גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע האמת של החוק שיאפשר לגבות ריבית של 20% על הלוואות

ועדת חוקה חוק ומשפט תדון מחר בתיקון לחוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות, במסגרת הכנתו לקריאה שנייה ושלישית ■ התיקון קובע תקרת ריבית של יותר מ-20% שיוכלו כל נותני האשראי לגבות מהלווים

אלי כהן/ צילום:רובי קסטרו
אלי כהן/ צילום:רובי קסטרו

ועדת חוקה חוק ומשפט תתכנס מחר בבוקר (ד') כדי לדון בתיקון לחוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות, במסגרת הכנתו לקראת קריאה שנייה ושלישית בכנסת. התיקון יקבע בין השאר תקרת ריבית מרבית שיוכלו לגבות כל נותני האשראי: בנקים, חברות כרטיסי האשראי וגופים חוץ-בנקאיים, ולפיו מתן הלוואה שעלותה גבוהה מהתקרה המותרת ייחשב עבירה פלילית שהעונש עליה שלוש שנות מאסר. אלא שתקרת הריבית שקובעת הצעת החוק, הנתמכת על ידי משרד המשפטים, האוצר ובנק ישראל, גבוהה במיוחד - יותר מ-20%. מדובר בריבית גבוהה בהרבה מזו שגובים כיום.

הטענה הרשמית של מנסחי החוק היא שתקרת הריבית הגבוהה תהיה תמריץ למספר רב של מלווים, בנקאיים וחוץ-בנקאיים, ולפיכך תתקיים תחרות שתוצאתה תהיה ירידה במחירי ההלוואות. אלא שכפי שהדברים נהוגים, רוב הסיכויים הם שהמלווים, כולם, ימצאו את הדרך להתיישר כלפי מעלה ולגרד את תקרת הריבית החוקית. כך, אם אכן תתקיים "תחרות" על כיס הצרכנים, משקי הבית והעסקים הקטנים, היא תהיה סביב מחיר הלוואה גבוה במיוחד. הרבה יותר מדי גבוה.

למה צריך תיקון?

החוק להסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות נחקק בשנת 1993, והצורך בתיקון עלה כבר בהמלצות הוועדה לשינוי כלכלי חברתי, ועדת טרכטנברג, שקמה בעקבות המחאה החברתית של קיץ 2011. לאחר שזו סיימה את עבודתה, מונה צוות של בנק ישראל והאוצר, ועדת זקן בראשות המפקח על הבנקים אז דודו זקן, לגיבוש המלצות להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית, בעיקר במקטעי הפעילות הנוגעים למשקי בית ולעסקים קטנים, החסומים בפני גופים חוץ-בנקאיים. התיקון המוצע כעת מסתמך על מסקנות הצוות, שבין היתר המליץ לעדכן את מנגנון תקרת הריבית והחלתו גם על התאגידים הבנקאיים. מסמך תיקון החקיקה פורסם באמצע פברואר 2014.

שיעור הריבית הקבוע היום בחוק להלוואות גופים חוץ-בנקאיים נגזר מממוצע מחיר האשראי הלא-צמוד שניתן בידי הבנקים. לבנקים לא נקבעה תקרת ריבית להלוואות ואילו לגופים החוץ-בנקאיים נקבעה תקרת ריבית של פי 2.25 מהריבית הממוצעת הניתנת על ידי הבנקים, כך שהריבית החוץ-בנקאית יכולה להגיע גם ל-10%-11%.

בדברי ההסבר לחוק המוצע, מציינת הממשלה שהתפתחויות שחלו במשק, כמו צמצום חלק האשראי שניתן ביתרות חובה (אוברדראפט), עליית חלק המשכנתאות שנלקחו בריבית לא צמודה והירידה בריבית בנק ישראל, הביאו לכך שריבית הבסיס שלפיה מחושבת התקרה ירדה עם השנים ו"שיעורה קטן באופן משמעותי מכוונתו המקורית של המחוקק". לדוגמה, ביולי 1993, כאשר נחקק החוק, עמדה התקרה על 39.6% ובדצמבר 2012, כשהתגבש התיקון הנוכחי לחוק, עמדה התקרה על 11.76%. לטענת המדינה, המתבססת על המלצות צוות זקן, "תקרת ריבית נמוכה היא חסם משמעותי במתן אשראי בידי גופים חוץ-בנקאיים".

עוד עולה מההסבר לתזכיר החוק כי מאחר שהחוק המקורי חל רק על מלווים בשוק החוץ-בנקאי, נוצרה אנומליה - בעוד המלווים במערכת הבנקאית וחברות האשראי שלה אינם מוגבלים בגובה הריבית שהם גובים, הריבית של הגופים החוץ-בנקאיים מוגבלת והגופים הללו חייבים להתיישר לפי נוסחה המתבססת על ריבית בנק ישראל ועל ריבית הבנקים הנובעת ממנה.

"ריבית שערורייתית"

ח"כ אלי כהן ("כולנו") תומך בחוק באופן עקרוני, אבל טוען שיש פה ניסיון לבצע מחטף. "כולם מדברים, בצדק, על הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות, ואת זה יש לקדם, אבל הנה, ממש בסעיף אחד לפני הסוף, אחרי סעיפים מסעיפים שונים, מכניסים תיקון קטן, בסוג של מחטף, וקובעים שתקרת הריבית בכל סוגי מתן האשראי לא תעלה על 20% פלוס ריבית בנק ישראל. 20%, כמו בהינד עפעף. בריבית האפסית השוררת היום, ובכלל, זו ריבית שערורייתית"

- תסביר.

"המצב כיום הוא שבהלוואות חוץ-בנקאיות הניתנות לאנשים פרטיים קיימת תקרה הקובעת שאסור לגבות ריבית הגבוהה ביותר מפי 2.25 מהריבית הממוצעת שגובים הבנקים, כפי שמפרסם בנק ישראל. המגבלה הזאת נקבעה בזמנו, בעת חקיקת החוק, מתוך רצון לשמור, להגן, על אנשים נעדרי הבנה ויכולת פיננסית, שיתקשו להתמודד מול המגזר החוץ-בנקאי. בתנאים של היום, ריבית המקסימום אמורה להיות לא יותר מ-8.5%".

- בפועל, יש לקוחות בבנקים ובגופים החוץ-בנקאיים שעבורם מחיר האשראי גבוה יותר.

"אם שומרים על ההוראות, אז זה בדיוק מחיר האשראי שצריך להיות. אם זה לא כך, וזה אכן לא תמיד כך, סימן שההוראה הזאת לא נשמרת או שאיננה מפוקחת".

- בדיונים הבעת את התנגדותך.

"התקיים דיון בוועדת הכלכלה בנושא מימון חוץ-בנקאי בהשתתפות נציגי בנק ישראל, ובראשם הנגידה קרנית פלוג. פניתי לנגידה בשאלה: עם תקרה של 20%, מי חותם על הלוואה כזו? תגובה לא נשמעה. אני המשכתי: התשובה טמונה בכך שחברות כרטיסי האשראי חורגות מהריבית המקסימלית המותרת במגזר החוץ-בנקאי, עד כדי כך שהריבית הממוצעת היא יותר מ-9%, ורובנו ערים לכך שיש לא מעט אנשים שמשלמים ריבית אפקטיבית של 13% ו-14% בשנה. משכך, הוספתי והדגשתי, שאותו סעיף קטן ונחבא אל הכלים, שמופיע ממש בסוף הצעת החוק שבה 15 עמודים - המטרה שלו היא להכשיר את הריביות השערורייתיות שגובות חברות כרטיסי האשראי, שהן כידוע חברות של הבנקים. ולזה אין כל הצדקה".

- הנגידה שמעה?

"אני מעריך שכן. עוד הזכרתי לנוכחים בדיון שהמקורות הכספיים של הבנקים ושל חברות כרטיסי האשראי הם זולים יותר משמעותית ממחירי המקורות הכספיים של הגופים החוץ-בנקאיים. יתרה מכך, לא רק עלות הכסף זולה יותר, אלא גם לבנקים ולחברות כרטיסי האשראי יש מקורות מידע על הלקוחות, יש להם יתרונות גודל ובנוסף חברות כרטיסי האשראי גם נהנות מעמלות סליקה שהן גובות.

- אז טוב לקבוע תקרה?

"מצוין לקבוע תקרה, אבל עם תקרה כזו של 20%, עדיף שלא תהיה תקרה בכלל. התקרה הזאת מקוממת. ועוד הוסיפו חטא על פשע: מנוסח הצעת החוק שעברה בקריאה ראשונה עולה שהמגבלה הקיימת היום, מחיר אשראי חוץ-בנקאי שלא יהיה יותר מפי 2.25 מהבנקים - ההתניה הזו נופלת, נעלמת, נמחקת. המשמעות של זה היא אחת: כולם יכולים לפעול לכיוון ה-20%. כולם, הבנקים, כרטיסי האשראי, החוץ-בנקאיים - כולם ירוויחו בגדול על חשבון הלקוח, הצרכן, משק הבית והעסק הקטן - שכל החוק הזה בא לכאורה להגן עליו".

- מה אתה מתכוון לעשות בדיון מחר בבוקר?

"אני מבקש שאכן תיקבע תקרה, תקרת מחיר אשראי לאנשים פרטיים, בין אם קיבלו הלוואה ממקורות בנקאים ובין אם מכרטיסי אשראי או גופים חוץ-בנקאים, שתעמוד על לא יותר מפי 2.25 ממחיר האשראי הממוצע של הבנקים. כלומר, לשמור על המגבלה הקיימת היום בחוק על האשראי החוץ-בנקאי, אבל להרחיב אותה כך שתחול גם על הבנקים. במילים אחרות, תקרת הריבית לכל הלווים לא תעלה על פי 2.25 מממוצע הריבית הבנקאית ברבעון הקודם, כפי שמתקיימת ומחושבת התקרה הקיימת היום במימון החוץ-בנקאי. היום זה ריבית בשיעור של כ-8.5%. כמובן, אם יהיו שינויים עתידיים, למשל הריבית במשק תהיה 5%, התקרה תתעדכן באופן אוטומטי, שכן היא תמיד מתייחסת לריבית הממוצעת".

- ואם הנוסח יישאר כפי שהוא ותקרת ה-20% לא תשתנה, האם אתה וחבריך בכולנו תצביעו נגד החוק במליאה?

"אני מתנגד באופן מובהק ל'תקרה' של 20%, אתנגד לזה בוועדה ואתנגד לזה במליאה. ואני מתכוון לפעול במסגרת הוועדה כך שהחוק שיעלה לאישור המליאה, לעניין סעיף התקרה, ישתנה באופן מהותי".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה