JetBLU /צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מטוס של חברת JetBLU /צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

תנודתיות הבין חודשית נמשכת, כאשר לאחר חודש של עליות חדות, שבו הירידות לשווקים, בהשפעת ההכרה במצב הביטחוני באירופה ובעיקר חששות מוגזמים מעליית הריבית הצפויה בארה"ב בדצמבר. בעבר פעולות טרור קיצוניות הביאו בנקים מרכזיים לשקול מחדש את מדיניותם המוניטאריות, דבר שעשוי להקדים התערבות בשווקים מצד הבנק המרכזי האירופי - ה-ECB.

אחד הסקטורים שמשדר חולשה בחודשים האחרונים ואף העלה את רף החשש ממיתון עולמי, הינו התעשייה. ירידה מתמשכת במדד מנהלי הרכש (ISM) לתעשייה בארה"ב בחודשים האחרונים לרמה של 50.1 נקודות, הנמוכה מאז דצמבר 2012, וירידת המדד בסין מתחת ל-50 נקודות, ממחישים חולשה זו.

לפני שננסה להבין מהיכן הגיעה חולשה זו, חשוב להבין כי תחת סקטור התעשייה מאוגדים תתי סקטורים רבים ושונים, כמו תחבורה, ביטחון וחלל, תעופה, מוצרי בנייה, בנייה ותכנון, ציוד אלקטרוני, שירותים מקצועיים ועוד. לכל סקטור המאפיינים הייחודיים לו, כאשר לעיתים נדמה כי הכללת כולם תחת סקטור אחד היא מקרית.

מדד ההווה ומדד העתיד

אחד מגורמי הבלבול בקרב המשקיעים לגבי מצב התעשייה נובע מפרסום שני מדדים שונים בארה"ב המתפרסמים באותו יום בתחילת החודש. מדד מנהלי הרכש לתעשייה (ISM) ומדד MARKIT PMI, לו מתפרסם גם מדד מקדים בתחילת החודש. מדד ה-ISM כאמור נחלש באוקטובר בעוד מדד ה-PMI, המתפרסם גם ברחבי העולם, דווקא השתפר. הסיבה המרכזית לשונות הינה המשקולות השונים שמייחסים מרכיבי המדד לחמשת הסעיפים הנכללים בו. בעוד מדד ה-ISM מחושב במשקולות שווים, ה-PMI נותן משקל שונה.

לדוגמה, רכיב ההזמנות החדשות במדד ה-PMI עומד על 30% ונושא המלאים שהיה רכיב חשוב בתוצר החלש של רבעון שלישי, מקבל משקל של 10% בלבד. שני סקרים אלו מבוצעים בקרב תעשיינים בארה"ב ומנסים לחזות את נתון הייצור התעשייתי הנוכחי ומצבו העתידי. נראה כי בעוד ה-ISM נותן בצורה טובה יותר תמונה לגבי המצב הנוכחי, הרי שמדד ה-PMI מספק תחזית טובה יותר באשר לעתיד.

השיפור האמור במדד ה-PMI בארה"ב בחודש אוקטובר חלחל למדד העולמי שעלה באוקטובר מרמה של 50.7 נק' ל-51.4 נק', רמתו הגבוהה מאז מאי, והרחיק מעט את חששות המשקיעים ממיתון קרב. למרות שיפור זה, עדיין נראית תמונת הייצור בעולם חלשה. זו בולטת עוד יותר על רקע השיפור הנרשם במדד מנהלי הרכש שירותים בארה"ב, אירופה ואף בסין. להערכתנו, צפוי התוצר התעשייתי בעולם לעלות השנה ב-2.1% בלבד לעומת עלייה של 3.3% בשנת 2014, כשבארה"ב צפוי הייצור לעלות בכ-1.6% בלבד לעומת 3.7% בשנה הקודמת.

רבים מייחסים את חולשת מדדי מנהלי הרכש לתעשייה בארה"ב, בירידה בהשקעות בסקטור האנרגיה, אולם מבט מעמיק מראה כי במדד לא נכללים שירותי קידוח ואקספלורציה הנכללים במדד מנהלי רכש שירותים.

אם כך ממה נובעת החולשה? ארה"ב נהנתה בשנים הקודמות מביקושים חזקים משווקים מתעוררים, ביקושים שדעכו לאור התחזקות הדולר וחולשת מחירי הסחורות. סיבות נוספות הן עודף כושר ייצור בחלק מהסקטורים, שבא לידי ביטוי בניצולת נמוכה יחסית לעבר וכן בחוסר היציבות בשווקים הריאליים כמו באירופה, ביפן ובסין, שגורמת למנהלי החברות לחשוב פעמיים לפני שהם מוציאים חלק מהררי המזומן שנצברו במאזניהם על הגדלת כושר הייצור.

חשוב עוד לציין כי סקטור התעשייה מהווה כ-12% בלבד מהתוצר בארה"ב, עובדה שהופכת את השיפור הנמשך במדד מנהלי הרכש לסקטור השירותים, לחשוב יותר בקביעת כיוון הכלכלה. למרות זאת, לחולשה נמשכת בסקטור התעשייה עשויות להיות לבסוף השפעות (Spillover) על סקטור השירותים ועל הכלכלה. החולשה יכולה להגיע מכיוון שוק העבודה, שממשיך לגרוע עובדים מסקטור הייצור, או מכיוון ההוצאה הצרכנית באזורים מוטי תעשייה.

להערכתנו, הייצור התעשייתי בעולם צפוי להתאושש בשנה הקרובה ולצמוח בשיעור של 3.4% לעומת 3.1% השנה, כאשר בארה"ב צפוי זה להתאושש ולעלות ב-3.1% לעומת 2.1% כאמור השנה. הסקטור מומלץ על ידינו במשקל יתר סלקטיבי בארה"ב ומשקל חסר באירופה, על רקע מומנטום רווחים חלש מצד החברות הנסחרות.

צפי לצמיחה בתעופה והרכב

מבין תתי הסקטורים מומלץ להתמקד בארה"ב בתחום התחבורה והשינוע, שם אנו עדים לשיפור רווחים ומרווחים, בסקטור הבנייה שלא דווקא למגורים (NON Residential) שצפוי לצמוח השנה בשיעור של כ-10% וכן בסקטור התעופה והרכב עליהם כתבנו כאן בעבר. סקטורים אלו נהנים מעלויות אנרגיה נמוכות ושיפור במצב הצרכן בארה"ב ובעולם כולו.

מבין החברות הנהנות מהשיפור בתחום הבנייה שלא למגורים, ניתן לציין את United Rentals (URI), הפועלת בתחום השכרת ציוד מכני והנדסי בכ-3,300 תחומי ציוד, התופס תאוצה בקרב חברות רבות במקום לרכוש ציוד יקר. מניית החברה נפגעה מסנטימנט שלילי של משקיעים כלפי פעילות האנרגיה שלה, אולם בדוחות הרבעון השלישי היא הוכיחה כי לה מקורות הכנסה מגוונים. החברה היכתה את תחזית הרווח ושמרה על תחזית שמרנית לרבעון הנוכחי. חברה מעניינת נוספת בתחום היא HEES.

חברת JetBlue Airways (סימול: JBLU), שנוסדה בשנת 1998, הינה מפעילת טיסות פנים ל-87 יעדים בארה"ב ובמרכז אמריקה שמצליחה להציג גידול נאה בתוצאותיה ואנו מעריכים צמיחה ממוצעת נוספת של כ-18% בשנה בשנתיים הקרובות. מניית החברה, שמפעילה צי של 190 מטוסים, עלתה בחדות השנה ולמרות זאת למנייתה פוטנציאל להמשך עלייה על רקע השיפור הצפוי בתוצאות ובפעילות.

מניות חברת Trinity Industries (סימול: TRN) נחתכה בכ-50% בשנה האחרונה למרות שהחברה מכה באופן שיטתי את התחזיות בכל רבעון, כולל בזה האחרון. החברה מספקת ציוד ושירותים לחמישה תחומים, כשהמרכזי בהם הוא רכבות (50%) והשכרת קרונות רכבת לתעשייה (13%). החברה העלתה תחזיות לשנה זו ונסחרת במחיר שמשקף בעיקר סנטימנט משקיעים שלילי.

לסיכום, ההתייצבות האחרונה בפעילות חברות התעשייה באופן כללי והצפי לצמיחה משופרת בשנה הקרובה בתחום, מדגישה חברות רבות בתחום שמניותיהן ירדו בחודשים האחרונים. הגיוון הרב בתתי הסקטורים הנכללים תחת סקטור התעשייה, מחייב התייחסות פרטנית לכל תת סקטור וחברה בתחום.

המומלצים של ubs

עוד כתבות

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה המקומית; ת"א בנקים 5 מטפס ב-1.6%

ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2% ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

מחשש לתקיפה? ספינה איראנית עזבה את חופי תימן

דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק • מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • במהלך הלילה והבוקר נשמעו אזעקות באזור מטולה • האיחוד האירופי צפוי להטיל סנקציות על איראן • עדכונים שוטפים 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות