גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד תשפיע עזיבת אמדוקס על שווי משרדיה ברעננה?

בסאנפלאואר בוצעה הפחתה; בריט 1, בעלת הזכויות הגדולה במתחם, מתעלמים בינתיים ■  בשמונה השנים האחרונות מצטברים דמי הניהול והתגמולים הנוספים שהעבירה ריט 1 ל"ריט ניהול" ליותר מ-100 מיליון שקל 

בהפרש של יומיים פרסמו בשבוע שעבר החברות הציבוריות סאנפלאואר  וריט 1  את תוצאותיהן הכספיות לרבעון השלישי. לכאורה, מדובר בחברות הפועלות בתחומים שונים לגמרי: סאנפלאואר מתמקדת בתחום האנרגיה המתחדשת בעוד שריט 1 היא קרן ענקית בתחום הנדל"ן המניב, הנסחרת בשווי של 1.7 מיליארד שקל. אלא שלשתיים יש בכל זאת מן המשותף: החזקה ב"מתחם אמדוקס" - קומפלקס משרדים בצומת רעננה מרכז, המושכר ברובו הגדול לחברת הטכנולוגיה אמדוקס.

תחילתה של השותפות בנכס בדצמבר 2006: ריט 1, קרן הריט הראשונה בישראל שנולדה בתוך בית ההשקעות אקסלנס, רכשה 50% ממתחם אמדוקס שהוחזק עד אז בידי חברות שונות מקבוצת סען זהב של נחום עזרא וזאב גנות. חודשים ספורים לאחר מכן רכשו צמד המייסדים של אקסלנס, רוני בירם וגיל דויטש, מידי עזרא וגנות את השליטה בחברה הציבורית גילץ, שהנכס העיקרי שלה באותו מועד היה החזקות מיעוט, בהיקף של פחות מ-10%, באותו מתחם בצומת רעננה.

בשנים הבאות שינו דויטש ובירם את שמה של גילץ לסאנפלאואר ומיקדו את פעילותה בתחום האנרגיה המתחדשת, אך היא עדיין ממשיכה להחזיק באותו חלק ממתחם אמדוקס, מתחם הכולל חמישה בנייני משרדים המתפרשים על פני שטח של כ-85 אלף מ"ר ומושכרים בתפוסה מלאה לאמדוקס (כמעט 90% מהשטח) ולמיקרוסופט ישראל.

ריט 1 היא כיום בעלת הזכויות הגדולה במתחם עם כ-60% מהזכויות. למרות גודלה, הנכס ברעננה עדיין מוגדר בדוחות החברה כ"מהותי ביותר" מבחינתה. בשנת 2014 נבעו לה הכנסות של כ-33 מיליון שקל מחוזה השכירות עם אמדוקס - כ-17% מכלל ההכנסותיה משכירות - ואמדוקס היא השוכר הבודד הגדול ביותר של ריט 1. נכון לסוף 2014 העסיקה אמדוקס בישראל 4,500 עובדים, רובם במשרדים ברעננה.

ריט 1: "ייתכן שאמדוקס תישאר"

אלא שבאפריל השנה נפל דבר. אמדוקס, כך נחשף ב"גלובס", הודיעה לעובדיה כי היא פועלת לאיתור נכס חדש עבורם, לקראת סיום חוזה השכירות הקיים במתחם ברעננה, שיפוג בסוף שנת 2019. "החיפוש יתקיים במרכז הארץ ובאזור השרון. הקריטריונים העיקריים המנחים הם החוויה הטובה ביותר לעובדים כולל הקלות של תחבורה, מתקנים מתאימים באזור, כמו גם עסקים, עלות ושיקולים מבצעיים אחרים", כתבה הנהלת אמדוקס, המספקת פתרונות ומערכות IT לחברות תקשורת, במכתב ששיגרה לעובדיה.

ככל הידוע, הודעה זו של אמדוקס עמדה בבסיס הפחתה של 3 מיליון שקל בשווי חלקה של סאנפלאואר בנכס בצומת רעננה ל-61.3 מיליון שקל (הפחתה של כ-5%) שביצעה החברה בדוחות הרבעון השלישי. סאנפלאואר מדווחת כי "הנדל"ן מוצג על בסיס השווי ההוגן כפי שנקבע בהערכת שווי שבוצעה על ידי מעריך שווי בלתי תלוי ממשרד ירון ספקטור, שהוא בעל כישורים מוכרים וניסיון רב בנוגע למיקום וסוג הנדל"ן שהוערך. השווי ההוגן נקבע בהתבסס על עסקאות שנערכו לאחרונה בשוק ביחס לנדל"ן דומה ובמיקום דומה, וכן בהתבסס על אומדן תזרימי המזומנים העתידיים הצפויים מהנכס".

לעומת זאת, בדוחות ריט 1 בוצע לאחרונה דווקא שיערוך כלפי מעלה בשווי חלקה של החברה בנכס ל-503 מיליון שקל - עלייה קלה לעומת ערכו בדוחות בשנת 2014. השמאי אברהם כץ כותב כי "בהתאם לידיעה בעתונות הודיעה אמדוקס לעובדיה כי ברצון הנהלת החברה לשדרג את סביבת העבודה עבור העובדים. החלופות שנבחנות על ידי אמדוקס כוללות אפשרות לרכישת מבנה משרדים חדש שיוקם עבורה, או שכירת מבנה משרדים חדש, או שיפוץ והתאמה של הקומפלקס הקיים לצרכי אמדוקס. לאור העדר מידע נוסף והשלב המקדמי בו מצוי הנושא, לא נלקחה בחשבון בהערכה השפעה של המהלך הנ"ל".

מריט 1 נמסר היום בתגובה כי "מתחם רעננה הוא נכס מהותי בספרי ריט 1. הקרן מפרסמת הערכת שווי לנכס פעמיים בשנה, כאשר הערכת השווי האחרונה פורסמה באוגוסט 2015, במסגרת דוחות הרבעון השני של השנה. לאמדוקס חוזה שכירות במתחם רעננה עד סוף 2019. מטבע הדברים, וכמקובל בחברות מסדר גודל זה, החברה בוחנת את האפשרויות העומדות בפניה לאחר תום החוזה, לרבות האפשרות להישאר במתחם רעננה. ריט 1 שומרת על שיעורי תפוסה גבוהים בכל הנכסים שבבעלותה מיום הקמתה, ומעריכה כי כך יהיה גם במתחם רעננה, ללא קשר להחלטה שתקבל אמדוקס. יש לציין כי המתחם צפוי ליהנות בשנים הקרובות משיפור הנגישות התחבורתית, הודות להקמת כביש רוחב 531 וכן הודות להקמה המתוכננת של תחנת רכבת פרברים בתוך המתחם".

פופולרית אצל המוסדיים

ריט 1 היא קרן ההשקעות במקרקעין (ריט) הראשונה שפועלת בשוק ההון הישראלי ומטרתה העיקרית היא לאפשר למשקיעים להיחשף לנדל"ן מניב, תוך חלוקת מרבית התזרים כדיבידנד, ללא שכבת מס נוספת. השקעה במניות ריט נהנית מיתרון של סחירות ונזילות ביחס להחזקה ישירה בנדל"ן מניב ולאור זאת מניותיה של ריט 1 מוחזקות בידי שורה ארוכה של גופים ממוסדיים.

ב-3 הרבעונים הראשונים של 2015 דיווחה ריט 1 על עלייה של 14% בהכנסות נטו מדמי שכירות (NOI) ל-158 מיליון שקל ועלייה של 13% ברווח נקי לכ-110 מיליון שקל. תיק הנכסים המניבים של החברה כולל כיום 30 נכסים בשווי של 3.2 מיליארד שקל (368 אלף מ"ר בתפוסה של 97.8%).

עם פרסום הדוחות עדכנה ריט 1 כלפי מעלה את תחזיות ה-NOI וה-FFO (תזרים המזומנים השוטף) לשנת 2015: הקרן העריכה כי ה-NOI בשנה כולה יסתכם ב-214-216 מיליון שקל, עלייה כאשר תחזית ה-FFO הריאלי עודכנה גם היא כלפי מעלה, ל-156-157 מיליון שקל.

סייד וגד זכו בבוררות מול אקסלנס: צפויים לקבל כ-16 מ' ש'

שמואל סייד ודרור גד, מנהלי חברת הנדל"ן המניב ריט 1, צפויים לקבל תשלום רטרואקטיבי בהיקף של עד 16 מיליון שקל מבית ההשקעות אקסלנס, השותף עמם ב"ריט ניהול", החברה המעניקה שירותי ניהול לריט 1. כך עולה מהדוחות הכספיים שפרסם בית ההשקעות בשבוע שעבר.

אקסלנס מחזיק ב-52.5% ממניות "ריט ניהול" ואילו סייד, מנכ"ל ריט 1, וגד, יו"ר החברה, מחזיקים כל אחד ב-23.75% ממניות חברת הניהול. על פי הסכם שחודש בספטמבר 2013 לתקופה של שבע שנים, "ריט ניהול" זכאית לדמי ניהול הנגזרים משווי נכסיה של ריט 1. הללו עמדו אשתקד על יותר מ-18 מיליון שקל. בשמונה השנים האחרונות מצטברים דמי הניהול והתגמולים הנוספים שהעבירה ריט 1 ל"ריט ניהול" ליותר מ-100 מיליון שקל (במונחי עלות).

בין השותפים לחברת הניהול פרצה מחלוקת לפני כשלוש שנים, בעקבות דרישה של סייד וגד, העומדים בראש ריט 1 מאז הקמתה, לקבלת תשלומים רטרואקטיביים מ"ריט ניהול", בסכום של 18 מיליון שקל בגין הפרשי שכר, דמי ניהול ועוד, המגיעים להם לטענתם. אקסלנס, שיזם את הקמת ריט 1 ב-2006, בעת שנשלט עדיין על ידי גיל דויטש ורוני בירם, טען בתגובה כי לדרישותיהם של סייד וגד אין כל בסיס בהסכמים בין הצדדים וגם אופן חישובם וסכומם איננו ברור.

במהלך הרבעון הראשון של 2014 העבירו הצדדים את המחלוקת ביניהם לבוררות, ובחודש שעבר התקבל פסק הבורר שלפיו יש להחיל הסכם ניהול שנחתם בין הצדדים במארס 2013 לעניין חלוקת סכומים, באופן רטרואקטיבי, מ-1 בינואר 2010, בהתאמות מסוימות. בהתאם, הגישו סייד וגד לאקסלנס ולריט ניהול את תחשיב הסכומים לתשלום כפי שבוצע על ידם, העומדים על כ-16 מיליון שקל. בדוחות שפרסם בשבוע שעבר, דיווח אקסלנס כי הוא לומד את הפרטים ובודק את התחשיבים. "להערכת הנהלת בית ההשקעות נזקפה בדוחות הכספיים הפרשה מספקת בגין החשיפה", נכתב.

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א מתחזקות; מדד הבנקים עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-7%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?