גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מורי ארקין ישלם כופר מס זעום של 10,000 שקל - והתיק נגדו ייסגר

כך עולה מקובץ החלטות ועדות הכופר של רשות המסים למחצית השנייה של 2013, הכולל 85 החלטות ■ סכום הכופר הגבוה ביותר הוא 780 אלף שקל, שהושת על יבואן שנחשד בהנמכת מחירי היבוא

מורי ארקין / צילום: תמר מצפי
מורי ארקין / צילום: תמר מצפי

לפני כ-4 שנים פשטו חוקרי מס הכנסה על ביתו של איש העסקים מורי ארקין בכפר שמריהו, בעקבות מחלוקת מס שהתגלעה בינו לבין המדינה סביב מכירת מניות יצרנית התרופות האמריקאית פריגו בראשית 2011. רשות המסים חשדה אז כי חברת פריגו לא ניכתה מס בגובה 5 מיליון שקל כשארקין מימש את מניותיה, ופתחה בחקירה פלילית נגדו, למרות שחברת פריגו דיווחה בעצמה על הטעות לרשות המסים.

הבוקר (ב') מסתבר כי הפרשה "הפלילית-מיסויית" של ארקין, שנפתחה בקול תרועה רמה, הסתיימה בקול ענות חלושה בהסדר, לפיו ארקין ישלם כופר בסך 10,000 שקל לקופת המדינה, והתיק הפלילי נגדו ייסגר - כך עולה מקובץ החלטות ועדות הכופר למחצית השנייה של שנת 2013, אשר פורסם הבוקר על-ידי רשות המסים וכולל 85 החלטות, ובהם גם ההחלטה בעניינו של ארקין.

בהחלטה בעניינו צוין כי הוחלט כי ארקין ישלם את הכופר הזעום, לאחר "שנחשד באי-דיווח על מימוש אופציות בשנים 2006-2010 ללא הצדיק סביר, עבירות על-פי סעיף 217 לפקודת מס הכנסה".

נזכיר כי כבר ב-2012 דיווח "גלובס" כי ארקין לקראת חתימה על הסדר עם רשות המסים בפרשה זו. הפרשה החלה במידע שהתקבל ברשות על חשד להעלמות מס בהיקף של כ-5 מיליון שקל על-ידי ארקין, סביב מכירת אופציות ומניות של פריגו שהוענקו לו. פריגו נכנסה לפעילות בישראל ב-2005, כשרכשה את אגיס, שהייתה בשליטת ארקין, תמורת 818 מיליון דולר. אגיס הוקמה על-ידי הוריו של ארקין, והוא ניהל אותה במשך שני עשורים.

עם המיזוג הפך ארקין לבעל העניין הפרטי הגדול ביותר בפריגו ואף כיהן כדירקטור וסגן נשיא בחברה. במעמד המיזוג ובמהלך השנים האחרונות קיבל ארקין מניות ואופציות של פריגו בתוקף תפקידיו.

עסקת המיזוג המשמעותית התבצעה בדרך של החלפת מניות (הוענקו לבעלי המניות של החברה הנרכשת מניות של החברה-האם), ובמקביל התקבל רולינג של רשות המסים, לפיו החלפת המניות אינה מהווה אירוע מס, כך שתשלום המס בגין המניות נדחה לעת מימושן.

ב-2007 פרש ארקין מתפקידי הניהול בפריגו ונשאר חבר דירקטוריון, ובאוגוסט 2011 פרש גם מתפקיד זה. בראשית 2011 מכר אלקין את מניות פריגו תמורת 155 מיליון דולר (ברוטו, לפני מס). כך הוא הפך לאחד העשירים הנזילים בארץ ואף למיליארדר, לאחר שפריגו הכפילה את שוויה פי 3.

לארקין נותרו מניות פריגו בשווי של 538 מיליון דולר. בגין מכירת המניות שילם ארקין מס בהיקף של מאות מיליוני שקלים, אך - כפי שהתברר בהמשך - לא את מלוא המס המחויב על-פי חוק.

עם מימוש מניותיו של ארקין, הייתה פריגו אמורה לנכות מס במקור בגין ההטבה שניתנה לו, אך החברה לא עשתה זאת. רו"ח דוד גלבוע, רואה החשבון של חברת ארקין הולדינגס של מורי ארקין, גילה את הטעות לאחר שמומשו האופציות ונמכרו המניות. גלבוע הפנה את תשומת-ליבה של פריגו לאי-תשלום המס, וזו דיווחה על הטעות לרשות המסים במכתב רשמי.

בשלב זה פתחה הרשות בחקירה פלילית, שהובילה לחיפוש בבית של ארקין ולתשאולים של ארקין עצמו, רו"ח גלבוע ומנהלת החשבונות של ארקין הולדינס. כבר בתשאול הראשון הודה ארקין כי מדובר בטעות, וכי המס צריך להיות משולם, כפי שציינה פריגו במכתב שנשלח לרשות.

ארקין אישר את הדברים ואמר כי מראשית ההליכים לא הייתה מחלוקת על כך שהמס - 5 מיליון שקל - היה חייב להיות משולם. באמצעות רו"ח קובי ניר, סמנכ"ל הכספים של קבוצת ארקין, הבהיר כי לא היה מודע לכך שפריגו לא ניכתה מס במקור.

רו"ח ניר הוסיף כי ארקין הולדינגס בעצמה הפנתה את תשומת-הלב של רשות המסים לאי-תשלום המס והציעה לשלם את חבות המס בתוספת ריבית והצמדה, ולכן לא היה ברור מלכתחילה מדוע נפתחה חקירה פלילית בעניין זה.

מראשית ההליכים פעלו עורכי דינו של ארקין לסגירת התיק בהסדר אזרחי, לפיו ישולם המס בתוספת ריבית והצמדה, כפי שהציעה חברת פריגו מלכתחילה. וכך אכן קרה.

שמה של חברת פריגו כיכב בחודשים האחרונים בכותרות סביב תהליך הצעת הרכש של חברת התרופות מיילן, אשר כשל.

מורי ארקין מסר בתגובה: "סכום הכופר מעיד על כך שרשות המסים השתכנעה שהיה מדובר בטעות אנוש ולא הייתה שום כוונה להימנע מתשלום מס, ואנו מברכים על החלטתם לסיים את הנושא".

גם בעלה של חברת כנסת לשעבר שילם כופר

שם מוכר נוסף המככב בקובץ החלטות ועדת הכופר של רשות המסים השנה הוא שמו של איש העסקים יוחאי תירוש, בעלה של חברת הכנסת לשעבר רונית תירוש, שנחקר על-ידי רשות המסים בחשד לביצוע עבירות מס וזיוף מסמכים בכוונה להתחמק מתשלום מס, והגיע להסדר כופר עם רשות המסים.

לפי ההסדר, אשר נחשף לראשונה ב"גלובס" כבר ב-2013, האב יוחאי, בעל סוכנות ביטוח וחברות נוספות, ובתו, הדוגמנית רותם תירוש, ישלמו למדינה כופר כולל בסך 120 אלף שקל; לאחר שנחשדו בניפוח הוצאות שכר כוזבות לבת בשנים 2004-2006 בסך של כ-100 אלף שקל, וכן דרש ניכוי הוצאות פרטיות בסך של כ-150 אלף שקל.

מכוח חוקי המס רשאי מנהל רשות המסים להטיל על אדם כופר כחלופה להליך הפלילי נגדו. לצורך כך קיימות ברשות ועדות כופר הדנות בנושאי מס הכנסה ומיסוי מקרקעין וועדות כופר הדנות בנושאי מע"מ, מכס ומס קנייה. סכום הכופר המוטל על הנישומים מתווסף לדרישת תשלום המס, המשולם במסגרת ההליך אזרחי.

סכום הכופר הגבוה ביותר שהושת במחצית השנייה של 2013, עמד על סך של כ-780 אלף שקל, אשר הוטל על יבואן חלקי חילוף לרכב, שנחשד בהגשת נתוני יבוא כוזבים בהנמכת מחירי היבוא, על-מנת להתחמק מתשלום מס בשנים 2012-2010, בסכום מס של כ-1.5 מיליון שקל.

בין ההחלטות הנוספות המעוגנות בקובץ החלטות ועדות הכופר, פורסם גם עניינו של עורך דין מאזור המרכז, מיכאל גנס, שנחשד באי-דיווח דיבידנד מחברה שנמכרה על-ידו בשנת 2008, בסך של כ-1.2 מיליון שקל ואי-דיווח על הכנסות נוספות בסך של כ-200 אלף שקל מעיסוקו - והושת עליו כופר בסך 350 אלף שקל.

עורך דין נוסף מירושלים, אליהו בן-טובים, שנחשד בדיווח על הוצאות שכר כוזבות במשרדו בשנים 2001-2010 בסך של כ-440 אלף שקל, שילם למדינה כופר בסך 220 אלף שקל.

עוד נמצא בקובץ גם עניינם של 3 חשודים בהשמטת הכנסות מהשכרת דירות, בהם שכיר מאזור המרכז שנחשד בהשמטת הכנסות מהשכרת מבנים בסך של כ-1.3 מיליון שקל, ושילם כופר בסך 250 אלף שקל למדינה; וכן שכיר נוסף מאזור המרכז שנחשד בהשמטת הכנסות מהשכרת דירות למגורים, בסך של כ-450 אלף שקל, ושילם למדינה כופר בסך של 90,000 שקל".

עוד כתבות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות