גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכות: התפוצצות עסקת Plus500 - גם בגלל הרשעת טדי שגיא

(עדכון) - פלייטק אמורה הייתה לשלם כ-460 מיליון פאונד תמורת Plus500 העוסקת במסחר מקוון בני"ע ■ גם רכישת חברת הפורקס AVA בידי פלייטק, ב-105 מיליון דולר, נמצאת בסכנה עקב התנגדות הבנק המרכזי באירלנד

חלומו של המיליארדר טדי שגיא להפוך לאימפריה בתחום הפורקס, ספג היום מכה, זאת לאחר שהתפוצצה עסקת המכירה של חברת Plus500 לפלייטק הנמצאת בשליטתו. החברות דיווחו היום כי הן לא הצליחו לקבל את אישור הרגולטור הבריטי (FCA) לעסקה, ולכן הסכימו לבטל את ההסכם ביניהן.

גורמים בשוק ההון העריכו היום כי אחת מדרישות הרגולטור הבריטי, המפקח על Plus500 (שהינה מוסד פיננסי), כתנאי לאישור העסקה, הייתה כי טדי שגיא, המחזיק 33% ממניות פלייטק, ימכור את רוב החזקותיו ויחדל מלהיות בעל השליטה בחברה. הסיבה היא הרשעתו של שגיא לפני כ-20 שנה בעבירות ניירות ערך.

שגיא, אז מנהל השקעות צעיר, הואשם בשיתוף פעולה עם "הדיסקונטאים" (קבוצת עובדים בכירים במחלקת ההשקעות של בנק דיסקונט), בכך שבשני מקרים רכש על פי בקשתם סדרות של אג"ח שהנפיק בנק ישראל, כשבהמשך הזרימו הדיסקונטאים ביקושים פיקטיביים שהעלו את מחיר האג"ח, ובסופו של דבר נמכרו הללו ברווח שהתחלק בין שגיא לשותפיו.

בינואר 1996 הורשע שגיא במסגרת עסקת טיעון במתן שוחד, תרמית ניירות ערך ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. השופט אמנון סטרשנוב גזר עליו עונש של תשעה חודשי מאסר בפועל וקנס של 300 אלף שקל. שגיא הודה בביצוע המעשים תוך שהביע צער וחרטה על מעשיו.

מפלייטק נמסר היום בתגובה להערכות כי "הדיונים בין פלייטק ל-FCA סודיים מכוח החוק".

"בטוחים במיצוב העצמאי שלנו"

פלייטק, ספקית פלטפורמות מבוססות תוכנה לאתרי הימורים מקוונים שבשליטת שגיא, הייתה אמורה לשלם כ-460 מיליון פאונד (כ-697 מיליון דולר בשער החליפין הנוכחי) תמורת Plus500, העוסקת במסחר מקוון על ניירות ערך. שתי החברות נסחרות בבורסה של לונדון.

בתגובה לדיווח, מניית Plus500 נחלשה במהלך יום המסחר ב-3.6%, לשווי של 398 מיליון פאונד, ואילו מניית פלייטק נפלה ב-8% לשווי של 2.5 מיליארד פאונד - גם על רקע הקשיים המסתמנים בהשלמת עסקת רכישה נוספת של חברת הפורקס AVA Trade.

"לאחר ההסכם עם פלייטק לבטל את המיזוג בין החברות, אנחנו יכולים לאשר שהעסקים שלנו במצב טוב, לקראת עתיד מוצלח כחברה עצמאית", מסר מנכ"ל Plus500, גל הבר. לדבריו, החברה ממשיכה לצמוח, להרוויח ולייצר מזומנים, ונמצאת במומנטום חזק של התרחבות בשוק הבינלאומי. "המשכנו ב'עסקים כרגיל' בזמן תהליך המכירה הארוך והמשכנו להשקיע בשווקים, בטכנולוגיות ובתפעול הרגולטורי", הוסיף הבר, "כתוצאה מכך, אנחנו בטוחים במיצוב העצמאי שלנו וביכולת לספק תשואה משמעותית לבעלי המניות".

בניסיון לרכך אולי את המכה הכואבת לבעלי המניות, Plus500 הודיעה היום על חלוקת דיבידנד בסך כ-21 סנט למניה (בסך הכול כ-24.4 מיליון דולר), וציינה שבכוונתה גם לבצע תוכנית לרכישה עצמית של מניות, בהיקף של עד 20 מיליון דולר. במחיר הנוכחי של מניית Plus500, מדובר על קרוב ל-3% מהון המניות של החברה. החברה תרכוש מניות של עצמה בשוק הפתוח, ממקורותיה העצמיים. Plus500 הוסיפה גם כי היא ממשיכה לצפות לצמיחה בהכנסות בשנת 2015 ביחס ל-2014, אך הרווחיות תהיה נמוכה יותר מזו שנרשמה בשנה שעברה.

הרגולציה גרמה לקריסת המניה

Plus500 מתמחה ב-CFD - מסחר מקוון בחוזי הפרשים על ני"ע שונים וסחורות, כשעל ההפרש בין מחיר הקנייה למחיר המכירה גובה החברה עמלה. בהודעתה ציינה Plus500 שהיא חיזקה את יכולותיה בתחום העמידה בדרישות הרגולציה, וכיום אין כל מגבלה שמוטלת עליה בהקשר זה.

לא בכדי Plus500 ציינה זאת בהודעה שלה - הרכישה שבוטלה היום נולדה על רקע קשייה מול הרגולטור הבריטי.

כאמור, רכישת Plus500 על-ידי פלייטק הייתה אמורה להיות עסקה של כ-460 מיליון פאונד, פרמיה של כ-12% על השווי הנוכחי של מניית Plus500 בלונדון ופרמיה של כ-8% על השווי ביום הדיווח על העסקה. עם זאת, Plus500 כבר נסחרה בעבר בשווי גבוה בהרבה, פי 2 משווי העסקה שבוטלה.

אלא שאז, בסוף חודש מאי, נקלעה המניה לסחרור ואיבדה כמחצית משוויה, לאחר ש-Plus500 הודיעה על בדיקה מחודשת של חלק ממסמכי האימות והזיהוי של הלקוחות שלה בבריטניה - השוק המרכזי שלה שהיווה כ-50% מסך הכנסותיה - בשל חשש לעבירות הלבנת הון. כתוצאה מכך, חלק מהחשבונות הוקפאו, והחברה עצרה צירופים של לקוחות חדשים.

למעשה, פלייטק של שגיא ניסתה לנצל הזדמנות ולרכוש את Plus500 לאחר קריסת המניה. ביוני עוד העריכו החברות שהרכישה תושלם עד ספטמבר, אלא שהשלמת העסקה התעכבה, עד שלבסוף דווח היום על ביטולה.

מי שהיה אמור ליהנות ממכירת החברה לפלייטק הם מייסדי Plus500: אלון גונן היה אמור לקבל תמורת החזקתו כ-117 מיליון דולר; גל הבר המנכ"ל ואלעד בן יצחק היו יוצאים כל אחד עם כ-41 מיליון דולר; ועומר אלעזרי ושלומי ויצמן היו מקבלים כ-25 מיליון דולר. המייסדים ביצעו עוד קודם לכן מימושים נכבדים במניה ומשכו דיבידנדים, כך שבסך הכול, כולל התמורה מהמכירה, הם היו נהנים לאורך השנים מסכום של יותר מחצי מיליארד דולר (במצטבר, כולם יחד).

עסקת הרכישה נתקלה במכשולים מתחילת דרכה, ואחד מהם הייתה התנגדות מוצהרת של בעלת מניות גדולה בחברה. קרן הגידור הבריטית Odey Asset Management (עם החזקה של כרבע ממניות Plus500) הודיעה כמה ימים לאחר ההודעה על העסקה שתתנגד לעסקה ה"אופורטוניסטית" המשקפת להערכתה תמחור חסר.

במקביל, פלייטק קבעה עובדות בשטח כשגייסה מימון לעסקה ורכשה כ-9.4% מהמניות של Plus500 בשוק. בינתיים, פחות מחודש אחרי הדיווח על העסקה, פורסמו הערכות שהמשבר של Plus500 עם הרגולטור הבריטי הסתיים. למרות שלכאורה סיום המשבר היה עלול לסכל את הרכישה, שהגיעה על רקע החולשה במניה, בסוף יולי הצביעו בעלי המניות של Plus500 ברוב גורף בעד העסקה: 93.4% תמכו בה, כולל קרן הגידור שהתנגדה בתחילה אך שינתה את דעתה. מאז עדכנה החברה כמה פעמים על דחיית מועד ההשלמה של העסקה, ולדוגמה בשבוע שעבר היא העריכה שהחלטת הרגולטור הבריטי תתקבל בדצמבר.

טריגר למוכרי AVA לבטל העסקה

בינתיים, בפלייטק נתקלים כאמור בקשיים בהשלמת עסקה נוספת שהחברה ביקשה לקדם. פלייטק, המנוהלת על-ידי מור וייזר, הפכה לחברה ציבורית בשנת 2006 ומאז ביצעה לא מעט רכישות של חברות בגדלים שונים, כשהמטרה היא להפוך אותה ל-one stop shop - חברה המציעה פתרונות מקצה לקצה בתעשיית ההימורים והמשחקים המקוונים.

מלבד Plus500, פלייטק דיווחה לפני כמה חודשים על כוונתה לרכוש את חברת AVA Trade תמורת 105 מיליון דולר. AVA הישראלית, בדומה ל-Plus500, עוסקת בתחום ה-CFD, אך בסדר גודל קטן יותר. החברה הוקמה ב-2006 על-ידי עמנואל קרוניץ ונגב נוסצקי.

לפני כמה שבועות נודע כי הבנק המרכזי באירלנד מתנגד לעסקה, ופלייטק הודיעה שתדון עם הבנק על התנגדותו. פלייטק מערערת על החלטת הבנק האירי, והיום עדכנה כי התנגדות הבנק לעסקת AVA מהווה טריגר להפעלת הזכות של המוכרים לביטול העסקה. בשלב זה הם לא מימשו את הזכות, אך פלייטק מאמינה שביטול עסקת Plus500 מגדילה את הסיכון גם לביטול עסקת AVA. בפלייטק מציינים שאם עסקת AVA לא תצא אל הפועל, לא יירשמו עלויות פיננסיות מעבר ל-5 מיליון דולר שכבר הופקדו עם השלמת העסקה ולא יוחזרו לחברה.

פלייטק מסרה היום כי בחטיבת הגיימינג שלה היא ממשיכה לצמוח בשיעור דו-ספרתי והיא מזהה בה מומנטום חזק. בכל הקשור לחטיבה הפיננסית, פלייטק מציינת שהיא מחויבת להמשיך לצמוח בה גם באופן אורגני וגם באמצעות רכישות, אם כי לא סביר שהחטיבה תתרום לעסקי החברה באופן משמעותי בטווח הקצר והבינוני, בשל אי-השלמת עסקת Plus500.

תוצאות plus 500

עוד כתבות

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

מחבל דרס למוות בן 68, רצח בדקירות בת 19 - ונוטרל

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

טופ גאם / צילום: אייל פישר

ברווח של פי 4 על השקעתה: קרן AP יוצאת מטופ גאם

קרן AP רכשה את מניות טופ גאם בשנת 2020 וכעת מכרה את החזקותיה תמורת 145 מיליון שקל - דיסקאונט של 16% על מחיר המניה, אך לדברי החברה, המכירה נסגרה לפני מספר ימים, ובינתיים המניה טיפסה ● הרוכש העיקרי: בית ההשקעות אלטשולר שחם שרכש 7% ממניות טופ גאם ב-100 מיליון שקל

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה שלילית בוול סטריט; הזהב הוסיף לשבור שיאים

למרות שננעלו בירידות היום, המדדים בוול סטריט סיכמו שבוע חיובי ● הבורסות בהונג קונג ובאוסטרליה היו סגורות היום לרגל חופשת ה"בוקסינג דיי" ● אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד ● הזהב שובר שיא פעם נוספת ●  אורקל בדרך לרבעון הגרוע ביותר מאז 2001

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

העסקה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר לסטארט־אפ AI

אנבידיה וגרוק חתמו על הסכם רישוי טכנולוגי בהיקף ענק, שכחלק ממנו המייסד של גרוק ג'ונתן רוס ובכירים נוספים יעברו לשורות אנבידיה ● גרוק, שנוסדה ב־2016 כדי להתחרות בענקית השבבים, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס