גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכות: התפוצצות עסקת Plus500 - גם בגלל הרשעת טדי שגיא

(עדכון) - פלייטק אמורה הייתה לשלם כ-460 מיליון פאונד תמורת Plus500 העוסקת במסחר מקוון בני"ע ■ גם רכישת חברת הפורקס AVA בידי פלייטק, ב-105 מיליון דולר, נמצאת בסכנה עקב התנגדות הבנק המרכזי באירלנד

חלומו של המיליארדר טדי שגיא להפוך לאימפריה בתחום הפורקס, ספג היום מכה, זאת לאחר שהתפוצצה עסקת המכירה של חברת Plus500 לפלייטק הנמצאת בשליטתו. החברות דיווחו היום כי הן לא הצליחו לקבל את אישור הרגולטור הבריטי (FCA) לעסקה, ולכן הסכימו לבטל את ההסכם ביניהן.

גורמים בשוק ההון העריכו היום כי אחת מדרישות הרגולטור הבריטי, המפקח על Plus500 (שהינה מוסד פיננסי), כתנאי לאישור העסקה, הייתה כי טדי שגיא, המחזיק 33% ממניות פלייטק, ימכור את רוב החזקותיו ויחדל מלהיות בעל השליטה בחברה. הסיבה היא הרשעתו של שגיא לפני כ-20 שנה בעבירות ניירות ערך.

שגיא, אז מנהל השקעות צעיר, הואשם בשיתוף פעולה עם "הדיסקונטאים" (קבוצת עובדים בכירים במחלקת ההשקעות של בנק דיסקונט), בכך שבשני מקרים רכש על פי בקשתם סדרות של אג"ח שהנפיק בנק ישראל, כשבהמשך הזרימו הדיסקונטאים ביקושים פיקטיביים שהעלו את מחיר האג"ח, ובסופו של דבר נמכרו הללו ברווח שהתחלק בין שגיא לשותפיו.

בינואר 1996 הורשע שגיא במסגרת עסקת טיעון במתן שוחד, תרמית ניירות ערך ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. השופט אמנון סטרשנוב גזר עליו עונש של תשעה חודשי מאסר בפועל וקנס של 300 אלף שקל. שגיא הודה בביצוע המעשים תוך שהביע צער וחרטה על מעשיו.

מפלייטק נמסר היום בתגובה להערכות כי "הדיונים בין פלייטק ל-FCA סודיים מכוח החוק".

"בטוחים במיצוב העצמאי שלנו"

פלייטק, ספקית פלטפורמות מבוססות תוכנה לאתרי הימורים מקוונים שבשליטת שגיא, הייתה אמורה לשלם כ-460 מיליון פאונד (כ-697 מיליון דולר בשער החליפין הנוכחי) תמורת Plus500, העוסקת במסחר מקוון על ניירות ערך. שתי החברות נסחרות בבורסה של לונדון.

בתגובה לדיווח, מניית Plus500 נחלשה במהלך יום המסחר ב-3.6%, לשווי של 398 מיליון פאונד, ואילו מניית פלייטק נפלה ב-8% לשווי של 2.5 מיליארד פאונד - גם על רקע הקשיים המסתמנים בהשלמת עסקת רכישה נוספת של חברת הפורקס AVA Trade.

"לאחר ההסכם עם פלייטק לבטל את המיזוג בין החברות, אנחנו יכולים לאשר שהעסקים שלנו במצב טוב, לקראת עתיד מוצלח כחברה עצמאית", מסר מנכ"ל Plus500, גל הבר. לדבריו, החברה ממשיכה לצמוח, להרוויח ולייצר מזומנים, ונמצאת במומנטום חזק של התרחבות בשוק הבינלאומי. "המשכנו ב'עסקים כרגיל' בזמן תהליך המכירה הארוך והמשכנו להשקיע בשווקים, בטכנולוגיות ובתפעול הרגולטורי", הוסיף הבר, "כתוצאה מכך, אנחנו בטוחים במיצוב העצמאי שלנו וביכולת לספק תשואה משמעותית לבעלי המניות".

בניסיון לרכך אולי את המכה הכואבת לבעלי המניות, Plus500 הודיעה היום על חלוקת דיבידנד בסך כ-21 סנט למניה (בסך הכול כ-24.4 מיליון דולר), וציינה שבכוונתה גם לבצע תוכנית לרכישה עצמית של מניות, בהיקף של עד 20 מיליון דולר. במחיר הנוכחי של מניית Plus500, מדובר על קרוב ל-3% מהון המניות של החברה. החברה תרכוש מניות של עצמה בשוק הפתוח, ממקורותיה העצמיים. Plus500 הוסיפה גם כי היא ממשיכה לצפות לצמיחה בהכנסות בשנת 2015 ביחס ל-2014, אך הרווחיות תהיה נמוכה יותר מזו שנרשמה בשנה שעברה.

הרגולציה גרמה לקריסת המניה

Plus500 מתמחה ב-CFD - מסחר מקוון בחוזי הפרשים על ני"ע שונים וסחורות, כשעל ההפרש בין מחיר הקנייה למחיר המכירה גובה החברה עמלה. בהודעתה ציינה Plus500 שהיא חיזקה את יכולותיה בתחום העמידה בדרישות הרגולציה, וכיום אין כל מגבלה שמוטלת עליה בהקשר זה.

לא בכדי Plus500 ציינה זאת בהודעה שלה - הרכישה שבוטלה היום נולדה על רקע קשייה מול הרגולטור הבריטי.

כאמור, רכישת Plus500 על-ידי פלייטק הייתה אמורה להיות עסקה של כ-460 מיליון פאונד, פרמיה של כ-12% על השווי הנוכחי של מניית Plus500 בלונדון ופרמיה של כ-8% על השווי ביום הדיווח על העסקה. עם זאת, Plus500 כבר נסחרה בעבר בשווי גבוה בהרבה, פי 2 משווי העסקה שבוטלה.

אלא שאז, בסוף חודש מאי, נקלעה המניה לסחרור ואיבדה כמחצית משוויה, לאחר ש-Plus500 הודיעה על בדיקה מחודשת של חלק ממסמכי האימות והזיהוי של הלקוחות שלה בבריטניה - השוק המרכזי שלה שהיווה כ-50% מסך הכנסותיה - בשל חשש לעבירות הלבנת הון. כתוצאה מכך, חלק מהחשבונות הוקפאו, והחברה עצרה צירופים של לקוחות חדשים.

למעשה, פלייטק של שגיא ניסתה לנצל הזדמנות ולרכוש את Plus500 לאחר קריסת המניה. ביוני עוד העריכו החברות שהרכישה תושלם עד ספטמבר, אלא שהשלמת העסקה התעכבה, עד שלבסוף דווח היום על ביטולה.

מי שהיה אמור ליהנות ממכירת החברה לפלייטק הם מייסדי Plus500: אלון גונן היה אמור לקבל תמורת החזקתו כ-117 מיליון דולר; גל הבר המנכ"ל ואלעד בן יצחק היו יוצאים כל אחד עם כ-41 מיליון דולר; ועומר אלעזרי ושלומי ויצמן היו מקבלים כ-25 מיליון דולר. המייסדים ביצעו עוד קודם לכן מימושים נכבדים במניה ומשכו דיבידנדים, כך שבסך הכול, כולל התמורה מהמכירה, הם היו נהנים לאורך השנים מסכום של יותר מחצי מיליארד דולר (במצטבר, כולם יחד).

עסקת הרכישה נתקלה במכשולים מתחילת דרכה, ואחד מהם הייתה התנגדות מוצהרת של בעלת מניות גדולה בחברה. קרן הגידור הבריטית Odey Asset Management (עם החזקה של כרבע ממניות Plus500) הודיעה כמה ימים לאחר ההודעה על העסקה שתתנגד לעסקה ה"אופורטוניסטית" המשקפת להערכתה תמחור חסר.

במקביל, פלייטק קבעה עובדות בשטח כשגייסה מימון לעסקה ורכשה כ-9.4% מהמניות של Plus500 בשוק. בינתיים, פחות מחודש אחרי הדיווח על העסקה, פורסמו הערכות שהמשבר של Plus500 עם הרגולטור הבריטי הסתיים. למרות שלכאורה סיום המשבר היה עלול לסכל את הרכישה, שהגיעה על רקע החולשה במניה, בסוף יולי הצביעו בעלי המניות של Plus500 ברוב גורף בעד העסקה: 93.4% תמכו בה, כולל קרן הגידור שהתנגדה בתחילה אך שינתה את דעתה. מאז עדכנה החברה כמה פעמים על דחיית מועד ההשלמה של העסקה, ולדוגמה בשבוע שעבר היא העריכה שהחלטת הרגולטור הבריטי תתקבל בדצמבר.

טריגר למוכרי AVA לבטל העסקה

בינתיים, בפלייטק נתקלים כאמור בקשיים בהשלמת עסקה נוספת שהחברה ביקשה לקדם. פלייטק, המנוהלת על-ידי מור וייזר, הפכה לחברה ציבורית בשנת 2006 ומאז ביצעה לא מעט רכישות של חברות בגדלים שונים, כשהמטרה היא להפוך אותה ל-one stop shop - חברה המציעה פתרונות מקצה לקצה בתעשיית ההימורים והמשחקים המקוונים.

מלבד Plus500, פלייטק דיווחה לפני כמה חודשים על כוונתה לרכוש את חברת AVA Trade תמורת 105 מיליון דולר. AVA הישראלית, בדומה ל-Plus500, עוסקת בתחום ה-CFD, אך בסדר גודל קטן יותר. החברה הוקמה ב-2006 על-ידי עמנואל קרוניץ ונגב נוסצקי.

לפני כמה שבועות נודע כי הבנק המרכזי באירלנד מתנגד לעסקה, ופלייטק הודיעה שתדון עם הבנק על התנגדותו. פלייטק מערערת על החלטת הבנק האירי, והיום עדכנה כי התנגדות הבנק לעסקת AVA מהווה טריגר להפעלת הזכות של המוכרים לביטול העסקה. בשלב זה הם לא מימשו את הזכות, אך פלייטק מאמינה שביטול עסקת Plus500 מגדילה את הסיכון גם לביטול עסקת AVA. בפלייטק מציינים שאם עסקת AVA לא תצא אל הפועל, לא יירשמו עלויות פיננסיות מעבר ל-5 מיליון דולר שכבר הופקדו עם השלמת העסקה ולא יוחזרו לחברה.

פלייטק מסרה היום כי בחטיבת הגיימינג שלה היא ממשיכה לצמוח בשיעור דו-ספרתי והיא מזהה בה מומנטום חזק. בכל הקשור לחטיבה הפיננסית, פלייטק מציינת שהיא מחויבת להמשיך לצמוח בה גם באופן אורגני וגם באמצעות רכישות, אם כי לא סביר שהחטיבה תתרום לעסקי החברה באופן משמעותי בטווח הקצר והבינוני, בשל אי-השלמת עסקת Plus500.

תוצאות plus 500

עוד כתבות

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

מרכז הקונגרסים בדאבוס לקראת הכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) / צילום: Reuters, Denis Balibouse

פחות אקלים, יותר חשש ממלחמות: הכינוס הכלכלי בדאבוס מסתגל לסדר העולמי החדש

מספר שיא של מנהיגים יגיע לכינוס הפורום הכלכלי העולמי שייפתח בדאבוס בשבוע הבא, אך כל העיניים יהיו נשואות לנשיא ארה"ב ● המארגנים הסכימו לדחוק מהאג'נדה סוגיות סביבה וצדק חלוקתי כדי להבטיח את השתתפותו ● במרכז: הסדר העולמי החדש ומלחמות הסחר

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

הילה ויסבג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שירי פיין–גרוסמן / צילום: פרטי

החוקרת שמסבירה: אלה הסיכונים שבהכרה של ישראל בסומלילנד

שיחה עם שירי פיין-גרוסמן, מנכ"לית המכון ליחסי ישראל-אפריקה ● על הכיבוש הכלכלי של טורקיה באפריקה שעלול להעמיד את ישראל במבחן, ההתקרבות של איראן למצרים וגם המלכודות שטומנים הסינים כדי להשתלט על היבשת

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

כריית זהב בוונצואלה. תפוקת המכרות לא גדלה משמעותית כבר שנים / צילום: Reuters, Henry Romero

השינויים הטקטוניים בשוק הזהב עשויים להיות רק ההתחלה

שנת 2025 הייתה חגיגה גדולה למשקיעים בזהב, אשר עלה במהלכה ב–65% ● השאלה היא האם הגל הזה מאחורינו או שמא הוא רק התחיל, לאור התנאים המאקרו–כלכליים והגאופוליטיים הנוכחיים ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ מעלה הילוך לסיפוח גרינלנד, ושולף איום חדש נגד מדינות נאט"ו

נשיא ארה"ב הודיע ברשת החברתית שלו כי יטיל מכס של 10% על שמונה מדינות נאט"ו החל מ-1 בפברואר עד שלא יגיעו "להסכם לרכישה כוללת של גרינלנד" ● טראמפ איים שב-1 יוני היקף המכס יקפוץ ל-25%

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

העסקים עם קושנר, השותף מה-NBA: המיליארדר הישראלי שמונה למועצת השלום בעזה של טראמפ

יקיר גבאי שהונו מוערך על ידי פורבס ב-4.1 מיליארד דולר, הוא איש עסקים שצמח בשוק ההון הישראלי בשנות התשעים והקים אימפריית נדל"ן עסקית בגרמניה באמצעות חברת הנדל"ן המניב אראונדטאון, שבה הוא מחזיק כיום ב-15% מהון המניות

אירוע משפיענים 30 Power Awards בוושינגטון, ינואר 25' / צילום: Reuters

הלוביסטים החדשים של וושינגטון: המשפיענים שהחוקים לא חלים עליהם

בעלי אינטרסים תאגידיים וזרים משלמים לכוכבי אינטרנט תומכי־טראמפ לקדם אג'נדות ● בזמן שהרגולציה לא קיימת, "לוביסטים" מדור ה־Z מחליפים את חליפות היוקרה בסרטוני טיקטוק וקוצרים הון ● ממיתוג מחדש של מריחואנה ואנרגיה ירוקה ועד "פרויקט אסתר" של ישראל: כך פועל מנגנון משומן שעוקף את כל חוקי השקיפות

אולם התצוגה של Walk on plan. תוכנית של הבית בגודל אמיתי / צילום: WOP

לא קונים על עיוור: הטכנולוגיה שמשנה את הדרך שבה אנחנו קונים בתים

הסוף לחוברות מהקבלן ולדירות הדוגמה? פיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים לדמות דירות עוד בטרם נבנו, מעניקים לקונים יכולת לראות את סביבת המגורים שלהם - הרבה לפני שהיא נבנתה ● בדקנו שלושה מהם

גליה באר–גבל / צילום: רון קדמי

היא שותפה באחת הקרנות הגדולות בישראל. זה מה שהיא עושה כל יום ב־23:00

כילדה נסעה שלוש שעות ביום לבית הספר, בצבא שירתה בפרקליטות, ולמרות שלמדה משפטים כי זו "תעודת ביטוח", היצר העסקי גרם לה לשנות כיוון ● אז היא פנתה למנכ"לית לאומי לשעבר: "הכרתי את רקפת רוסק-עמינח, וכשהיא הודיעה שהיא עוזבת את הבנק, הרמתי אליה טלפון" ● שיחה קצרה עם גליה באר-גבל, שותפה־מנהלת בקרן Team8

ד''ר ג'רמי פוגל ואסף דוקטור ב''הצלחת של הארץ המובטחת''. מסע לאוכל קדום / צילום: יח''צ

הסדרה החדשה שחושפת מה היה בצלחת של היהודים הקדמונים

סדרת הדוקו החדשה של כאן 11 יוצאת למסע תרבותי־קולינרי מהמקרא ועד ימינו, ובוחנת כיצד חומרי הגלם, ההלכות והרגלי האכילה עיצבו את הזהות היהודית - מהלחם והמן במדבר ועד המטבחים היהודיים הגלובליים וארוחת הערב הישראלית

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

הפקולטה. מודלי AI שונים סחרו בקריפטו לבדם / צילום: Shutterstock

שישה מודלי AI התבקשו לסחור בקריפטו לבדם. מי הרוויח ומי הפסיד?

מודלי בינה יוצרת מובילים קיבלו 10,000 דולר למסחר בקריפטו, ללא מידע חיצוני בזמן אמת ● התחרות חשפה כיצד הם התחלקו למשפחות חשיבה על בסיס הדפוסים הקוגניטיביים שעליהם אומנו, והאופי השונה הזה צריך לעניין כל ארגון שמכניס AI לקבלת ההחלטות